7 σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να αλλάξετε τα γυαλιά σας

Date:

Πόσο συχνά πρέπει να πηγαίνουμε στον οφθαλμίατρο. Γιατί εκδηλώνουμε ορισμένα συμπτώματα όταν φοράμε γυαλιά οράσεως ακατάλληλα για τα μάτια μας. Γιατί βλέπουμε θολά ή ζαλιζόμαστε μόλις φορέσουμε τα καινούργια.

Τα γυαλιά είναι απαραίτητα για τα προβλήματα όρασης που αντιμετωπίζουμε, αλλά πολλοί άνθρωποι φορούν επί σειρά ετών το ίδιο ζευγάρι διότι δεν πηγαίνουν στον οφθαλμίατρο όσο συχνά θα έπρεπε.

Οι άνθρωποι αυτοί νομίζουν ότι βλέπουν καλά. Ωστόσο μια προσεκτική εξέταση από τον οφθαλμίατρο συχνά αποκαλύπτει ότι η πεποίθηση αυτή ήταν λανθασμένη.

«Τα μάτια έχουν μεγάλη προσαρμοστική ικανότητα και κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρήσουν φυσιολογική την όραση», λέει ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. «Την ίδια προσπάθεια καταβάλλουν και όταν η όραση είναι μειωμένη, επειδή το άτομο φορά λάθος γυαλιά. Τελικά συνηθίζουν να ΜΗΝ βλέπουν καλά και ο ασθενής νομίζει ότι η μυωπία, η πρεσβυωπία ή ο αστιγματισμός του ελέγχονται ικανοποιητικά».

Όταν όμως ο πάσχων απευθυνθεί τελικά στον οφθαλμίατρο, συχνά μαθαίνει ότι η όρασή του έχει επιδεινωθεί. Όταν εξ άλλου φορέσει τα νέα του γυαλιά μπορεί να ανακαλύψει ότι δεν βλέπει καλά ή ότι ζαλίζεται. «Τα συμπτώματα αυτά προκαλούνται από την προσπάθεια που κάνουν τα μάτια να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα», εξηγεί ο καθηγητής. «Συνήθως όμως διαρκούν λίγες μέρες (κατά κανόνα 1-2). Ύστερα υποχωρούν».

Πώς μπορεί ένας άνθρωπος ο οποίος δεν πηγαίνει προληπτικά στον οφθαλμίατρο, να καταλάβει ότι πρέπει να αλλάξει τα γυαλιά οράσεως που χρησιμοποιεί; Ο κ. Κανελλόπουλος λέει ότι υπάρχουν μερικά ύποπτα συμπτώματα που πρέπει να τον προβληματίσουν. Να ποια είναι:

Έχετε συχνά πονοκέφαλο

Οι επαναλαμβανόμενοι πονοκέφαλοι σπανίως συσχετίζονται από τους πάσχοντες με την όρασή τους. Ωστόσο αποτελούν μία από τις πιο πρώιμες ενδείξεις πως τα γυαλιά χρειάζονται αλλαγή. Οι κεφαλαλγίες αναπτύσσονται επειδή ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται αδιόρατες αλλαγές στην όραση, που τον αναγκάζουν να εργάζεται σκληρά για να τις διορθώσει.

Όσοι έχουν μυωπία και φορούν λάθος γυαλιά, τυπικά νιώθουν τον πονοκέφαλο στο μέτωπο, ακριβώς πάνω από τα φρύδια. Όσοι έχουν πρεσβυωπία, τείνουν να παρουσιάζουν πονοκέφαλο όταν κοιτούν επί πολλή ώρα κοντινά αντικείμενα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

Πονοκέφαλο μπορεί να προκαλέσει και ο σκελετός των γυαλιών, όταν πιέζει πολύ το κρανίο πίσω από τα πτερύγια των αυτιών.

