Χρόνος: 1 1/4 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο/μέτριο
Υλικά (μεζεδάκι για 4-6 άτομα):
4 μεγάλες αγκινάρες, με τους μίσχους (τις ουρές) τους
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 μεγάλο εσαλότ (ροζ κρεμμύδι, Shallot), ή 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3-5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 φλ. άσπρο ξηρό κρασί
1 ½ φλ. ζωμός λαχανικών (σπιτικός, ή φτιαγμένος με κύβο)
1 ½ μεγάλο λεμόνι
1-2 πρέζες μπούκοβο (ή νιφάδες τσίλι, Chilli Flakes)
αλάτι, πιπέρι
ψιλοκομμένος μαϊντανός για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Καθαρίζετε τις αγκινάρες αφαιρώντας κυκλικά τα σκληρά φύλλα τους μέχρι να φτάσετε στα ανοιχτόχρωμα εσωτερικά. Κόβετε τις μυτερές άκρες των εσωτερικών αυτών φύλλων, κόβετε τις αγκινάρες σε τέταρτα ή έκτα και αφαιρείτε το χνούδι από την καρδιά.
Τεμαχίζετε και καθαρίζετε και τους μίσχους των αγκινάρων, αφαιρώντας το ινώδες περίβλημά τους. Ραντίζετε με ½ λεμόνι την κομμένη πλευρά τους και τις τρίβετε με την λεμονόκουπα).
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180⁰C. Ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα που να μπαίνει στο φούρνο (αν έχετε) και σοτάρετε μέσα το εσαλότ, ή το κρεμμύδι, για μερικά λεπτά, μέχρι να μαραθεί και προσθέτετε τα σκόρδα.
Τα σοτάρετε για 1 περίπου λεπτό και προσθέτετε στην κατσαρόλα τις στραγγισμένες αγκινάρες και τους καθαρισμένους μίσχους. Τις ανακατεύετε για λίγο να ζεσταθούν και τις περιχύνετε με το κρασί.
Ύστερα προσθέτετε το ζωμό λαχανικών και τον χυμό του ενός λεμονιού. Βάζετε και τις λεμονόκουπες στην κατσαρόλα, αλατοπιπερώνετε το φαγητό και προσθέτετε το μπούκοβο (προσοχή στο αλάτι, αν ο ζωμός ήταν αλμυρός).
Αν η κατσαρόλα σας μπαίνει στον φούρνο, την σκεπάζετε με το καπάκι της και την βάζετε στον φούρνο. Αλλιώς, μεταφέρετε το φαγητό σε ένα πυρίμαχο σκεύος με καπάκι, ή το σκεπάζετε καλά το σκεύος με αλουμινόχαρτο. Ψήνετε το φαγητό για 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι αγκινάρες. Τις σερβίρετε με το ζουμί τους και μπόλικο φρέσκο ψωμί για να το βουτάτε μέσα, πασπαλίζοντάς τις με ψιλοκομμένο μαϊντανό.