Κορωνοϊός: Ερωτηματικά για την ανοσία μετά τα νέα κρούσματα επαναμόλυνσης

Date:

Οι ασθενείς που ξαναμολύνονται φαίνεται ότι παράγουν λίγα αντισώματα μετά την πρώτη λοίμωξη. Τουλάχιστον όμως δεν φαίνεται να αρρωσταίνουν βαριά τη δεύτερη φορά.

Ερωτηματικά για την ανοσία που αναπτύσσουν όσοι εκδηλώνουν τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19, δημιουργούν τα τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα επαναμόλυνσης που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Χθες έγινε γνωστό ότι δύο ασθενείς στην Ευρώπη μολύνθηκαν εκ νέου από τον κορωνοϊό, τον οποίο είχαν νικήσει ήδη μία φορά την άνοιξη. Η περίπτωσή τους ακολουθεί εκείνη ενός 33χρονου από το Χονγκ Κονγκ, ο οποίος μολύνθηκε την άνοιξη και στις αρχές Αυγούστου.

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα επαναμόλυνσης – Τι λένε οι ειδικοί

Τη δεύτερη φορά ο 33χρονος μολύνθηκε από το στέλεχος του κορωνοϊού που επικρατεί στην Ευρώπη, ανακοίνωσαν οι γιατροί του.

Τα περιστατικά αυτά τροφοδοτούν ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που αναπτύσσονται εναντίον του ιού. Ωστόσο οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να επιβεβαιωθούν πολύ περισσότερα περιστατικά με επαναμόλυνση για να προκληθεί ανησυχία.

Ο κορωνοϊός Covid-19 συνεχίζει την επέλασή του στον πλανήτη. Έως και την Τρίτη 25 Αυγούστου 2020 είχε μολύνει τουλάχιστον 23,7 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Οι 815.000 από τους ασθενείς δεν κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Κορωνοϊού του Πανεπιστημίου Τζωνς Χόπκινς.

Τα ευρωπαϊκά περιστατικά με την επαναμόλυνση από τον ιό καταγράφηκαν στο Βέλγιο και στην Ολλανδία.

Επαναμόλυνση στο Βέλγιο

Ο Βέλγος ιολόγος Dr. Marc Van Ranst δήλωσε πως η επαναμόλυνση στη χώρα του αφορά μία γυναίκα η οποία εκδήλωσε για πρώτη φορά τον Μάρτιο τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Η γυναίκα μολύνθηκε εκ νέου τον Ιούνιο, αλλά από διαφορετικό στέλεχος του ιού. «Είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν και άλλα ανάλογα περιστατικά», είπε ο ειδικός.

Όπως εξήγησε, η γυναίκα είναι μία 50άρα, η οποία είχε πολύ λίγα αντισώματα μετά την πρώτη λοίμωξη. Ωστόσο  έστω κι αυτά, την προστάτευσαν από την ανάπτυξη νέας λοίμωξης μετά την δεύτερη μόλυνσή της.

Ο Dr Van Ranst εκτίμησε ότι τα περιστατικά επαναμόλυνσης από τον κορωνοϊό πιθανώς θα είναι περιορισμένα. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι είναι πολύ νωρίς για να λεχθεί κάτι τέτοιο με βεβαιότητα.

Ο ειδικός είπε ακόμα ότι ο νέος κορωνοϊός φαίνεται να είναι πιο σταθερός από τον ιό της γρίπης. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως μένει στάσιμος. Αντιθέτως, και αυτός αλλάζει, αλλά με αργό ρυθμό.

«Οι ιοί μεταλλάσσονται και αυτό σημαίνει ότι ένα πιθανό εμβόλιο δεν θα κρατήσει για πάντα», είπε. «Είναι πιθανό να μην κρατήσει καν για 5 χρόνια. Όπως συμβαίνει με την γρίπη, έτσι και ο νέος κορωνοϊός πιθανώς θα χρειάζεται νέο εμβόλιο σε τακτά χρονικά διαστήματα».

Ο Dr. Van Ranst, ο οποίος είναι καθηγητής Ιολογίας στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Leuven, πρόσθεσε ότι τα νέα δεδομένα δεν προκαλούν έκπληξη. «Θα θέλαμε να είναι πιο σταθερός ο κορωνοϊός, αλλά δεν μπορούμε να παραβιάσουμε τη φύση», τόνισε.