Νιώθετε τα μάτια σας κουρασμένα

Αν νιώθετε τα μάτια σας κουρασμένα, είναι πιθανό να έχετε ένα από τα σαφέστερα σημάδια ότι η όρασή σας έχει αλλάξει. Όταν η  κόπωση των ματιών οφείλεται σε άλλα αίτια (π.χ. έλλειψη ύπνου, εποχιακές αλλεργίες) συνήθως διαρκεί 1-2 μέρες. Όταν όμως νιώθετε διαρκώς κουρασμένα τα μάτια σας, το πιθανότερο είναι πως χρειάζεστε καινούργια γυαλιά.

Μισοκλείνετε τα μάτια σας για να δείτε καθαρά

Οι άνθρωποι που μισοκλείνουν διαρκώς τα μάτια τους, συνήθως αντιμετωπίζουν αδιόρθωτο πρόβλημα όρασης. Η κίνηση αυτή αποτελεί φυσικό τρόπο διόρθωσης της εστίασης και της διαύγειας της εικόνας. Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν καν ότι μισοκλείνουν τα μάτια τους, παρά μόνο όταν τους πονέσουν.

Μακροπρόθεσμα, το συνεχές μισοκλείσιμο των ματιών βλάπτει την όραση. Αυτό οφείλεται στο ότι κουράζει τα μάτια και επιδεινώνει τις όποιες διαθλαστικές ανωμαλίες έχει το άτομο (μυωπία, αστιγματισμό κ.λπ.). Αν μισοκλείνετε τα μάτια σας όταν κοιτάζετε την οθόνη του κινητού ή του λάπτοπ σας, κλείστε ένα ραντεβού με τον οφθαλμίατρό σας.

Οι εικόνες που βλέπετε είναι θολωμένες

Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να μην βλέπετε καθαρά, από τον καταρράκτη έως διάφορα νοσήματα. Συχνά όμως η αιτία είναι χρήση λανθασμένων διορθωτικών γυαλιών.

Αν ξαφνικά διαπιστώσετε ότι δεν βλέπετε καθαρά τα διάφορα αντικείμενα (κυρίως το εξωτερικό περίγραμμά τους), από το ένα ή και τα δύο μάτια, πρέπει να σας εξετάσει ο οφθαλμίατρός σας.

Βλέπετε διπλά είδωλα από το ένα μάτι

Το να βλέπει ένας άνθρωπος διπλά είδωλα ονομάζεται διπλωπία. Η διαταραχή αυτή μπορεί να εκδηλωθεί στο ένα μάτι ή και στα δύο. Η διπλωπία από το ένα μάτι σχεδόν ποτέ δεν σημαίνει κάτι σοβαρό. Αντιθέτως, εκείνη και στα δύο μάτια συχνά οφείλεται σε σοβαρά νευρολογικά προβλήματα.

Αν έχετε διπλωπία από το ένα μάτι, πιθανώς η ρίζα του προβλήματος είναι τα γυαλιά οράσεώς σας. Μπορεί να είναι παλιά, ο σκελετός τους να έχει στραβώσει ή να έχετε γρατζουνίσει τους διορθωτικούς φακούς τους. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να σας εξετάσει δίχως καθυστέρηση ο οφθαλμίατρός σας.

Τα γυαλιά σας δεν καθαρίζουν

Η συνεχής χρήση των γυαλιών οράσεως τους προκαλεί φθορές. Αν δεν τα αλλάζετε συχνά, οι φθορές συσσωρεύονται και κάποια στιγμή θα διαπιστώσετε ότι οι διορθωτικοί φακοί έχουν πια αλλοιωθεί μόνιμα και δεν μπορείτε να τους καθαρίσετε όπως παλαιότερα. Η συνηθέστερη αλλοίωση είναι μικροσκοπικές ρωγμές, που θολώνουν την επιφάνειά τους και επηρεάζουν την όραση.

