Το φύλο παράγοντας ευπάθειας στη long COVID

Date:

Eπιστήμονες εντόπισαν «ανοσοποιητικές οδούς» κατά τη διάρκεια της οξείας λοίμωξης από κορωνοϊό που σχετίζονται με την ανάπτυξη long COVID, και ενώ ορισμένες οδοί είναι οι ίδιες για άνδρες και γυναίκες, άλλες διαφέρουν δραματικά και δημιουργούν ένα απότομο χάσμα μεταξύ των φύλων.

Η long COVID έχει αφήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους με εξασθένηση σε όλο τον κόσμο. Ορισμένοι υποφέρουν λίγους μήνες, ενώ άλλοι για πολλά χρόνια. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο στο περιοδικό Nature Medicine υπολόγισε ότι από το 2020, 400 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν long COVID-19 με εκτιμώμενο κόστος 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως. Ένας δυσανάλογος αριθμός ατόμων με long COVID-19 είναι γυναίκες.

Μια διεπιστημονική ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ διερεύνησε μονοπάτια του ανοσοποιητικού για την ανάπτυξη, την επιμονή και την επίλυση της long COVID. Οι διαφορές με βάση το φύλο, αλλά και οι ομοιότητες, που προέκυψαν από την έρευνά τους, με τα ευρήματα να ρίχνουν νέο φως στη long COVID και να προτείνουν νέους τρόπους θεραπείας.

Ορισμένες οδοί, όπως οι αλλαγές στην ενεργοποίηση των μονοκυττάρων, ήταν κοινές μεταξύ των φύλων. Τα μονοκύτταρα είναι ανοσοκύτταρα που αποτελούν μέρος του έμφυτου ανοσοποιητικού συστήματος, που καταπολεμούν τις λοιμώξεις και καλούν άλλα συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος να καταστρέψουν τους ιούς που εισβάλουν.

Αλλά οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τη μακροχρόνια συσχέτιση της COVID με την ανοσολογική έκπτωση (απορρύθμιση) η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με πολλούς μοριακούς παράγοντες, πολλοί από τους οποίους εξαρτώνται από το φύλο. Άνδρες και γυναίκες, διαπίστωσαν οι ερευνητές, εμφανίζουν μοναδικές διαφορές στα μοτίβα έκφρασης πρωτεϊνών και στα μόρια σηματοδότησης, τα οποία αποτελούν τη βάση για long COVID.

«Οι διαφορές που βασίζονται στο φύλο έχουν στηρίξει τα αποτελέσματα τόσο για την οξεία COVID-19 όσο και για τη long COVID-19», - η Dr. Rebecca E. Hamlin, συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Science Translational Medicine. «Μέσα στον πρώτο χρόνο της πανδημίας, παρατηρήθηκε ότι οι άνδρες είχαν υψηλότερα ποσοστά βαριάς νόσησης και θανάτου από οξεία COVID-19 σε σύγκριση με τις γυναίκες. Αντίθετα, το γυναικείο φύλο έχει συσχετιστεί επιδημιολογικά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης long COVID-19“.

«Υποθέσαμε ότι η ειδική, για το φύλο, ανοσολογική απορρύθμιση συμβάλλει στη μακροχρόνια παθογένεση της COVID», πρόσθεσε η Dr. Hamlin, σημειώνοντας ότι η ομάδα διεξήγαγε μια αυστηρή μελέτη στην οποία συμμετείχαν 45 συμμετέχοντες, οι οποίοι συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα τρεις μήνες μετά τη μόλυνση.

Η long COVID είναι ένας “αστερισμός” διαφορετικών προβλημάτων υγείας που εμφανίζονται μετά τη μόλυνση από SARS-CoV-2. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ περιγράφουν τη long COVID ως μια χρόνια πάθηση που μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον τρεις μήνες και περιλαμβάνει «ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων ή καταστάσεων που μπορεί να βελτιωθούν, να επιδεινωθούν ή να συνεχίζονται».

Οι διαταραχές μετά την COVID-19 μπορεί να επηρεάσουν τον εγκέφαλο, την καρδιά, το αναπνευστικό σύστημα ή τη γαστρεντερική οδό και μπορεί να κυμαίνονται από απώλεια γεύσης και αδυναμία αίσθησης οσμών έως πολύπλοκα καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως θρόμβους αίματος που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. Αμέτρητοι ασθενείς έχουν αναφέρει κόπωση και «ομίχλη του εγκεφάλου».

