62 χρόνια πριν…όταν η Λάικα ο πρώτος ζωντανός οργανισμός πήγε στο διάστημα!

Date:

62 χρόνια πριν…όταν η Λάικα ο πρώτος ζωντανός οργανισμός πήγε στο διάστημα!

“Της ζήτησα να μας συγχωρέσει και έκλαψα χαϊδεύοντάς την μια τελευταία φορά”, θυμάται η ρωσίδα βιολόγος Αντίλια Κοτόφσκαγια. Την επομένη, η σκυλίτσα Λάικα πετούσε για ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή και γινόταν το πρώτο ζωντανό ον που πηγαίνει στο διάστημα.

Πριν από 62 χρόνια, στις 3 Νοεμβρίου 1957, μόλις έναν μήνα αφότου είχε τεθεί σε τροχιά ο πρώτος σοβιετικός Σπούτνικ, ο δεύτερος τεχνητός δορυφόρος της Ιστορίας εκτοξεύεται για το διάστημα με το ζώο μέσα. Το θηλυκό αυτό τετράποδο, ένα αδέσποτο από τους δρόμους της Μόσχας, δεν θα επιζήσει παρά μερικές ώρες.

“Οι εννέα περιστροφές της γύρω από τη Γη έκαναν την Λάικα τον πρώτο κοσμοναύτη του πλανήτη, που θυσιάστηκε στο όνομα της επιτυχίας των μελλοντικών επιστημονικών αποστολών”, υπογραμμίζει η 90χρονη σήμερα Κοτόφσκαγια που συνεχίζει να είναι περήφανη για την συμβολή της στην εκπαίδευση των ζώων για τις διαστημικές αποστολές. Θυμάται ότι νωρίτερα σκυλιά είχαν επανειλημμένα σταλεί σε υποτροχιακά ύψη για διάρκεια μερικών λεπτών “ώστε να διαπιστωθεί αν ήταν δυνατή η επιβίωση σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας”.

Η Λάικα, ένα ημίαιμο σκυλί ηλικίας περίπου τριών ετών και βάρους έξι κιλών, είχε περισυλλεγεί από τους δρόμους της Μόσχας όπως και τα άλλα “υποψήφια. Επιλέγονταν σκυλίτσες, γιατί δεν χρειαζόταν να σηκώσουν το πόδι για την ούρηση και συνεπώς καταλάμβαναν λιγότερο χώρο σε σχέση με τα αρσενικά, και ημίαιμα γιατί τα βγάζουν πέρα καλύτερα και είναι λιγότερο απαιτητικά”, εξηγεί η ειδικός που ηγείται σήμερα ενός εργαστηρίου στο Ινστιτούτο ιατρο-βιολογικών προβλημάτων στη Μόσχα. Οι υποψήφιες έπρεπε να είναι φωτογενείς και το όνομά τους επιλεγόταν για να εντυπωσιάσει.

Η Λάικα — από τη ρωσική λέξη γαυγίζω — επιλέχθηκε ανάμεσα σε πέντε ή έξι συνυποψήφιες για την καπατσοσύνη της, τον ιδιαίτερα υπάκουο χαρακτήρα της και το ελαφρά διερευνητικό της βλέμμα.

“Ασφαλώς και ξέραμε ότι θα την χάναμε σε αυτή την πτήση, καθώς δεν υπήρχε τότε τρόπος διάσωσής της”, αναφέρει η Κοτόφσκαγια. Την παραμονή της αποστολής της “πήγα να την δω, της ζήτησα να μας συγχωρέσει και έκλαψα χαϊδεύοντάς την μια τελευταία φορά”.

Η εκτόξευση του Σπούτνικ με τη Λάικα, στις 3 Νοεμβρίου 1957 στις 5.30’ (ώρα Μόσχας) στο Καζακστάν, εκεί που θα γινόταν αργότερα το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, “δεν προμήνυε τίποτε άσχημο. Σίγουρα κατά την άνοδο του πυραύλου, ο καρδιακός παλμός της Λάικα αυξήθηκε πολύ αλλά έπειτα από τρεις ώρες η σκυλίτσα ανέκτησε τον κανονικό παλμό της”, αφηγείται.

Ωστόσο ξαφνικά, μετά την ένατη περιστροφή γύρω από τη Γη, η θερμοκρασία στο εσωτερικό της κάψουλας άρχισε να ανεβαίνει και να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου, ελλείψει επαρκούς προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία.

Αποτέλεσμα: η Λάικα που θα έπρεπε να μείνει εν ζωή οκτώ με δέκα ημέρες, πέθανε έπειτα από μερικές ώρες εξαιτίας της ζέστης και της αφυδάτωσης.

Το σοβιετικό ραδιόφωνο συνέχισε παρά ταύτα να μεταδίδει καθημερινές αναφορές για την “καλή υγεία της Λάικα”, που έγινε παγκόσμια ηρωίδα.

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, που επί μακρόν υποστήριζε η Μόσχα, η Λάικα έχασε τη ζωή της από ένα δηλητήριο που έφαγε με την τροφή της για να μην έχει έναν επώδυνο θάνατο κατά τη διάρκεια της επιστροφής του τεχνητού δορυφόρου στην ατμόσφαιρα.

Ο ίδιος ο Σπούτνικ διαλύθηκε στην ατμόσφαιρα στις 14 Απριλίου 1957 πάνω από τις Αντίλλες με την επιβάτη του νεκρή ήδη πέντε μήνες.

