Χολολιθίαση: Σύγχρονη αντιμετώπιση με ασφάλεια

Date:

    Η χολολιθίαση αποτελεί μια συχνή νόσο στις ηλικίες άνω των 45 ετών, η οποία εμφανίζεται και σε άντρες και σε γυναίκες. Η εμφάνισή της οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον σύγχρονο τρόπο διατροφής, στην απουσία φυσικής άσκησης και φυσικά στην κληρονομικότητα.

    Πρώιμα συμπτώματα και διαγνωστικές μέθοδοι

    Ο συνηθέστερος τρόπος εκδήλωσης της νόσου, στα πρώιμα στάδιά της είναι η επιγαστραλγία, σύμπτωμα το οποίο είναι και το μόνο για αρκετά χρόνια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να οδηγεί σε γαστροσκόπηση με πιθανή εύρεση γαστρίτιδας και χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής για γαστροπροστασία.

    Η ασφαλέστερη, πλέον, ανώδυνη και οικονομικότερη μέθοδος διάγνωσης είναι το υπερηχογράφημα. Το υπερηχογράφημα ήπατος-χοληφόρων-παγκρέατος θα δείξει το μέγεθος του προβλήματος, ώστε να ληφθεί και η κατάλληλη απόφαση για χειρουργείο ή συντηρητική αγωγή με αντιβίωση.

    Οξεία συμπτώματα και επιπλοκές

    Το σύμπτωμα που τελικά θα φανερώσει τη χολολιθίαση είναι η κρίση κολικού χοληφόρων, δηλαδή οξύς πόνος στην άνω δεξιά κοιλιακή χώρα με ή χωρίς αντανάκλαση στην πλάτη ή στον δεξιό ώμο. Το επεισόδιο αυτό του πόνου μπορεί να συνοδεύεται από πυρετό και εμέτους, οπότε τότε μιλάμε για οξεία χολοκυστίτιδα.

    Χειρουργική αντιμετώπιση: Αντιμετώπιση ή αναμονή;

    Ο κ. Μίχας τονίζει ότι υπάρχει μια και μοναδική κατάσταση, η οποία μας απαγορεύει τη χειρουργική παρέμβαση, και η οποία δεν είναι άλλη από την πιο επικίνδυνη επιπλοκή της χολολιθίασης, την οξεία παγκρεατίτιδα.

    Όταν, λοιπόν, διαγνωσθεί οξεία παγκρεατίτιδα λόγω χολολιθίασης, από τη μία βγαίνουμε από το δίλλημα «χειρουργείο ή όχι», αλλά από την άλλη μπαίνουμε σε μια περιπέτεια, η οποία θέτει τη ζωή του ασθενούς σε κίνδυνο και δυστυχώς οι δυνατότητες παρέμβασης είναι περιορισμένες.

    Γίνεται αντιληπτό επομένως, ότι είναι επιθυμητό να μην φθάνει ο ασθενής, ούτε όμως και ο ιατρός, αντιμέτωπος με την “απρόβλεπτη εξέλιξη της οξείας παγκρεατίτιδας”.

    Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή: Η σύγχρονη και ασφαλής λύση

    Γνωρίζοντας ότι η οξεία παγκρεατίτιδα επιπλέκει τη μικροχολολιθίαση (λίθοι μικρότεροι του ενός εκατοστού-λάσπη-άμμος), γίνεται σαφές ότι όταν διαγνωσθεί μικροχολολιθίαση, ο ασθενής πρέπει να οδηγείται άμεσα στο χειρουργείο.

    Στην περίπτωση που η υπερηχογραφική απεικόνιση θέσει τη διάγνωση χολολιθίασης με παρουσία ενός ή περισσοτέρων, μεγάλου μεγέθους, λίθων (μεγαλύτερων από ένα εκατοστό έκαστος), ο ασθενής μπορεί να επιλέξει είτε τον δρόμο της συντηρητικής αγωγής (αντιβίωση), είτε τον δρόμο της χειρουργικής επέμβασης, χωρίς άγχος, διότι και οι δύο τρόποι είναι εξίσου αποτελεσματικοί.

