Σκωληκοειδίτιδα: Γιατί γίνονται λάθη στη διάγνωση – Ποια είναι τα συμπτώματα

Date:

Απαιτητική είναι η διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας και η διάκριση της απλής από την επιπλεγμένη, γεγονός που έχει επιπτώσεις στη διαχείριση της πάθησης.

Κάθε χρόνο υποβάλλονται  σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της σκωληκοειδίτιδας (σκωληκοειδούς απόφυσης) εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο, άλλοτε δικαίως και άλλοτε αδίκως.

Επίσης, μεγάλο είναι το ποσοστό των ασθενών που λαμβάνουν, χωρίς να χρειάζεται, αντιβιοτικές θεραπείες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όμως, έχουν πλέον εντοπιστεί τα κλινικά και απεικονιστικά προεγχειρητικά χαρακτηριστικά που μπορούν να απαλλάξουν τους ασθενείς από ταλαιπωρίες.

«Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, ένα επίμηκες στενό όργανο μέσου μήκους 7,6 εκ. που βρίσκεται στην άκρη του τυφλού, συνήθως στο δεξιό κάτω τεταρτημόριο της κοιλιάς και περιέχει λεμφοζίδια. Ωστόσο, μπορεί να εντοπιστεί σε σχεδόν οποιαδήποτε περιοχή της κοιλιάς, ανάλογα με το εάν υπήρχαν αναπτυξιακά προβλήματα ή εάν υπάρχουν άλλες ταυτόχρονες καταστάσεις, όπως εγκυμοσύνη ή προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις» μας εξηγεί ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, ιδρυτικό μέλος και πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Ερευνητής & Διδάσκων στο εργαστήριο Βιοπληροφορικής & ανθρώπινης ηλεκτροφυσιολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

«Ο ακριβής ρόλος της εξακολουθεί να ερευνάται. Πιστεύεται ότι μπορεί να έχει ανοσοπροστατευτική λειτουργία και να δρα ως λεμφοειδές όργανο, ειδικά στα νεότερα άτομα. Ένα ποσοστό επιστημόνων υποστηρίζουν ότι έχει ρόλο αποθήκευσης “καλών” βακτηρίων του παχέος εντέρου. Άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι ένα αναπτυξιακό κατάλοιπο χωρίς λειτουργία», προσθέτει.

Σκωληκοειδίτιδα: Αιτίες

Η εμφάνιση προβλημάτων στη σκωληκοειδή απόφυση είναι συχνότερη στα άτομα ηλικίας 5 και 45 ετών, με μέση ηλικία τα 28 έτη. Υπολογίζεται ότι περίπου 233 στα 100.000 άτομα θα τα αντιμετωπίσουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Αιτία μπορεί να είναι η απόφραξη του αυλού της σκωληκοειδούς απόφυσης, εξαιτίας ενός κοπρόλιθου, ο οποίος σχηματίζεται από την είσοδο και παγίδευση εντός του αυλού της σκωληκοειδούς απόφυσης μικρών τεμαχιδίων ινών κυτταρίνης που αυξάνουν την έκκριση και εναπόθεση σε αυτά πλούσιας σε ιόντα ασβεστίου βλέννης. Όταν αποφραχθεί ο αυλός, τα βακτήρια συσσωρεύονται στην απόφυση και προκαλούν οξεία φλεγμονή, με διάτρηση και σχηματισμό αποστήματος. Οι σκωληκοειδείς όγκοι όπως οι καρκινοειδείς όγκοι και ο υπερτροφικός λεμφικός ιστός είναι άλλες γνωστές αιτίες σκωληκοειδίτιδας. Πάντως, η ακριβής αιτιολογία της είναι συχνά άγνωστη.

Σκωληκοειδίτιδα: Πώς εμφανίζονται τα συμπτώματα

Ο ασθενής νοιώθει αρχικά έναν γενικευμένο πόνο στην κοιλιά. Καθώς η απόφυση φλεγμαίνει και το γειτονικό περιτόναιο ερεθίζεται, ο πόνος εντοπίζεται στο δεξί κάτω τεταρτημόριο. Μπορεί να συνοδεύεται από γενική αδιαθεσία, ναυτία/έμετο, από ανορεξία, πυρετό ή και διάρροια.

Η χρονική πορεία των συμπτωμάτων διαφέρει, αλλά συνήθως εξελίσσεται από “σκωληκοειδίτιδα” στις 12 έως 24 ώρες, σε “διάτρηση” σε περισσότερες από 48 ώρες. Στις 24 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων, το 75% των ασθενών αναζητούν ιατρική βοήθεια, λόγω της έντασής τους.

Ο κίνδυνος ρήξης (περιτονίτιδας) επίσης ποικίλει, αλλά ανέρχεται περίπου στο 2% στις 36 ώρες και κατόπιν αυξάνεται περίπου 5% κάθε 12 ώρες. Η ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης έχει ως αποτέλεσμα την εξάπλωση της λοίμωξης, η οποία είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση που απαιτεί άμεση χειρουργική επέμβαση (εντός 4 ωρών) για την αφαίρεσή της και τον καθαρισμό της κοιλιακής περιοχής.

Χειρουργική αντιμετώπιση της σκωληκοειδίτιδας

«Ενώ η οξεία μη επιπλεγμένη σκωληκοειδίτιδα αντιμετωπίζεται χειρουργικά, όταν υπάρχουν επιπλοκές η διαχείριση είναι διαφορετική. Γι’ αυτό και χρειάζεται προσοχή στη διάκρισή τους. Πολλά περιστατικά χαρακτηρίζονται ως επιπλεγμένα, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι. Μια μελέτη εντόπισε ότι το ποσοστό τους αγγίζει το 40%. Ο χαρακτηρισμός αυτός καθοδηγεί την κλινική αξιολόγηση και έχει αντίκτυπο στη μετεγχειρητική φαρμακευτική αγωγή, δηλαδή στη λήψη αντιβιοτικών και στη διάρκεια νοσηλείας», μας εξηγεί περαιτέρω ο Δρ. Ξιάρχος, Δ/ντης Χειρουργικής Κλινικής στο Ιατρικό Περιστερίου του Ομίλου Ιατρικό.

Παρά τη συχνή χρήση του ορισμού, η διεγχειρητική αξιολόγηση της επιπλεγμένης σκωληκοειδίτιδας παρέμενε υποκειμενική. Μια επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Τέξας εξέτασε 30 μεταβλητές, προκειμένου να κατασκευάσει ένα εργαλείο πρόβλεψης. Μεταξύ των σημαντικών συσχετίσεων με την παρουσία επιπλεγμένης σκωληκοειδίτιδας ήταν η μεγαλύτερη ηλικία, ο διαβήτης τύπου 2, η μεγαλύτερη διάρκεια του πόνου, ο λιγότερος πόνος στο χαμηλότερο αριστερό τεταρτημόριο της κοιλίας, η υψηλότερη μέση θερμοκρασία, η υψηλότερη κρεατινίνη στον ορό, ο μεγαλύτερος χρόνος από την παρουσίαση των συμπτωμάτων στη χειρουργική επέμβαση, η μεγαλύτερη διάμετρος της σκωληκοειδούς απόφυσης, το απόστημα, και η παρουσία ενός κοπρόλιθου.

Σκωληκοειδίτιδα: 4 παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο χειρουργικής αντιμετώπισης

Σε μια ανάλυση, τέσσερις από αυτούς τους παράγοντες εξακολουθούσαν να εντοπίζονται στις περιπτώσεις επιπλεγμένης σκωληκοειδίτιδας: η ηλικία (ανά δεκαετία), η διάρκεια του πόνου (ανά ημέρα), η διάμετρος της σκωληκοειδούς απόφυσης και η παρουσία κοπρόλιθου στις απεικονιστικές εξετάσεις. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτοί οι παράγοντες, σε συνδυασμό με βελτιωμένη διεγχειρητική αξιολόγηση, βοηθούν στην επίτευξη πιο έγκαιρης και ακριβούς διάγνωσης.

«Παρότι η σκωληκοειδίτιδα είναι η πιο συχνή γενική χειρουργική επέμβαση παγκοσμίως, μια μεγάλη πολυκεντρική μελέτη για ύποπτη σκωληκοειδίτιδα έδειξε ότι κάποιες φορές οι ασθενείς (κυρίως οι γυναίκες) νοσηλεύονται χωρίς να υπάρχει ανάγκη. Επίσης, ότι το ποσοστό εκείνων στους οποίους αφαιρείται μια φυσιολογική σκωληκοειδή απόφυση είναι αξιοπρόσεκτο. Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ότι απαιτείται προσοχή και εμπειρία για την εφαρμογή της ενδεδειγμένης θεραπείας. Η εμπειρία ενός χειρουργού και η έγκαιρη διάγνωση αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την εφαρμογή της ενδεδειγμένης θεραπείας», καταλήγει ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

J2US: “Βόμβα” στη νέα αποχώρηση, το κοινό ανέτρεψε την βαθμολογία και τους έστειλε πρόωρα σπίτι

Ποιο ζευγάρι απογοήτευσε με τη νέα του εμφάνιση και αποχώρησε αυτή την εβδομάδα από το J2US;

J2US – Ενοχλήθηκε η Φαίη Ρουμπίνη με την Κατερίνα Λιόλιου: “Εγώ είμαι coach, δεν κρίνομαι”

Κυριακή, 19.5.2024, 00:35 Zappit@ZAPPIT_ "Εσένα υπερασπίζομαι και εσύ λες άλλα ντ’ άλλων;" υπέδειξε στον Θανάση Πάτρα, που θέλησε να προχωρήσει την κουβέντα, η παρτενέρ του στο J2US. Στη σκηνή του J2US ανέβηκαν και πάλι, τη νύχτα του Σαββάτου, ο Θανάσης Πάτρας μαζί με την παρτενέρ του, Φαίη Ρουμπίνη για να ερμηνεύσουν την επιτυχία του Αντύπα

Αϊβάζης – Κορινθίου: Η κόρη τους μεγάλωσε πολύ και είναι μία κούκλα – Η νέα φωτό με τη μητέρα της!

