Προστάτης: Οι κίνδυνοι από τις καθυστερήσεις στη θεραπεία

Date:

Η πανδημία που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός και οι συχνά τραγικές επιπτώσεις της κυρίως στους ηλικιωμένους, έχουν προκαλέσει φόβο σε πολλούς πάσχοντες από χρόνια προβλήματα υγείας, οι οποίοι αναβάλλουν συνεχώς τα προγραμματισμένα ραντεβού με τους ιατρούς.

Η αναβολή των ιατρικών επισκέψεων είναι μία τακτική που πολλοί πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, κυρίως ηλικιωμένοι, επιλέγουν για να προφυλαχθούν από το νέο κορωνοϊό. Ωστόσο ο κίνδυνος είναι να δουν ξαφνικά τη χρόνια πάθησή τους να επιδεινώνεται, ακόμα κι αν είναι η φαινομενικά «αθώα» καλοήθης υπερπλασία του προστάτη.

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι πολύ συνηθισμένη, καθώς αργά ή γρήγορα προσβάλλει τη συντριπτική πλειονότητα των ανδρών. Ταυτοχρόνως, όμως, είναι μία δυναμική πάθηση που εξελίσσεται διαρκώς, καθώς αυξάνεται το μέγεθος του προστάτη.

Όπως εξηγεί ο χειρουργός-ουρολόγος δρ Ηρακλής Πούλιας, διευθυντής της Β’ Ουρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ, τ. πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, η σοβαρότητα των συμπτωμάτων που εκδηλώνουν οι ασθενείς δεν ανταποκρίνεται πάντοτε στη σοβαρότητα της διόγκωσης.

«Πολλοί άνδρες με σοβαρή διόγκωση έχουν μόνο ήπια συμπτώματα, ενώ άλλοι με μικρή διόγκωση έχουν έντονα συμπτώματα», λέει. «Επομένως, ο τακτικός προγραμματισμένος έλεγχος είναι απαραίτητος για να αξιολογείται η πορεία της υπερπλασίας».

Επιπλέον, στους άνδρες που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για να βελτιώσουν τα συμπτώματα που τους προκαλεί η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, η αγωγή πρέπει να αλλάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα. Και αυτό, διότι ο οργανισμός συνηθίζει τα φάρμακα και παύει να ανταποκρίνεται καλά σε αυτά.

Πριν γίνει, όμως, οποιαδήποτε αλλαγή στην αγωγή, καλό είναι να προηγείται ιατρική αξιολόγηση. Αυτή κατά κανόνα συμπεριλαμβάνει δακτυλική εξέταση και πιθανώς μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) στο αίμα.

«Ένα λάθος που κάνουν πολλοί άνδρες είναι να αντιμετωπίζουν τον “προστάτη” τους ως κάτι αθώο, που απλώς δυσκολεύει την ούρηση», λέει ο κ. Πούλιας. «Είναι γεγονός πως η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη δεν έχει καμία σχέση με τον καρκίνο. Μπορεί, όμως, να δημιουργήσει αρκετά άλλα προβλήματα, εάν μείνει χωρίς την ενδεδειγμένη θεραπεία».

Οι πιθανές επιπλοκές

Μία από τις συνηθέστερες επιπλοκές που προκαλεί η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι η επίσχεση ούρων. Κατ’ αυτήν, ο ασθενής ανακαλύπτει ξαφνικά ότι δεν μπορεί να ουρήσει παρότι νιώθει έντονη την ανάγκη γι’ αυτό.

Η επίσχεση ούρων χρειάζεται άμεση ιατρική αντιμετώπιση. Ο ασθενής θα χρειαστεί τοποθέτηση καθετήρα για να αδειάσει η ουροδόχος κύστη του. Αναλόγως με την αιτία της επίσχεσης μπορεί στη συνέχεια να απαιτηθεί ακόμα και χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπισή της.

Μία άλλη πιθανή επιπλοκή που έχει η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις. Προκαλούνται από την κατακράτηση ούρων για μεγάλο διάστημα. Η κατακράτηση οφείλεται στην αδυναμία πλήρους  κένωσης της ουροδόχου κύστης, εξαιτίας των δυσκολιών που προκαλεί η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη.

Αν οι ουρολοιμώξεις είναι συχνές, μπορεί να απαιτηθεί ενδοσκοπική χειρουργική αφαίρεση του προστάτη αδένα.