    Σημεία που χρήζουν προσοχής

    Προσοχή πρέπει να επιδεικνύεται στο χρονικό διάστημα από την έναρξη των συμπτωμάτων, στη συνύπαρξη Σακχαρώδους Διαβήτη, στην εμφάνιση ίκτερου, καθώς και στην παραμικρή υποψία ανάπτυξης οξείας παγκρεατίτιδας, προτού ο ασθενής οδηγηθεί στο χειρουργείο.

    Υπάρχουν τρία κομβικά δεδομένα που πρέπει να λαμβάνει υπόψη του ο χειρουργός αλλά και να γνωρίζει ο ασθενής που πρόκειται να χειρουργηθεί.

    1. Στην περίπτωση της οξείας χολοκυστίτιδας, λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή μπορεί να γίνει τις πρώτες 72 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων (πόνος-πυρετός-έμετοι). Μετά το πέρας του χρονικού διαστήματος των τριών ημερών δεν συνιστάται η λαπαροσκοπική προσπέλαση, αλλά η συντηρητική αγωγή.
    2. Στην περίπτωση που ο ασθενής πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη, νόσος η οποία καταστρέφει τις νευρικές απολήξεις και ο πόνος εμφανίζεται “πολύ αργά”, το παραπάνω χρονικό διάστημα έχει παρέλθει όταν ο ασθενής αναζητήσει ιατρική βοήθεια και, ως εκ τούτου, η χειρουργική αντιμετώπιση δεν είναι πάντα ασφαλής.
    3. Τέλος, όταν κάποιος ή κάποιοι από τουςλίθους έχουν εισέλθει στον χοληδόχο πόρο χωρίς να προκαλέσουν οξεία παγκρεατίτιδα, αλλά ίκτερο, συνήθως προτιμούμε τη νοσηλεία κα την συντηρητική αγωγή, αρχικά, και μετά από άλλοτε άλλο χρονικό διάστημα, έπεται η χειρουργική επέμβαση.

    Τα παραπάνω ισχύουν είτε σε περίπτωση τυχαίας ανεύρεσης, είτε σε περίπτωση οξείας χολοκυστίτιδας.

    Η σύγχρονη αντιμετώπιση της χολολιθίασης

    Ο σύγχρονος τρόπος χειρουργικής αντιμετώπισης της χολολιθίασης είναι η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι μια ασφαλής επέμβαση η οποία όμως απαιτεί εξειδίκευση, εμπειρία και πολύ καλή γνώση της ανατομίας της περιοχής από τον χειρουργό. Η λαπαροσκοπική επέμβαση για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με την ανοιχτή χειρουργική.

    Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής επέμβασης μπορούν να συνοψιστούν σε δυο κατηγορίες:

    1. Η ακρίβεια και η ασφάλεια που επιτυγχάνεται χάρη στην ειδική κάμερα, η οποία προσφέρει μεγέθυνση και καλύτερη πρόσβαση στην περιοχή και

    2. Ο λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος και το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα χάρη στις πολύ μικρές τομές που γίνονται στο δέρμα.

    Ο/Η ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο σε 6 ώρες ή την επόμενη μέρα και μπορεί να επανέλθει στην εργασία του σε 5 με 7 μέρες.

    Ευχαριστούμε τον κο Μίχα Σπυρίδωνα για τις πολύτιμες πληροφορίες, Διευθυντή του Χειρουργικού Τμήματος στο Θεραπευτήριο Αθηνών .

    Info
    Ο Μίχας Σπυρίδων έχει εξειδικευτεί στη Λαπαροσκοπική και Ογκολογική Χειρουργική Ήπατος, Παγκρέατος και Χοληφόρων. Με ειδικότητα στη Γενική Χειρουργική και εκπαίδευση σε κορυφαία κέντρα στη Γαλλία, από το 2022 είναι Επιστημονικά Υπεύθυνος του Χειρουργικού Τμήματος στο Θεραπευτήριο Αθηνών.Διαβάστε το αναλυτικό βιογραφικό εδώ.

