Κορωνοϊός: Τι πρέπει να προσέχουν μετά το εξιτήριο οι ασθενείς

Date:

Συστάσεις για την καλύτερη φροντίδα των ασθενών με Covid-19 που παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο, δημοσίευσε η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.

Η ανάρρωση από τη σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19, δεν τελειώνει με το εξιτήριο από το νοσοκομείο. Οι ασθενείς  χρειάζονται φροντίδα στο σπίτι έως ότου ανακάμψει πλήρως ο οργανισμός τους, αναφέρει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ).

Σε οδηγίες που εξέδωσε, εξηγεί τι μπορεί να χρειασθούν οι ασθενείς και τι πρέπει να προσέχουν οι ίδιοι και οι γιατροί που τους φροντίζουν.

Σύμφωνα με αυτές, πρέπει κατ’ αρχάς να επιβεβαιώνεται ότι ο ασθενής έχει συμπληρώσει απομόνωση 14-21 μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Το ακριβές διάστημα εξαρτάται από τη βαρύτητα της νόσου και το αν έχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό ή όχι. Αυτό είναι απαραίτητο για να εξασφαλίζεται ότι δεν φέρει πια τον κορωνοϊό και επομένως δεν είναι μεταδοτικός.

Προστασία από τις θρομβώσεις

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία επισημαίνει ότι η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός οδηγεί σε θρομβώσεις. Γι’ αυτό τον λόγο, οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν αντιθρομβωτικά φάρμακα στο σπίτι. Η διάρκεια αυτής της αγωγής είναι τουλάχιστον 7 ημέρες. Αν, όμως, ένας ασθενής ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου για θρόμβωση, μπορεί να τα χρειαστεί για περισσότερο καιρό. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν τα άτομα με:

  • Παρατεταμένη ακινητοποίηση
  • Ιστορικό εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης (VTE)
  • Γνωστή θρομβοφιλία
  • Παχυσαρκία
  • Αυτοάνοσα νοσήματα
  • Ιστορικό καρκίνου
  • Παρατεταμένη νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)
  • Υψηλούς δείκτες φλεγμονής στις αιματολογικές εξετάσεις

Οι ασθενείς αυτοί μπορούν να λάβουν αντιθρομβωτικά για περισσότερο καιρό, μόνο εφ’ όσον έχουν χαμηλό κίνδυνο αιμορραγίας, διευκρινίζει η ΕΠΕ.

Ψυχική επιβάρυνση και φυσικοθεραπεία

Η νοσηλεία για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός επιβαρύνει ψυχικά τους ασθενείς. Όπως αναφέρει η Ελληνική Πνευμονολογική εταιρεία, πολλοί ασθενείς παρουσιάζουν ύστερα διαταραχές, όπως το μετατραυματικό στρες.

Οι ασθενείς αυτοί εκδηλώνουν προβλήματα όπως άγχος, αϋπνία, κατάθλιψη. Η ψυχική επιβάρυνση πρέπει να αξιολογείται από κάθε γιατρό που εξετάζει ασθενή μετά από νοσηλεία, υπογραμμίζει η ΕΠΕ. Αναλόγως με τα ευρήματα αυτής της πρώτης αξιολόγησης, ο ασθενής θα παραπεμφθεί αν χρειάζεται για υποστήριξη από ειδικό.

Αν, εξ άλλου, ένας ασθενής χρειάζεται φυσιοθεραπεία, αυτή πρέπει να αρχίζει αμέσως. Φυσικά ο φυσικοθεραπευτής και ο ασθενής πρέπει να λαμβάνουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.