Η ατελής κένωση και η παραμονή μεγάλης ποσότητας ούρων στην ουροδόχο κύστη  μπορεί να δημιουργήσει και δομικά προβλήματα στην κύστη. Αιτία γι’ αυτό είναι ότι το τοίχωμά της διατείνεται και εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου.

Τελικά, το μυώδες τοίχωμα της κύστης ατονεί και σταματά να συσπάται φυσιολογικά. Αυτό δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την αποβολή όλων των ούρων.

Και στους νεφρούς

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη μπορεί να έχει και άλλες επιπλοκές. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται βλάβες στους νεφρούς εξαιτίας:

  • Της πίεσης στην ουροδόχο κύστη από την κατακράτηση ούρων
  • Τις επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις

Υπάρχει επίσης περίπτωση να δημιουργηθούν λίθοι (πέτρες) στην ουροδόχο κύστη. Η λιθίαση της κύστης επίσης σχετίζεται με την κατακράτηση ούρων. Οι λίθοι μπορεί να προκαλέσουν:

  • Λοιμώξεις
  • Ερεθισμό της κύστης
  • Αίμα στα ούρα
  • Απόφραξη της εξόδου της κύστης, με συνέπεια παρεμπόδιση της ούρησης

Καθοριστική η πρόληψη

Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότεροι άνδρες με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη δεν αναπτύσσουν τέτοιου είδους επιπλοκές. Τα κακά νέα είναι ότι «δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων ποιος κινδυνεύει και ποιος όχι», τονίζει ο κ. Πούλιας.

Επιπλέον, «τόσο η επίσχεση ούρων όσο και οι βλάβες στους νεφρούς συνιστούν σοβαρές απειλές για την υγεία. Επομένως η πρόληψη με το συχνό τσεκ απ και την κατάλληλη αγωγή, είναι η καλύτερη θεραπεία», προσθέτει.

Πότε πρέπει να πάτε στον γιατρό

Οι άνδρες που, παρόλα αυτά, φοβούνται να πάνε στον ιατρό και αναβάλλουν τα προγραμματισμένα ραντεβού τους, ας έχουν τουλάχιστον το νου τους για τυχόν ύποπτα συμπτώματα. Εάν παρουσιάσουν κάτι από τα ακόλουθα, πρέπει να πάνε αμέσως στον ουρολόγο τους:

  1. Επίσχεση ούρων (αδυναμία ούρησης)
  2. Αιματουρία (αίμα στα ούρα)
  3. Επιδείνωση των συμπτωμάτων που τους προκαλεί η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη μαζί με πυρετό

Τα συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη μπορεί να είναι αποφρακτικά (ο διογκωμένος προστάτης συμπιέζει την ουρήθρα και την αποφράσσει εν μέρει) ή ερεθιστικά. Στα αποφρακτικά συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται:

  • Δυσκολίες στην έναρξη της ούρησης
  • Αδυναμία αποβολής των ούρων
  • Μειωμένη ροή
  • Διακοπτόμενη ούρηση

Στα ερεθιστικά συμπτώματα που προκαλεί η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη συμπεριλαμβάνονται:

  • Η συχνουρία
  • Η νυκτερινή ούρηση
  • Η επιτακτική ούρηση

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Δανάη Λιβιεράτου: Έτσι διέψευσε τις φήμες χωρισμού με τον κούκλο Pablo Miller

Η Δανάη Λιβιεράτου και ο Pablo Miller ζουν έναν πολύ τρυφερό έρωτα όμως οι φήμες τους ήθελαν να έχουν τραβήξει χωριστούς δρόμους.

Πάσχα 2024: Δείτε τη Μελίνα Νικολαΐδη, ετοιμάζει πάβλοβα για το Πασχαλινό τραπέζι!

Δεν λένε ότι το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει; Σίγουρα αυτό συμβαίνει για τη Μελίνα Νικολαΐδη, κόρη της Δέσποινας Βανδή και του Ντέμη Νικολαΐδη!

