Έξω κάνει κρύο και είναι ώρα για ένα ζεστό και θρεπτικό πιάτο, μια παραδοσιακή Ελληνική φασολάδα!
Ένα θρεπτικό φαγητό χαμηλό σε λιπαρά με πολλές και διαφορετικές παραλλαγές. Άλλοι προτιμούν τα φασόλια σούπα, άλλοι στεγνά και άλλοι πάλι χυλωμένα.
Αν και είναι ένα φαγητό που πήρε τον τίτλο του παραδοσιακού το 1940, μάλλον δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές ανάμεσα στις νεαρότερες ηλικίες.
Υλικά για 6 – 8 μερίδες
- Μισό κιλό φασόλια μέτρια
- 6-7 ποτήρια νερό
- 200 γραμμάρια καρότα
- 200 γραμμάρια κρεμμύδι ξερό
- 100 γραμμάρια σέλινο
- 100 γραμμάρια φλούδα πορτοκάλι
- 5 κουταλιές της σούπας ντομάτα πελτέ
- Μία πατάτα περίπου 50 γραμμάρια
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι, πιπέρι
- μία κόκκινη πιπέρια
Εκτέλεση
Βάζουμε από το βράδυ τα φασόλια να μουσκέψουν σε χλιαρό νερό με λίγο αλάτι. Την επομένη μέρα τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με 5-6 ποτήρια νερό.
Ψιλοκόβουμε τα χορταρικά και την φλούδα του πορτοκαλιού εάν μας αρέσει, διότι δίνει άρωμα στην φασολάδα.
Βράζουμε μία με μιάμιση ώρα ανάλογα με τα φασόλια και λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε πέντε κουταλιές ντομάτα πελτέ ή πουμαρό ή τριμμένη ντομάτα – αν θέλουμε τα φασόλια με ντομάτα. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Ανάλογα με το πόσο θέλουμε χυλωμένη την φασολάδα, ανακατεύουμε συχνά και για αρκετό χρόνο προς το τέλος του μαγειρέματος.
Με τα υλικά αυτά ετοιμάζουμε περίπου 6-8 μερίδες φαγητού χωρίς το ζουμί ανά μερίδα.
Τα φασόλια, όπως όλα τα όσπρια συνδυάζονται θαυμάσια με μία μερίδα τυριού ή μία κουταλιά της σούπας κοφτή ταραμοσαλάτα ή λίγο ψάρι ή με λίγο τουρσί και πέντε ελιές.
Αυτή τη συνταγή όπως και πολλές άλλες, μπορείτε να τηn βρείτε στο βιβλίο “Τι καλό θα μαγειρέψεις σήμερα, μαμά;” από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.
- Φασολάδα - Diatrofi.gr | -.