ΕΚΠΑ: Ενδείξεις ότι το εμβόλιο κατά της φυματίωσης μπορεί να προστατεύει υπερήλικες από λοιμώξεις του αναπνευστικού

Date:

Το εμβόλιο BCG είναι ένα παλαιό εμβόλιο το οποίο έχει αναπτυχθεί για να προσφέρει προστασία από τη φυματίωση. Νέες έρευνες που αναμένεται να δημοσιευθούν αποδεικνύουν ότι μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη σε υπερήλικες ασθενείς, για την προστασία τους από αναπνευστικές λοιμώξεις.

Αν και η ειδική προστασία του εμβολίου BCG για τη νόσο COVID-19 δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί, έχει αποδειχθεί ερευνητικά ότι προκαλεί σημαντική ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το εμβόλιο γίνεται συχνά στα παιδιά.

Στο πλαίσιο μίας συνεργασίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Radboud Ολλανδίας, διαπιστώθηκε ότι οι υπερήλικες μπορούν να έχουν σημαντική ωφέλεια.

Εμβόλιο: Τι απέδειξε η μελέτη

Η ωφέλεια διαπιστώθηκε σε μία διπλά-τυφλή τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη, η οποία είναι υπό δημοσίευση στο περιοδικό Cell. Στο Πανεπιστήμιο Radboud, ο Καθηγητής Παθολογίας Mihai Netea διεξάγει έρευνα για την προστατευτική δράση του εμβολίου BCG έναντι των λοιμώξεων, κάτι το οποίο αποκαλείται «εκπαιδευόμενη ανοσία».

“Πριν από δύο έτη ξεκινήσαμε τη μελέτη ACTIVATE με σκοπό να μελετήσουμε αν ο εμβολιασμός με το BCG μπορεί να προστατεύσει τους ευαίσθητους πληθυσμούς των υπερηλίκων από λοιμώξεις. Νοσηλευόμενοι ασθενείς μεγαλύτεροι από 65 έτη έλαβαν εμβολιασμό με εικονικό εμβόλιο (placebo) ή με το BCG πριν την έξοδό τους από το νοσοκομείο. Παρακολουθήσαμε τους εμβολιασθέντες για ένα έτος ώστε να διαπιστώσουμε αν το BCG μπορεί να τους προστατεύσει από λοιμώξεις”, εξηγεί ο Καθηγητής Netea.

Η μελέτη ξεκίνησε πριν την πανδημία

Η μελέτη ACTIVATE ξεκίνησε πριν την πανδημία του κορωνοϊού. Στη μελέτη συμμετείχαν 198 υπερήλικες στους οποίους έγινε εμβολιασμός με εικονικό εμβόλιο (placebo) ή με το εμβόλιο BCG πριν το εξιτήριό τους από το νοσοκομείο. Η ολοκλήρωση της παρακολούθησης είχε προγραμματισθεί για τον Αύγουστο 2020, αλλά λόγω της πανδημίας του COVID-19, οι ερευνητές ανέλυσαν τα πρώτα δεδομένα επί 150 ασθενών, τα οποία αναμένεται να δημοσιευθούν στο Cell.

Προστατευτική δράση

Διαπιστώθηκε σημαντική διαφορά:42,3% από τους υπερήλικες που εμβολιάστηκαν με εικονικό εμβόλιο (placebo) εκδήλωσαν λοίμωξη, αντίθετα με όσους εμβολιάσθηκαν με το εμβόλιο BCG από τους οποίους μόνο 25% εκδήλωσαν λοίμωξη. Επίσης η λοίμωξη εκδηλώθηκε με καθυστέρηση: ο χρόνος εκδήλωσης λοίμωξης ήταν 16 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο BCG και 11 εβδομάδες με το εικονικό εμβόλιο (placebo). Δε διαπιστώθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες από το BCG.

O Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων Ευάγγελος Ι. Γιαμαρέλλος-Μπουρμπούλης και συντονιστής της μελέτης στη Δ΄Παθολογική Κλινική στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο “ΑΤΤΙΚΟΝ” τονίζει: “Η σημαντικότερη παρατήρηση ήταν ότι το εμβόλιο BCG μπόρεσε να προστατεύσει από τις αναπνευστικές λοιμώξεις: οι υπερήλικες που εμβολιάστηκαν με το BCG είχαν κατά 75% λιγότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού από τους υπερήλικες που εμβολιάστηκαν με εικονικό εμβόλιο (placebo).”

Δεν είναι σαφές αν είναι αποτελεσματικό κατά του κορωνοϊού

Αν και η περισσότερη προστασία διαπιστώθηκε για λοιμώξεις του αναπνευστικού ιογενούς προέλευσης, η μελέτη δεν μπόρεσε να να διαπιστώσει αν το BCG προστατεύει από τη νόσο COVID-19 λόγω της χαμηλής επίπτωσης της COVID-19 στη διάρκεια της μελέτης. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το εμβόλιο BCG είναι απόλυτα ασφαλές όταν δίνεται σε υπερήλικες και ότι τους προστατεύει από λοιμώξεις.

Ο Καθηγητής Ευάγγελος Ι. Γιαμαρέλλος-Μπουρμπούλης προσθέτει: “Έντεκα μελέτες διεξάγονται αυτή τη στιγμή σε όλο τον Κόσμο για να διαπιστωθεί η πιθανή προστατευτική δράση του εμβολίου BCG στις ευπαθείς ομάδες κατά της COVID-19. Μία τέτοια μελέτη γίνεται σε 12 κέντρα σε όλη την Ελληνική επικράτεια”.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ντέιβιντ Κόπερφιλντ: Αντιμέτωπος με τουλάχιστον 16 καταγγελίες γυναικών για σεξουαλική παρενόχληση!

