Το μυστικό του Λέντζου: Η θρυλική καφετέρια που έφτιαχνε τον καλύτερο φραπέ στην Ελλάδα

Date:

Το μυστικό του Λέντζου: Η θρυλική καφετέρια που έφτιαχνε τον καλύτερο φραπέ στην Ελλάδα

Η συνταγή παρέμενε επτασφράγιστο μυστικό επί σειρά ετών. Και τι δεν είχε ειπωθεί από στόμα σε στόμα. Κρέμα γάλακτος, αβγό, μπέικιν πάουντερ ακόμα και μαρένγκα επινοήθηκαν από τον αστικό μύθο ως συστατικά της επιτυχίας.

Λογικό να αναζητάει ο ντουνιάς το ανομολόγητο «τρικ» του καλύτερου φραπέ της Ελλάδας. Πηχτός όσο κανείς και… ατελείωτος, ένιωθες ότι σε πείσμα της κάθε τελευταίας ρουφιάς έβγαιναν από τα βάθη του ποτηριού άλλες δύο.

Ο φραπές του θρυλικού Λέντζου έμοιαζε με… σνακ. Κι όσο το μυστικό βάσταγε, τόσο οι Παγκρατιώτες ξημεροβραδιάζονταν στις καρέκλες της οδού Ευτυχίδου για να απολαύσουν αυτό που δεν μπορούσαν να πιουν αλλού (και με καμία δύναμη να φτιάξουν στο σπίτι τους).

Παγκρατιώτες είπαμε; Λάθος! Μολονότι η καφετέρια ποτέ δεν έθελξε με το περιβάλλον της (κάθε άλλο μάλιστα), προσέλκυε πελάτες από κάθε γωνιά της Αττικής. Από τις 5 η ώρα το πρωί που άνοιγε μέχρι τις 2-3 τα χαράματα της επομένης, ο Λέντζος σέρβιρε εκατοντάδες καφέδες για τους αστυνομικούς και τους οδηγούς του ΕΚΑΒ που πέρναγαν πρωί-πρωί και ακολούθως τους κοπανατζήδες μαθητές, έως ότου γεμίσει από ανθρώπους πάσης ηλικίας και προέλευσης.

Σήμα κατατεθέν για ραντεβού, αποτέλεσε μεταξύ άλλων αγαπημένο στέκι της μεγάλης ομάδας μπάσκετ του Παγκρατίου στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και τις αρχές του ’90.

Ο ιδιοκτήτης Χρήστος Λέντζος έγινε πιο διάσημος ακόμα και από τον εφευρέτη του εθνικού μας ροφήματος. Ο Δημήτρης Βακόνδιος τον λάνσαρε το 1957, αντικαθιστώντας τη σοκολάτα με τον καφέ, ο Λέντζος όμως θα έκανε τη διαφορά, δημιουργώντας το μύθο της καφετέριας του.

«Το μαγαζί ξεκίνησε ως ζαχαροπλαστείο πολυτελείας το 1964. Φτιάχναμε πολύ ωραίες πάστες και τις σερβίραμε στον κόσμο μαζί με το καφεδάκι του. Μια ημέρα είχα μπει πίσω από τον μπουφέ επειδή έλειπε μια κοπέλα με άδεια. Εκεί που καθόμουν, πειραματιζόμουν και μου ήρθε η ιδέα να ανακατέψω στο μίξερ τον καφέ με διαφορετική δοσολογία. Αυτό ήταν! Ο πρώτος φραπέ α λα Λέντζος σερβιρίστηκε και από τότε έγινε ανάρπαστος», έχει πει ο ίδιος.

Προς ενημέρωση των νεότερων, και όσων δεν έτυχε γενικώς να δοκιμάσουν, επρόκειτο για ένα πολύ δυνατό καφέ με πλούσια γεύση, που έφερνε κάτι σε τιραμισού. Ο αφρός του ήταν τόσο πυκνός που κοβόταν με το μαχαίρι.

Κρυφά συστατικά δεν υπήρχαν όμως. Το μυστικό ήταν η αφθονία σε καφέ και ζάχαρη και το χτύπημα σε μεγάλο γυάλινο και όχι πλαστικό μπλέντερ για αρκετή ώρα. Χρειάστηκε να περάσουν 55 ολόκληρα χρόνια για να αποκαλυφθεί.

Η χονδρική συσκευασία νεσκαφέ των 2,5 κιλών υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί στις καφετέριες σε 1.000 δόσεις καφέ. «Eγώ δεν βγάζω ούτε 400. Oι υπόλοιποι τσιγκουνεύονται τη δόση. Ετοιμάζω ένα γλυκό μείγμα και για τον μέτριο προσθέτω έξτρα καφέ από πάνω», είχε πει ο Χρήστος Λέντζος, λίγο καιρό προτού κλείσει το μαγαζί.