Και οι 45 συμμετέχοντες στη μελέτη του Στάνφορντ παρουσίασαν COVID το 2020. Οι 36 από αυτούς εμφάνισαν long COVID και το 55% όσων προσβλήθηκαν ήταν γυναίκες. Η Dr. Hamlin και οι συνεργάτες της πραγματοποίησαν μια σειρά από τεστ σε δείγματα αίματος των συμμετεχόντων, εξετάζοντας άτομα κατά τη διάρκεια οξείας μόλυνσης και ξανά στους τρεις και 12 μήνες μετά τη μόλυνση. Ο στόχος ήταν να μελετηθούν οι διαφορές και οι ομοιότητες των φύλων που κρύβονται πίσω από την COVID και την εμφάνιση της long COVID. Η ομάδα μελέτησε επίσης την επιμονή των συμπτωμάτων και την επίλυση των συμπτωμάτων.

«Συνολικά, ανακαλύψαμε πολλαπλές διαφορές στις έμφυτες και προσαρμοστικές οδούς του ανοσοποιητικού, τόσο κατά τη διάρκεια της οξείας λοίμωξης COVID-19 όσο και μήνες αργότερα σε εκείνους που εμφάνισαν long COVID-19 έναντι εκείνων που ανέρρωσαν», έγραψε η Dr. Hamlin σε μια ανάρτηση σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. «Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι πολλές από αυτές τις ανοσολογικές διαφορές διέφεραν ανάλογα με το φύλο, ενώ μερικές από αυτές εμφανίστηκαν και στα δύο φύλα».

Τα νέα ευρήματα, υπογράμμισε η Dr. Hamlin, υποδεικνύουν ότι οι μελλοντικές μακροχρόνιες θεραπείες για την COVID θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένες στο φύλο και την ανοσολογική απόκριση κάθε ασθενή. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη παρήγαγαν σημαντικά νέα δεδομένα «παρέχοντάς μας την ευκαιρία να αξιολογήσουμε τους προγνωστικούς παράγοντες long COVID έναντι της ανάρρωσης», πρόσθεσε η Dr. Hamlin.

Το ότι μια χρόνια πάθηση μπορεί να εμφανιστεί μετά από μια ιογενή λοίμωξη δεν είναι μοναδικό φαινόμενο στον SARS-CoV-2. Ένα ευρύ φάσμα ιών σχετίζεται με φυσιολογικές επιδράσεις μετά τη μόλυνση που εμφανίζονται εβδομάδες έως χρόνια μετά την παύση της ενεργού μόλυνσης. Οι διαφορές φύλου χαρακτηρίζουν επίσης άλλες μετα-ιικές διαταραχές.

Η πολιομυελίτιδα, για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση δεκαετιών γνωστή ως σύνδρομο μετά την πολιομυελίτιδα. Οι πάσχοντες εμφανίζουν μυϊκή ατροφία και αδυναμία, πόνο στις αρθρώσεις και ψυχική και σωματική κόπωση. Όπως συμβαίνει με την long COVID, μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν σύνδρομο μετά την πολιομυελίτιδα από τους άνδρες.

Ο ιός της ιλαράς σχετίζεται με μια τρομακτική, αν και σπάνια, κατάσταση μετά τη μόλυνση. Η διαταραχή είναι γνωστή ως υποξεία σκληρυντική πανεγκεφαλίτιδα, η οποία μπορεί να εμφανιστεί χρόνια μετά από λοίμωξη από ιλαρά και χαρακτηρίζεται από ψυχική επιδείνωση, μυϊκή σπαστικότητα και επιληπτικές κρίσεις. Η πάθηση είναι πάντα θανατηφόρα και είναι πιο συχνή στους άνδρες παρά στις γυναίκες.

Για να κατανοήσουν καλύτερα την long COVID, η Dr. Hamlin και οι συνεργάτες της στράφηκαν στην πολυομική ανάλυση, μελετώντας δείγματα περιφερικού αίματος από κάθε συμμετέχοντα. Η ανάλυση αυτή επιτρέπει στους ερευνητές να εξετάσουν τη γονιδιωματική, πρωτεϊνομική, μεταγραφομική και μεταβολομική ενός δείγματος.

Εκτός από τις πολυομικές αναλύσεις, οι επιστήμονες του Στάνφορντ διεξήγαγαν επίσης αλληλουχία RNA μονοκυττάρου για να προσδιορίσουν πώς επικοινωνούν διάφοροι τύποι κυττάρων μεταξύ τους. Συνολικά, η ομάδα ανακάλυψε πολλαπλές διαφορές τόσο στην έμφυτη όσο και στην προσαρμοστική ανοσία μεταξύ εκείνων που ανάρρωσαν και εκείνων που ανέπτυξαν long COVID.

