Κατασκευάζοντας ένα χαμόγελο με βλαστοκύτταρα

Date:

Μια έκφραση τόσο απλή όσο ένα χαμόγελο μπορεί συχνά να μεταφέρει αυτό που οι λέξεις δεν μπορούν. Αυτή είναι η απάντηση γιατί η μη λεκτική επικοινωνία είναι τόσο σημαντική στην ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Αυτός είναι επίσης ο λόγος που οι διαταραχές και οι τραυματισμοί των νεύρων του προσώπου μπορεί να είναι καταστροφικοί.

Οι καταστάσεις αυτές συνήθως αντιμετωπίζονται με νευρικό ιστό που λαμβάνεται από κάποιο άλλο σημείο από το σώμα του ασθενούς, γνωστά ως αυτομοσχεύματα. Αυτή η τεχνική για την αποκατάσταση τραυματισμένων νεύρων παρουσιάζει προβλήματα για τους ασθενείς, όπως βλάβη στο σημείο του δότη και οι πιθανότητες λειτουργικής ανάκαμψης να είναι πολύ μικρές. Συνθετικές εναλλακτικές λύσεις έχουν διερευνηθεί στο παρελθόν, αλλά δεν έχουν ακόμη ανταποκριθεί στην απόδοση των αυτομοσχευμάτων.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ υποστηρίζουν ότι πιθανόν να έχουν αναπτύξει μια νέα λύση με τη βοήθεια μερικών από τους καλύτερους μηχανικούς της φύσης, τα βλαστικά κύτταρα. Αξιοποιώντας την ικανότητα αυτών των κυττάρων να δημιουργούν ένα περιβάλλον αποκατάστασης, η ομάδα παρήγαγε εμφυτεύσιμους αγωγούς για να λειτουργήσουν ως γέφυρες, παρέχοντας κατευθυντική, μηχανική και βιοχημική καθοδήγηση στα τραυματισμένα νεύρα ώστε να αναγεννηθούν σε μεγάλα κενά.

Πειράματα στα νεύρα του προσώπου αρουραίων έδειξαν ότι η τεχνολογία ταίριαζε με αυτομοσχεύματα. Αυτά τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of Neural Engineering.

«Λάβαμε υπόψη μας ότι τα κύτταρα ξέρουν τι κάνουν και ξέρουν πώς να κάνουν ιστό», δήλωσε η καθηγήτρια στοματικής και κρανιοπροσωπικής επιστήμης και βιομηχανικής Fatima Syed-Picard, Ph.D. και συγγραφέας της μελέτης. «Αυτοί οι κατασκευασμένοι ιστοί κατέληξαν να είναι πιο βιομιμητικοί από πολλά άλλα συνθετικές “σκαλωσιές” που χρησιμοποιούνται στη μηχανική ιστών».

Λήψη νευρώνων στη σειρά

Για να επιδιορθωθούν τα νεύρα, οι μακριές προεξοχές που εκτείνονται από τους νευρώνες, που ονομάζονται άξονες, πρέπει να αναπτυχθούν εκ νέου και να επανασυνδεθούν στον κατάλληλο ιστό. Με τα αυτομοσχεύματα, το πρώτο είναι αργό και το δεύτερο δεν αποτελεί εγγύηση, καθώς πολλοί ασθενείς εμφανίζουν ανεπιθύμητη μυϊκή δραστηριότητα λόγω της αναγέννησης των νεύρων που συνδέονται με τον λάθος ιστό.

Οι ερευνητές έχουν χρησιμοποιήσει συγκεκριμένους κυτταρικούς πληθυσμούς για να επιταχύνουν την ανάπτυξη, όπως κύτταρα νευρικής υποστήριξης και βλαστοκύτταρα, τα οποία παράγουν βιομόρια που βοηθούν την αναγέννηση του νευρικού ιστού. Για να προσανατολίσουν τον αναπτυσσόμενο ιστό έτσι ώστε οι άξονες να φτάσουν στους κατάλληλους στόχους, οι ερευνητές σχεδίασαν ικριώματα συνθετικού ιστού με χαρακτηριστικά, όπως αυλάκια, που λειτουργούν ως οδηγοί για την αναγέννηση των νευρώνων.

