Ψηφιακή άνοια: Οι μορφές και τα συμπτώματα από την υπερβολική χρήση του κινητού και των social media

Date:

Η συνεχής χρήση του κινητού, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των νέων τεχνολογιών μπορεί να οδηγήσει σε γνωστκή εξασθένιση, γνωστή ως «ψηφιακή άνοια».

Όλο και πιο συχνά βλέπουμε ανθρώπους που κυκλοφορούν σαν χαμένοι με ένα κινητό στο χέρι, αδιαφορώντας για το τι συμβαίνει γύρω τους, ή ανθρώπους που όλη την ώρα σκρολάρουν στο κινητό ή ψάχνουν στο διαδίκτυο με το άγχος μήπως χάσουν κάτι, που αγνοούν τον συνομιλητή τους και κοιτούν όλη την ώρα το κινητό ή δίνουν περισσότερη σημασία τον ψηφιακό κόσμο παρά στον αναλογικό.

Όλα αυτά μπορεί να αποδοθούν σε μια νέα μορφή νοητικής αποδυνάμωσης, που ορίζεται ως «ψηφιακή άνοια» και αποτελεί συνέπεια της υπερβολικής του διαδικτύου, της χρήσης ψηφιακών συσκευών, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των νέων τεχνολογιών.

Τι είναι η ψηφιακή άνοια;

«Ουσιαστικά, η ψηφιακή άνοια αφορά ανησυχητικά συμπτώματα που μπορεί να εμφανίζονται εξαιτίας της υπερβολικής χρήσης των νέων τεχνολογιών και τα οποία σχετίζονται με απώλεια μνήμης, διαταραχή προσοχής και σκέψης, χαμηλά επίπεδα κινήτρων, έλλειψη δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων, συναισθηματικές δυσκολίες και προβλήματα επικοινωνίας με το περιβάλλον. Ο ρυθμός εξέλιξής της εξαρτάται από τον βαθμό νοητικής ανάπτυξης του εγκεφάλου προτού ξεκινήσει η νοητική έκπτωση. Όσο μεγαλύτερο το νοητικό απόθεμα του ατόμου, τόσο καθυστερεί να αναγνωρίσει τη νοητική του έκπτωση. Η παρατεταμένη χρήση οθονών κατά την περίοδο ανάπτυξης του εγκεφάλου αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου Alzheimer ή άλλων μορφών άνοιας στην ενήλικη ζωή», αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας Ασθενών Νόσου Alzheimer Χανίων, ψυχολόγος Άννα Δημοτάκη, με αφορμή σε ανακοίνωσή της με θέμα «Ψηφιακή άνοια: μορφές και εξέλιξη», που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του 14ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νόσου Alzheimer που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Δείτε επίσης: Πρόβλημα δημόσιας υγείας τα κινητά τηλέφωνα: Τι αποκαλύπτει έκθεση Ισπανών εμπειρογνωμόνων

«Αν και η ψηφιακή άνοια δεν αποτελεί μια πραγματική διαγνώσιμη κατάσταση υγείας, η θεωρία ότι η υπερβολική χρήση της τεχνολογίας επηρεάζει αρνητικά τη νόησή μας έχει επιστημονική βάση, καθότι αρκετές μελέτες έχουν δείξει μια σύνδεση μεταξύ της χρήσης του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, του «χρόνου οθόνης» και των νοητικών/συναισθηματικών/συμπεριφορικών αλλαγών σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες», σημειώνει η κ. Δημοτάκη.

Από τη μνήμη στο Google

Η ψηφιακή άνοια, όπως εξηγεί η κ. Δημοτάκη, είναι αναστρέψιμη, καθώς είναι αποτέλεσμα κάποιων συνηθειών και όχι κάποιας νευροεκφυλιστικής πάθησης.

