Γονείς: 4 τοξικές φράσεις που βλάπτουν τη σχέση του παιδιού με το φαγητό

Date:

ΠΑΙΔΙ

Οι συμπεριφορές των γονιών διαμορφώνουν καθοριστικά την αντίληψη των παιδιών για τη ζωή – Κάντε, λοιπόν, προσεκτικές επιλογές και μάθετε τι δεν πρέπει να λέτε στο παιδί σχετικά με το φαγητό

ΒΙΚΥ ΒΕΝΙΟΥ

Οι περισσότεροι σημερινοί ενήλικες έχουν μεγαλώσει με τις στερεοτυπικές αντιλήψεις των γονιών τους για ορισμένους τομείς, γεγονός που έχει επηρεάσει την αντίληψή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Αναγνωρίζοντας την επίδραση αυτών των ιδεών στη ζωή τους, όλο και περισσότεροι νέοι γονείς είναι πλέον πιο συνειδητοποιημένοι σχετικά με τον αντίκτυπο όσων λένε και όσων κάνουν στη διαμόρφωση της αντίληψης και των ιδεών που αναπτύσσουν τα παιδιά τους. Από την πλευρά τους, οι ειδικοί επαναλαμβάνουν τη σημασία της προσεκτικής επικοινωνίας και της μετάδοσης μηνυμάτων στα παιδιά για σημαντικά ζητήματα, ένα εκ των οποίων είναι και η αντίληψή τους για το φαγητό και για τη σχέση του με το βάρος και την εικόνα του σώματος.

Στόχος της νέας γενιάς γονιών είναι να ωθήσουν τα παιδιά τους να κάνουν υγιεινές διατροφικές επιλογές, χωρίς όμως να διαιωνίζουν τις ίδιες προβληματικές απόψεις με τις οποίες μεγάλωσαν εκείνοι.

«Νομίζω ότι η σχέση μας με το φαγητό ξεκινάει από το σπίτι, από τον τρόπο που παρουσιάζεται εκεί το φαγητό», δήλωσε η δρ. Raquel Katangian-Ayala. Από τον χαρακτηρισμό των τροφίμων μέχρι τη συζήτηση για το σώμα, δείτε τι δεν πρέπει να λέτε στα παιδιά για το φαγητό, αλλά και τι θα μπορούσατε να πείτε αντ’ αυτών.

1. Αποφύγετε να χαρακτηρίζετε τα τρόφιμα ως «καλά» ή «κακά»

Η δρ. Katangian-Ayala τονίζει ότι ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται και συζητούνται τα τρόφιμα στο σπίτι θέτει τα θεμέλια για τη σχέση του παιδιού με το φαγητό. Για παράδειγμα, η κατηγοριοποίηση των τροφίμων ως «καλών» ή «κακών» είναι μια πρακτική που πρέπει να επανεκτιμηθεί. Τα παιδιά συχνά αντιλαμβάνονται τα πράγματα με όρους άσπρου-μαύρου, γεγονός που τα δυσκολεύει να κατανοήσουν τις αποχρώσεις της διατροφής, σημειώνει η δρ. Erica Miller. Αντ’ αυτού, οι γονείς θα πρέπει να υιοθετήσουν μια πιο ουδέτερη προσέγγιση, τονίζοντας τη διατροφική αξία των διαφόρων τροφίμων. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι ακόμη και συστατικά που θεωρούνται «ένοχα» επιτελούν σημαντικές λειτουργίες για το σώμα. Για παράδειγμα, οι συχνά δαιμονοποιημένοι υδατάνθρακες παρέχουν ενέργεια σε έναν υπό ανάπτυξη οργανισμό, ενώ τα λιπαρά βοηθούν το σώμα να απορροφήσει ορισμένες βιταμίνες.

Εάν το παιδί παρουσιάζει μια τάση για υπερκατανάλωση γλυκών, περιορίστε την πρόσβασή του σε αυτές τις λιχουδιές. Ακόμη κι αν το παιδί γνωρίζει πού κρύβετε τα γλυκά, μπορείτε απλώς να πείτε: «Δεν είναι στο μενού, θα το φάμε την Τρίτη», προτείνει η διαιτολόγος Jennifer Anderson. «Δεν χρωστάτε εξηγήσεις στο παιδί σας σχετικά με αυτό και, αν τις δώσετε, μπορεί να λειτουργήσει εις βάρος των προσπαθειών σας», υποστηρίζει.