«Είναι δύσκολο να ενσωματωθούν και να κατανεμηθούν ομοιόμορφα τα κύτταρα σε συνθετικά “ικριώματα” χωρίς να τα βλάψουν. Μια άλλη ανησυχία είναι να προσπαθήσουμε να ταιριάξουμε αυτά τα “ικριώματα” με τη δομική πολυπλοκότητα του έμφυτου ιστού», δήλωσε η συγγραφέας Mich- Drewry, Ph.D., η οποία διεξήγαγε αυτήν την έρευνα ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ.

Πολλοί τύποι κυττάρων στο σώμα συχνά κατασκευάζουν ή αναδιαμορφώνουν τη βιομοριακή “σκαλωσιά” που τους περιβάλλει, γνωστή ως εξωκυτταρική μήτρα (ECM). Έτσι, αντί να φτιάχνουν οι ίδιοι “ικριώματα” ιστού από την αρχή, οι ερευνητές σκέφτηκαν ότι ίσως ήταν καλύτερο να αφήσουν τα κύτταρα να φτιάξουν τα δικά τους.

Οι ερευνητές της μελέτης εξέτασαν αυτή την υπόθεση με βλαστοκύτταρα οδοντικού πολφού (DPSCs), έναν ανθεκτικό και άμεσα διαθέσιμο κυτταρικό πληθυσμό που παράγει πρωτεΐνες οι οποίες είναι γνωστό ότι ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των νεύρων. Μετά την εξαγωγή αυτών των κυττάρων από τους φρονιμίτες ενηλίκων που παρασχέθηκαν από τη Σχολή Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, οι ερευνητές τα έβαλαν να δουλέψουν.

Ήθελαν να δώσουν στα DPSC την ελευθερία να δημιουργήσουν ECM, αλλά, ταυτόχρονα, να τα ωθήσουν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον ευνοϊκό για την υποστήριξη ευθυγραμμισμένων αξόνων. Για να το πετύχουν αυτό, οι ερευνητές κατασκεύασαν καλούπια από καουτσούκ με σειρές αυλακώσεων πλάτους 10 μικρομέτρων και στη συνέχεια τα κάλυψαν με DPSC. Μετά από αρκετές ημέρες, τα DPSC εκκρίνουν ευθυγραμμισμένα ECM γύρω τους, σχηματίζοντας λεπτά βιολογικά φύλλα. Στη συνέχεια, οι ερευνητές ξεφλούδισαν τα φύλλα από τα ελαστικά πρότυπα και τα τύλιξαν σε κυλινδρικούς αγωγούς.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν αυτή την προσέγγιση για να φτιάξουν έναν τύπο επιδέσμου, σε μια προηγούμενη μελέτη, η οποία αναγέννησε με επιτυχία τους άξονες ενός σπασμένου νεύρου. Με τη νέα τους δουλειά, προσπάθησαν να ξεπεράσουν ένα υψηλότερο εμπόδιο στη χρήση του αγωγού για να γεφυρώσουν ένα κενό 5 χιλιοστών στο νεύρο του προσώπου των αρουραίων, ένα ελάττωμα τόσο μεγάλο που το νεύρο δεν θα μπορούσε να επουλώσει από μόνο του.

Συγκεκριμένα, εμφύτευσαν τους ευθυγραμμισμένους αγωγούς τους σε κενά που έγιναν στον παρειακό κλάδο του προσωπικού νεύρου. Για σύγκριση, η ομάδα εμφύτευσε επίσης αυτομοσχεύματα σε μια άλλη ομάδα αρουραίων.

Για να επιβεβαιώσουν ότι οι νευρικοί αγωγοί τους περιείχαν ευθυγραμμισμένες αυλακώσεις για την καθοδήγηση της αναγέννησης των νεύρων, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης.

«Ο στοματικός κλάδος είναι το τμήμα του νεύρου του προσώπου που βοηθά στο χαμόγελο. Είναι ένα μεγάλο μέρος της ποιότητας της ζωής σας, επειδή είναι ένα μεγάλο κομμάτι του τρόπου επικοινωνίας με τους άλλους ανθρώπους και του τρόπου με τον οποίο σας βλέπουν στον κόσμο. Τραυματισμός σε αυτό νεύρο μπορεί να έχει μια επίδραση που αλλάζει τη ζωή», ανέφερε η Dr. Drewry.

