Τα ευρήματα μελέτης σε ασθενείς με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, τους οποίους παρακολούθησαν 4 χρόνια οι ερευνητές.
Ο ερυθηματώδης λύκος μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες σε ζωτικά όργανα των ασθενών, όπως οι πνεύμονες, οι νεφροί, η καρδιά και το ήπαρ. Αιτία η χρόνια φλεγμονή που προκαλεί και η οποία είναι καταστροφική για τον οργανισμό.
Ένα από τα νεότερα φάρμακα για τη νόσο όμως ως φαίνεται προστατεύει τους ασθενείς σε σημαντικό ποσοστό από τις βλάβες αυτές, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Το φάρμακο λέγεται ανιφρολουμάμπη (anifrolumab). Είναι εγκεκριμένη ως πρόσθετη θεραπεία για τους ενήλικες με μέτριο έως σοβαρό, ενεργό, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο (ΣΕΛ). Η νέα μελέτη έδειξε ότι μπορεί να μειώνει μακροπρόθεσμα κατά σχεδόν 60% τον κίνδυνο εξέλιξης της βλάβης στα εσωτερικά όργανα.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Annals of the Rheumatic Diseases. Όπως γράφουν οι ερευνητές, οι ασθενείς με λύκο τυπικά χρειάζονται συνδυασμό αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως:
- Στεροειδή (κορτιζόνη)
- Ανοσοκατασταλτικά
- Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη κ.λπ.
Τα φάρμακα αυτά δεν σταματούν τις βλάβες στα εσωτερικά όργανα. Αντιθέτως, σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να συμβάλλουν σε αυτές, τονίζουν.
Γι’ αυτό τον λόγο θέλησαν να εξακριβώσουν εάν η ανιφρολουμάμπη, που έχει εγκριθεί εδώ και λίγα χρόνια, μπορεί να δρα προστατευτικά όταν προστίθεται στην αγωγή των ασθενών.
Η μελέτη
Στη νέα μελέτη εντάχθηκαν 354 ασθενείς που λάμβαναν την καθιερωμένη θεραπεία συν την ανιφρολουμάμπη. Η έκβασή τους συγκρίθηκε με εκείνη 561 άλλων ασθενών που λάμβαναν μόνον την καθιερωμένη θεραπεία. Ο λύκος των ασθενών είχε διαγνωστεί από λίγα χρόνια έως αρκετές δεκαετίες πριν από την ένταξή τους στη μελέτη.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας των εθελοντών τους επί περισσότερα από 4 χρόνια. Όπως διαπίστωσαν, όσοι είχαν λάβει το πρόσθετο φάρμακο είχαν βαθμολογία μικρότερη κατά 0,43 βαθμούς σε μία ειδική κλίμακα που βαθμολογεί τις βλάβες στα όργανα.
Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει κάθε αύξηση κατά 1 βαθμό στην κλίμακα αυτή με αύξηση κατά 34% του κινδύνου να οδηγήσει ο λύκος σε πρόωρο θάνατο, γράφουν οι ερευνητές.
Το φάρμακο σχετίσθηκε επίσης με μείωση κατά 61% του κινδύνου να επιδεινωθούν οι βλάβες στα όργανα των ασθενών.
Η ανιφρολουμάμπη είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που δρα δεσμεύοντας τους υποδοχείς της τύπου 1 ιντερφερόνης. Αυτή είναι μία βιοχημική ουσία που παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόκληση φλεγμονής, λένε οι ερευνητές. Το φάρμακο χορηγείται μία φορά τον μήνα με ενδοφλέβια έγχυση.
Φωτογραφία: iStock