Μπορεί ένα βακτήριο του εντέρου να προκαλέσει κατάθλιψη; Και όμως, ναι

Date:

Η επιστημονική έρευνα για το μικροβίωμα του εντέρου (τον πληθυσμό των μικροοργανισμών που κατοικεί στον γαστρεντερικό σωλήνα) έχει προσφέρει τις τελευταίες δεκαετίες πρωτοποριακές γνώσεις για τον τρόπο που επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία. Από την πέψη μέχρι τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, το μικροβίωμα έχει αποδειχτεί κρίσιμος παράγοντας για τη συνολική μας ευεξία. Ωστόσο, ένας τομέας της έρευνας που αναδύεται με εντυπωσιακά αποτελέσματα είναι η σύνδεση του μικροβιώματος με την ψυχική υγεία και ιδιαίτερα την κατάθλιψη.

Νέες επιστημονικές μελέτες όχι μόνο επιβεβαιώνουν τη σχέση αυτή, αλλά αρχίζουν να εξηγούν και τους μοριακούς μηχανισμούς που την υποστηρίζουν. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα αφορά στο βακτήριο Morganella morganii και τον τρόπο με τον οποίο φαίνεται να επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου μέσω φλεγμονωδών αντιδράσεων.

Το μικροβίωμα ως παράγοντας ψυχικής υγείας

Το μικροβίωμα του εντέρου, με εκατομμύρια βακτηριακά είδη, παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της υγείας μας. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το μικροβίωμα επηρεάζει άμεσα τον άξονα εντέρου – εγκεφάλου, μια πολύπλοκη επικοινωνία που συνδέει το γαστρεντερικό σύστημα με το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Παρά τη γνώση αυτής της σύνδεσης, υπήρχε μέχρι τώρα αβεβαιότητα για το πώς συγκεκριμένα βακτήρια, όπως το M. morganii, επηρεάζουν την εμφάνιση και την πορεία ψυχικών διαταραχών, όπως η μείζονα καταθλιπτική διαταραχή (ΜΚΔ). Η βασική ερώτηση ήταν αν αυτά τα βακτήρια προκαλούν τη διαταραχή ή αν η διαταραχή αλλάζει τη σύνθεση του μικροβιώματος.

Η μελέτη που «φωτίζει» τη σύνδεση

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ (HMS) έκαναν ένα σημαντικό βήμα προς την κατανόηση αυτής της σχέσης. Η ομάδα, υπό τον καθηγητή Jon Clardy, αποκάλυψε έναν μοριακό μηχανισμό που μπορεί να εξηγήσει πώς το M. morganii επιδρά στην ψυχική υγεία μέσω της ενεργοποίησης φλεγμονωδών αντιδράσεων.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Chemical Society, υποδεικνύει ότι ένα μόριο που παράγεται από το M. morganii μπορεί να ενεργοποιήσει την ανοσολογική απόκριση μέσω της φλεγμονής. Αυτός ο μηχανισμός δεν ενισχύει μόνο την κατανόηση της σχέσης μικροβιώματος και ψυχικής υγείας, αλλά προτείνει και νέους τρόπους διάγνωσης και θεραπείας της κατάθλιψης.

Η φλεγμονή στο επίκεντρο

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι η διαιθανολαμίνη (DEA), μια χημική ουσία που συναντάται συχνά σε βιομηχανικά προϊόντα, μπορεί να ενσωματωθεί σε ένα μόριο που παράγεται από το M. morganii. Αυτή η τροποποιημένη μορφή του μορίου διεγείρει την παραγωγή φλεγμονωδών πρωτεϊνών που ονομάζονται κυτοκίνες, με πιο έντονη την παραγωγή της ιντερλευκίνης-6 (IL-6).