    Μπορείτε να επικοινωνείτε με το Θεραπευτήριο Αθηνών στο τηλέφωνο 210 8236721-3 για να ενημερωθείτε και να κλείσετε ραντεβού σας με τον κο Μίχα. Ενημερωθείτε για την κλινική μας στο athenshospital.gr και ακολουθήστε μας  στο Facebook και Instagram.

    [penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

    Share post:

    Subscribe

    Popular

    More like this
    Related

    Αναμμένο φως τη νύχτα: Τα μυστικά για να μην ταράζει τον ύπνο σας

    Ένας ειδικός σε θέματα ύπνου εξηγεί τι να προσέξουμε στο χρώμα και στο σημείο όπου θα το τοποθετήσουμε. Πολλοί άνθρωποι όλων των ηλικιών δεν μπορούν να κοιμηθούν εάν δεν έχουν αναμμένο ένα φως τη νύχτα. Αν όμως δεν προσέξετε ορισμένες λεπτομέρειες μπορεί άθελά σας να ταράζετε τον ύπνο σας, προειδοποιεί ένας ειδικός από τις ΗΠΑ.

    Πόνος στη μέση: Τι να προσέχουμε στην καθημερινότητά μας για να προστατευθούμε

    Η οσφυαλγία μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Τι να κάνουμε στη δουλειά, το σπίτι, τα ψώνια για να προστατεύσουμε τη μέση μας. Ο πόνος στη μέση είναι συχνός, απρόβλεπτος και κατά κανόνα αιφνίδιος. Ωστόσο είναι πολλά αυτά που μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινότητά μας για να προστατευθούμε. Η οσφυαλγία, όπως λέγεται επιστημονικά ο πόνος στη

    Σοκολατένιο αβγό: Πόσα βήματα πρέπει να κάνουμε για να το κάψουμε

    Σοκολατένιο αβγό: Πόσα βήματα πρέπει να κάνουμε για να το κάψουμε FITNESS Φάγατε σοκολατένια αβγά και σκέφτεστε τι θυσία θα χρειαστεί για να «κάψετε» τις θερμίδες; Ξεσκονίστε θα αθλητικά σας και οπλιστείτε με δύναμη. Η άφεση τέτοιων (διατροφικών) αμαρτιών έρχεται μέσα από περπάτημα που αντιστοιχεί σε... πενταψήφιο αριθμό βημάτων! Τα ράφια των καταστημάτων έχουν κατακλύσει

    Προσπαθείτε να ελέγξετε την πίεσή σας; Αυξήστε το κάλιο στη διατροφή σας

    Γιατί δεν αρκεί να μειώσετε μόνο το αλάτι στη διατροφή σας. Ποιες είναι οι καλύτερες φυσικές πηγές καλίου. Αν θέλετε να θέσετε υπό έλεγχο την πίεσή σας, βάλτε περισσότερο κάλιο στη ζωή σας, συνιστούν επιστήμονες από τον Καναδά. Χρησιμοποιώντας ένα νέο μαθηματικό μοντέλο κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η αύξηση της αναλογίας καλίου-νατρίου (αλάτι) στη διατροφή

    Αμνιακή εμβολή: Η ιστορία της Hailey Okula που σόκαρε το TikTok με τους κινδύνους του τοκετού

    Η Hailey Okula, η 30χρονη νοσηλεύτρια και influencer στο TikTok με πάνω από 450.000 ακόλουθους, έγινε μέσα σε λίγες ώρες το πρόσωπο μιας τραγικής ιστορίας. Η Hailey και ο σύζυγός της Matthew είχαν μοιραστεί  δημόσια τον δύσκολο δρόμο της υπογονιμότητας και της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η κοινότητά τους, παρακολουθούσε με αγωνία και ελπίδα, την πορεία τους