2. Μην μιλάτε αρνητικά για την επίδραση που έχει το φαγητό στην εικόνα του σώματός σας

Τα αρνητικά σχόλια για το σώμα, ιδιαίτερα σε σχέση με το φαγητό, μπορεί να έχουν μόνιμο αντίκτυπο στα παιδιά. Οι γονείς και οι υπόλοιποι ενήλικες που έρχονται σε επαφή με τα παιδιά θα πρέπει να αποφεύγουν να εκφράζουν δυσαρέσκεια για το σώμα τους, ιδίως όταν τα παιδιά είναι μπροστά. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή της ανάπτυξης ανθυγιεινών στάσεων απέναντι στο φαγητό και την εικόνα του σώματος από πλευράς των παιδιών. «Το τι λέτε για το φαγητό είναι σημαντικό, αλλά δεν είναι η ρίζα του προβλήματος. Η ρίζα είναι η εσωτερικευμένη προκατάληψη για το βάρος και όλο αυτό το δράμα γύρω από αυτό. Όσο περισσότερο ένα παιδί έχει αυτή την προκατάληψη για το βάρος και την ιδέα ότι το λεπτό σώμα είναι καλύτερο, τόσο περισσότερο το φαγητό γίνεται πηγή αρνητικών συναισθημάτων», υποστηρίζει η διαιτολόγος Jennifer Anderson. Αντ’ αυτού, επικεντρωθείτε σε θετικά μηνύματα, που ενισχύουν την ιδέα ότι οι άνθρωποι υπάρχουν σε όλα τα σχήματα και μεγέθη και ότι η αξία ενός ανθρώπου δεν συνδέεται με το μέγεθος του σώματος.

3. Επανεξετάστε τη χρήση του φαγητού ως ανταμοιβή

Η χρήση του φαγητού ως δωροδοκία δεν θα φέρει καλά αποτελέσματα. Συχνά, διάφορα σνακ και κυρίως γλυκιές λιχουδιές χρησιμοποιούνται ως μέσο διαπραγμάτευσης για την κατανάλωση πιο υγιεινών τροφίμων, όπως τα λαχανικά, στέλνει ακούσια το μήνυμα ότι ορισμένα τρόφιμα είναι λιγότερο επιθυμητά από άλλα. Αυτή η τακτική μπορεί να μειώσει το εγγενές κίνητρο ενός παιδιού να δοκιμάσει διαφορετικά τρόφιμα, αλλά και να εμποδίσει την ικανότητά του να κατανοεί τα σήματα πείνας και κορεσμού που στέλνει το σώμα του, τονίζει η δρ. Anderson. Μια πιο αποτελεσματική προσέγγιση θα μπορούσε να είναι το σερβίρισμα ενός μικρού γλυκού μαζί με το γεύμα, εξουδετερώνοντας τη γοητεία του ως «απαγορευμένου καρπού».

4. Αναγνωρίστε τα μοναδικά διατροφικά μοτίβα των παιδιών

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι τα παιδιά, ειδικά εκείνα κάτω των 5 ετών, έχουν διαφορετικές μεταβολικές ανάγκες από τους ενήλικες. Το να περιμένετε από αυτά να ακολουθήσουν το παραδοσιακό σχήμα των τριών γευμάτων την ημέρα μπορεί να μην είναι πρακτικό. Μια εναλλακτική προσέγγιση που προτείνει η δρ. Miller είναι να παρέχετε ένα ουσιαστικό σνακ το απόγευμα, εάν η ώρα του δείπνου είναι κοντά στην ώρα του ύπνου του παιδιού, εξασφαλίζοντας ότι δεν θα πάνε για ύπνο πεινασμένα.

Είναι ζωτικής σημασίας να θυμάστε ότι οι λέξεις που επιλέγετε έχουν τη δύναμη να διαμορφώσουν τη δια βίου σχέση των παιδιών με το φαγητό και το σώμα τους. Κάντε, λοιπόν, σοφές και ωφέλιμες επιλογές, για να μεγαλώσετε υγιή παιδιά, που δεν θα αντιμετωπίζουν το φαγητό ως κάτι κακό, αλλά ως αυτό που πραγματικά είναι: - ζωής και ενέργειας.

Διαβάστε επίσης:

Εμμονή με την εμφάνιση: Η διαταραχή που μαστίζει τους εφήβους – Ποιοι επηρεάζονται περισσότερο

Ανασφαλείς με το σώμα τους ολοένα και περισσότεροι άνδρες – Πώς θα αποκτήσουν μεγαλύτερη σιγουριά στον καθρέφτη

Είστε δύσκολοι με το φαγητό; Πώς το χρώμα των πιάτων επηρεάζει την όρεξή σας

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Δέρμα: Τα καθημερινά φάρμακα που αυξάνουν την ευαισθησία του στον ήλιο

Η φωτοευαισθησία μπορεί να εκδηλωθεί από φάρμακα που αλείφονται στο δέρμα ή λαμβάνονται από το στόμα ή με έγχυση. Οι υπαίθριες δραστηριότητες στον ήλιο, όπως το περπάτημα, το κολύμπι, ακόμα και μια απλή βόλτα στην πόλη, είναι συνήθως ευχάριστες για μικρούς και μεγάλους. Όταν όμως κάποιος παίρνει φάρμακα, η έκθεση στον ήλιο μπορεί να κρύβει

Σύφιλη και βλεννόρροια: Αυξάνονται τα κρούσματα στην Ελλάδα, ποιες είναι οι αιτίες

Τα ύποπτα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τους ασθενείς και η αξία του προληπτικού ελέγχου. Μεγάλη έξαρση παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στα περιστατικά με σύφιλη σε Ελλάδα και Ευρώπη, με το καλοκαίρι να είναι η κατ’ εξοχήν εποχή όπου αυξάνεται δραματικά ο κίνδυνος μόλυνσης. Πρόσφατη μελέτη του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» αποκαλύπτει ότι στη διάρκεια της

