«Σύμμαχος» για τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση μία διατροφή πλούσια σε ψαρικά

Date:

Μια διατροφή που περιλαμβάνει πολλά ψάρια μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της σκλήρυνσης κατά πλάκας σε ορισμένους ασθενείς, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα ψάρια μπορούν να καταστείλουν τη φλεγμονή και να προστατεύσουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας), ανέφεραν οι ερευνητές στο Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry.

Οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες άπαχων ή λιπαρών ψαριών είχαν 34% χαμηλότερο κίνδυνο επιδείνωσης των συμπτωμάτων τους, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Είχαν επίσης περίπου 45% χαμηλότερο κίνδυνο να βαθμολογηθούν χειρότερα σε μια κλίμακα που μετρά την αναπηρία από την πολλαπλή σκλήρυνση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

«Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τον δυνητικό ρόλο της διατροφής, ιδίως της κατανάλωσης ψαριών, ως τροποποιήσιμο παράγοντα που θα μπορούσε να συμπληρώσει τις υπάρχουσες θεραπευτικές στρατηγικές για την πολλαπλή σκλήρυνση», κατέληξε η ομάδα με επικεφαλής την Anna Karin Hedström, ανώτερη ειδική ερευνήτρια του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

Η πολλαπλή σκλήρυνση εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου επιτίθεται στη μυελίνη, το προστατευτικό περίβλημα που καλύπτει τις νευρικές ίνες. Η βλάβη των νευρικών κυττάρων προκαλεί συρρίκνωση του εγκεφάλου καθώς και συμπτώματα όπως μυϊκή αδυναμία, δυσκαμψία, σπασμούς, προβλήματα όρασης, έκπτωση της σκέψης και πόνο.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 2.700 Σουηδούς ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση που συμμετείχαν σε μια πανεθνική μελέτη μεταξύ Απριλίου 2005 και Ιουνίου 2015.

Κατά την είσοδό τους στη μελέτη, οι συμμετέχοντες ανέφεραν πολλές από τις συνήθειες του τρόπου ζωής τους, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης ψαριών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που έτρωγαν περισσότερα ψάρια είχαν μικρότερο κίνδυνο επιδείνωσης της αναπηρίας και των συμπτωμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν τα λιγότερα ψάρια.

Ομοίως, τα άτομα που αύξησαν την πρόσληψη ψαριών μετά τη διάγνωση επωφελήθηκαν από αυτήν.

Σε σύγκριση με τους ανθρώπους που έτρωγαν λίγα ψάρια, οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση που αύξησαν τα ψάρια στη διατροφή τους είχαν 20% έως 59% μικρότερο κίνδυνο επιδείνωσης της αναπηρίας μέσα σε πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση, ανάλογα με το πόσο περισσότερο έτρωγαν.

Τα αποτελέσματα αυτά ίσχυαν ακόμη και μετά τη συνεκτίμηση άλλων παραγόντων κινδύνου, όπως η σωματική δραστηριότητα, το βάρος, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η έκθεση στον ήλιο.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια είναι γνωστό ότι έχουν οφέλη για τον εγκέφαλο, αλλά «οι ευεργετικές επιδράσεις που παρατηρήθηκαν από την κατανάλωση άπαχων ψαριών υποδηλώνουν ότι και άλλοι παράγοντες μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο», δήλωσαν οι ερευνητές.

Η ταυρίνη, ένα αμινοξύ που βρίσκεται σε αφθονία στα ψάρια και τα θαλασσινά, θα μπορούσε να είναι ένας λόγος για τον οποίο οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να ωφεληθούν.

«Η ταυρίνη είναι το ελεύθερο αμινοξύ που βρίσκεται σε μεγαλύτερη αφθονία στον εγκέφαλο» και για την κάλυψη των αναγκών του οργανισμού είναι απαραίτητη η πρόσληψή του μέσω της διατροφής, σημείωσαν οι ερευνητές.