Η IL-6 είναι γνωστή για την ισχυρή της σχέση με τη φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της έχει συνδεθεί με την εμφάνιση της κατάθλιψης. Η υπερβολική ενεργοποίηση αυτής της πρωτεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή, που αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες για την ανάπτυξη ψυχικών διαταραχών.

«Αυτό που βλέπουμε εδώ είναι μια ιστορία που συνδέει άμεσα το M. morganii με τη φλεγμονή και τη φλεγμονή με την κατάθλιψη» σημειώνει ο Dr. Clardy. «Η μελέτη μας παρέχει μια σαφή εξήγηση για το πώς ένα βακτήριο του εντέρου μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση και τη συμπεριφορά».

Ένας νέος ορίζοντας στη διάγνωση και τη θεραπεία

Η ανακάλυψη του ρόλου της διαιθανολαμίνης και της IL-6 στη φλεγμονώδη αντίδραση που προκαλείται από το M. morganii ανοίγει τον δρόμο για νέες διαγνωστικές και θεραπευτικές στρατηγικές.

Η DEA, μια ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως σε προϊόντα όπως απορρυπαντικά και φυτοφάρμακα, μπορεί να προστεθεί στους βιοδείκτες για τη διάγνωση της κατάθλιψης. Επιπλέον, η μείζονα καταθλιπτική διαταραχή μπορεί να θεωρηθεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτοφλεγμονώδης ή αυτοάνοση νόσος. Αυτό σημαίνει ότι ανοσοθεραπείες που ρυθμίζουν την παραγωγή κυτοκινών, όπως η IL-6, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία αυτών των περιπτώσεων.

«Η δυνατότητα να εντοπίσουμε τέτοιους μηχανισμούς και να παρέμβουμε φαρμακολογικά ανοίγει έναν νέο ορίζοντα για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης» επισημαίνει ο Dr. Clardy.

Ευρύτερες προεκτάσεις

Η μελέτη δεν περιορίζεται στη σύνδεση του M. morganii με την κατάθλιψη, αλλά επεκτείνει την κατανόηση της σχέσης μικροβιώματος και υγείας. Άλλες μελέτες από την ίδια ομάδα έχουν ήδη αποκαλύψει παρόμοιους μηχανισμούς. Για παράδειγμα:

  • Το βακτήριο Akkermansia muciniphila έχει συσχετιστεί με τη μείωση της φλεγμονής και την ενίσχυση των ανοσοθεραπειών στον καρκίνο.
  • Το Ruminococcus gnavus έχει βρεθεί να παράγει ένα μόριο που εμπλέκεται στη νόσο του Crohn και την IBD.
  • Το Streptococcus pyogenes, γνωστό για τον «στρεπτολαιμό», έχει φανεί ότι προκαλεί φλεγμονώδεις αντιδράσεις που οδηγούν σε αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο λύκος.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι η ενσωμάτωση χημικών ουσιών, όπως η DEA, σε βακτηριακά μόρια μπορεί να προκαλέσει ανοσολογικές αντιδράσεις που επηρεάζουν ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα.

Το μέλλον της έρευνας

Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει νέους δρόμους για την κατανόηση του τρόπου που το μικροβίωμα αλληλεπιδρά με το ανοσοποιητικό σύστημα και άλλα βιολογικά συστήματα. «Τώρα που γνωρίζουμε τι ψάχνουμε, μπορούμε να εξερευνήσουμε αν και άλλα βακτήρια παράγουν παρόμοια μόρια» αναφέρει ο Dr. Clardy.

Η μελλοντική έρευνα θα μπορούσε να αποκαλύψει πώς διαφορετικά μέλη του μικροβιώματος επηρεάζουν τη φυσιολογία μας και να οδηγήσει σε εξατομικευμένες θεραπείες για ψυχικές και σωματικές παθήσεις.

