Πίτσα της Τυροφάγου

Η Κυριακή της Απόκρεω είναι η τελευταία μέρα που τρώνε κόκκινο κρέας, για όσους αποφασίσουν να τηρήσουν την νηστεία της μεγάλης Σαρακοστής.

Η εβδομάδα μεταξύ της Κυριακής της Απόκρεω και της Κυριακής της Τυρινής είναι οι μέρες που παραδοσιακά τρώνε ψάρι, τυρί, γάλα και αυγά και ονομάζεται “εβδομάδα της Τυροφάγου” ή “λευκή εβδομάδα”, καθώς οι χριστιανοί δεν καταναλώνουν κρέας.

Τι καλύτερο λοιπόν για νηστεύοντες και μη από μια νόστιμη σπιτική πίτσα με τυρί, μυρωδικά και λαχανικά της Ελληνικής γης.

Για την ζύμη

  •  1 ποτήρι γάλα χλιαρό
  •  500 γραμμάρια αλεύρι (200 ολικής και 300 για όλες τις χρήσεις)
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 25ml ελαιόλαδο

Για την σάλτσα

  • 3 ώριμες ντομάτες
  • 3 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • Ρίγανη/ δάφνη

Για την γέμιση

  • 250 γραμμάρια τυρί γκούντα ή μοτσαρέλα τριμμένη
  • 250 γραμμάρια τυρί φέτα
  • 1 ντομάτα σε φέτες
  • Ελιές σε ροδέλες
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 πράσινες πιπεριές
  • Ρίγανη

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ζεσταίνουμε ελαφρώς το γάλα και διαλύουμε σε αυτό την μαγιά. Σε άλλο μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι και κάνουμε μια λακουβίτσα.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το μείγμα γάλακτος-μαγιάς και ζυμώνουμε μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά. Τοποθετούμε σε λαδωμένο σκεύος να φουσκώσει για 1 ώρα

Για την σάλτσα

Σοτάρουμε το σκόρδο στο λάδι και κατόπιν προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά να σιγοβράσουν για 20 λεπτά.

Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ή τετράγωνο ταψάκι. Απλώνουμε την ζύμη, στρώνουμε την σάλτσα και από πάνω γαρνίρουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει. Πασπαλίζουμε με ρίγανη και σερβίρουμε.

Καλή απόλαυση!

- Πίτσα της Τυροφάγου - Diatrofi.gr | -.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

«Η Σοφία Βέμπο ζήλευε τον Μίμη Τραϊφόρο και είχε και δίκιο» – Τι έκανε όταν κάποια περνούσε το όριο που είχε θέσει

Στην κάμερα της εκπομπής «Στούντιο 4» παραχώρησε συνέντευξη ο Βασίλης Τραϊφόρος και αναφέρθηκε στη σχέση του θείου του, Μίμη, με τη Σοφία Βέμπο και τον παθιασμένο έρωτά τους. «Η γνωριμία τους ξεκίνησε από έναν τσακωμό στην όαση του Ζαππείου και η Βέμπο είχε πει ότι δεν θέλω να τον δω ξανά στα μάτια μου, ούτε

Ζερόμ Καλούτα: «Δεν ξέρω τι με περιμένει, έχω πολύ άγχος για την Eurovision»

Ο Ζερόμ Καλούτα από κοινού με τον Θανάση Αλερτά, θα παρουσιάσουν τη φετινή Eurovision στη Σουηδία όπου μας εκπροσωπεί η Μαρίνα Σάττι με το «Ζάρι» Ο Ζερόμ Καλούτα βρέθηκε σήμερα (30.04.2024) στον καναπέ της εκπομπής «Super Κατερίνα» στον Alpha και μίλησε για τη μετάδοση της Eurovision «Φεύγουμε Μ. Σάββατο. Πάσχα θα κάνουμε εκεί. Έχουμε ήδη

Ανεξάρτητος αμερικανικός οργανισμός αλλάζει τα δεδομένα για τις μαστογραφίες – Σε ποια ηλικία πρέπει να γίνονται

Ένας ανεξάρτητος αμερικανικός οργανισμός που εκδίδει συστάσεις για τη δημόσια υγεία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι γυναίκες θα έπρεπε να ξεκινούν τις μαστογραφίες από την ηλικία των 40 ετών κι όχι πλέον των 50 και να τις κάνουν κάθε 2 χρόνια. Έως σήμερα, μεταξύ των 40 και 50 ετών, οι γυναίκες καλούνταν να αποφασίσουν ατομικά, βάσει

Συγκινημένη η Γιάννα Τερζή: Είσαι στους τέσσερις τοίχους και παλεύεις με τους δαίμονές σου – Η επέμβαση κράτησε 11 ώρες

Στο πλατό της εκπομπής «Στούντιο 4» της ΕΡΤ φιλοξενήθηκε η τραγουδίστρια Γιάννα Τερζή το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης (30/04) και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε αλλά και το σοβαρό χειρουργείο που έκανε πριν τρία χρόνια στον νωτιαίο μυελό. «Ήμουν για κάποιους μήνες σε αμαξίδιο. Ήταν ένας όγκος στον νωτιαίο μυελό και είναι

Νηστίσιμοι κολοκυθοκεφτέδες

Χρόνος: 40 λεπτάΒαθμός δυσκολίας: Εύκολο Υλικά (για 8 τεμάχια): 4 μέτρια κολοκυθάκια (σύνολο 600 γρ. περίπου)1 ½ κουταλιά αλεσμένοι λιναρόσποροι, ή αλεσμένα αμύγδαλα σε σκόνη2 κουταλιές ελαιόλαδο2 λεπτά φρέσκα κρεμμυδάκια (ή 1 πιο χοντρό), ψιλοκομμένο1 σκελίδα σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένη1 κουταλιά ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου½ φλ. τριμμένο νηστίσιμο τυρί½ φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του1 πρέζα πιπέρι

Χορτοφαγική «μαγειρίτσα» με τραχανά

Προσθήκη στα αγαπημένα Υλικά 200 γρ. τραχανά 150 γρ. κρεμμυδάκια φρέσκα 1 πράσο 8 φύλλα μαρούλι 2-3 κλωναράκια άνηθο 3 αυγά Αλάτι και πιπέρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Βάζουμε 2 λίτρα κρύο νερό σε κατσαρόλα και προσθέτουμε τον τραχανά. Μουσκεύουμε για μισή ώρα. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, το πράσο, τον άνηθο και το μαρούλι και ρίχνουμε στην κατσαρόλα με

Eurovision 2024: Οι αντιδράσεις μετά την πρώτη πρόβα της Σάττι – Η μικροκάμερα & η πρωτοτυπιά

Eurovision 2024: Το φαινόμενο Μαρίνα Σάττι έχει κάνει όλη την Ευρώπη να παραμιλά… μόνο από την πρώτη της πρόβα.

Αγγελόπουλος – Βαμβακούση: Το πρώτο Πάσχα με την κόρη τους και το νέο τρυφερό στιγμιότυπο μαζί της

Το πρώτο Πάσχα με την κόρη τους ετοιμάζονται να περάσουν ο Γιώργος Αγγελόπουλος και η Δήμητρα Βαμβακούση. Το ζευγάρι διανύει μια από τις πιο ευτυχισμένες περιόδους της ζωής τους μιας που η μικρή τους αποτελεί πλέον την απόλυτη προτεραιότητά τους. Πρόσφατα μάλιστα το ζευγάρι μαζί με την κόρη του συνάντησε τον πνευματικό τους. «Κατά την