«Η συνήθεια να βρίσκουμε πάντα πληροφορίες στο ψηφιακό περιβάλλον επηρεάζει τη μνήμη, η οποία δεν αξιοποιείται όπως θα έπρεπε, καθώς το άτομο βασίζεται σε διάφορες συσκευές αποθήκευσης πληροφοριών – τηλέφωνο, υπολογιστής, διαδίκτυο. Αυτό ισχύει τόσο για κοινές πληροφορίες – γενέθλια, αριθμούς τηλεφώνων, κ.λπ. – που δεν αποθηκεύονται πλέον στην προσωπική μνήμη κάποιου, αλλά σε εξωτερικές πηγές, όσο και για πληροφορίες που αφορούν την επιστήμη, την τεχνολογία, την τέχνη, κ.ά., οι οποίες δεν φιλτράρονται πλέον μέσω των διεργασιών της μάθησης, αλλά ενημερώνονται από εξωτερικές βάσεις δεδομένων».

«Σε μια τέτοια κατάσταση, είναι περισσότερο θέμα των λεγόμενων νοητικών αποθεμάτων ενός ατόμου, από τα οποία μπορεί να αντλήσει όταν μειώνεται το νοητικό δυναμικό του. Όσο περισσότερα είναι αυτά, τόσο θα καθυστερήσει να αντιληφθεί την πνευματική του υποβάθμιση. Το πρόβλημα δεν είναι ότι όλοι ‘ρευστοποιούμε το γνωστικό μας κεφάλαιο στην Google’, αλλά ότι δίνουμε σε μικρά παιδιά ψηφιακές συσκευές που περιορίζουν τη γνωστική τους ανάπτυξη και αυτό θα μπορούσε να τα αφήσει, ως ενήλικες, με περιορισμένο νοητικό απόθεμα», σημειώνει η κ. Δημοτάκη.

Δείτε επίσης: Κάνετε συνεχώς doomscrolling στο κινητό σας; Μπορεί να σας προκαλεί κατάθλιψη

Τα συμπτώματα της ψηφιακής άνοιας

Αναφερόμενη στα συμπτώματα της ψηφιακής άνοιας, η κ. Δημοτάκη λέει: «Πρώτο και κύριο είναι ότι υπάρχει μια εξασθένηση της μνήμης. Βασιζόμαστε δηλαδή σε πληροφορίες του κινητού, σε σημειώσεις, σε υπενθυμίσεις και δεν εξασκούμε τη μνήμη μας».

  • Υπάρχει διαταραχή στη συγκέντρωση, αποσπάται η προσοχή γιατί το scrolling στο κινητό δεν βοηθάει τον εγκέφαλο να εστιάσει στην πραγματικότητα σε μια πληροφορία.
  • Υπάρχει μειωμένη κριτική σκέψη και μειωμένη κριτική ικανότητα, γιατί βασιζόμαστε ουσιαστικά σε έτοιμες λύσεις, σε ό,τι πληροφορία μας δίνεται από το διαδίκτυο και δεν υπάρχει μια ενεργή επεξεργασία των όποιων δεδομένων.
  • Υπάρχει και η εύκολη παραπλάνηση μέσω του διαδικτύου μέσα από διάφορες ψευδείς πληροφορίες.
  • Άλλα συμπτώματα είναι οι διαταραχές στον ύπνο, η εγκεφαλική κόπωση γιατί δεν ξεκουράζεται ο εγκέφαλος και εξασθενούν φυσικά και οι όποιες κοινωνικές δεξιότητες, γιατί προφανώς δεν επικοινωνούμε άμεσα με τον κόσμο και υπάρχει μια απομόνωση και μια έλλειψη συναισθηματικής εγγύτητας που σου δίνει η φυσική επαφή.