Διασχίζοντας τη γέφυρα

Δώδεκα εβδομάδες μετά την εμφύτευση, οι ερευνητές αξιολόγησαν πόσο καλά είχαν αναγεννηθεί οι άξονες, κυρίως μέσω της ιστολογίας. Διαπίστωσαν ότι οι κυτταρικοί αγωγοί τους περιείχαν αναγεννημένους άξονες σε όλο τους το μήκος. Η πυκνότητα και ο αριθμός των αξόνων ήταν παρόμοια με αυτά που βρήκαν στα αυτομοσχεύματα.

“Οι δείκτες ανάπτυξης αξόνων ήταν διαδεδομένοι στους αγωγούς, υποδηλώνοντας ότι η αναγέννηση μπορεί να ήταν πιο ισχυρή με επιπλέον χρόνο”, σημείωσε η Dr. Drewry.

Αλλά όλος αυτός ο αναγεννημένος ιστός μεταφράστηκε σε βελτιωμένη λειτουργία; Για να το ανακαλύψουν, οι επιστήμονες διέγειραν ηλεκτρικά τα νεύρα στο ένα άκρο και μέτρησαν την κίνηση των μουστακιών των ζώων στην άλλη πλευρά. Οι δοκιμές έδειξαν ότι οι κινήσεις των αρουραίων που εμφυτεύτηκαν με αγωγούς ήταν ίδιες με αυτές που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με αυτομοσχεύματα.

Το εργαστήριο της Syed-Picard στοχεύει να κατανοήσει καλύτερα τους ρόλους της ECM και των κυττάρων στη θεραπεία και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες για να βελτιώσει την τεχνολογία τους. “Για παράδειγμα, εκτός από την άμεση ενθάρρυνση της αναγέννησης, οι αγωγοί μπορεί επίσης να βοηθήσουν με την άμβλυνση της φλεγμονής”, εξήγησε η Dr. Syed-Picard.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Σοφία Βεργκάρα – Λιούις Χάμιλτον: Απαθανατίστηκαν μαζί – Τι συμβαίνει μεταξύ τους

Η ηθοποιός και ο σταρ της Formula 1 φωτογραφήθηκαν να χαμογελούν και να συζητούν σε έξοδο στη Νέα Υόρκη

Το ακριβό πουκάμισο του Πάνου Βλάχου πάνω στη σκηνή που δίχασε τα social media – Τι απάντησε ο ίδιος, δείτε το βίντεο

Ο Πάνος Βλάχος, ο 39χρονος ηθοποιός που έχει γίνει γνωστός για τις συμμετοχές του σε καλλιτεχνικές παραστάσεις με έντονα κοινωνικά μηνύματα, έκανε πρεμιέρα σε γνωστό χώρο διασκέδασης στην Ιερά Οδό την Τρίτη, 7 Ιανουαρίου. Ωστόσο, στα μέσα social media αυτή τη φορά δεν κέντρισε την προσοχή το ταλέντο του, αλλά το μεταξωτό πουκάμισο που φορούσε

Τζέσι ‘Αρμστρονγκ: Επιστρέφει στον κινηματογράφο με νέα ταινία μετά το «Succession»

Ο δημιουργός του «Succession», Τζέσι ‘Αρμστρονγκ (Jesse Armstrong) βρήκε το επόμενο έργο του: μια πρωτότυπη ταινία για την HBO Films. Όπως αποκάλυψε το Deadline, το νέο σενάριο του ‘Αρμστρονγκ θα εστιάσει σε τέσσερις φίλους που συναντιούνται εν μέσω μιας διεθνούς οικονομικής κρίσης. Ο επτά φορές βραβευμένος με Emmy σεναριογράφος και παραγωγός θα συνεχίσει την συνεργασία

Δημοσίευμα θέλει τον Γιάννη Τσορτέκη σε σχέση με την πρώην σύζυγο του Δημήτρη Λάλου – To «Happy Day» ρώτησε τον ηθοποιό αν ισχύει

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Espresso», ο Γιάννης Τσορτέκης φέρεται να έχει σχέση με την Έλενα Μαυρίδου, πρώην σύζυγο του Δημήτρη Λάλου. Με αφορμή το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, η εκπομπή «Happy Day» επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον γνωστό ηθοποιό το πρωί της Τετάρτης, 15 Ιανουαρίου, για να ζητήσει διευκρινίσεις. Ωστόσο, ο ίδιος απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο

Η βιογραφική ταινία για τους Bee Gees θα καθυστερήσει, αποκαλύπτει ο Ρίντλεϊ Σκοτ