«Πολλές οδοί του ανοσοποιητικού που σχετίζονται με το φύλο σχετίστηκαν με long COVID», ισχυρίστηκε η Dr. Hamlin. «Οι άνδρες που αργότερα θα αναπτύξουν long COVID εμφάνισαν αύξηση του μετασχηματιστικού αυξητικού παράγοντα-β (TGF-β) κατά τη διάρκεια της οξείας μόλυνσης, ενώ οι γυναίκες που θα συνέχιζαν να αναπτύσσουν long COVID είχαν μειωμένη έκφραση του TGFβ1″.

«Οι γυναίκες που ανέπτυξαν long COVID έδειξαν αυξημένη έκφραση του XIST, ενός γονιδίου RNA που εμπλέκεται στην αυτοανοσία, κατά τη διάρκεια της οξείας μόλυνσης σε σύγκριση με τις γυναίκες που ανέρρωσαν», συνέχισε η Dr. Hamlin. «Πολλά ανοσοποιητικά χαρακτηριστικά της long COVID διατηρήθηκαν επίσης μεταξύ των φύλων, όπως αλλαγές στον φαινότυπο των μονοκυττάρων και στην κατάσταση ενεργοποίησης».

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Λεωνίδας Κακούρης: Στη δική μου γενιά ήταν λίγο δεσποτικά τα πράγματα στο θέατρο, οι σκηνοθέτες είχαν μια άλλη εξουσία

Λεωνίδας Κακούρης: Στη δική μου γενιά ήταν λίγο δεσποτικά τα πράγματα στο θέατρο, οι σκηνοθέτες είχαν μια άλλη εξουσία Λεωνίδας Κακούρης: Στη δική μου γενιά ήταν λίγο δεσποτικά τα πράγματα στο θέατρο, οι σκηνοθέτες είχαν μια άλλη εξουσία Εγώ δεν αντέχω τις φωνές, τους τσακωμούς, την γκρίνια, εκεί βάζω τα όριά μου και τελειώνει η ιστορία, πρόσθεσε

Κάμερον Ντίαζ: Εξηγεί πώς πήρε την απόφαση να επιστρέψει στον κινηματογράφο μετά από 11 χρόνια απουσίας

Νόμιζα ότι δεν θα ξαναπαίξω ποτέ, δήλωσε εξηγώντας πως είχε εγκαταλείψει τη δουλειά της για να αφιερωθεί στην οικογένειά της

Χαλκιάς για Φιλιππίδη: Συνάδερφοι βγαίνουν και δηλώνουν ότι το παράκαναν με το #metoo – «Να είμαστε φειδωλοί με τα λόγια μας»

Δηλώσεις στην κάμερα της πρωϊνης εκπομπής «Το Πρωινό» έκανε ο Τάσος Χαλκιάς. Τον γνωστό ηθοποιό συνάντησε η ρεπόρτερ Φαίη Φώτου, ρωτώντας τον για τις εξελίξεις στην υπόθεση του Πέτρου Φιλιππίδη, με τον ίδιο να αναφέρεται και στην επικοινωνία που είχε με τον γιο του κατηγορούμενου συναδέλφου του, Δημήτρη. «Πόσα χρόνια τραβάει αυτή η ιστορία; Έχεις

Με το «Βουνό» και τα «Ξένα Χέρια» το τελευταίο αντίο στην αγαπημένη Καίτη Γκρέυ

Ενδιαφεροντα ΚΑΙΤΗ ΓΚΡΕΙ ΚΗΔΕΙΑ Με το «Βουνό» και τα «Ξένα Χέρια» το τελευταίο αντίο στην αγαπημένη Καίτη Γκρέυ Εκπληρώθηκε η τελευταία επιθυμία της στην κηδεία της Τζωρτζίνα Φράγκου 22.01.2025 | 22:11 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Εκπληρώθηκε η τελευταία επιθυμία της στην κηδεία της Μάλιστα, σε κλίμα θλίψης, πλήθος κόσμου, συγγενείς, φίλοι και θαυμαστές της Κάιτη Γκρέυ, είπαν το

Τι μπορεί να δείχνει η χειραψία σας για τη σεξουαλική σας ζωή

Μια νέα μελέτη σχετικά με τη σχέση ανάμεσα στο σεξ και τη δύναμη του άνω μέρους του σώματος των ανθρώπων έρχεται να δείξει τι μπορεί να αποκαλύπτει μια σφιχτή ή πιο χαλαρή χειραψία. Και όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, η χειραψία μπορεί να αποκαλύψει πολλά περισσότερα απ’ ό,τι φαντάζεστε για την προσωπικότητά σας και μάλιστα

Κατερίνα Γιουλάκη-H κόρη της ξεκαθαρίζει για την ηθοποιό: «Σας το λέω εγώ που είμαι παιδί της»

