Έχω κράμπες, φταίει η διατροφή μου;

Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής μας, μπορεί να έχουμε αισθανθεί τράβηγμα στους μύες μας. Η μυική κράμπα όπως λέγεται είναι ένας επώδυνος μυϊκός σπασμός.

Ο μυς συσπάται ακούσια, απότομα και έντονα, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυνατός πόνος. Ένας τρόπος για να σταματήσουμε την κράμπα είναι να τεντώσουμε τον μυ που συσπάστηκε. Η μυϊκή κράμπα μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της άσκησης ή κατά τη διάρκεια του ύπνου ή μετά από  μια απότομη κίνηση.

Παρ’όλα αυτά η ακριβής αιτία για τις μυϊκές κράμπες δεν είναι γνωστή, μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες όπως:

  • Ανεπαρκής παροχή αίματος σε ένα σημείο του σώματος
  • Συμπίεση των νεύρων
  • Κακή στάση σώματος μετά την άσκηση
  • Απότομη κίνηση
  • Αφυδάτωση
  • Έλλειψη μετάλλων

Τα μέταλλα τα οποία σχετίζονται άμεσα  με την εμφάνιση της μυϊκής κράμπας είναι τα εξής

  1. Νάτριο
  2. Μαγνήσιο
  3. Ασβέστιο
  4. Κάλιο

Νάτριο

Συμβάλλει στην ισορροπία των υγρών του σώματος και σε συνδυασμό με άλλους ηλεκτρολύτες συμβάλει στη φυσιολογική σύσπαση των μυών και στην λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην υψηλή κατανάλωση νατρίου καθώς έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.  Τροφές πλούσιες σε νάτριο είναι τα αλλαντικά, τα αρτοσκευάσματα, οι ξηροί καρποί, τα τυριά κλπ.

Μαγνήσιο

Πολύ σημαντικό μέταλλο το οποίο έχει καθοριστικό ρόλο στη μυϊκή συστολή. Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι ο αρακάς, η μπανάνα, το καλαμπόκι, το μπρόκολο, καθώς και η βρώμη.

Ασβέστιο

Συμβάλλει στη σωστή λειτουργία των μυών και ιδιαίτερα των μυικών συσπάσεων (συμπεριλαμβανομένου και της σύσπασης της καρδιάς). Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι σαρδέλες, το σπανάκι και τα αμύγδαλα.

Κάλιο

Το κάλιο συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος. Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι  το πορτοκάλι, τα αμύγδαλα, η γλυκοπατάτα, τα φασόλια, το γιαούρτι, ο σολομός, το σπανάκι, η μπανάνα, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα.

Επιπλέον συμβουλές

Είναι απαραίτητη η επαρκής ενυδάτωση ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς έχουμε αυξημένη απώλεια υγρών.

Χρειάζεται  προσοχή στην εκτέλεση ασκήσεων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε το ζέσταμα πριν, καθώς και τις διατάσεις μετά την άσκηση.

Προσοχή στην στάση του σώματος ιδιαίτερα σε όσους κάνουν καθιστική δουλειά ή είναι για πολλή ώρα στην ίδια στάση. Συστήνονται και εδώ τα μικρά διαλείμματα για διατάσεις. Επίσης συστήνεται ο επαρκής ύπνος και η ξεκούραση.

Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι για τις μυικές κράμπες η διατροφή μας έχει σημαντικό ρόλο σε συνδοιασμό βέβαια με άλλους παράγοντες όπως είναι η άσκηση ή διάφορα νευρομυϊκά προβλήματα.

Έχω κράμπες, φταίει η διατροφή μου; | -.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Εξιτήριο από το νοσοκομείο πήρε η Μαρία Μπακοδήμου μετά την περιπέτεια της υγείας της

Η Μαρία Μπακοδήμου υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο, όπως η ίδια ανακοίνωσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram. Λόγω μίας περιπέτειας που είχε με την υγείας της, γνωστή παρουσιάστρια χρειάστηκε να κάνει μία προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση τις προηγούμενες μέρες. Όπως αποκάλυψε μέσω ενός story της στο Instagram, η Μαρία Μπακοδήμου

Ο Αντώνης Πρέκας «καρφώνει» την Ιωάννα Μαλέσκου: «Όταν είσαι η Μενεγάκη της Κρήτης, δεν θα γίνεις ποτέ πρώτη»

Ο Αντώνης Πρέκας σχολίασε τα τηλεοπτικά πρόσωπα της επικαιρότητας στην εκπομπή «Breakfast@Star». O γνωστός δημοσιογράφος εξέφρασε την απόψή του για τον Γιώργο Λιάγκα, τη Φαίη Σκορδά, τον Γρηγόρη Αρναούτογλου και την Ιωάννα Μαλέσκου. «Αυτή η συνάδελφος έκανε μία σεζόν στην τηλεόραση και ήταν λάθος που ετεροπροσδιορίστηκε ως η «Μενεγάκη της Κρήτης». Όταν είσαι η «Μενεγάκη

Ο ερωτικός χορός της Χριστίνας Μπόμπα στον Σάκη Τανιμανίδη για τα γενέθλιά του

Ο Σάκης Τανιμανίδης συμπλήρωσε τα 43 χρόνια του και το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης, 30 Aπριλίου, η Χριστίνα Μπόμπα του είχε ετοιμάσει ένα πάρτι έκπληξη στο πρόσφατα ανακαινισμένο σπίτι τους. Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Χριστίνα Μπόμπα έκανε έναν ερωτικό χορό στον σύζυγό της, Σάκη Τανιμανίδη. Η γνωστή Influencer έκανε

Μπιμπίλας: Στο Α’ Νεκροταφείο για την Καλή Καλό – Άφησε την τέφρα της στο Μαυσωλείο Καλλιτεχνών

Ο Σπύρος Μπιμπίλας βρέθηκε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών και σήμερα, 1η Μαΐου άφησε την τέφρα της ηθοποιού Καλής Καλό που πέθανε στις 8 Μαρτίου, στο Μαυσωλείο Καλλιτεχνών που έχει δοθεί από τον Δήμο Αθηναίων. Να σας θυμίσουμε ότι η ηθοποιός έφυγε «ξεχασμένη» στο γηροκομείο. Ο Σπύρος Μπιμπίλας δημοσίευσε φωτογραφίες από το νεκροταφείο και έγραψε: «Σήμερα

Μαρία Ηλιάκη – Στέλιος Μανουσάκης: Επέτειος για το ζευγάρι – Μαζί και στα δύσκολα!

6 χρόνια μαζί με τον Στέλιο Μανουσάκη κλείνει η Μαρία Ηλιάκη η οποία έκανε μία τρυφερή ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram.

Συγκλονίζει η Νένα Χρονοπούλου: «Όταν γεννήθηκε ο γιος μου, πήγα να πεθάνω – Ζήτησα να τον αεροβαπτίσουν»

Ενδιαφεροντα ΑΜΕΑ ΝΕΝΑ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΙΔΙ Συγκλονίζει η Νένα Χρονοπούλου: «Όταν γεννήθηκε ο γιος μου, πήγα να πεθάνω – Ζήτησα να τον αεροβαπτίσουν» «Ήθελα να βαφτίσω το παιδί μου Χρήστο για να τιμώ τον Ιησού» Τζωρτζίνα Φράγκου 01.05.2024 | 15:18 Με μάτια βουρκωμένα, η Νένα Χρονοπούλου έκανε λόγο αναφορικά με την δυσκολότερη περίοδο της ζωής της, όταν έφερε

Δανάη Μπάρκα: Κάνω τηλεόραση 4 χρόνια και θα βρεθεί κάποιος που θα πει «επειδή η μαμά σου είναι ηθοποιός»

Ποτέ δεν με επηρέασε το «η μαμά μου είναι ηθοποιός», άλλα πράγματα μπορεί να με επηρέαζαν πολύ περισσότερο, σχολίασε η παρουσιάστρια

Eurovision 2024: Παπαρίζου και Σερτάμπ θα ανέβουν στη σκηνή του δεύτερου ημιτελικού

Οι φαν της Eurovision θα δουν μια ανατρεπτική μουσική συνάντηση στον δεύτερο ημιτελικό της Eurovision, καθώς η Έλενα Παπαρίζου που κέρδισε τον διαγωνισμό το 2005, αλλά και η Σερτάμπ Ερενέρ που κέρδισε το 2003, εκπροσωπώντας την Τουρκία, θα ανέβουν στη σκηνή της φετινής διοργάνωσης. Μαζί τους θα δούμε και τη Σαρλότε Περέλι από τη Σουηδία