Τα επίμονα συμπτώματα

Στις οδηγίες της, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία τονίζει ακόμα ότι μετά το εξιτήριο, ο νέος κορωνοϊός προκαλεί επίμονα συμπτώματα σε πολλούς ασθενείς. Τα συμπτώματα αυτά αποτελούν το επονομαζόμενο post- acute Covid-19 syndrome (σύνδρομο μετά την οξεία νόσο Covid-19). Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται:

  • Δύσπνοια
  • Κόπωση
  • Μυική αδυναμία
  • Μυαλγίες/αρθραλγίες (πόνοι στους μυς/στις αρθρώσεις)
  • Ζάλη
  • Κεφαλαλγία (πονοκέφαλος)
  • Ανοσμία/αγευσία (απώλεια γεύσης/όσφρησης)
  • Γνωσιακές διαταραχές
  • Ταχυκαρδίες
  • Εφιδρώσεις
  • Διάρροιες
  • Δυσκοιλιότητα

Παρ’ όλα αυτά, οι ασθενείς πρέπει να έχουν το νου τους και να μην σπεύδουν να αποδίδουν στον κορωνοϊό κάθε νέο σύμπτωμα που εμφανίζουν. Θα πρέπει να ενημερώνουν γι’ αυτό τον θεράποντα ιατρό τους,  για να αξιολογείται ανεξάρτητα.

Έλεγχος των πνευμόνων

Οι ασθενείς που παίρνουν εξιτήριο πρέπει επίσης να υποβληθούν κάποια στιγμή σε επανεξέταση πνευμόνων. Αυτό είναι απαραίτητο διότι έχει διαπιστωθεί ότι ο κορωνοϊός προκαλεί σε πολλούς ασθενείς επίμονες πνευμονικές βλάβες.

Για να εντοπιστούν εγκαίρως τυχόν επίμονες πνευμονικές βλάβες, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συνιστά επανέλεγχο εντός τριών μηνών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Ο έλεγχος συμπεριλαμβάνει εξέταση από τον πνευμονολόγο ιατρό και ακτινογραφία θώρακος. Αν κριθεί απαραίτητο, ο ασθενής θα κάνει και αξονική τομογραφία θώρακος.

Αν οι ασθενείς έχουν εμμένουσα (επίμονη) δύσπνοια ή/και παθολογικά ευρήματα στις προαναφερθείσες εξετάσεις του τριμήνου, χρειάζεται λειτουργικός έλεγχος της αναπνοής. Αυτός γίνεται με περαιτέρω εξετάσεις, όπως η σπιρομέτρηση.

Αν οι ασθενείς έχουν ειδικά προβλήματα (π.χ. νοσηλεύτηκαν με παροξυσμό χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, πνευμονική εμβολή κ.λπ.) χρειάζονται ειδική αντιμετώπιση.

Τέλος, οι ασθενείς πρέπει να αναπαύονται, να τρέφονται υγιεινά και να πίνουν άφθονα υγρά, για να μένουν καλά ενυδατωμένοι.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Με νεύρα η Μπακοδήμου για τους συνεργάτες της που δεν αποκάλυπταν με ποιον επώνυμο βγαίνει η Αντωνά!

Το ρεπορτάζ της εκπομπής Γειά σου, θέλει τη Μαρία Αντωνά να βγαίνει εδώ και λίγο καιρό με άνθρωπο της τηλεόρασης & η Μαρία Μπακοδήμου ήθελε να μάθει για ποιον π

Κλέλια Ανδριολάτου: Με ένα σούπερ τοσοδούλι κόκκινο μπικίνι στους Παξούς για τις πρώτες βουτιές

Η Κλέλια Ανδριολάτου φαίνεται πως απολαμβάνει τα κρυστάλλινα νερά και τις ονειρεμένες παραλίες στο όμορφο νησί των Παξών! Το καλοκαίρι για την Κλέλια Ανδριολάτου ήρθε πιο νωρίς φέτος, καθώς ήδη η ξανθιά καλλονή ξεκίνησε να ποζάρει με το μαγιό της στα social media! Κλέλια Ανδριολάτου: Η βόλτα με τους γονείς της και η απίστευτη ομοιότητα

Νεφέλη Μεγκ για Ελίνα Παπίλα: Αν δεν μπορείς να αντιληφθείς μια επιτυχία, δικό σου πρόβλημα

Μετά τη συνέντευξη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάποιοι εκεί μέσα δεν μπορούσαν να ξεπεράσουν το σοκ ότι την έκανε κάποιος άλλος, πρόσθεσε 

Adele – Έξαλλη με ομοφοβικό θεατή: Αν δεν έχεις τίποτα καλό να πεις, σκάσε – Δείτε βίντεο