Δεν θυμάστε πότε αλλάξατε για τελευταία φορά γυαλιά

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας (AAO), οι υγιείς ενήλικες χωρίς προβλήματα όρασης πρέπει να ελέγχουν λεπτομερώς την όρασή τους:

  • Μία φορά στις ηλικίες 20-29 ετών (δηλαδή μία φορά κατ’ αυτή τη δεκαετία)
  • Δύο φορές στις ηλικίες 30-39 ετών (δύο φορές στη δεκαετία αυτή)
  • Μία φορά στην ηλικία των 40 ετών
  • Μία φορά κάθε χρόνο στις ηλικίες 20-40 ετών, αν φορούν φακούς επαφής

Μετά τα 40 έτη, η συχνότητα του ελέγχου καθορίζεται από τα ευρήματα της εξέτασης από τον οφθαλμίατρο. Μετά τα 65 έτη ο έλεγχος πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 1-2 χρόνια ή συχνότερα, αν το συστήσει ο οφθαλμίατρος.

Ωστόσο, τα άτομα με προβλήματα οράσεως πρέπει να πηγαίνουν στον οφθαλμίατρο μία φορά κάθε 1-3 χρόνια ή όσο συχνά έχει συστήσει ο οφθαλμίατρός τους. Στη διάρκεια αυτών των επισκέψεων, θα γίνεται έλεγχος της οράσεως και θα σας χορηγεί ο ιατρός νέα γυαλιά, αν τα χρειάζεστε. «Αν πήγατε τελευταία φορά στον οφθαλμίατρο κάποια απροσδιόριστη στιγμή πριν από την πανδημία, καλό είναι να προγραμματίσετε νέο ραντεβού», συνιστά ο κ. Κανελλόπουλος.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Άννα Παναγιωτοπούλου: Συγκινεί η Μαρία Καβογιάννη για τον θάνατό της – «Δεν θα ξεχάσω πόσο με στήριξες»

Άννα Παναγιωτοπούλου: Συγκινεί η Μαρία Καβογιάννη για τον θάνατό της - «Δεν θα ξεχάσω πόσο με στήριξες» Άννα Παναγιωτοπούλου: Συγκινεί η Μαρία Καβογιάννη για τον θάνατό της - «Δεν θα ξεχάσω πόσο με στήριξες» Δεν είναι τυχαίο ότι έφυγες την ημέρα της Ανάστασης, έγραψε στην ανάρτησή της Η Μαρία Καβογιάννη αποχαιρέτησε την Άννα Παναγιωτοπούλου, λίγο αφότου έγινε

Άννα Παναγιωτοπούλου: Το αντίο του Θανάση Ευθυμιάδη – Σ’ ευχαριστώ από καρδιάς, γράφει

Άννα Παναγιωτοπούλου: Το αντίο του Θανάση Ευθυμιάδη - Σ' ευχαριστώ από καρδιάς, γράφει Άννα Παναγιωτοπούλου: Το αντίο του Θανάση Ευθυμιάδη - Σ' ευχαριστώ από καρδιάς, γράφει Υπήρξαν ένα από τα πιο αγαπημένα τηλεοπτικά ζευγάρια - Η φωτογραφία τους 29 χρόνια πριν Ο Θανάσης Ευθυμιάδης αποχαιρέτησε την Άννα Παναγιωτοπούλου, που πέθανε σε ηλικία 76 ετών. Με μια φωτογραφία

Το MEGA αποχαιρετά την Άννα Παναγιωτοπούλου με ένα συγκινητικό βίντεο

Η δημοφιλής ηθοποιός "έφυγε" το πρωινό του Μεγάλου Σαββάτου. Την τελευταία της πνοή σε ηλικία 76 ετών άφησε νωρίτερα σήμερα (4/5) η Άννα Παναγιωτοπούλου. Η σπουδαία ηθοποιός ήταν γνωστό πως αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και το θέμα αντιμετωπίστηκε από τα Μέσα με μεγάλη διακριτικότητα. Την είδηση του θανάτου της δημοσιοποίησε πρώτος ο στενός της φίλος

