Αμερικάνικο Σόλσμπερι στέικ με σος μανιταριών (Salisbury Steak)

Date:

Χρόνος: 40 λεπτά

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά (για 5 στέικ):

½ μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο

1/3 φλ. γαλέτα (αλεσμένη φρυγανιά), ή ½ φλ. πάνκο (Panko)

½ κιλό ψαχνό άπαχο βοδινό καλής ποιότητας, περασμένο σε μηχανή κιμά στο κρεοπωλείο

1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη (λιωμένη)

1 αβγό

2 κουταλιές κέτσαπ

1 κύβος ζωμού βοδινού, τριμμένος με τα δάχτυλα

½ κουταλάκι γούστερ σος (Worcestershire Sauce)

2 κοφτά κουταλάκια μουστάρδα σε σκόνη

Λάδι για τηγάνισμα

Σος μανιταριών:

1 κουταλιά ελαιόλαδο

½ μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

150 γρ. άσπρα μικρα μανιτάρια, σε φετάκια (3/4-1 φλ. φετάκια)

2 κοφτές κουταλιές βούτυρο

3 κοφτές κουταλιές απλό αλεύρι

1 κύβος βοδινού, διαλυμένος σε 3 φλ. νερό

1 γεμάτο κουταλάκι μουστάρδα τύπου Dijon

2 κουταλάκια γούστερ σος (Worcestershire Sauce)

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Βάζετε τη γαλέτα (ή το πάνκο) σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτετε το τριμμένο κρεμμύδι, με όσα υγρά του μαζεύτηκαν στο τρίψιμο. Ανακατεύετε το μίγμα με τα δάχτυλα και το αφήνετε να μείνει στην άκρη για μερικά λεπτά. Ύστερα, βάζετε στο μπολ τον κιμά και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά (το σκόρδο, το αβγό, το κετσάπ, τον λιωμένο κύβο ζωμού, τη γούστερ σος και τη σκόνη μουστάρδας). Ζυμώνετε καλά με τα χέρια το μίγμα για να σμίξει και ύστερα το πλάθετε σε 5 «στέικ», πάχους περίπου 3 εκ. 

Ζεσταίνετε σε ένα μεγάλο βαρύ τηγάνι 3-4 κουταλιές λάδι και ψήνετε μέσα τα «στέικ», για 1 λεπτό από τη μια πλευρά, μέχρι να ροδίσει καλά, τα γυρίζετε και τα ψήνετε για 1 λεπτό και από την άλλη πλευρά (θα είναι ακόμα ωμά από μέσα). Τα βγάζετε σε ένα πιάτο και τα κρατάτε στην άκρη.

Ετοιμάζετε τη σος μανιταριών: Αν το τηγάνι που ψήσατε είναι στεγνό, βάζετε μέσα λίγο ακόμα λάδι και σοτάρετε σε μέσα το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και να γίνει διάφανο, χωρίς να πάρει χρώμα. Προσθέτετε τα μανιτάρια και τα σοτάρετε μέχρι να πιουν το νερό τους και να ροδίσουν, για 2-3 λεπτά.

Χαμηλώνετε τη φωτιά στο μέτριο και βάζετε μέσα το βούτυρο. Όταν λιώσει, προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε το μίγμα συνεχώς για ½ λεπτό. Ύστερα, προσθέτετε μέσα τμηματικά τον ζωμό, ανακατεύοντας συνεχώς το μίγμα, για να μην μείνουν κουβαράκια. Ανακατεύετε μέσα τη γούστερ σος  και τη μουστάρδα και επιστρέφετε στο τηγάνι τα «στέικ» και όσο ζουμί κατεύασαν. Συνεχίζετε το βράσιμο για 5-7 λεπτά, ή μέχρι να δέσει η σάλτσα ανακατεύοντας συχνά γύρω-γύρω από τα «στέικ». Βγάζετε τα στέικ σε πιατέλα ή πιάτα, ελέγχετε το αλατοπίπερο της σος μανιταριών και περιχύνετε με σος τα «στέικ» Σάλισμπερι. Ιδανικά, συνοδεύονται με πουρέ πατάτας και λαχανικά.  

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Δέρμα: Τα καθημερινά φάρμακα που αυξάνουν την ευαισθησία του στον ήλιο

Η φωτοευαισθησία μπορεί να εκδηλωθεί από φάρμακα που αλείφονται στο δέρμα ή λαμβάνονται από το στόμα ή με έγχυση. Οι υπαίθριες δραστηριότητες στον ήλιο, όπως το περπάτημα, το κολύμπι, ακόμα και μια απλή βόλτα στην πόλη, είναι συνήθως ευχάριστες για μικρούς και μεγάλους. Όταν όμως κάποιος παίρνει φάρμακα, η έκθεση στον ήλιο μπορεί να κρύβει

Σύφιλη και βλεννόρροια: Αυξάνονται τα κρούσματα στην Ελλάδα, ποιες είναι οι αιτίες

Τα ύποπτα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τους ασθενείς και η αξία του προληπτικού ελέγχου. Μεγάλη έξαρση παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στα περιστατικά με σύφιλη σε Ελλάδα και Ευρώπη, με το καλοκαίρι να είναι η κατ’ εξοχήν εποχή όπου αυξάνεται δραματικά ο κίνδυνος μόλυνσης. Πρόσφατη μελέτη του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» αποκαλύπτει ότι στη διάρκεια της