Συνολικά, η μελέτη αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη διαμόρφωση μιας πιο ολοκληρωμένης εικόνας της ανθρώπινης υγείας, αποδεικνύοντας ότι το μικροβίωμα του εντέρου είναι κάτι πολύ περισσότερο από έναν απλό πληθυσμό μικροοργανισμών: είναι ένας σύνθετος ρυθμιστής της συνολικής μας ευεξίας.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Καύσωνας: Προσέξτε που αφήνετε τα φάρμακά σας, συνιστά ο βρετανικός οργανισμός φαρμάκων

Οι κίνδυνοι σε αυτοκίνητα, τσάντες και τσέπες. Πώς μπορούμε να τα έχουμε με ασφάλεια μαζί μας. Πρακτικές συμβουλές για την προστασία των φαρμάκων από την έντονη ζέστη εξέδωσε ο βρετανικός οργανισμός φαρμάκων, καθώς η Ευρώπη μαστίζεται από πρωτοφανή κύματα καύσωνα. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να αλλοιώσουν τα φάρμακα και να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητά τους, τονίζει

Αθηνά Οικονομάκου: Το απόλυτο fashion icon του καλοκαιριού – Τα beach looks που ξεχωρίζουν!

Η Αθηνά Οικονομάκου αποτελεί μια από τις πιο καλοντυμένες Ελληνίδες celebrities, ειδικά όταν πρόκειται για καλοκαιρινές εμφανίσεις. Η γνωστή ηθοποιός και επιχειρηματίας συνδυάζει πάντα τη μόδα με την άνεση, επιλέγοντας κομμάτια που αναδεικνύουν τη θηλυκότητά της και ακολουθούν τις τάσεις της εποχής. Οικονομάκου - Τσερέλα: Μετά τη Σικελία με τα παιδιά της Αθηνάς, διακοπές για

Ο Stan Αντιπαριώτης μάς καλεί να «πάρουμε την ευθύνη»

O Stan επανακυκλοφορεί μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των τελευταίων χρόνων και μας καλεί να… πάρουμε όλη την ευθύνη. Ο τραγουδοποιός παρουσιάζει την ανανεωμένη εκδοχή του «Παίρνω την ευθύνη», ενός τραγουδιού που είχε γράψει πριν περίπου 12 χρόνια, και γνωρίσαμε τραγουδιστικά από τον Δημήτρη Καραδήμο, και που έχει αγαπηθεί από το κοινό. Stan: «Ένιωσα άβολα

Γιατρός στις ΗΠΑ απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες καταστροφής εμβολίων κατά της COVID-19 και έκδοσης ψευδών πιστοποιητικών εμβολιασμού

Η αμερικανίδα υπουργός Δικαιοσύνης Παμ Μπόντι διέταξε χθες Σάββατο να μπει στο αρχείο η ποινική δίωξη σε βάρος γιατρού ο οποίος ήταν αντιμέτωπος με την κατηγορία της καταστροφής εμβολίων κατά της COVID-19 και της έκδοσης ψευδών πιστοποιητικών εμβολιασμού. Ο τερματισμός της ποινικής δίωξής του, εν μέσω δίκης, κατόπιν αιτήματος βουλεύτριας της σκληρής δεξιάς, εγγράφεται στην

Ιωάννα Τούνη: Η νέα αιχμηρή της ανάρτηση από τη Μύκονο

ΚΟΣΜΟΣ 1 λ. πριν Νέο παράθυρο Ιρανός κατηγορείται για παράνομη εξαγωγή εξελιγμένου ηλεκτρονικού εξοπλισμού σιδηροδρομικών εφαρμογών από τις ΗΠΑ ΕΛΛΑΔΑ 3 λ. πριν Νέο παράθυρο Σοβαρό ατύχημα στο Κολωνάκι: Λύθηκε το χειρόφρενο στο τζιπ – Συνελήφθη ο οδηγός, 11 τραυματίες στο ΚΑΤ ΚΟΣΜΟΣ 11 λ. πριν Νέο παράθυρο Γιατρός στις ΗΠΑ απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες

Η Ισπανία επιτρέπει τη δωρεά οργάνων σε άτομα με AIDS

Η Ισπανία έκανε ένα ιστορικό βήμα στον τομέα των μεταμοσχεύσεων καταργώντας τον κανονισμό του 1987 που απαγόρευε τη δωρεά οργάνων σε άτομα με AIDS (HIV). Η απόφαση αυτή, που ανακοινώθηκε από την υπουργό Υγείας Μόνικα Γκαρθία τον Δεκέμβριο του 2024 κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS, τέθηκε επίσημα σε ισχύ τη Δευτέρα

Ζέτα Δούκα: «Απολύτως ικανοποιημένη» – Η ανακοίνωση των δικηγόρων μετά την καταδικαστική απόφαση για τον Γιώργο Κιμούλη

Μετά από πολύμηνη δικαστική διαμάχη, ο ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης κρίθηκε ένοχος για ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση. Η Ζέτα Δούκα δηλώνει «απολύτως ικανοποιημένη από τη δίκαιη αυτή δικαστική εξέλιξη» μέσω των πληρεξούσιων δικηγόρων, Γιώργου Γεραρή και Άρτεμη Διαλυνά που εξέδωσαν ανακοίνωση μετά την απόφαση του δικαστηρίου. «Μετά από μια μακρά και επίπονη διαδικασία ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών

Δέρμα: Τα καθημερινά φάρμακα που αυξάνουν την ευαισθησία του στον ήλιο

Η φωτοευαισθησία μπορεί να εκδηλωθεί από φάρμακα που αλείφονται στο δέρμα ή λαμβάνονται από το στόμα ή με έγχυση. Οι υπαίθριες δραστηριότητες στον ήλιο, όπως το περπάτημα, το κολύμπι, ακόμα και μια απλή βόλτα στην πόλη, είναι συνήθως ευχάριστες για μικρούς και μεγάλους. Όταν όμως κάποιος παίρνει φάρμακα, η έκθεση στον ήλιο μπορεί να κρύβει

Σύφιλη και βλεννόρροια: Αυξάνονται τα κρούσματα στην Ελλάδα, ποιες είναι οι αιτίες

Τα ύποπτα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τους ασθενείς και η αξία του προληπτικού ελέγχου. Μεγάλη έξαρση παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στα περιστατικά με σύφιλη σε Ελλάδα και Ευρώπη, με το καλοκαίρι να είναι η κατ’ εξοχήν εποχή όπου αυξάνεται δραματικά ο κίνδυνος μόλυνσης. Πρόσφατη μελέτη του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» αποκαλύπτει ότι στη διάρκεια της

Τηλεακτινολογία: Αυξημένη ανάγκη για εξ αποστάσεως εκτίμηση των απεικονιστικών εξετάσεων

Πώς προκύπτει η ανάγκη για ένταξή της στο σύστημα Υγείας και γιατί είναι απαραίτητο το θεσμικό πλαίσιο. Επιτακτική ανάγκη να θεσπιστεί θεσμικό πλαίσιο για την Τηλεακτινολογία στη χώρα μας δημιουργεί η έλλειψη ιατρών ακτινολόγων και οι αυξημένες ανάγκες για διαγνωστική απεικόνιση 24 ώρες το 24ωρο, σε καθημερινή βάση. Το θεσμικό πλαίσιο πρέπει να καταρτιστεί με

Πόση ώρα να μένουμε στον ήλιο για να έχουμε αρκετή βιταμίνη D

Τι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες για την απαραίτητη διάρκεια έκθεσης. Η αλήθεια για τα αντηλιακά και τη βιταμίνη. Ο ήλιος είναι η κύρια πηγή βιταμίνης D για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά πόση ώρα πρέπει να εκθέτουμε το δέρμα μας σε αυτόν για να παράγει επαρκείς ποσότητες; Η απάντηση εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς