Κολύμβηση: Πώς να αποφύγετε τους τραυματισμούς στον ώμο

Date:

Ένας έως και τρεις κολυμβητές στους δέκα τραυματίζονται στον ώμο, συχνά επειδή το παρακάνουν με την κολύμβηση έπειτα από έναν χρόνο καθιστικής ζωής.

Αυξημένο κίνδυνο να τραυματιστούν στον ώμο διατρέχουν οι παραθεριστές που ήταν αδρανείς τον υπόλοιπο χρόνο και το καλοκαίρι το παρακάνουν με την κολύμβηση, προειδοποιεί ένας Έλληνας ορθοπεδικός.

Ο κίνδυνος αυτός απορρέει από το εύρος των κινήσεων που εκτελεί ο ώμος κατά την κολύμβηση. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον ένας στους δύο ενήλικες υφίστανται τραυματισμό στον ώμο κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ειδικά όσον αφορά την κολύμβηση, το 10-30% των κολυμβητών αναγκάζονται να την διακόψουν προσωρινά εξαιτίας τέτοιου τραυματισμού. Πολλοί άλλοι, εξ άλλου, υποφέρουν από χρόνιους τραυματισμούς στην άρθρωση αυτή.

Όπως εξηγεί ο ορθοπεδικός χειρουργός Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, διευθυντής στην Ορθοπεδική Κλινική και στο Τμήμα Αναίμακτης Ορθοπεδικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Περιστερίου, η ανατομία του ώμου είναι τέτοια που επιτυγχάνει το μεγαλύτερο εύρος κίνησης, σε σύγκριση με τις άλλες αρθρώσεις του σώματος.

Τα αθλήματα που απαιτούν ανύψωση των χεριών πάνω από το κεφάλι είναι πολλά. Σε αυτά ανήκουν, μεταξύ άλλων, το τένις και το βόλεϊ. Ωστόσο σχεδόν σε όλα, οι κινήσεις των χεριών που απαιτούνται, περιορίζονται μόλις σε δύο ή τρεις.

Αντιθέτως, η κολύμβηση έχει πολλά μοτίβα κίνησης. Αυτά περιλαμβάνουν δεξιόστροφη και αριστερόστροφη περιστροφή των χεριών, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος τραυματισμού στον ώμο.

Οι συχνότεροι τραυματισμοί στον ώμο που αντιμετωπίζουν οι κολυμβητές είναι:

  • Η τενοντίτιδα ή η ρήξη του στροφικού πετάλου του ώμου
  • Το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου. Αυτό είναι αποτέλεσμα πίεσης στους μύες του στροφικού πετάλου στο μέρος της ωμοπλάτης, όταν το χέρι σηκώνεται πάνω από το κεφάλι
  • Η ρήξη στον χόνδρο γύρω από την υποδοχή ώμου
  • Η τενοντίτιδα του δικεφάλου.

Μακροτραύμα και μικροτραύμα

«Οι περισσότερες παθήσεις που προκύπτουν από αυτούς τους τραυματισμούς χωρίζονται σε μακροτραύμα και σε μικροτραύμα, με βάση την έναρξη», λέει ο κ. Τριανταφυλλόπουλος.

Μια κατάσταση με σταδιακή εκδήλωση συμπτωμάτων, που αναπτύσσεται σε βάθος χρόνου, συνήθως αναφέρεται ως μικροτραύμα. Αντίστοιχα, μία κατάσταση με ξαφνική έναρξη συμπτωμάτων, που εκδηλώνονται λόγω ενός συγκεκριμένου συμβάντος, συνήθως αναφέρεται ως μακροτραύμα. Οι κύριες αιτίες των μακροτραυμάτων του ώμο κατά την κολύμβηση είναι:

  • Η υπέρχρηση
  • Η κολύμβηση χωρίς περιόδους ανάπαυσης
  • Η κακή μηχανική του σώματος ανάλογα με το στυλ κολύμβησης
  • Η κακή τεχνική αναπνοής
  • Η έλλειψη ευλυγισίας του σώματος και το περιορισμένο εύρος κίνησης
  • Η μειωμένη δύναμη του στροφικού πετάλου του ώμου ή της ωμοπλάτης, αλλά και των μυών του ισχίου
  • Η μειωμένη αντοχή ή σταθερότητα του κορμού

Άλλος ένας παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη βλάβης στον ώμο είναι η ύπαρξη ενός προηγούμενου τραυματισμού στη συγκεκριμένη άρθρωση.

Η προστασία

Για την αποφυγή των τραυματισμών στον ώμο κατά την κολύμβηση, ιδανικά απαιτείται συστηματική προπόνηση. Η αύξηση της μυϊκής αντοχής και της ευλυγισίας περιορίζει στο ελάχιστο τις πιθανότητες τραυματισμών, καθώς οδηγεί σε καλύτερο χειρισμό του σώματος.

Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δίνεται στην εκγύμναση των μυών του στροφικού πετάλου και της ωμοπλάτης, ώστε να βελτιωθεί η σταθερότητα των ώμων. Ταυτοχρόνως πρέπει να γυμνάζονται οι τετρακέφαλοι και οι μύες του ισχίου, οι κοιλιακοί και ο κορμός.

Πολύ σημαντική είναι επίσης η σωστή εκμάθηση των τεχνικών κολύμβησης από προπονητές του αθλήματος. Η σωστή στάση του σώματος και ο σωστός τρόπος εκτέλεσης των κινήσεων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να τραυματιστεί ο ώμος.

Επειδή, όμως, ο Αύγουστος είναι ο μήνας που ήδη απολαμβάνουμε τον ήλιο και την θάλασσα σε κάποια παραλία, άμεσα μέτρα είναι:

  • Να μπαίνουμε στο νερό έχοντας κάνει προθέρμανση
  • Να αυξάνουμε σταδιακά την ένταση και τον χρόνο της κολύμβησης
  • Αν νιώσουμε ενοχλήματα στον ώμο που διαρκούν επί περισσότερο από 48 ώρες, να συμβουλευτούμε έναν γιατρό.

Η θεραπεία

Σε μερικές περιπτώσεις οι τραυματισμοί στον ώμο απαιτούν χειρουργική αντιμετώπιση. Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί τεχνικές που καθιστούν ευκολότερη την αποκατάσταση, χωρίς να οδηγείται ο ασθενής σε πολύπλοκα χειρουργεία.

Για παράδειγμα, η ρήξη του στροφικού πετάλου μπορεί να θεραπευτεί με την εμφύτευση ενός ειδικού, βιοδιασπώμενου μπαλονιού (InSpace) στην άρθρωση. Σκοπός της μεθόδου είναι η δημιουργία χώρου μεταξύ ακρωμίου και κεφαλής του βραχιονίου, ώστε ο ώμος να ολισθαίνει ομαλά. Η τοποθέτηση γίνεται υπό μερική ή ολική αναισθησία, σε μόλις 10 λεπτά.

Στις σοβαρότερες βλάβες η χειρουργική επέμβαση είναι αναπόφευκτη. Συχνά, όμως, οι τραυματισμοί στον ώμο μπορούν να αποκατασταθούν με συντηρητική θεραπεία και φυσικοθεραπείες.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Σοφία Αλιμπέρτη: Εντυπωσιακή με animal print ολόσωμο μαγιό μια ανάσα πριν βουτήξει στη θάλασσα!

Ένα υπέροχο βίντεο μοιράστηκε με το διαδικτυακό της κοινό η Σοφία Αλιμπέρτη. Η παρουσιάστρια έκανε την εμφάνιση της στην παραλία με ολόσωμο μαγιό

4+1 Έλληνες ηθοποιοί ποζάρουν για πρώτη φορά με τις μητέρες τους & οι φωτό είναι πολύ cute!

"Μάνα είναι μόνο μία" κι αυτή τη φράση την αναγνωρίζουν και την εκτιμούν αρκετοί celebrities της ελληνικής showbiz! Ποιοι είναι εκείνοι που μας σύστησαν στη μητέρα τους και μας μίλησαν με τα καλύτερα λόγια γι' αυτήν;  Δήμητρα Ματσούκα Η Δήμητρα Ματσούκα με τη μητέρα της, Ελένη, έχουν αναπτύξει μία πολύ όμορφη και τρυφερή σχέση, καθώς

Ποσειδώνας Γιαννόπουλος για Μαρίνα Σάττι: Το «σας πήγε τάπα» δεν θεωρώ ότι το απευθύνει σε μένα ως Έλληνα πολίτη

Να έχουμε τέτοιο απόηχο μετά την Eurovision για μια εβδομάδα δεν έχει ξαναγίνει, σχολίασε μεταξύ άλλων