Να απαντήσει στα δημοσιεύματα που αφορούν στην Κατερίνα Γιουλάκη έσπευσε η κόρη της Δέσποινα Δημοπούλου, μέσα από το Πρωινό του ΑΝΤ1 το πρωί της Τετάρτης 22/1. Η ίδια θέλησε να ξεκαθαρίσει τονίζοντας πως η μητέρα της είναι καλά στην υγεία της και δεν βρίσκεται σε κάποιο γηροκομείο. «Όχι, όχι, δεν ισχύει τίποτα και παρακαλώ πολύ

Καίτη Γκρέυ: Εκπλήρωσαν την τελευταία επιθυμία της – Τραγούδησαν το «Βουνό» πάνω από τη σορό της

Η Καίτη Γκρέυ, η σπουδαία Ελληνίδα τραγουδίστρια, έφυγε από τη ζωή αφήνοντας πίσω της μια πλούσια κληρονομιά στον χώρο του ελληνικού τραγουδιού. Την αποχαιρέτησαν οι αγαπημένοι της άνθρωποι και οι φίλοι της με έναν συγκινητικό τρόπο, εκπληρώνοντας έτσι την τελευταία της επιθυμία. Η τελευταία επιθυμία της Καίτης Γκρέυ ήταν να αποχαιρετήσει αυτό τον κόσμο με

Rikki: Η ζωή στην Αγγλία, η συμμετοχή του το 2006 στη Eurovision Junior και το «Elevator» που γράφτηκε για την περσινή διοργάνωση

Ο Rikki, κατά κόσμον Κώστας Κατικαρίδης, είναι ανάμεσα στους καλλιτέχνες που είναι υποψήφιοι να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στη Eurovision 2025. Ο τραγουδιστής θα διαγωνιστεί στις 30 Ιανουαρίου στον εθνικό τελικό, που θα πραγματοποιηθεί στο Christmas Theater, με το κομμάτι «Elevator». Ο Rikki είναι ένας ανερχόμενος ποπ καλλιτέχνης, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη. Παρόλο που μεγάλωσε

Άγγελος Μπράτης: Δεν έχω συμπεριληφθεί ακόμα σε κάποια συζήτηση για το GNTM

Θα ήθελα πολύ να είμαι στον νέο κύκλο, γιατί έχει περάσει καιρός και μου έχει λείψει, πρόσθεσε ο σχεδιαστής

Παραλία: Η Γιούντιθ ανακαλύπτει ένα απειλητικό σημείωμα

Παραλία: Η Γιούντιθ ανακαλύπτει ένα απειλητικό σημείωμα Τετάρτη, 22.1.2025, 19:40 Zappit@ZAPPIT_ Η Παραλία, Δευτέρα με Πέμπτη στις 22:00 στην ΕΡΤ1. Η Παραλία, Τετάρτη 22/1 (22:00, ΕΡΤ1) – Η Αναστασία βρίσκεται σε αναστάτωση, όταν ο Κολιτσιδάκης τής κάνει πρόταση γάμου, αλλά η ανησυχία της για τον Σήφη, που υποφέρει μετά από μια βίαιη σύγκρουση με τον Γράντο

Άγιος Έρωτας: Ο πατήρ Νικόλαος σώζει τελευταία στιγμή την Χλόη

Άγιος Έρωτας: Ο πατήρ Νικόλαος σώζει τελευταία στιγμή την Χλόη Τετάρτη, 22.1.2025, 19:08 Zappit@ZAPPIT_ Άγιος Έρωτας, απόψε στις 21:00 στον Alpha. Άγιος Έρωτας, Τετάρτη 22/1 (21:00, Alpha) – Ο πατήρ Νικόλαος φτάνει έγκαιρα στον οίκο ανοχής και καταφέρνει να σταματήσει τηv έκτρωση που ετοιμάζεται να κάνει η μητέρα του στη Χλόη. Η Χλόη τον ευγνωμονεί, όμως, ο

Αλέξης Κούγιας για Μαρινέλλα: Έκανε χριστιανή την πρώτη μου γυναίκα, η οποία ήταν Ισραηλίτισσα

Για το εξιτήριο που έλαβε η Μαρινέλλα, έπειτα από 113 ημέρες νοσηλείας, μετά την κατάρρευσή της στο Ηρώδειο, τον περασμένο Σεπτέμβριο, μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Κούγιας. Ο γνωστός ποινικολόγος μίλησε στην εκπομπή «Το Πρωινό», εκφράζοντας τη σιγουριά του ότι η «μεγάλη κυρία» του ελληνικού τραγουδιού θα καταφέρει να επανέλθει πλήρως μετά το εγκεφαλικό που