Καρκίνος: Πόσο ασφαλή είναι τα φάρμακα της εξωσωματικής γονιμοποίησης; Ο ειδικός απαντά

Date:

Καρκίνος: Πόσο ασφαλή είναι τα φάρμακα της εξωσωματικής γονιμοποίησης; Ο ειδικός απαντά

Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ

Mπορούν τα φάρμακα της εξωσωματικής γονιμοποίησης να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης του καρκίνου; Ο Δρ. Χάρης Χηνιάδης, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή στη Μονάδα ΥΓΕΙΑ IVF ΕΜΒΡΥΟΓΕΝΕΣΙΣ δίνει την απάντηση 

-

Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι τα φάρμακα της εξωσωματικής προκαλούν καρκίνο, ιδιαίτερα του μαστού, και διστάζουν να τα πάρουν ή ακόμα και να προχωρήσουν στη θεραπεία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Η αλήθεια είναι ότι για πολλά χρόνια υπήρχε αυτός ο μύθος γύρω από τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε για την διέγερση των ωοθηκών στην εξωσωματική. Έχουμε γνωρίσει ακόμα και γιατρούς, οι οποίοι προέτρεπαν τις γυναίκες να μην τα χρησιμοποιήσουν.

Η Εξωσωματική Γονιμοποίηση είναι μια ασφαλής διαδικασία, η οποία έχει σκοπό την διέγερση των ωοθηκών προκειμένου να συλλέξουμε όσα περισσότερα ωάρια μπορούμε, να τα γονιμοποιήσουμε με το σπέρμα και να δημιουργήσουμε έμβρυα, τα οποία μετά από ολιγοήμερη επώαση θα μεταφέρουμε πίσω στη μήτρα της μητέρας.

Πρακτικά τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε είναι ίδια με τις ορμόνες που εκκρίνει ο εγκέφαλος κάθε μήνα για να γίνει η ωρίμανση του ωαρίου και η ωορρηξία, απλά τα χορηγούμε σε μεγαλύτερη ποσότητα προκειμένου να ωριμάσουν περισσότερα ωάρια.

Τα τελευταία 30 χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες μελέτες σχετικά με την ασφάλεια των φαρμάκων αυτών και ιδιαίτερα με την πιθανότητά που έχει μια γυναίκα να αναπτύξει κάποιο καρκίνο μετά την λήψη τους.

Έχουμε πλέον καταλήξει με ασφάλεια στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου για τις γυναίκες, οι οποίες πραγματοποιούν εξωσωματική γονιμοποίηση με ή χωρίς την λήψη των φαρμάκων αυτών. Τα αποτελέσματα αυτά, τα οποία είναι γνωστά εδώ και αρκετά χρόνια, έχουν αρχίσει να τα ενστερνίζονται και ιατροί άλλων ειδικοτήτων, όπως για παράδειγμα ογκολόγοι, οι οποίοι πλέον οδηγούν τις γυναίκες στη θεραπεία της εξωσωματικής για κατάψυξη ωαρίων ή εμβρύων πριν από μία χημειοθεραπεία.

Με λίγα λόγια ακόμα και σε γυναίκες οι οποίες πάσχουν από ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο του μαστού μπορούμε με πρωτόκολλα τα οποία έχουν ελάχιστη διαφορά από αυτά που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή πρακτική της εξωσωματικής, να διεγείρουμε τις ωοθήκες τους, να πάρουμε ωάρια και να τα καταψύξουμε προκειμένου να διασώσουμε την γονιμότητα τους πριν από την απαιτούμενη χημειοθεραπεία που θα ακολουθήσει.

Επιπλέον, ακόμα και γυναίκες, οι οποίες έχουν νοσήσει στο παρελθόν με ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο του μαστού μπορούν να προχωρήσουν με παρόμοια πρωτόκολλα στην θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης μετά από ένα διάστημα περίπου δύο ετών, φυσικά πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του ογκολόγου τους.

Γίνεται εμφανές λοιπόν ότι δεν πρέπει οι γυναίκες να διστάζουν να κάνουν χρήση των φαρμάκων, ούτε φυσικά και να ζητούν να προβούν σε θεραπεία με φυσικό κύκλο, χωρίς δηλαδή διέγερση των ωοθηκών. Αν μία γυναίκα έχει φυσιολογικές ωοθήκες, οι οποίες παράγουν αρκετά ωάρια, είναι λάθος να προβαίνει σε επαναλαμβανόμενες θεραπείες με φυσικό κύκλο, οι οποίες και δαπανηρές είναι και λιγότερο αποτελεσματικές και φυσικά πολύ πιο επιβαρυντικές ψυχολογικά.