Στις 19 Αυγούστου 1960 μια διαστημική πτήση έφερε πίσω ζωντανές δύο σκυλίτσες που είχαν σταλεί στο διάστημα, τη Μπέλκα και τη Στρέλκα, ανοίγοντας το δρόμο για την πρώτη επανδρωμένη πτήση του Σοβιετικού Γιούρι Γκαγκάριν, στις 12 Απριλίου 1961.

Σήμερα ξέρουμε πολύ καλά οτι η Λάικα πέθανε φρικτά μέσα σε 8 ώρες δεμένει μέσα στον μικρό κύλινδρο!

destora.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Στράτος Τζώρτζογλου: Ο 27χρονος γιος του έχει διαγράψει σπουδαία καριέρα ως σκηνοθέτης στην Αμερική!

Εσείς το ξέρατε ότι ο 27χρονος γιος του Στράτου Τζώρτζογλου και της Μαρίας Γεωργιάδου έχει διαγράψει μία σπουδαία καριέρα ως σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος στο εξωτερικό;  Μπορεί ο Στράτος Τζώρτζογλου και η Μαρία Γεωργιάδου να έχουν ακολουθήσει χωριστούς δρόμους, ο 27χρονος γιος τους όμως, Αλκιβιάδης, πάντα θα τους φέρνει κοντά. Τζώρτζογλου - Μαριόλα: Το φωτογραφικό άλμπουμ

Αναγνωρίζετε το μωράκι της φωτογραφίας; Είναι γνωστή ηθοποιός που συμμετείχε στις «Άγριες Μέλισσες»

Κι όμως! Το μωράκι της φωτογραφίας είναι γνωστή ηθοποιός που πρωταγωνίστησε στην επιτυχημένη σειρά «Άγριες Μέλισσες». Εσείς μπορείτε να την αναγνωρίσετε;

Η Ευσταθία Τσαπαρέλη για την γνωριμία με τον σύζυγο της, Αλέξανδρο Λογοθέτη: “Η ζωή μας έκανε ένα μικρό δωράκι”

"Το επόμενο πρωί δεν ήταν πολύ αμήχανο παραδόξως και έφτιαξε έκανε υπέροχο πρωινό ο Αλέξανδρος" περιγράφει η Ευσταθία Τσαπαρέλη.

Γιάννης Ζουγανέλης για Δημήτρη Σταρόβα: “Οι γιατροί δεν λένε πράγματα για να ενθαρρύνουν, λένε την αλήθεια”

"Πονάω πολύ, πάρα πολύ τον τελευταίο καιρό με ανθρώπους που φεύγουν, με ανθρώπους που ασθενούν" ομολογεί ο Γιάννης Ζουγανέλης.

Ντίνος Ηλιόπουλος: Τα τελευταία του λόγια πριν πεθάνει & επιγραφή που ζήτησε να μπει στον τάφο του

Ο Ντίνος Ηλιόπουλος ήταν ένας από τους σπουδαιότερους κωμικούς του ελληνικού κινηματογράφου. Ποια ήταν η επιθυμία του πριν πεθάνει;

Στο νοσοκομείο ο Mente Fuerte – Η ανάρτηση που έκανε

Ανησυχία προκάλεσε στο διαδικτυακό του κοινό ο Mente Fuerte σήμερα Παρασκευή 17 Μαϊου.

My Style Rocks: Στέλιος Κουδουνάρης σε Ιωάννα – Με αυτό τον φιόγκο μπορείς μόνο να βγεις από κάποια τούρτα

Γιατί καταπιέζεσαι και πας σε άσχετα μέρη με άσχετα ρούχα, αναρωτήθηκε ο κριτής

Back In Action: Η πρώτη ταινία της Κάμερον Ντίαζ μετά από 10 χρόνια έρχεται στις 15 Νοεμβρίου

Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι πρώτες εικόνες από το έργο

Δέσποινα Βανδή για Βασίλη Μπισμπίκη: “Έγιναν όλα τόσο γρήγορα που από το σοκ δεν πρόλαβα να σκεφτώ τι μπορεί να πάθει”

"Eίπα "σ' ευχαριστώ Θεέ μου" γιατί το προλάβαμε, ήταν αντιμετωπίσιμο και κρατάω μόνο ευγνωμοσύνη" ομολογεί η Δέσποινα Βανδή.

Η Αθηναΐς Νέγκα για Θανάση Αλευρά και Ζερόμ Καλούτα: “Τρικλοποδιά σχεδόν, ήταν έξω από τα νερά τους”

"H Eurovision είναι ένα σόου που δεν έχουμε λόγο να το επικρίνουμε, δεν περιμένουμε να μας σώσει καλλιτεχνικά" διευκρινίζει η Αθηναΐς Νέγκα.

Αφροδίτη Σκαφίδα: Αποκάλυψε για πρώτη φορά γιατί γέννησε πρόωρα την κόρη της

Η Αφροδίτη Σκαφίδα παραχώρησε δηλώσεις στην εκπομπή I Love Σου Κου και αποκάλυψε για πρώτη φορά τον λόγο που γέννηση την κόρη της πρόωρα.

Έλλη Κοκκίνου: O πανέμορφος γιος της & το τρυφερό βίντεο που δημοσίευσε για τα γενέθλια του

Ιδιαίτερα σημαντική η σημερινή μέρα για την Έλλη Κοκκίνου αφού ο γιος της Αλέξανδρος είχε τα γενέθλια του.  Ο πανέμορφος γιος της έκλεισε τα 16 του και η ευτυχισμένη μαμά έκανε την πιο ξεχωριστή ανάρτηση. Η ίδια προσπαθεί να περνά όσο περισσότερο χρόνο γίνεται με τον γιο της παρά το απαιτητικό της πρόγραμμα. Όπως είδαμε