Τηλεακτινολογία: Αυξημένη ανάγκη για εξ αποστάσεως εκτίμηση των απεικονιστικών εξετάσεων

Πώς προκύπτει η ανάγκη για ένταξή της στο σύστημα Υγείας και γιατί είναι απαραίτητο το θεσμικό πλαίσιο. Επιτακτική ανάγκη να θεσπιστεί θεσμικό πλαίσιο για την Τηλεακτινολογία στη χώρα μας δημιουργεί η έλλειψη ιατρών ακτινολόγων και οι αυξημένες ανάγκες για διαγνωστική απεικόνιση 24 ώρες το 24ωρο, σε καθημερινή βάση. Το θεσμικό πλαίσιο πρέπει να καταρτιστεί με

Πόση ώρα να μένουμε στον ήλιο για να έχουμε αρκετή βιταμίνη D

Τι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες για την απαραίτητη διάρκεια έκθεσης. Η αλήθεια για τα αντηλιακά και τη βιταμίνη. Ο ήλιος είναι η κύρια πηγή βιταμίνης D για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά πόση ώρα πρέπει να εκθέτουμε το δέρμα μας σε αυτόν για να παράγει επαρκείς ποσότητες; Η απάντηση εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς

Ρολό με προσούτο και χαλλούμι

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ 1 κιλό κιμά κοτόπουλο 1 μεγάλο κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο ή τριμμένο 1 φλ. φρέσκια ντομάτα αλεσμένη (μια μεγάλη) 1 φλ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο ¼ φλ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 2 γεμάτα κουταλάκια μουστάρδα Ντιζόν 1 κουταλάκι αλάτι 2 κουταλάκια πάπρικα 1/8 κουταλάκι πιπέρι καγιέν 1 κουταλάκι ρίγανη ξηρή

Ομελέτα φούρνου με λουκάνικα

• 300 γρ. πατάτες• 15 γρ. ελαιόλαδο• 200 γρ. λουκάνικα Πιτσιλιάς• 90 γρ. αλεύρι• 120 γρ. γάλα• 3 αυγά ΕΚΤΕΛΕΣΗ Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κομματάκια. Τις ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο και τις απλώνουμε σε ένα ρηχό ταψί φούρνου διαμέτρου περίπου 25εκ. Κόβουμε τα λουκάνικα σε λεπτές φέτες και τις βάζουμε ανάμεσα στις

Πασχάλης: «Έχει κλείσει το κεφάλαιο Eurovision για μένα»

Συνέντευξη στο περιοδικό «Λοιπόν» και τον Ανδρέα Θεοδώρου παραχώρησε ο Πασχάλης. Ο γνωστός τραγουδιστής απάντησε για...

Άγγελος Μπασινάς: «Το Euro έφερε λεφτά»

Ο Άγγελος Μπασινάς μίλησε στην κάμερα της εκπομπής «Καλοκαίρι Παρέα» για το Euro και τη σπουδαία νίκης της Εθνικής Ελλάδας το 2004.

Ταξίδι με παιδιά: Απλές συμβουλές από ειδικούς για να το απολαύσετε με λιγότερη ένταση και άγχος

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία για τους γονείς από το να βλέπουν χαρούμενα τα παιδιά τους. Και τα ταξίδια μπορούν να προσφέρουν αξέχαστες εμπειρίες και αναμνήσεις. Όμως η αλήθεια είναι πως δεν είναι εύκολα. Μπορεί να γίνουν κουραστικά, απρόβλεπτα και απαιτούν πολύ μεγαλύτερη προετοιμασία. Καθώς ετοιμάζεστε για την καλοκαιρινή εξόρμηση, για να απολαύσετε το ταξίδι με

Πρεσβυωπία: Παράγοντες που την προκαλούν, εκτός από την ηλικία

Η πρεσβυωπία δεν είναι πάθηση, αλλά τμήμα της φυσιολογικής γήρανσης του οργανισμού. Η πρεσβυωπία είναι η απώλεια της ικανότητας του ματιού να εστιάζει σε κοντινά αντικείμενα με την πάροδο της ηλικίας. Δεν είναι πάθηση, αλλά τμήμα της φυσιολογικής γήρανσης του οργανισμού. Ωστόσο υπάρχουν μερικοί παράγοντες που μπορεί να την επισπεύσουν. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 2,1

Αθηνά Οικονομάκου: «Εναλλακτικές» διακοπές στις Μαλδίβες με τον Μπρούνο Τσερέλα

Η Αθηνά Οικονομάκου και ο Μπρούνο Τσερέλα περνούν το καλοκαίρι τους στις Μαλδίβες, απολαμβάνοντας στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς. Έπειτα από τις οικογενειακές διακοπές τους στη Σικελία μαζί με τα παιδιά της γνωστής ηθοποιού, το ζευγάρι αποφάσισε να οργανώσει ένα ταξίδι αποκλειστικά για τους δυο τους σε αυτόν τον ονειρεμένο εξωτικό προορισμό. Όπως αποκάλυψε η Αθηνά