Άννα Παναγιωτοπούλου: Το υψηλό κασέ της στο Ντόλτσε Βίτα

Άννα Παναγιωτοπούλου: Το υψηλό κασέ της στο Ντόλτσε Βίτα Πόσα έπαιρνε η Άννα Παναγιωτοπούλου στο Ντόλτσε Βίτα; Η Άννα Παναγιωτοπούλου, που σήμερα έφυγε από τη ζωή στα 76 της χρόνια, υπήρξε κάποτε μία από τις πιο ακριβοπληρωμένες πρωταγωνίστριες της τηλεόρασης. Μάλιστα, η ίδια είχε αποκαλύψει τον Απρίλιο του 2019 στο Πρωινό και τη Μαίρη Αρώνη

Άννα Παναγιωτοπούλου: «Με την τηλεόραση μπαίνουμε στα σπίτια απρόσκλητοι»

Ενδιαφεροντα ΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ Άννα Παναγιωτοπούλου: «Με την τηλεόραση μπαίνουμε στα σπίτια απρόσκλητοι» Από τη στιγμή που θυμάμαι τον εαυτό μου, ήθελα να γίνω ηθοποιός Τζωρτζίνα Φράγκου 04.05.2024 | 15:35 Από την ώρα που θυμάμαι τον εαυτό μου, ήθελα να γίνω ηθοποιός. Το γιατί δεν είμαι σε θέση να το ξέρω. Μεγάλωσα σε μεγαλοαστικό περιβάλλον, το

Άννα Παναγιωτοπούλου – Συντετριμμένος ο Θανάσης Ευθυμιάδης: «Καλό της ταξίδι»

Θλίψη προκάλεσε στον καλλιτεχνικό και θεατρικό κόσμο η είδηση πως η Άννα Παναγιωτοπούλου έφυγε από τη ζωή. Ο Θανάσης Ευθυμιάδης...

Άννα Παναγιωτοπούλου: Η τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη που είχε προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις

Η είδηση πως η Άννα Παναγιωτοπούλου έφυγε σήμερα από τη ζωή, προκάλεσε θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο, καθώς ήταν ιδιαίτερος...

Κλιματική αλλαγή: Τι επιπτώσεις έχει στο αναπνευστικό σύστημα

Τι αναφέρει η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας για τις νέες κλιματικές συνθήκες της ζωής μας.   Δυσβάσταχτη είναι η κλιματική αλλαγή για το αναπνευστικό σύστημα, το οποίο υποφέρει από  τις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας, τις διακυμάνσεις της υγρασίας και την αλλόκοτη κυκλοφορία των αλλεργιογόνων στον αέρα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπολογίζει ότι έως

Άννα Παναγιωτοπούλου: Από τη Μαντάμ Σου Σου στο Ντόλτσε Βίτα και από την Ελβετία στο σανίδι

Το ελληνικό θέατρο και ολόκληρος ο καλλιτεχνικός κόσμος θρηνεί την Άννα Παναγιωτοπούλου, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή το Μεγάλο Σάββατο, 04/05.  Τη δυσάρεστη είδηση την έκανε γνωστή ο Σταμάτης Κραουνάκης μέσα από μία ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook γράφοντας: «Έφυγε η Άννα» και ακριβώς από κάτω έβαλε μία ηλεκτρονική διεύθυνση

Γαρμπή-Σχοινάς: Το τρυφερό φιλί & το μήνυμα για την επέτειό τους: «Πρώτη φορά στα 27 χρόνια που…»

Σήμερα, ο Διονύσης Σχοινάς και η Καίτη Γαρμπή γιορτάζουν την ευτυχία τους, η οποία κρατάει εδώ και 27 ολόκληρα χρόνια.

Κέβιν Σπέισι: Υπήρχαν στιγμές που φλέρταρα με 20χρονους – Ο ηθοποιός αρνείται ότι έκανε κάτι παράνομο

O ηθοποιός θέλησε να υπερασπιστεί τον εαυτό του με αφορμή το νέο ντοκιμαντέρ «Spacey Unmasked»

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου σε ηλικία 76 ετών 

Η ηθοποιός αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα με την υγεία της - Το κοινό την λάτρεψε μέσα από τους ρόλους της στη «Μαντάμ Σουσού», τις «Τρεις Χάριτες» και την «Ντόλτσε Βίτα»