Η θεραπεία με φυσικό κύκλο ή τροποποιημένο φυσικό κύκλο πρέπει να προτείνεται σε γυναίκες οι οποίες έχουν έκπτωση της ωοθηκικής λειτουργίας και δεν μπορούν να παράξουν περισσότερα ωάρια ακόμα και όταν οι ωοθήκες τους διεγερθούν με τα φάρμακα της εξωσωματικής.

Άλλο ένα ερώτημα το οποίο ακούμε συχνά στο πρώτο ραντεβού της εξωσωματικής είναι πότε μπορούν οι γυναίκες να επαναλάβουν την θεραπεία τους προκειμένου να «καθαρίσει» το σώμα τους από τις ορμόνες. Ούτε αυτό ισχύει.

Τα φάρμακα της εξωσωματικής γονιμοποίησης έχουν περιορισμένο χρόνο ημίσειας ζωής, το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνονται σε πολύ συγκεκριμένες ώρες καθημερινά, αλλιώς τα επίπεδά τους στο αίμα και άρα η αποτελεσματικότητα τους, πέφτουν σημαντικά.

Τουτέστιν δεν υπάρχει ένα ελάχιστο διάστημα που πρέπει να περάσει προκειμένου να αποβληθούν τα φάρμακα αυτά. Προτείνουμε συχνά στις ασθενείς να περιμένουμε μεταξύ των θεραπειών εξωσωματικής γονιμοποίησης για την καλύτερη απόδοση των ωοθηκών και όχι λόγω των υψηλά επιπέδων φαρμάκων ή ορμονών στο αίμα. Άλλωστε συχνά χρησιμοποιούμε φάρμακα ξανά αμέσως μετά την ωοληψία προκειμένου να συλλέξουμε ωάρια για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα, ειδικά σε γυναίκες οι οποίες πρόκειται σύντομα να χειρουργηθούν για κακοήθεια.

Με όλα τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να ανησυχούν για την υγεία τους λόγω της χρήσης των φαρμάκων. Αντίθετα η Εξωσωματική Γονιμοποίηση είναι μία ασφαλής διαδικασία, η οποία όταν γίνεται από έμπειρους και εκπαιδευμένους Γυναικολόγους Αναπαραγωγής σε εξειδικευμένες Μονάδες Υποβοήθησης Αναπαραγωγής, έχει εξαιρετικά αποτελέσματα και προσφέρει λύσεις και χαρά στον κόσμο των υπογόνιμων ζευγαριών.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Survivor: Ανατροπή με την τρίτη υποψηφιότητα της εβδομάδας

Τετάρτη, 22.5.2024, 01:07 Zappit@ZAPPIT_ Παρά το τεταμένο κλίμα, η κάλπη έδωσε άλλο όνομα στον τάκο. Την τρίτη ασυλία της εβδομάδας διεκδίκησαν στο αποψινό (21/5) επεισόδιο του Survivor οι δύο ομάδες στη ζούγκλα του Άγιου Δομίνικου. Η Μπλε και η Κόκκινη ομάδα, έχοντας από μία νίκη στις δύο τελευταίες αναμετρήσεις, μετρούν ήδη από έναν υποψήφιο προς

Δώρα Χρυσικού: Η συγκινητική εξομολόγηση για τα τρία χρόνια από τη νίκη απέναντι στον καρκίνο

"Η μαμά μου μου είπε: δεν θα την ξεχάσω ποτέ αυτή τη μέρα. Εγώ όμως προσπαθώ να την ξεχάσω και να την αφήσω πίσω μου", γράφει η Δώρα Χρυσικού.

Ψυχοκόρες–Αλέξανδρος Βάρθης: Ο ρόλος του Μέρμηγκα, οι σπουδές & ο μεγαλύτερος φόβος για το παιδί του

Ο Αλέξανδρος Βάρθης υποδύεται τον Τάσο Μέρμηγκα στις Ψυχοκόρες και βρέθηκε καλεσμένος στο The 2night Show για να μιλήσει για τον ρόλο του αλλά & για τη ζωή του

Αιμιλία Υψηλάντη: «Το θέατρο είναι το σπίτι μου»

Με αφορμή την παράσταση «Το σπίτι της Μπερνάρντα Λάμπα», στην οποία πρωταγωνιστεί, η καταξιωμένη Αιμιλία Υψηλάντη ανατρέχει στην πολύχρονη πορεία της στο θέατρο

Ελένη Μενεγάκη: Ο Άγγελος Λάτσιος εύχεται στη μητέρα του με μια τρυφερή ανάρτηση

Ελένη Μενεγάκη: Ο Άγγελος Λάτσιος εύχεται στη μητέρα του με μια τρυφερή ανάρτηση Ελένη Μενεγάκη: Ο Άγγελος Λάτσιος εύχεται στη μητέρα του με μια τρυφερή ανάρτηση Για την ονομαστική της γιορτή Σχετικά Άρθρα Thema Insights Το smartphone που φέρνει την Τέχνη στα χέρια μας Ως αληθινό έργο Τέχνης, κάθε συσκευή της οικογένειας motorola edge 50