Η δοσολογία ήταν μια και κάτι κουταλιά της σούπας νέσκαφε και μια γεμάτη ζάχαρη. Όλοι οι καφέδες έβγαιναν γλυκοί από το μπλέντερ και ήταν οι μεγάλες δόσεις και το καλό χτύπημα που δημιουργούσαν αυτό το πλούσιο, πηχτό μείγμα. Για όσους ήθελαν μέτριο ο Λέντζος προσέθετε μια κουταλιά καφέ από πάνω -γνωστό και ως «καπέλο»- για να μειώσει τη γλύκα. Σκέτο καφέ δεν σέρβιρε, γιατί η κρέμα ήθελε ζάχαρη για να γίνει!

Η καφετέρια έκλεισε το Φεβρουάριο του 2013, όταν ο κυρ Χρήστος ήταν 79 ετών. Λίγο η επιδρομή του εσπρέσο, λίγο η έλλειψη ανακαίνισης και το άνοιγμα νέων μαγαζιών που λειτούργησαν ως στέκια, συνέθεσαν την απόφαση για το λουκέτο. Από κοντά και τα χρέη που είχαν δημιουργηθεί.

Από το 1982 όμως το μαγαζί είχε γίνει τραγούδι. Σε στίχους του Μάνου Ρασούλη και μουσική του Χρήστου Νικολόπουλου, που το τραγούδησε ο Δημήτρης Κοντογιάννης.

«Καθόμουνα στου Λέντζου και έπινα καφέ. Και βλέπω έναν τύπο μαζί με σένανε. Και σκύβω το κεφάλι να μη με δεις εσύ. Θολώνει το μυαλό μου και σκίζεται η Γη. Τριγύρω κουβεντιάζανε για τα πολιτικά και πώς ο Μαύρος σούταρε δοκάρι την μπαλιά. Κι εγώ ο μαύρος τώρα δα βλέπω πως μια στιγμή, να σβήσει η ζωή μου ήτανε αρκετή. Τ’ Αγίου Βαλεντίνου, αχ πίκρα και καημέ,  καθόμουνα στου Λέντζου και έπινα καφέ…»

Όπως έχει δηλώσει ο γνωστός λαϊκός ερμηνευτής, το τραγούδι είναι βιωματικό και γράφτηκε από τον Ρασούλη αφότου του συνέβη αυτό που περιγράφεται. Ήταν θαμώνας του μαγαζιού και το περιστατικό έλαβε χώρα ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου το ’82.

Αν μοιραστείτε κάποτε αυτή την ιστορία, μην την πείτε… μονορούφι. Μόνο γουλιά-γουλιά της πρέπει, παρέα με έναν παγωμένο, βαρύ φραπέ. Κατά προτίμηση βέβαια με γεύση γλυκιά, όπως η ανάμνηση που θα συνοδεύει πάντα το πιο cult καφενείο της Αττικής.

-: menhouse, tilestwra

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μπάμπης Στόκας: «Δεν θα συνεργαζόμουν με τράπερ, οι στίχοι τους είναι χυδαίοι»

Συνέντευξη στο Secret των Παραπολιτικών παραχώρησε ο Μπάμπης Στόκας. Ο γνωστός τραγουδοποιός μίλησε εξήγησε μεταξύ άλλων τον λόγο που δεν θα συνεργαζόταν με κάποιον καλλιτέχνη της τραπ μουσικής. Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι πολλοί τραγουδιστές κάνουν διαφημίσεις, είναι influencers δηλαδή; Ο καθένας κάνει αυτό που νομίζει και είτε παίρνει τα εύσημα είτε όχι. Επανεκτελεί τραγούδι του

Αντιγόνη Κουλουκάκου: Στη θάλασσα με τον σύντροφό της, Νίκο Ράικο και τον δυο μηνών γιο τους

Η πρωταγωνίστρια της σειράς Η γη της Ελιάς, Αντιγόνη Κουλουκάκου, ζει τις ομορφότερες στιγμές της ζωής της. Η ίδια έγινε μανούλα για πρώτη φορά πριν από λίγο καιρό και μαζί με τον σύντροφό της, Νίκο Ράικο, είναι πιο ευτυχισμένοι από ποτέ. Θυμίζουμε ότι στην πρώτη της συνέντευξη μετά τον ερχομό του παιδιού της είπε: «Κάθε

Κατερίνα Διδασκάλου: Απαγγέλλει Κική Δημουλά για τη Μεγάλη Παρασκευή

Κατερίνα Διδασκάλου: Απαγγέλλει Κική Δημουλά για τη Μεγάλη Παρασκευή Κατερίνα Διδασκάλου: Απαγγέλλει Κική Δημουλά για τη Μεγάλη Παρασκευή Το βίντεο που δημοσίευσε στο Instagram Η Κατερίνα Διδασκάλου ανέβασε ένα βίντεο με αφορμή τη Μεγάλη Εβδομάδα. Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής 3  Μαΐου, η ηθοποιός, καλημέρισε τους ακολούθους της στο Instagram και στην πορεία, τους απήγγειλε το ποίημα

Κωνσταντίνος Βασάλος: Ποζάρει σε εξωτική παραλία

Τα στιγμιότυπα που δημοσίευσε από τις διακοπές του

Μιχάλης Αεράκης: “Έχω μεγαλώσει απότομα, ξέρω τι σημαίνει ανθρώπινος πόνος”

"Δουλεύω ακατάπαυστα από 12 ετών παιδί, πουλώντας λαχεία, δουλεύοντας σε οικοδομές" ομολογεί ο Μιχάλης Αεράκης.