    Άνδρες και ΣΜΝ: Ποια είναι συνηθέστερα και πώς να τα αναγνωρίσεις

    Ο ύπουλος χάρτης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στους άνδρες και τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις. Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) μεταδίδονται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής – κολπικής, πρωκτικής ή στοματικής. Μπορεί να επηρεάσουν και τα δύο φύλα, ωστόσο θα εστίασουμε στους άνδρες,όπου η εμφάνιση, τα συμπτώματα και η διάγνωση μπορεί να διαφέρουν

    Νέα καλοκαιρινή κολεξιόν από την Stefania Frangista

    Με μια συλλογή που αποθεώνει την αυθεντική, ακατέργαστη ομορφιά, η σχεδιάστρια του ομώνυμου swimwear και beachwear brand Stefania Frangista, παρουσιάζει τη νέα κολεξιόν με τίτλο “ Animalia ” για το Καλοκαίρι 2025. Ωδή στο ανεπιτήδευτο κάλλος της φύσης, αλλά και τον αυθορμητισμό και την ελευθερία που αποπνέει το καλοκαίρι, η νέα συλλογή μας απομακρύνει ευχάριστα

    Σπίλοι: Πότε η «αθώα» ελιά στο δέρμα γίνεται θανατηφόρα απειλή

    Οι σπίλοι, γνωστοί ως ελιές, είναι συχνοί και συνήθως ακίνδυνοι, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να σηματοδοτούν καρκίνο του δέρματος, ιδίως μελάνωμα. Ενώ οι περισσότεροι σπίλοι είναι καλοήθεις, είναι σημαντικό να είμαστε σε εγρήγορση και να αναγνωρίζουμε πότε οι αλλαγές σε μια ελιά μπορεί να απαιτούν ιατρική φροντίδα. «Οι σπίλοι σχηματίζονται όταν τα κύτταρα που παράγουν

    Πάσχα στην εξοχή: Αλλεργίες, έντομα και άλλοι ανοιξιάτικοι κίνδυνοι – Οδηγός επιβίωσης

    Το Πάσχα στην εξοχή είναι για τους περισσότερους συνώνυμο της αναγέννησης. Το πράσινο οργιάζει, τα λουλούδια μοσχοβολούν και οι αισθήσεις γιορτάζουν. Πίσω από την ομορφιά της εποχής, ωστόσο, και τον ρομαντισμό των πασχαλινών εξορμήσεων, κρύβονται μικροί και ύπουλοι κίνδυνοι για την υγεία. Αλλεργίες, τσιμπήματα εντόμων, και ερεθιστικά φυτά μπορούν να μετατρέψουν την πιο ανέμελη Κυριακή

    Έλλειψη ύπνου: Πώς επηρεάζει τη μνήμη μας και τι μπορούμε να κάνουμε

    Ειδικός σε θέματα ύπνου εξηγεί γιατί πολλοί άνθρωποι με δυσκολίες ύπνου αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης. Ένας στους τρεις ενήλικες δεν κοιμάται όσο θα ήθελε, με συνέπεια να υπονομεύει την ασφάλεια και την υγεία του. Ταυτοχρόνως μπορεί να πλήττει τη μνήμη του, καθώς ολοένα περισσότερες μελέτες υποδηλώνουν ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να τη διαταράξει. Η έλλειψη

    Έκζεμα: Το άγχος μπορεί να επιδεινώσει την φαγούρα στο δέρμα – Πως να το αντιμετωπίσετε

    Τα συμπτώματα που προκαλεί το έκζεμα και η σοβαρότητά τους μπορεί να διαφέρει πολύ από τον ένα άνθρωπο στον άλλο και ανάλογα την αιτία. Το έκζεμα που προκαλείται από το άγχος μπορεί να κάνει το δέρμα σας ξηρό, ερεθισμένο και να κάνει έντονη τη φαγούρα. Το άγχος μπορεί να αφήσει τα «σημάδια του» στους αγκώνες