Η Ισμήνη Αΐβάζη είναι η κόρη της Μαρίας Κορινθίου και του Γιάννη Αΐβάζη και σήμερα είναι 16 ετών και έχει γίνει μια κούκλα! Η 16χρονη Ισμήνη Αΐβάζη είναι ένα όμορφο και γλυκό κορίτσι, το οποίο φαίνεται πως έχει πάρει τα γονίδια τόσο της Μαρίας Κορινθίου, όσο και του Γιάννη Αΐβάζη. Μάλιστα, περιμένουμε πώς και πώς να τη

Την αναγνωρίζεις; – Ποια διάσημη ηθοποιός είναι το κοριτσάκι της φωτογραφίας;

Την έχουμε αγαπήσει όσο λίγες και μας έχει χαρίσει μοναδικές στιγμές γέλιου σε όλη τη διαδρομή της. Σήμερα είναι διάσημη ηθοποιός, γνωστή σε όλους από τους ρόλο

Γη της ελιάς: Η Χάιδω επιστρέφει στο σπίτι

Γη της ελιάς: Η Χάιδω επιστρέφει στο σπίτι Κυριακή, 19.5.2024, 01:32 Zappit@ZAPPIT_ Η συγκίνηση κορυφώνεται ενώ οι ανατρεπτικές εξελίξεις δεν έχουν τέλος στη "Γη της ελιάς" του MEGA. Γη της ελιάς, Επεισόδιο 162 (Κυριακή 19 Μαΐου): Όλα δείχνουν ότι ο Παρασκευάς θ’ ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας με το ζόρι, αφού ο Δημοσθένης τον έχει στριμώξει

Χρίσλα Γεωργακοπούλου σε Χρήστο Νικολόπουλο: “Έχω παιδικό τραύμα με εσάς”

Όταν η Χρίσλα Γεωργακοπούλου άφησε... άφωνο τον Χρήστο Νικολόπουλο με την παιδική της ανάμνηση!

Pitt-Jolie: Ο σωματοφύλακάς τους δίνει πικάντικες λεπτομέρειες της σχέσης τους πριν από το διαζύγιο

Στα μαχαίρια βρίσκονται ο Brad Pitt και η Angelina Jolie εδώ και χρόνια μετά τον επεισοδιακό χωρισμό τους το 2016.

Λόπεζ-Άφλεκ: Φουντώνουν οι φήμες χωρισμού τους μετά την εμφάνιση του ηθοποιού χωρίς βέρα

Ήταν η πρώτη φορά που ο  Άφλεκ εμφανίζεται χωρίς τη βέρα του από τότε που άρχισαν οι φήμες - Το ζευγάρι ζει χωριστά εδώ και λίγες ημέρες

Μπέττυ Μαγγίρα για Eurovision: Εμείς με την Ματθίλδη πληρωθήκαμε κανονικά και τις δύο χρονιές

Μπέττυ Μαγγίρα για Eurovision: Εμείς με την Ματθίλδη πληρωθήκαμε κανονικά και τις δύο χρονιές Μόνο ο καλλιτέχνης δεν πληρώνεται, οι χορευτές, αυτοί που κάνουν τα φωνητικά, ο σκηνοθέτης, όλοι αμείβονται, δήλωσε Με αφορμή τα αρνητικά σχόλια που δέχτηκαν ο Θανάσης Αλευράς και ο Ζερόμ Καλούτα για την παρουσίαση της Eurovision 2024, η Μπέττυ Μαγγίρα έκανε

Νίκος Οικονόμου: «Έχουμε πει με την Όλγα να φύγουμε από την Αθήνα όταν τακτοποιηθούν τα παιδιά»

Ο Νίκος Οικονόμου βρέθηκε καλεσμένος του Τάσου Ιορδανίδη, το απόγευμα του Σαββάτου, στο νέο επεισόδιο της εκπομπής «Μπαμπα-δες» στην ΕΡΤ. Μεταξύ άλλων, δε, ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας αναφέρθηκε με τρυφερότητα στην αγαπημένη του σύζυγο, Όλγα Λαφαζάνη αποκαλύπτοντας την επιθυμία να εγκαταλείψουν προσεχώς την Αθήνα. Ειδικότερα, ο Νίκος Οικονόμου εκμυστηρεύτηκε στον ηθοποιό πως «η οικογένεια είναι για μένα τα

Χρήστος Βασιλόπουλος: Ένα παιδί είναι ευτυχισμένο με δύο χωρισμένους γονείς που είναι ισορροπημένοι

Χρήστος Βασιλόπουλος: Ένα παιδί είναι ευτυχισμένο με δύο χωρισμένους γονείς που είναι ισορροπημένοι Χρήστος Βασιλόπουλος: Ένα παιδί είναι ευτυχισμένο με δύο χωρισμένους γονείς που είναι ισορροπημένοι Δεν μπορώ να περάσω τη ζωή μου και να πω ότι τελικά έμεινα σε μία σχέση που δεν πήγαινε και έμεινα για το παιδί, συμπλήρωσε Ο Χρήστος Βασιλόπουλος μίλησε