Μορφές ψηφιακής άνοιας

Οι πιο χαρακτηριστικές μορφές της ψηφιακής άνοιας, σύμφωνα με την κ. Δημοτάκη, είναι:

  • Το σύνδρομο δόνησης φάντασμα, δηλαδή η αίσθηση ότι δονείται το κινητό, ενώ στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.
  • Το FOMO (Fear of Missing Out), που είναι μια μορφή κοινωνικού άγχους που έχει το άτομο που φοβάται μήπως χάσει κάποια πληροφορία ή γεγονός στο διαδίκτυο.
  • Η digitrosis, ένας όρος που υποδηλώνει τη «διάβρωση» των εγκεφαλικών λειτουργιών λόγω της ψηφιακής υπερφόρτωσης. Δεν είναι ευρέως διαδεδομένος όρος, αλλά περι- μια κατάσταση, όπου ο ψηφιακός κόσμος αρχίζει να έχει προτεραιότητα έναντι του αναλογικού κόσμου.
  • Το phubbing (phone + snubbing/τηλέφωνο + σνομπάρισμα), δηλαδή η συμπεριφορά κατά την οποία κάποιος αγνοεί τον συνομιλητή του και τους γύρω του δίνοντας προτεραιότητα στη χρήση του κινητού.
  • Τα digital zombies (ψηφιακά ζόμπι), ένας όρος που αναφέρεται σε ανθρώπους οι οποίοι αποτελούν ένα μεγάλο τμήμα κοινωνίας και χρησιμοποιούν τα smartphones ενώ περπατούν, όντας χαμένοι καθώς εστιάζουν όλη τους την προσοχή στο τηλέφωνο αγνοώντας τον κόσμο γύρω τους. Επίσης, ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει το φαινόμενο των ατόμων που ακολουθούν τις οδηγίες και τις τάσεις του διαδικτύου χωρίς να σκέφτονται κριτικά ή να έχουν δική τους άποψη.

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε;

«Αυτό που θέλουμε είναι να γίνεται μια πιο υγιής χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και γενικά της χρήσης του διαδικτύου. Θέλουμε να γίνει μια εκπαίδευση και σε αυτό πρέπει να συντελέσει και μια περαιτέρω έρευνα όσον αφορά το τι είναι υγιής χρήση των ψηφιακών μέσων, πόσες ώρες πρέπει να καθόμαστε μπροστά σε μια οθόνη προκειμένου να μη θεωρηθεί ότι έχουμε αναπτύξει ψηφιακή άνοια», σημειώνει η κ.Δημοτάκη.

Δείτε επίσης: Απεξάρτηση από το κινητό τηλέφωνο: 5 απλές συμβουλές

«Χρειαζόμαστε, λοιπόν, και εναλλακτικές νοητικές ασκήσεις, δηλαδή να εμπλακούμε με πιο υγιείς μορφές νοητικής ανάπτυξης, όπως για παράδειγμα είναι το βιβλίο. Οι συνήθειες που θα πρέπει να μπουν περισσότερο και στη ζωή των παιδιών είναι η κοινωνική αλληλεπίδραση – που πλέον έχει αντικατασταθεί από τα social media -, η φυσική κοινωνική επαφή, η σωματική άσκηση, ο καλός και ποιοτικός ύπνος. Χρειάζεται μια ευαισθητοποίηση και μέσα από περαιτέρω έρευνα για να μας δείξει τα πιο σταθερά και ασφαλή βήματα χρήσης του διαδικτύου και των ψηφιακών μέσων, προκειμένου να κάνουμε αυτή την ορθολογική χρήση και να μην καταλήξουμε με περιορισμένο νοητικό απόθεμα ή με δυσκολίες γενικά στη νόησή μας, που μπορεί στο μέλλον να αποβούν επιζήμιες και μοιραίες για τη νόησή μας, ώστε να αναπτύξουμε κάποια άνοια», καταλήγει.

-: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Συγκλονίζει η εξομολόγηση της Αντριάνα Σκλεναρίκοβα στο Gala: Η κακοποίηση από τον πατέρα της και δύο πρώην συντρόφους της

Είτε Σκλεναρίκοβα είτε Καρεμπέ, το τοπ μόντελ με τα πόδια που κατείχαν ρεκόρ Γκίνες για το μήκος τους, είναι και λίγο η δική μας Αντριάνα. Ωστόσο, από τα τρία χρόνια της στην Ελλάδα έχει κρατήσει μόνο το επώνυμο του ποδοσφαιριστή πρώην άνδρα της. Τώρα, στα 55 της, γράφει ένα βιβλίο για τον έρωτα, τον οποίο