«Η ταυρίνη έχει ποικίλες κυτταρικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων κυτταροπροστατευτικών δράσεων μέσω αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών επιδράσεων, καθιστώντας την έναν πιθανό θεραπευτικό παράγοντα για νευρολογικές διαταραχές», πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια: Η συχνότερη αιτία αιφνίδιου θανάτου στους αθλητές νεαρής ηλικίας

Λιναρόσπορος: Η υπερτροφή που προστατεύει την καρδιά – Τι πρέπει να προσέχουν οι έγκυες γυναίκες

Βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής: Πόσο στ’ αλήθεια συμβάλλουν στην καλή υγεία

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Η ηλικία στην οποία κορυφώνονται οι νοητικές μας ικανότητες είναι μάλλον έκπληξη

Νιώθετε πολύ μεγάλοι για να ξεκινήσετε ένα νέο χόμπι; Ξανασκεφτείτε το. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι φτάνουν στο απόγειο των γνωστικών ικανοτήτων τους μεταξύ 55 και 60. Οι περισσότεροι από εμάς φοβόμαστε την ιδέα του γήρατος, αλλά μία νέα έρευνα έρχεται να δείξει ένα απροσδόκητο όφελος της γήρανσης: η νοητική μας λειτουργία κορυφώνεται

Σούπα μινεστρόνε με μακαρόνια και όσπρια Μιτσίδη

ΥΛΙΚΑ ¼ φλ. (60γρ.) ελαιόλαδο2/3 φλ. (100γρ.) ψιλοκομμένο κρεμμύδι1 φλ. (130γρ.) καρότο κομμένο σε φετάκια1 φλ. (170γρ.) πατάτες κομμένες σε κυβάκια1 φλ. (135γρ.) σέλινο κομμένο σε φέτες2 σκελίδες  (4γρ.) σκόρδο ψιλοκομμένες   1 φλ. (150γρ.) κολοκυθάκι κομμένο σε φετάκια1 κουταλάκι (20γρ.) πάστα ντομάτας ΜΙΤΣΙΔΗ1 συσκευασία (400γρ.) ψιλοκομμένες ντομάτες ΜΙΤΣΙΔΗ1/2 φλ. (100γρ.) φασόλια μέτρια ΜΙΤΣΙΔΗ1 φλ. μικρά

Ζεστή σαλάτα με σοταρισμένα μανιτάρια με ντοματίνια και πιπεριές

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ 400 γρ. μανιτάρια λευκά ή καφέ, κομμένα στη μέση 1 μικρή κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε μικρά κομμάτια 1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες 1 φλ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες 3 κ.σ. ελαιόλαδο 2 κ.σ. λευκό κρασί (προαιρετικά) ½ κ.γ. ρίγανη ή θυμάρι 1 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Πανταζής – Δημητρίου: Viral η αφίσα τους! «Ποιοι είναι αυτοί; – Το photoshop σήκωσε τα χέρια ψηλά»

Ο Λευτέρης Πανταζής και η Άντζελα Δημητρίου, που έχουν γράψει ιστορία στην ελληνική μουσική και παραμένουν στην πρώτη γραμμή, συναντιούνται ξανά επί σκηνής.

Ιωάννα Τούνη: Η υπέροχη έκπληξη που δέχτηκε από τον σύντροφό της στο σπίτι

Η γνωστή influencer έκανε πρόσφατα την πρώτη δημόσια εμφάνισή της με τον Δημήτρη Σπυριδωνίδη στη Μύκονο, επιβεβαιώνοντας τις φήμες για τη νέα της σχέση. Το follow του Λιάγκα στην Τούνη και η αντίδρασή της - «Καλά κάνει… Κι εγώ στη θέση της…» Σε παλαιότερο βίντεο στο Instagram, η Ιωάννα είχε μιλήσει με ειλικρίνεια για τον

Η Ιρίνα Σάικ μεταμορφώθηκε σε Τσιτσιολίνα για το Χάλογουιν – «Αιώνιο είδωλο», σχολίασε