Adele - Έξαλλη με ομοφοβικό θεατή: Αν δεν έχεις τίποτα καλό να πεις, σκάσε - Δείτε βίντεο H Βρετανίδα τραγουδίστρια δεν μασάει τα λόγια της... Σχετικά Άρθρα Thema Insights Ο καθαρισμός του σπιτιού στα καλύτερά του Η βασική δουλειά μιας ηλεκτρικής σκούπας είναι να παγιδεύει τη σκόνη, να αφήνει το σπίτι καθαρό και να εξασφαλίζει

Κόκλας: Ο ρόλος στα Εγκλήματα, ο Μάρτυρας Κατηγορίας & πώς αντιδρά όταν τού ζητούν να φωτογραφηθεί

Ο Κώστας Κόκλας σε σπάνια τηλεοπτική του συνέντευξη μίλησε στην κάμερα της εκπομπής I Love Σου Κου και φυσικά, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στον ρόλο του στα Εγκ

Μπάμπης Στόκας: «Έχω κάνει λάθος συνεργασίες, όπως αυτή με τον Σάκη Ρουβά» – Το σχόλιο για τη Σάττι

Ο Μπάμπης Στόκας μίλησε στον Νίκο Συρίγο για την πορεία του μέχρι σήμερα αλλά και για τις λάθος επιλογές που έκανε, όπως είπε, στο παρελθόν!  Ο αγαπημένος τραγουδοποιός αρχικά σχολίασε: «Η Μαρία Καρυστιανού αντιδρά για τον πόνο που έχει μέσα της και όσων έχασαν τα παιδιά τους, δεν την απασχολεί να μπει στην πολιτική. Κάποιοι

Μπραντ Πιτ: Η κόρη του Σιλό πλήρωσε μόνη της δικηγόρο για να απαλλαγεί από το επίθετο του πατέρα της

Πηγές αναφέρουν ότι η μητέρα της Αντζελίνα Τζολί δεν το ήξερε - Χάθηκε κάθε ελπίδα πλέον για τον Πιτ να τα βρει με τη βιολογική του κόρη

Σόφι Τέρνερ: Το δαχτυλίδι της «φούντωσε» τις φήμες που τη θέλουν να αρραβωνιάστηκε τον Πέρεγκριν Πίρσον

Ο φακός των παπαράτσι τους εντόπισε στην Ιταλία, όπου περνούν τις διακοπές τους 

«Μαμά πάρε με σπίτι και σου υπόσχομαι δεν θα ζητήσω ξανά φαγητό»: Δάκρυσε ο Θεός με κοριτσάκι από τα παιδικά χωριά

Ενδιαφεροντα ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ΣΠΙΤΙ «Μαμά πάρε με σπίτι και σου υπόσχομαι δεν θα ζητήσω ξανά φαγητό»: Δάκρυσε ο Θεός με κοριτσάκι από τα παιδικά χωριά Ανατριχιάζουν τα λόγια μικρού κοριτσιού απέναντι στη μητέρα της που της ζητά απεγνωσμένα να την πάρει ξανά μαζί της στο σπίτι προκειμένου να μην την αφήσει να μεγαλώνει στο

Μπάμπης Στόκας: Έχω κάνει λάθος συνεργασίες, όπως αυτή με τον Σάκη Ρουβά

Δεν ταιριάζαμε, δεν είχαμε τίποτα κοινό, πρόσθεσε

Πετρούνιας & Μιλλούση: Οι κόρες τους πήραν τα πρώτα τους μετάλλια

Ενδιαφεροντα ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΙΛΛΟΥΣΗ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΕΤΡΟΥΝΙΑΣ Πετρούνιας & Μιλλούση: Οι κόρες τους πήραν τα πρώτα τους μετάλλια Μια σημαντική ημέρα ήταν η σημερινή για τον Λευτέρη Πετρούνια και τη Βασιλική Μιλλούση, καθώς οι κόρες τους, Σοφία και Λένια, έλαβαν τα πρώτα τους μετάλλια Τζωρτζίνα Φράγκου 02.06.2024 | 11:19 Μια σημαντική ημέρα ήταν η σημερινή για τον