Απαραίτητος ο γενετικός έλεγχος

Το δεύτερο ευρωπαϊκό περιστατικό ανακοινώθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Ολλανδίας. Η ιολόγος Dr. Marion Koopmans δήλωσε στην ολλανδική τηλεόραση ότι ο ασθενής είναι ένας ηλικιωμένος με εξασθενημένο ανοσοποιητικό.

Η Dr Koopmans εξήγησε πως έχουν αναφερθεί περιστατικά πασχόντων από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, οι οποίοι νοσούν εκ νέου. Ωστόσο για να τεκμηριωθεί η επαναμόλυνση πρέπει να γίνει γενετικός έλεγχος του κορωνοϊού και στις δύο λοιμώξεις.

Όπως συνέβη στις περιπτώσεις του Χονγκ Κονγκ, του Βελγίου και της Ολλανδίας, ο γενετικός έλεγχος έδειξε πως οι ιοί που μόλυναν τους ασθενείς διέφεραν την δεύτερη φορά.

Η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Margaret Harris δήλωσε ότι περιπτώσεις επαναμόλυνσης αναδύονται κατά διαστήματα στην πανδημία. Ωστόσο πρόσθεσε πως είναι σημαντικό να υπάρχει πλήρης τεκμηρίωση.

Μερικοί ειδικοί λένε ότι τέτοιου είδους περιπτώσεις αρχίζουν να αναδύονται, επειδή γίνονται περισσότερα τεστ παγκοσμίως. Όποια κι αν είναι η αιτία, τα περιστατικά αυτά είναι ανησυχητικά, κατά τον Dr. David Strain, λέκτορα στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ.

«Υποδηλώνουν ότι η πρώτη μόλυνση δεν είναι εντελώς προστατευτική», εξήγησε. «Επιπλέον, εγείρουν την πιθανότητα τα εμβόλια που αναμένουμε να μην παρέχουν την ισχυρή ανοσία που ελπίζαμε».

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Σταμάτης Κραουνάκης: Η νέα ανάρτηση για τον θάνατο της Παναγιωτοπούλου

Ο Σταμάτης Κραουνάκης επέστρεψε μέσω facebook, με μία νέα ανάρτηση για την Άννα Παναγιωτοπούλου.

Άννα Παναγιωτοπούλου – Η σοκαριστική εξομολόγηση: «Είμαι καταθλιπτική. Φοβάμαι να ζήσω χωρίς χάπια»

Θλίψη έχει προκαλέσει στον καλλιτεχνικό κόσμο η είδηση πως η Άννα Παναγιωτοπούλου άφησε την τελευταία της πνοή το Μεγάλο Σάββατο, 04/05.

Πέθανε σε ηλικία 79 ετών ο ηθοποιός που υποδύθηκε τον καπετάνιο του Τιτανικού, Bernard Hill

Πέθανε σε ηλικία 79 ετών ο ηθοποιός που υποδύθηκε τον καπετάνιο του Τιτανικού, Bernard Hill Την δυσάρεστη είδηση επιβεβαίωσε ο ατζέντης του Σε ηλικία 79 ετών πέθανε ο ηθοποιός Bernard Hill, ο οποίος υποδύθηκε σημαντικούς ρόλους, όπως τον καπετάνιο στη ταινία για τον Τιτανικό αλλά έπαιξε και στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Ο ατζέντης του Lou

Μαρία Μπακοδήμου: Έκανα δύο σχέσεις μετά τον Δημήτρη, η μία έφτασε πολύ κοντά στο γάμο

Ενώ τόνισε, ότι το σέξι δεν είναι μόνο το ντεκολτέ και τα πόδια αλλά και η αίσθηση που σου αφήνει ο άλλος

Το διαφορετικό Πάσχα του Πύρρου Δήμα και της Αφροδίτη Σκαφίδα: Η τρυφερή φωτογραφία με τη νεογέννητη κόρη τους

Διαφορετικό είναι το φετινό Πάσχα για τον Πύρρο Δήμα και την Αφροδίτη Σκαφίδα καθώς κρατάνε στην αγκαλιά τους το παιδί τους. Το ζευγάρι, πριν λίγες εβδομάδες απέκτησαν ένα υγιέστατο κοριτσάκι, με τον χρυσό Ολυμπιονίκη να γίνεται πατέρας για πέμπτη φορά. Ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα (5/5) ο Πύρρος Δήμας δημοσίευσε στον επίσημο λογαριασμό του στο