Η Ιρίνα Σάικ μεταμορφώθηκε σε Τσιτσιολίνα για το Χάλογουιν - «Αιώνιο είδωλο», σχολίασε Η Ιρίνα Σάικ μεταμορφώθηκε σε Τσιτσιολίνα για το Χάλογουιν - «Αιώνιο είδωλο», σχολίασε Το διάσημο μοντέλο δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στιγμιότυπα με τη μεταμφίεσή της Ιωάννα Μαρίνου 31.10.2025, 17:56 Μια εντυπωσιακή και σέξι εμφάνιση έκανε για το φετινό Χάλογουιν η Ιρίνα Σάικ.

Ιωάννα Τούνη: Η έκπληξη από τον σύντροφό της – «Δεν ξέρετε πόσο αγαπώ αυτούς που γνωρίζουν ότι θα με κάνουν χαρούμενη»

Η Instagrammer μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της ακόλουθους την τρυφερή χειρονομία του Δημήτρη Ρομπέρτο Σπυριδωνίδη

O «Γιατρός» έχει πρεμιέρα απόψε με «αφυπνίσεις» στον Alpha

Η δραματική σειρά "Γιατρός" του Alpha που μας γοήτευσε, μας συγκίνησε, μας καθήλωσε στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, επιστρέφει απόψε στις 22:00. Μέχρι

Συνελήφθη γνωστός τηλεοπτικός σεφ για χρέη στο Δημόσιο

Για χρέη στο Δημόσιο, τα οποία και ξεπερνούν τις 350.000 ευρώ, συνελήφθη γνωστός τηλεοπτικός σεφ. Ειδικότερα, ο 58χρονος φέρεται να είχε συστήσει επιχείρηση εμπορίας τροφίμων, με συνολικά έσοδα που υπολογίζονται μεταξύ 1,3 και 1,4 εκατομμυρίων ευρώ αλλά δεν απέδωσε τον ΦΠΑ που αναλογούσε στα έσοδα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το χρέος άνω των 350.000 ευρώ.

Χάρης Φραγκούλης: «Δεν έχω ίντερνετ στο σπίτι, δεν έχω λεφτά να πάω στον οδοντίατρο»

Μια σπάνια συνέντευξη παραχώρησε ο Χάρης Φραγκούλης στην εκπομπή Buongiorno. Ο ηθοποιός, που μέχρι σήμερα εμφανίζεται μόνο στο θέατρο, μίλησε για το πόσο έχει καταπονήσει το σώμα του, τον λόγο που δεν έχει ίντερνετ και social media, αλλά και για τις χαμηλές απολαβές από το θέατρο. «Το σώμα μου το έχω διαλύσει. Έχω τρείς κήλες

Τα σημάδια εμφράγματος που πολλοί προσπερνούν

Όταν μιλάμε για έμφραγμα, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό των περισσότερων είναι ο πόνος στο στήθος. Όμως, όπως εξηγεί στο Newsbeast ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και Καθηγητής Καρδιολογίας του ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνος Τούτουζας, υπάρχουν και άλλα, λιγότερο προφανή «σήματα κινδύνου» που στέλνει το σώμα μας, αλλά δυστυχώς συχνά αγνοούνται. Ζάλη, ναυτία ή

Ύπνος: Καθηγητής του Χάρβαρντ διαψεύδει ότι χρειαζόμαστε 8 ώρες ύπνου

Όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι η βέλτιστη διάρκεια ύπνου τη νύχτα για πολλούς υγιείς ενήλικες είναι πιο κοντά στις επτά ώρες, με τους κινδύνους για την υγεία να αυξάνονται εκατέρωθεν αυτού του επιπέδου σε σχήμα «U». Ο εξελικτικός βιολόγος του Χάρβαρντ Ντάνιελ Ε. Λίμπερμαν χαρακτηρίζει τον άκαμπτο κανόνα των 8 ωρών «ανοησία» της Βιομηχανικής