Κώστας Αποστολάκης: “Η φωνή μου δημιουργήθηκε με νύχτα, κατάπτωση, υπερβολή και ποτό”

"Έτσι φτιάχνεται αυτή η φωνή! Όλα τα πράγματα στη ζωή φτιάχνονται με κόπο" παραδέχεται ο Κώστας Αποστολάκης.

Μελ Μπρουκς – Κουίντα Μπράνσον: Θα τιμηθούν στην τελετή απονομής των Peabody Awards

Μελ Μπρουκς - Κουίντα Μπράνσον: Θα τιμηθούν στην τελετή απονομής των Peabody Awards O κωμικός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης θα λάβει το φετινό Βραβείο Πίμποντι Επιτεύγματος Σταδιοδρομίας Ο Μελ Μπρουκς και η Κουίντα Μπράνσον θα είναι δύο από τα τιμώμενα πρόσωπα, στα  Peabody Awards. O ηθοποιός κωμικός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης θα τιμηθεί με το φετινό Βραβείο Πίμποντι

Ντορέττα Παπαδημητρίου: Στην Πάρο με τους γιους της – Οι φωτογραφίες που ανέβασε

Η Ντορέττα Παπαδημητρίου περνάει τις διακοπές του Πάσχα μαζί με τους δύο γιους της, Φίλιππο και Διονύση Πηλαδάκη. Η ηθοποιός και τα παιδιά της ταξίδεψαν στην Πάρο, όπως έκανε γνωστό μέσα από φωτογραφίες που δημοσίευσε στο Instagram. Μητέρα και γιοι, ποζάρουν μαζί από την Πάρο κοιτάζοντας χαμογελαστοί τον φακό, ενώ σε άλλο στιγμιότυπο, φαίνεται να είναι

Λίλα Τριάντη: Αποκαλύπτει για πρώτη φορά τι συμβαίνει στην προσωπική της ζωή

"Είμαι εργασιομανής. Έχω να πάω για καφέ πάρα πολλά χρόνια. Δεν κυκλοφορώ πολύ λόγω της αναγνωρισιμότητας, προτιμώ να μένω σπίτι", δηλώνει η Λίλα Τριάντη.

Μιχάλης Αεράκης: “Έχω μεγαλώσει απότομα, ξέρω τι σημαίνει ανθρώπινος πόνος”

Μιχάλης Αεράκης: «Έχω μεγαλώσει απότομα, ξέρω τι σημαίνει ανθρώπινος πόνος» Παρασκευή, 3.5.2024, 15:00 Zappit@ZAPPIT_ "Δουλεύω ακατάπαυστα από 12 ετών παιδί, πουλώντας λαχεία, δουλεύοντας σε οικοδομές" ομολογεί ο Μιχάλης Αεράκης. Για την απόφαση να δοκιμάσει τις δυνάμεις του… στην Ευρωβουλή μίλησε ο Μιχάλης Αεράκης στο ένθετο Secret των Παραπολιτικών και τη δημοσιογράφο Σπυριδούλα Τριάντου. Μέσα σε όλα

Πώς η άσκηση συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και δυναμώνει την καρδιά  

Η σωματική δραστηριότητα και η ισορροπημένη διατροφή αποτελούν τους δύο σημαντικούς παράγοντες που καθορίζουν την ευεξία και την καρδιαγγειακή υγεία του κάθε ατόμου. Μέσω της άσκησης, εξάλλου, απελευθερώνονται οι ενδορφίνες – που είναι γνωστές και ως ορμόνες της χαράς- προκαλώντας χαλάρωση και μείωση του άγχους. Νέα έρευνα δείχνει ότι η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών

Γιατί ο ουρανός είναι «μαύρος» τη Μεγάλη Παρασκευή – Θοδωρής Κολυδάς: «Υπάρχει επιστημονική εξήγηση»

Ενδιαφεροντα ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΛΥΔΑΣ ΜΑΥΡΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Γιατί ο ουρανός είναι «μαύρος» τη Μεγάλη Παρασκευή – Θοδωρής Κολυδάς: «Υπάρχει επιστημονική εξήγηση» «Πάντα έτσι θα γίνεται κάθε χρονιά, καθώς μετά από αυτήν τη "http://www.diaforetiko.gr/"Μαύρη Μέρα" και την Σταύρωση θα ακολουθεί η Ανάσταση Ιλιάδα Νομικού 03.05.2024 | 17:04 Στον καιρό της Μεγάλης Παρασκευής που είναι μουντός και