Η Μίλι Μπόμπι Μπράουν και ο Τζέικ Μπον Τζόβι γιορτάζουν δύο χρόνια γάμου: Πόσο άλλαξες τη ζωή μου, γράφει η ηθοποιός

Η Μίλι Μπόμπι Μπράουν και ο Τζέικ Μπον Τζόβι γιορτάζουν δύο χρόνια γάμου: Πόσο άλλαξες τη ζωή μου, γράφει η ηθοποιός Η Μίλι Μπόμπι Μπράουν και ο Τζέικ Μπον Τζόβι γιορτάζουν δύο χρόνια γάμου: Πόσο άλλαξες τη ζωή μου, γράφει η ηθοποιός Η Μπράουν δημοσίευσε, με αφορμή την επέτειό τους, μία φωτογραφία του ζευγαριού με

Νέα στοιχεία για τον θάνατο του μοναχογιού της Σίντι Κρόφορντ: Καρδιακή ανακοπή πριν την υπερβολική δόση

Νέα στοιχεία για τον θάνατο του μοναχογιού της Σίντι Κρόφορντ: Καρδιακή ανακοπή πριν την υπερβολική δόση Νέα στοιχεία για τον θάνατο του μοναχογιού της Σίντι Κρόφορντ: Καρδιακή ανακοπή πριν την υπερβολική δόση Η κλήση στο 911 από το κέντρο αποκατάστασης όπου βρισκόταν ο 27χρονος Πρίσλεϊ Γκέρμπερ αποκάλυψε τις τελευταίες στιγμές πριν την τραγωδία Ο Πρίσλεϊ Γκέρμπερ

H Αμάντα Ληρ κατηγορεί τη Μάιλι Σάιρους ότι έκλεψε τραγούδι της, το ειρωνικό της μήνυμα

H Αμάντα Ληρ κατηγορεί τη Μάιλι Σάιρους ότι έκλεψε τραγούδι της, το ειρωνικό της μήνυμα Σύμφωνα με την 87χρονη καλλιτέχνιδα, το νέο τραγούδι της ποπ σταρ αποτελεί πιστή αντιγραφή της μεγάλης της επιτυχίας The Shphinx από το 1978 Κατά της Μάιλι Σάιρους στράφηκε η Αμάντα Ληρ, κατηγορώντας την ότι έκλεψε τραγούδι της. Η Γαλλίδα τραγουδίστρια

Στην Αλάσκα με κρουαζιερόπλοιο της Disney! Το απίθανο ταξίδι της οικογενείας Τανιμανιδή μαγεύει…

Μια ταξιδιωτική εμπειρία γεμάτη εικόνες, περιπέτεια και οικογενειακές στιγμές συνεχίζουν να ζουν ο Σάκης Τανιμανίδης και η Χριστίνα Μπόμπα, έχοντας μαζί τους τις δίδυμες κόρες τους, Αριάνα και Φιλίππα. Αφού περιπλανήθηκαν στον Καναδά με τροχόσπιτο, επιλέγοντας να γνωρίσουν τη φύση και τα τοπία της χώρας με έναν πιο ελεύθερο και διαφορετικό τρόπο, η οικογένεια συνέχισε

Νατάσα Θεοδωρίδου: Η συγκινητική αναφορά στον Μαζωνάκη στο Θέατρο Άλσος

Μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή έζησε το κοινό που βρέθηκε το βράδυ της Δευτέρας 21 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Άλσος, όταν η Νατάσα Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στον Γιώργο Μαζωνάκη και σε μια ξεχωριστή στιγμή από την κοινή τους μουσική διαδρομή. Κατά τη διάρκεια της εμφάνισής της, η τραγουδίστρια έκανε μια αναδρομή στο παρελθόν και επέλεξε να μοιραστεί με

Το «αντίο» της Νίκολα Πελτζ στον Πρίσλεϊ Γκέρμπερ: Ήταν ένα καθαρό φως, νιώθω πολύ τυχερή που τον είχα στη ζωή μου