Αλεξάνδρα Παναγιώταρου: Ποζάρει με μπικίνι στο Ντουμπάι – Δείτε τις φωτογραφίες

Αλεξάνδρα Παναγιώταρου: Ποζάρει με μπικίνι στο Ντουμπάι - Δείτε τις φωτογραφίες Αλεξάνδρα Παναγιώταρου: Ποζάρει με μπικίνι στο Ντουμπάι - Δείτε τις φωτογραφίες Μπροστά από το δημοφιλές Burj Al Arab Η Αλεξάνδρα Παναγιώταρου ανέβασε το βράδυ της Τρίτης 21 Μαΐου, μερικές φωτογραφίες της από τις διακοπές της στο Ντουμπάι. Μέσω Instagram, μοιράστηκε με τους 362 χιλιάδες

Συγκινεί ο Παναγιώτης Στάθης για την απώλεια του αδελφού του: “Ήταν μόλις 47 ετών, έφυγε αιφνιδιαστικά”

"Υπάρχει μία φράση που μου είχε πει η μάνα μου: υπάρχουν στιγμές που θα πρέπει να γίνεσαι πέτρα. Αυτή ήταν μια τέτοια", εξομολογείται ο Παναγιώτης Στάθης.

Ο Στέλιος Παρλιάρος “καίει” τα reality μαγειρικής: “Υπάρχουν chef και αυτοί που είναι κατ’ εξοχήν στην τηλεόραση”

"Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στους chef και στους... τηλεοπτικούς chef. Όλοι έχουν κάνει τηλεόραση", δηλώνει ο Στέλιος Παρλιάρος.

Οι γλυκές ευχές της Μαρέβα Μητσοτάκη στο γιο της για την γιορτή του – Τι ανέβασε στα social media

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 3 λ. πριν Νέο παράθυρο Συνέντευξη στο OPEN θα δώσει το πρωί ο Μητσοτάκης – Αργότερα θα μιλήσει στο Λαγονήσι ΚΟΙΝΩΝΙΑ 14 λ. πριν Νέο παράθυρο Πνίγηκε 32χρονος σε θαλάσσια περιοχή της Χαλκιδικής – Προσπάθησαν να τον σώσουν με ΚΑΡΠΑ ΕΛΛΑΔΑ 24 λ. πριν Νέο παράθυρο Φωτιά σε διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη – Απεγκλωβίστηκε ηλικιωμένη

Κοτόπουλο Lo-Mein

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ • 400 γρ. κοτόπουλο, στήθος ή μπούτια• ¼ φλιτζ. ελαιόλαδο• 3 σκελίδες σκόρδα• 1 κουταλιά τζίντζερ, ψιλοκομμένο• 1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι• 200 γρ. φασολάκια• 1 κόκκινη γλυκιά πιπεριά• 3 κρεμμυδάκια φρέσκα• 250 γρ. νούντλς με αυγό Για τη σος: • 4 κουταλάκια corn flour• 2 κουταλιές σκούρο σόγια σος• 2 κουταλιές

Κανταΐφι με κρέμα ρυζιού

Προσθήκη στα αγαπημένα Με τη Γιώτα Ηροδότου Eκπαιδεύτρια μαγειρικής Συστατικά ½ κιλό κανταΐφι, το οποίο έχετε ξεπαγώσει, 2 φλ. φιστίκια Αιγίνης (χαλεπιανά), χοντροαλεσμένα, 1 φλ. αμύγδαλα ή καρύδια, χοντροαλεσμένα (και επιπλέον για το γαρνίρισμα), ½ φλ. φυτικό βούτυρο λιωμένο, 2-3 κουταλιές ζάχαρη, κανέλα, 1 συσκευασία (250ml) φυτική κρέμα. #Για την κρέμα:# 8 κουταλιές ρόφημα ρυζιού

Γιώργος Παπαγεωργίου: “Αυτό με τα εσώρουχα στις συναυλίες είναι ένα εύρημα”

Γιώργος Παπαγεωργίου: «Αυτό με τα εσώρουχα στις συναυλίες είναι ένα εύρημα» "Είμαι σε φάση που... δαγκώνω. Δεν μπορώ να αντισταθώ". Καλεσμένος στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου βρέθηκε το πρωινό της Τρίτης (21/5) ο Γιώργος Παπαγεωργίου μαζί με τη Μελίνα Λαφαντζή. Οι δύο ηθοποιοί μίλησαν για τις εξελίξεις στη σειρά «Το Προξενιό της Ιουλίας» στην οποία