Κατερίνα Παναγοπούλου: Δεν μιλάω ποτέ για την προσωπική μου ζωή, δεν μου αρέσει να διαφημίζω πόσο ευτυχισμένη είμαι

«Όταν γύρω μας συμβαίνουν τόσο τραγικά γεγονότα, η διαφήμιση της τυχόν δικής σου ευτυχίας και ευδαιμονίας δεν έχει θέση», λέει η παρουσιάστρια ειδήσεων του Mega

Φάνης Μουρατίδης για Maestro: “Συνέβη μία φορά στα 34 χρόνια της καριέρας μου”

"Ο Παπακαλιάτης είναι συνώνυμο της επιτυχίας, είναι ένας άνθρωπος-ορχήστρα κυριολεκτικά", δηλώνει ο Φάνης Μουρατίδης λίγο πριν την πρεμιέρα.

Eurovision: Οι πρόβες των Big5 ανέτρεψαν τα δεδομένα – Ποιος θρύλος του διαγωνισμού επιστρέφει στη σκηνή;

Η αντίστροφη μέτρηση για τη λαμπερή 68η διοργάνωση της Eurovision έχει ήδη ξεκινήσει στο Μάλμε της Σουηδίας.

Συμβουλές από ειδικούς για καλύτερη γυναικεία γονιμότητα

Οι γυναίκες που επιθυμούν μια εγκυμοσύνη, συχνά αναρωτιούνται αν υπάρχει κάτι που μπορούν να κάνουν για να διευκολύνουν τη σύλληψη. Και αυτά τα ερωτήματα ενισχύονται εάν ένα ζευγάρι προσπαθεί για αρκετό χρονικό διάστημα χωρίς επιτυχία να αποκτήσει ένα παιδί. Υπάρχουν ιατρικά ζητήματα που επηρεάζουν τη γονιμότητα και τα οποία χρήζουν αντιμετώπισης. Όμως, σύμφωνα με την

Eurovision 2024: Malin Akerman & Petra Mede οι παρουσιάστριες του φετινού διαγωνισμού τραγουδιού

Eurovision 2024 : H Malin Akerman και η Petra Mede είναι οι δυο παρουσιάστριες του φετινού μουσικού διαγωνισμού.

Το Zari της Σάττι σαρώνει – Στη λίστα με τα πιο πολλά views στο επίσημο κανάλι της Eurovision

Eurovision 2024: Η Μαρίνα Σάττι σαρώνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ το Ζάρι της είναι στα πιο επιτυχημένα με βάση τα views, όλο τον Απρίλιο. Η Μαρίνα Σάττι, έκανε χθες, Μεγάλη Πέμπτη, τη δεύτερη πρόβα στη σκηνή του Μάλμε Αρένα. Η όμορφη τραγουδίστρια τα πήγε εξαιρετικά όμως έπεσε στα στοιχήματα. Μετά την δεύτερη πρόβα της

Κατερίνα Καινούργιου: Πάσχα στη Μύκονο για την παρουσιάστρια – Η έκπληξη που την περίμενε

Τη Μύκονο επέλεξε να περάσει φέτος το Πάσχα η Κατερίνα Καινούργιου. Η παρουσιάστρια του Alpha θα φιλοξενηθεί από τον φίλο και συνεργάτη της, Γιάννη Πουλόπουλο. Μετά το πάρτι γενεθλίων της, τη Μεγάλη Πέμπτη (02.05.2024), η Κατερίνα Καινούργιου ανέβηκε στο αεροπλάνο και πέταξε για τη Μύκονο για τις διακοπές του Πάσχα. Η παρουσιάστρια αποκάλυψε μέσα από

Πώς η Τέιλορ Σουίφτ κατέρριψε νέο ρεκόρ με πάνω από 1 δις streams στο Spotify!

Φαινόμενο θεωρείται πλέον η Τέιλορ Σουίφτ η οποία καταρρίπτει ένα προς ένα τα ρεκόρ στην παγκόσμια μουσική βιομηχανία!  Το άλμπουμ της διάσημης τραγουδίστριας και performer κατάφερε να καταρρίψει νέο ρεκόρ με πάνω ένα δισεκατομμύριο streams στο Spotify έως τις 22 Απριλίου. Μπλεξίματα για την Τέιλορ Σουίφτ - Ο πατέρας της κατηγορείται για επίθεση σε φωτογράφο

Χριστίνα Κοντοβά: Ο Τζώνη βοήθησε πάρα πολύ & έγινε μπαμπάς ενός υιοθετημένου παιδιού από την Αφρική

Για τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε ο πρώην -πλέον- σύντροφός της, Τζώνη Καλημέρης στην υιοθεσία της μικρής Έιντα μιλάει η Χριστίνα Κοντοβά σε συνέντευξή της.