Το «αντίο» της Νίκολα Πελτζ στον Πρίσλεϊ Γκέρμπερ: Ήταν ένα καθαρό φως, νιώθω πολύ τυχερή που τον είχα στη ζωή μου Το «αντίο» της Νίκολα Πελτζ στον Πρίσλεϊ Γκέρμπερ: Ήταν ένα καθαρό φως, νιώθω πολύ τυχερή που τον είχα στη ζωή μου Είχε την πιο καλή καρδιά, δεν θα ξεχάσω ποτέ την καλοσύνη του, έγραψε

Ο Λάιονελ Ρίτσι φωτογραφήθηκε χαμογελαστός σε βραδινή έξοδο μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο

Ο Λάιονελ Ρίτσι φωτογραφήθηκε χαμογελαστός σε βραδινή έξοδο μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο Ο Λάιονελ Ρίτσι φωτογραφήθηκε χαμογελαστός σε βραδινή έξοδο μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο Ο τραγουδιστής εισήχθη στη ΜΕΘ στα τέλη Αυγούστου μετά από συναυλία του Γεωργία Κοτζιά 21.09.2026, 20:33 Χαμογελαστός φωτογραφήθηκε ο Λάιονελ Ρίτσι σε βραδινή του έξοδο, μερικές ημέρες

Νατάσα Θεοδωρίδου για Γιώργο Μαζωνάκη: Εύχομαι να δικαιωθεί, να ησυχάσουμε όλοι

Η Νατάσα Θεοδωρίδου, το βράδυ της Δευτέρας (21/9/26) έκανε μια ιδιαίτερη αναφορά στον Γιώργο Μαζωνάκη, κατά τη διάρκεια της εμφάνισής της, στο Θέατρο Άλσος. Μέσα από ένα βίντεο που προβλήθηκε στη σκηνή, η Νατάσα Θεοδωρίδου θυμήθηκε μαζί με το κοινό τον Γιώργο Μαζωνάκη, με ένα τραγούδι που είπαν μαζί το 2009. Το τραγούδι «Όλα για

Βέρτης για Μαζωνάκη: «Πολλοί άνθρωποι προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε» – «Τώρα θα δει ο κόσμος τι ήταν»

Την πρώτη του συνέντευξη για τη νέα σεζόν παραχώρησε ο Νίκος Βέρτης στην εκπομπή «Πρώτος Καφές με τη Ζήνα», η οποία προβλήθηκε σήμερα, Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου. Ο τραγουδιστής αναφέρθηκε σε προσωπικά και επαγγελματικά ζητήματα, ενώ ιδιαίτερη θέση στη συζήτηση είχε ο Γιώργος Μαζωνάκης και η δύσκολη περίοδος που είχε προηγηθεί πριν από τον θάνατό του.

Αναβάλλεται το αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη με Φέρρη, Κλαυδία και Άγγελο Θεοδωράκη

Δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά αύριο, Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου το αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, το οποίο είχε προγραμματιστεί στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού, με τη συμμετοχή του Θοδωρή Φέρρη, της Κλαυδίας και του Άγγελου Θεοδωράκη. Η Panik Live Productions ανακοίνωσε την αναβολή της συναυλίας, καθώς οι προβλέψεις για βροχοπτώσεις στην περιοχή την ημέρα της εκδήλωσης δημιουργούν προβλήματα

Περικλής Λιανός: Το να έχουμε λίγο κόσμο ή να ακυρώνεται η παράσταση λόγω έλλειψης θεατών είναι ο εφιάλτης μου

Περικλής Λιανός: Το να έχουμε λίγο κόσμο ή να ακυρώνεται η παράσταση λόγω έλλειψης θεατών είναι ο εφιάλτης μου Περικλής Λιανός: Το να έχουμε λίγο κόσμο ή να ακυρώνεται η παράσταση λόγω έλλειψης θεατών είναι ο εφιάλτης μου Νιώθω σαν να με μαχαιρώνουν, ακυρώνομαι, εκμυστηρεύτηκε ο ηθοποιός Η χαμηλή προσέλευση στο θέατρο είναι ένας από