Έρευνα του Guardian αποκάλυψε ότι ο κορυφαίος και διάσημος μάγος Ντέιβιντ Κόπερφιλντ έχει κατηγορηθεί από τουλάχιστον 16 γυναίκες για ανάρμοστη συμπεριφορά...

Eurovision 2024: Τα 50 δευτερόλεπτα της παράνοιας – Τα ακροβατικά των cameramen & οι κασκαντέρ

Eurovision 2024: Μπορεί εμείς να παρακολουθήσαμε ένα υπερθέαμα από τους Σουηδούς στις οθόνες μας, όμως στα παρασκήνια, οι εργαζόμενοι έδιναν αγώνα!

Παραλία: Ο Νικήτας μόλις συνέρχεται αποκαλύπτει στον Χάρη όσα του είπε ο Δημητρός για το θάνατο της Αντιγόνης και εξαφανίζεται

Παραλία - Eπεισόδιο 138 - Περιγραφή επεισοδίου: Ο Διονύσης έχοντας ενημερωθεί τελευταία στιγμή από τον Γράντο για την παγίδα που έχει στηθεί

Τζένιφερ Λόπεζ – Ελληνίδα αεροσυνοδός «καρφώνει» τη σταρ για τη συμπεριφορά της: “Αν το έκανε άλλος επιβάτης, θα φωνάζαμε στην αστυνομία”

Η αεροσυνοδός, Ειρήνη Καλαμπούκα, μίλησε στο TikTok για τη συμπεριφορά της Τζένιφερ Λόπεζ κατά την πτήση της για το Ντουμπάι. Η ίδια, έχοντας

Νίκος Οικονομόπουλος: H έκκλησή του μετά τη διαπίστωση ότι έπεσε θύμα διαδικτυακής απάτης

Ακόμα ένα θύμα διαδικτυακής απάτης καταγράφεται μεταξύ των επωνύμων μιας και τώρα ήρθε η σειρά του Νίκου Οικονομόπουλου για να βιώσει μία τέτοια κατάσταση.

«Λοξοδρόμησε το αυτοκίνητο μέσα στα καλαμπόκια & βγήκαν κάτι τύποι με πιστόλια & απήγαγαν τον Καρρά»

Στο Στούντιο 4 καλεσμένος βρέθηκε ο συγγραφέας της βιογραφίας του Βασίλη Καρρά , Θάνος Κανούσης και μίλησε για τη σχεδόν κινηματογραφική απαγωγή του αξέχαστου...

Τζένιφερ Λόπεζ: Δίνει στο κοινό μια γεύση από τις πρόβες που κάνει για τα σόου της

Δείτε τις φωτογραφίες που ανάρτησε η Λατίνα σταρ στο Instagram

Νίνο: Το story με τη Ζόζεφιν στο Instagram που διαψεύδει τις φήμες χωρισμού

Το ζευγάρι φαίνεται πως είναι μαζί και πάλι, παρά τα unfollow που έκαναν ο ένας στον άλλο

Eurovision 2024: Πού είναι οι πολυκατοικίες που είχε φόντο η Μαρίνα Σάττι στο «ZARI»;

Το πλάνο με τις ταράτσες των πολυκατοικιών που είχε η Μαρίνα Σάττι στην εμφάνισή της στην Eurovision 2024 με το «ZARI», έχει προκαλέσει πολλά σχόλια. Το πρωί της Τετάρτης (15/05) στον «αέρα» του «Πρωινού» αποκαλύφθηκε το πού βρίσκονται τα κτίρια που είδαμε στις οθόνες μας την ώρα που η Μαρίνα Σάττι και οι χορευτές σχημάτιζαν

Άσκηση: Πώς επηρεάζει τον ύπνο η σωματική δραστηριότητα αργά το βράδυ

Είναι γνωστό ότι η άσκηση, γενικά, ωφελεί τον ύπνο. Πώς, όμως, μας επηρεάζει η γυμναστική αργά το βράδυ; Μήπως η ενέργεια που αισθανόμαστε μετά την άσκηση μπορεί να επηρεάσει το πρόγραμμά μας, εμποδίζοντάς μας να κοιμηθούμε την ώρα που θέλουμε; Η αλήθεια είναι, λένε οι ειδικοί, ότι δίνοντας στον εαυτό μας τον χρόνο να χαλαρώσουμε

Όσα έγιναν στα backstage της Eurovision – Τα 50 δευτερόλεπτα απόλυτης τρέλας, οι «αόρατοι» κασκαντέρ και το «ιπτάμενο» σορτσάκι

Ο διαγωνισμός της Eurovision είναι μια διοργάνωση, η οποία χρειάζεται απόλυτη συγκέντρωση από τους εργαζόμενους στην παραγωγή και απόλυτο συγχρονισμό. Ο χρόνος ανάμεσα στην παρουσίαση δύο τραγουδιών είναι ελάχιστος και όλα πρέπει να πάνε… ρολόι. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι της παραγωγής έχουν μόλις 50 δευτερόλεπτα να απομακρύνουν τα props του προηγούμενου act, να στήσουν τα σκηνικά

Γιάννης Ζουγανέλης για Σταρόβα: «Είμαι σε σοκ, η ψυχή μου πονάει… ο Δημήτρης αγαπάει τη ζωή»

Σοκαρισμένος δηλώνει ο Γιάννης Ζουγανέλης μετά την είδηση ότι ο Δημήτρης Σταρόβας υπέστη ισχαιμικό επεισόδιο σήμερα το πρωί (15/5).