Έχετε εποχικές αλλεργίες; Τι να προσέχετε με τα φάρμακα που παίρνετε

Γιατί να λαμβάνετε φάρμακα μόνο για τα συμπτώματα που έχετε και τι να προσέξετε με τις δραστικές ουσίες. Οι πάσχοντες από εποχικές αλλεργίες παίρνουν διάφορα φάρμακα για να αντιμετωπίσουν συμπτώματα, όπως ο βήχας, το συνάχι, το «μπούκωμα» και ο κνησμός (φαγούρα) στα μάτια, τη μύτη ή τον λαιμό. Ωστόσο συχνά δεν γνωρίζουν ότι μπορεί να

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος συρρικνώνεται και κανείς δεν ξέρει γιατί

Οι εγκέφαλοι των σύγχρονων ανθρώπων είναι περίπου 13% μικρότεροι από εκείνους των homo sapiens που ζούσαν πριν από 100.000 χρόνια. Άραγε αυτό οφείλεται στην κλιματική αλλαγή ή σε κάποιες από τις δεξιότητες που αποκτήσαμε; Παραδοσιακά, αναφέρει ανάλυση του BBC, πιστεύεται ότι ο «μεγάλος εγκέφαλος» του ανθρώπου είναι αυτό που τον διαφοροποιεί από τα άλλα ζώα.

10 τροφές για την υγεία του θυρεοειδούς και 3 που πρέπει να αποφύγετε

Ο θυρεοειδής σας χρειάζεται ιώδιο για να λειτουργήσει σωστά και να παράγει αρκετή θυρεοειδική ορμόνη για τις ανάγκες του σώματός σας. Εάν δεν λαμβάνετε αρκετό ιώδιο, κινδυνεύετε από υποθυρεοειδισμό ή βρογχοκήλη (ένας θυρεοειδής αδένας που διογκώνεται για να αντισταθμίσει την έλλειψη θυρεοειδικών ορμονών). Αν ακολουθείτε δίαιτα χαμηλή σε νάτριο (πχ. για την καλή υγεία της

Δανάη Μπάρκα: Φόρεσε το ιδανικό σορτς για αυτή την εποχή! Δες πώς το συνδύασε

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Δανάη Μπάρκα μας εντυπωσιάζει με τις στιλιστικές της επιλογές.

Μπορείτε να αναγνωρίσετε το μικρό κοριτσάκι της φωτογραφίας; Είναι γνωστή Ελληνίδα τραγουδίστρια!

Μπορείτε να αναγνωρίσετε το κοριτσάκι της φωτογραφίας; Είναι γνωστή Ελληνίδα τραγουδίστρια! Για να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο, το χαμογελαστό κοριτσάκι της φωτογραφίας είναι γνωστή Ελληνίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός, η οποία έγινε γνωστή μέσα από το «Greek Idol». Αντιγόνη Ψυχράμη: Αυτός είναι ο λόγος που δεν δίνει συνεντεύξεις! Ακόμα να την αναγνωρίσετε; Είναι η... Αντιγόνη Ψυχράμη! Instagram

Αργύρης Παπαργυρόπουλος: Και να με καλούσε, όχι, δεν θα πήγαινα στον γάμο του Κασσελάκη

“Έχω εκφράσει κατά καιρούς κάποια πιστεύω μου και δεν τα παίρνω πίσω” εξηγεί ο Αργρύρης Παπαργυρόπουλος. Στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη με τον οποίο συμπορεύεται πλέον εκλογικά ο γιος του, Νάσος και στον επικείμενο του γάμο αναφέρθηκε ο Αργύρης Παπαργυρόπουλος μιλώντας στο ένθετο Secret των Παραπολιτικών και την δημοσιογράφο Σάσα Σταμάτη. Ποια είναι η

Αλτσχάιμερ: Δύο ασθενείς νίκησαν την ασθένεια, αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο ζωής τους

Ποιες αλλαγές πιστεύουν ότι τους βοήθησαν περισσότερο. Τι λένε οι γιατροί που τους παρακολουθούν. Δύο πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ υποστηρίζουν ότι σταμάτησαν την εξέλιξή της ή την αντέστρεψαν, κάνοντας ριζικές, αν και απλές, αλλαγές στον τρόπο ζωής τους. Οι δύο ασθενείς μίλησαν στο ντοκιμαντέρ The Last Alzheimer’s Patient του CNN, περιγράφοντας πως νιώθουν με όσα