«Και τώρα σιωπή ή πιο σωστά σιλάνς! Η Μαντάμ Σουσού δεν μένει πια εδώ» – Το X αποχαιρετά την Άννα Παναγιωτοπούλου

«Κάποιοι άνθρωποι δεν πεθαίνουν ποτέ, γιατί ζουν μέσα από όλους όσοι τους αγάπησαν πολύ». Αυτή είναι μόνο μια από τις φράσεις που κατέκλυσαν τον κόσμο του X απ’ όταν έγινε γνωστός ο θάνατος της Άννας Παναγιωτοπούλου. Οι ατάκες της στις κωμικές σειρές, το σπουδαίο υποκριτικό της ταλέντ και το έργο το οποίο άφησε πίσω της

Στέφανος Τσιτσιπάς-Πάουλα Μπαντόσα: Τίτλοι τέλους για το ζευγάρι – Η ανακοίνωση του χωρισμού

Να τραβήξουν χωριστούς δρόμους αποφάσισαν ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Πάουλα Μπαντόσα. Η ανακοίνωση του χωρισμού έγινε από την Πάουλα Μπαντόσα

Άννα Παναγιωτοπούλου: Αυτή είναι η αιτία θανάτου της ‑ Από τι έπασχε η ηθοποιός;

H Άννα Παναγιωτοπούλου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών, το πρωινό του Μεγάλου Σαββάτου 4/5. Την είδηση έκανε γνωστή ο Σταμάτης Κραουνάκης μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.  Σύμφωνα με πληροφορίες η σπουδαία κυρία του θεάτρου και της τηλεόρασης, έπασχε από Αλτσχάιμερ που οδήγησε σταδιακά στον θάνατο της. Η Άννα Παναγιωτοπούλου πρωταγωνίστησε στις

Μετά το Πάσχα: 5 πανεύκολα βήματα για ολική επαναφορά

Το παρακάνατε το Πάσχα με το φαγητό, το αλκοόλ και τις πάσης φύσεως υπερβολές; Μην ανησυχείτε! Για να επιστρέψετε γρήγορα στη φυσιολογική σας κατάσταση μετά την κραιπάλη του Πάσχα και να νιώσετε καλύτερα, δεν θα χρειαστεί να κάνετε κάποια εντυπωσιακή και δύσκολη δίαιτα αποτοξίνωσης. Αφήστε τον οργανισμό σας να κάνει μόνος του, όλη αυτή τη

Άννα Παναγιωτοπούλου – Σταμάτης Κραουνάκης: «Άννα για πάντα»

Η Άννα Παναγιωτοπούλου έφυγε χθες από τη ζωή στα 76 της χρόνια, με τον Σταμάτη Κραουνάκη να είναι αυτός που έκανε γνωστή τη δυσάρεστη είδηση της απώλειας της σπουδαίας ηθοποιού. Σήμερα, ανήμερα του Πάσχα, ο μουσικοσυνθέτης έκανε μια νέα ανάρτηση για να στείλει τις ευχές του για την Ανάσταση, την οποία συνόδευσε με μια σπάνια φωτογραφία του

Τα τρία καλύτερα ξενοδοχεία του κόσμου – Αυτά ψήφισαν οι ταξιδιώτες

Τα καλύτερα ξενοδοχεία του κόσμου για το 2024 ψήφισαν σύμφωνα με τους ταξιδιώτες. Τα καλύτερα ξενοδοχεία του κόσμου για το 2024 ψήφισαν οι ταξιδιώτες μέσω του Tripadvisor, βαθμολογώντας τις εγκαταστάσεις, τις υπηρεσίες και την άνεση των δωματίων. Πρώτο στη λίστα των Travelers’ Choice Awards με την υψηλότερη βαθμολογία αναδείχθηκε το Hotel Colline de France, στο

Μαρίνα Σάττι και Έλενα Παπαρίζου συναντήθηκαν στο Μάλμε και τραγούδησαν μαζί

Στη γενέτειρά της, την Σουηδία βρίσκεται η Έλενα Παπαρίζου όπου και συνάντησε τη Μαρίνα Σάττι λίγες μέρες πριν ανέβει στην σκηνή της Eurovision προκειμένου να εκπροσωπήσει την Ελλάδα με το τραγούδι «ZARI». Οι δύο τραγουδίστριες απαθανάτισαν την συνάντησή τους και τραγούδησαν μαζί. Η Μαρίνα Σάττι τραγουδούσε το ρεφρέν από το «ZARI» όταν η Έλενα Παπαρίζου