Τηλεακτινολογία: Αυξημένη ανάγκη για εξ αποστάσεως εκτίμηση των απεικονιστικών εξετάσεων

Πώς προκύπτει η ανάγκη για ένταξή της στο σύστημα Υγείας και γιατί είναι απαραίτητο το θεσμικό πλαίσιο. Επιτακτική ανάγκη να θεσπιστεί θεσμικό πλαίσιο για την Τηλεακτινολογία στη χώρα μας δημιουργεί η έλλειψη ιατρών ακτινολόγων και οι αυξημένες ανάγκες για διαγνωστική απεικόνιση 24 ώρες το 24ωρο, σε καθημερινή βάση. Το θεσμικό πλαίσιο πρέπει να καταρτιστεί με

Πόση ώρα να μένουμε στον ήλιο για να έχουμε αρκετή βιταμίνη D

Τι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες για την απαραίτητη διάρκεια έκθεσης. Η αλήθεια για τα αντηλιακά και τη βιταμίνη. Ο ήλιος είναι η κύρια πηγή βιταμίνης D για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά πόση ώρα πρέπει να εκθέτουμε το δέρμα μας σε αυτόν για να παράγει επαρκείς ποσότητες; Η απάντηση εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς

Ρολό με προσούτο και χαλλούμι

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ 1 κιλό κιμά κοτόπουλο 1 μεγάλο κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο ή τριμμένο 1 φλ. φρέσκια ντομάτα αλεσμένη (μια μεγάλη) 1 φλ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο ¼ φλ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 2 γεμάτα κουταλάκια μουστάρδα Ντιζόν 1 κουταλάκι αλάτι 2 κουταλάκια πάπρικα 1/8 κουταλάκι πιπέρι καγιέν 1 κουταλάκι ρίγανη ξηρή

Ομελέτα φούρνου με λουκάνικα

• 300 γρ. πατάτες• 15 γρ. ελαιόλαδο• 200 γρ. λουκάνικα Πιτσιλιάς• 90 γρ. αλεύρι• 120 γρ. γάλα• 3 αυγά ΕΚΤΕΛΕΣΗ Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κομματάκια. Τις ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο και τις απλώνουμε σε ένα ρηχό ταψί φούρνου διαμέτρου περίπου 25εκ. Κόβουμε τα λουκάνικα σε λεπτές φέτες και τις βάζουμε ανάμεσα στις

Πασχάλης: «Έχει κλείσει το κεφάλαιο Eurovision για μένα»

Συνέντευξη στο περιοδικό «Λοιπόν» και τον Ανδρέα Θεοδώρου παραχώρησε ο Πασχάλης. Ο γνωστός τραγουδιστής απάντησε για...

Άγγελος Μπασινάς: «Το Euro έφερε λεφτά»

Ο Άγγελος Μπασινάς μίλησε στην κάμερα της εκπομπής «Καλοκαίρι Παρέα» για το Euro και τη σπουδαία νίκης της Εθνικής Ελλάδας το 2004.

Ταξίδι με παιδιά: Απλές συμβουλές από ειδικούς για να το απολαύσετε με λιγότερη ένταση και άγχος

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία για τους γονείς από το να βλέπουν χαρούμενα τα παιδιά τους. Και τα ταξίδια μπορούν να προσφέρουν αξέχαστες εμπειρίες και αναμνήσεις. Όμως η αλήθεια είναι πως δεν είναι εύκολα. Μπορεί να γίνουν κουραστικά, απρόβλεπτα και απαιτούν πολύ μεγαλύτερη προετοιμασία. Καθώς ετοιμάζεστε για την καλοκαιρινή εξόρμηση, για να απολαύσετε το ταξίδι με

Πρεσβυωπία: Παράγοντες που την προκαλούν, εκτός από την ηλικία

Η πρεσβυωπία δεν είναι πάθηση, αλλά τμήμα της φυσιολογικής γήρανσης του οργανισμού. Η πρεσβυωπία είναι η απώλεια της ικανότητας του ματιού να εστιάζει σε κοντινά αντικείμενα με την πάροδο της ηλικίας. Δεν είναι πάθηση, αλλά τμήμα της φυσιολογικής γήρανσης του οργανισμού. Ωστόσο υπάρχουν μερικοί παράγοντες που μπορεί να την επισπεύσουν. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 2,1

Αθηνά Οικονομάκου: «Εναλλακτικές» διακοπές στις Μαλδίβες με τον Μπρούνο Τσερέλα

Η Αθηνά Οικονομάκου και ο Μπρούνο Τσερέλα περνούν το καλοκαίρι τους στις Μαλδίβες, απολαμβάνοντας στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς. Έπειτα από τις οικογενειακές διακοπές τους στη Σικελία μαζί με τα παιδιά της γνωστής ηθοποιού, το ζευγάρι αποφάσισε να οργανώσει ένα ταξίδι αποκλειστικά για τους δυο τους σε αυτόν τον ονειρεμένο εξωτικό προορισμό. Όπως αποκάλυψε η Αθηνά