Η βιογραφική ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ για τους Bee Gees αναμένεται να καθυστερήσει αποκάλυψε ο σκηνοθέτης. Τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, αναφέρθηκε ότι ο Ρίντλεϊ Σκοτ ήταν σε συζητήσεις για να σκηνοθετήσει βιογραφική ταινία για το θρυλικό συγκρότημα της ποπ και ντίσκο Bee Gees. Ο Μπάρι Γκιμπ ο μοναδικός επιζών αδελφός και μέλος των Bee

Σοφία Λόρεν στο Gala: Άφηνα το star system στο χαλάκι της εξώπορτας κι έδινα προτεραιότητα στην οικογένεια – Παρέμεινα προσγειωμένη

Στη συνέντευξή της η μεγάλη Ιταλίδα ηθοποιός δήλωσε για τη χώρα μας: Θυμάμαι την καλοσύνη των ανθρώπων και το πεντανόστιμο ψάρι που φτιάχνετε στη σχάρα. Η Ελλάδα είναι μια γιορτή για τα μάτια, την καρδιά και το στομάχι μας!

Γιάννης Τσορτέκης: Δημοσίευμα θέλει τον ηθοποιό να είναι σε σχέση με την πρώην του Λάλου, Έλενα Μαυρίδου

Λίγο καιρό μετά τον χωρισμό της από τον πρωταγωνιστή του «Σασμού» η ηθοποιός φαίνεται να έχει προχωρήσει στην προσωπική της ζωή

Στο στόχαστρο του Αλέξη Κούγια και η Φαίη Σκορδά: «Δεν μπορεί να ξεπεράσει τα προσωπικά της θέματα μαζί μου» – Τι απάντησε η ίδια

Ο Αλέξης Κούγιας μίλησε στους δημοσιογράφους το πρωί της Τετάρτης, 15 Ιανουαρίου, έξω από το Εφετείο Αθηνών. Στις δηλώσεις του, ο γνωστός ποινικολόγος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη του συναδέλφου του, Όθωνα Παπαδόπουλου, στην εκπομπή της Φαίης Σκορδά, κάνοντας και ορισμένα σχόλια που απευθύνονταν προσωπικά προς την παρουσιάστρια του MEGA. «Μου προκαλεί πραγματικά αλγεινή εντύπωση

H COVID-19 μπορεί να προκαλεί σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο και πόσο έχουν αυξηθεί τα περιστατικά, σύμφωνα με νέα, μεγάλη μελέτη. Δεν έχουν τέλος οι δυσάρεστες εκπλήξεις από τον κορωνοϊό και την COVID-19. Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι από τότε που εισέβαλλε στη ζωή μας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι πάσχοντες από μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα ή πιο απλά σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Οι επιστήμονες υπολογίζουν

Σκέφτεστε για ιδιωτική ασφάλεια υγείας; Όσα πρέπει να γνωρίζετε σύμφωνα με ένα μεσίτη ασφαλειών

Ατελείωτες ώρες αναμονής, ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών, νοσοκομεία που «στενάζουν» προσπαθώντας να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ασθενών. Δεν είναι τυχαίο που όλο και περισσότεροι Έλληνες σκέφτονται τη λύση της ιδιωτικής ασφάλειας υγείας, επιλέγοντας να προσθέσουν αυτό το έξοδο στον οικογενειακό προϋπολογισμό προκειμένου να σιγουρευτούν ότι στη… δύσκολη στιγμή θα έχουν άμεσα την κατάλληλη θεραπευτική υποστήριξη.

Η Μαντόνα εντυπωσιάζει ξανά – Αγνώριστη στην τελευταία της ανάρτηση με φίλτρα ομορφιάς

Η Μαντόνα ενέδωσε στα φίλτρα ομορφιάς του Instagram, όπως δείχνει η πιο πρόσφατη ανάρτησή της. Στις φωτογραφίες, η 66χρονη βασίλισσα της ποπ μουσικής μοιάζει αγνώριστη. Με τον χαρακτηριστικό σέξι αέρα της, η Μαντόνα ποζάρει στο κρεβάτι του σπιτιού της, συνοδεύοντας τις εικόνες με τη λεζάντα: «Τι ωραία να επιστρέφω στο σπίτι». Οι γιορτές των Χριστουγέννων