Ενημερωτική εκδήλωση για τη μείωση της βλάβης στη δημόσια υγεία, την περιβαλλοντική ρύπανση και το κάπνισμα

Date:

Η επιστημονική ομάδα της Παπαστράτος, PMI Science διοργάνωσε ειδική ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο «Μείωση της Βλάβης στη Δημόσια Υγεία – Περιβαλλοντική Ρύπανση και Κάπνισμα», την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων.

Στην εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο Γιώργος Πανοτόπουλος, MD, PhD, Παθολόγος – Διατροφολόγος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Παχυσαρκίας, του Μεταβολισμού και των Διαταραχών Διατροφής, αναδείχθηκε η συνδρομή της μείωσης της βλάβης στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Η μείωση της βλάβης, ως στρατηγική που στοχεύει στη μείωση των αρνητικών συνεπειών από επικίνδυνες συμπεριφορές χωρίς να κρίνει τις ατομικές επιλογές, αποτελεί μια σημαντική παρέμβαση δημόσιας υγείας. Η παροχή βελόνων μίας χρήσης για τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών, η χρήση αντηλιακού ή η χρήση προφυλακτικού για την προστασία από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αποτελούν μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα μείωσης της βλάβης.

Από την άλλη, η περιβαλλοντική ρύπανση αποτελεί, επίσης, ένα κρίσιμο ζήτημα δημόσιας υγείας, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων. Επιστημονικά δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι 6.000 άνθρωποι που δεν έχουν καπνίσει ποτέ πεθαίνουν από καρκίνο του πνεύμονα κάθε χρόνο, ενώ περίπου μία στις δέκα περιπτώσεις δεν αποδίδεται στο κάπνισμα αλλά στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Στην εναρκτήρια ομιλία της εκδήλωσης, η κα Έλια Ψυλλάκη, καθηγήτρια στη Σχολή Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, έθεσε το σοβαρό ζήτημα των επιπτώσεων των αποτσίγαρων και των ράβδων καπνού στο υδατικό περιβάλλον και την ανάγκη που υπάρχει για υπεύθυνη διαχείριση των προϊόντων καπνού μετά τη χρήση τους, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι επιπτώσεις τους. Τα ερευνητικά αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν δείχνουν ότι το 77% των τσιγάρων που καταναλώνονται κάθε χρόνο απορρίπτονται αλόγιστα και άτακτα στο περιβάλλον και αποτελούν το πιο διαδεδομένο απόρριμμα στις αστικές περιοχές.

Τα χρησιμοποιημένα προϊόντα καπνού καταλήγουν στη θάλασσα και τις παραλίες, κάνοντας τα αποτσίγαρα τα πιο κοινά απορρίμματα. Η ερευνητική κοινότητα επικεντρώνεται, κυρίως, στην αδυναμία του φίλτρου να βιοαποδομηθεί, όπως τόνισε η κυρία Ψυλλάκη. Παράλληλα, από τα ερευνητικά ευρήματα αποδεικνύεται ότι τα εκπλύματα από αχρησιμοποίητες θερμαινόμενες ράβδους καπνού δεν είναι τοξικά, ενώ και τα εκπλύματα από χρησιμοποιημένες ράβδους καπνού έχουν σημαντικά μειωμένη τοξικότητα σε σχέση με τα συμβατικά τσιγάρα. Η έρευνα, επίσης, έδειξε ότι τα ανόργανα συστατικά δεν είναι υπεύθυνα για την τοξικότητα των εκπλυμάτων, καταδεικνύοντας, στην περίπτωση των συμβατικών τσιγάρων, τις οργανικές ενώσεις ως υπεύθυνες για τις επιπτώσεις στα υδατικά οικοσυστήματα.

Με τη σειρά του, ο κ. Σπύρος Πανδής καθηγητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και συνεργαζόμενος ερευνητής στο Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) κατά την διάρκεια της δικής του ομιλίας, επικεντρώθηκε στην ατμοσφαιρική ρύπανση και την επίδρασή της στην ανθρώπινη υγεία. Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως: «τα ατμοσφαιρικά αιωρούμενα μικρά σωματίδια θεωρούνται υπεύθυνα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για 3 έως 10 εκατομμύρια θανάτους στον πλανήτη μας κάθε χρόνο. Στη χώρα μας, ενώ παρατηρήθηκε βελτίωση τις τελευταίες δεκαετίες, κυρίως λόγω των τεχνολογικά προηγμένων αυτοκίνητων και φορτηγών, και των μέτρων που έχουν λάβει οι βιομηχανίες για τον περιορισμό των εκπομπών, τα επίπεδα είναι ακόμη υψηλά και προκαλούν 5 έως 15 χιλιάδες πρόωρους θανάτους ετησίως».

Αναδυόμενο πρόβλημα είναι η καύση των ξύλων σε τζάκια και ξυλόσομπες, η ανεξέλεγκτη καύση αγροτικών αποβλήτων και οι δασικές πυρκαγιές. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «υπολογίζεται ότι η χρήση ενός τζακιού για 4 μόνο ώρες ημερησίως παράγει την ίδια ποσότητα σωματιδίων με 10 χιλιάδες μοντέρνα αυτοκίνητα». Οι δασικές πυρκαγιές είναι ένα σύνθετο πρόβλημα που αναμένεται να χειροτερέψει λόγω της κλιματικής κρίσης, ενώ τα σωματίδια που εκπέμπονται μπορούν να ταξιδέψουν χιλιάδες χιλιόμετρα, επηρεάζοντας ακόμη και την υγεία ανθρώπων που μένουν πολύ μακριά από την εστία της φωτιάς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα όπως τόνισε είναι ότι: «τα σωματίδια που το 2022, μετά τις μεγάλες καλοκαιρινές φωτιές στην Πορτογαλία, ταξίδεψαν για πάνω από μια εβδομάδα – μάλιστα έγιναν πιο τοξικά λόγω χημικών αντιδράσεων στην ατμόσφαιρα-, και κάλυψαν την ατμόσφαιρα ακόμη και πάνω από την Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο κ. Brian Erkkila, Director of Regulatory Science, Philip Morris International, USA, 25 χρόνια ερευνητής στο πεδίο της νικοτίνης και του καπνίσματος, στην ομιλία του ανέπτυξε το πώς η μείωση της βλάβης από το κάπνισμα μπορεί να ωφελήσει τη δημόσια υγεία. Αναφέρθηκε στην επιστημονική έρευνα πολλών χρόνων της Philip Morris, η οποία αντλεί έμπνευση από τις αναγνωρισμένες πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας και βασίζεται στους κανόνες των ρυθμιστικών αρχών των μεγαλύτερων χωρών του κόσμου.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, που προωθεί τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα, απαιτεί εκτεταμένα επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα εναλλακτικά προϊόντα αποτελούν μια λιγότερο επιβλαβή λύση από το τσιγάρο προκειμένου τα τελευταία να θεωρηθούν «Κατάλληλα για την Προστασία της Δημόσιας Υγείας» και να επιτραπεί η κυκλοφορία τους στην αγορά.

Ο Brian Erkkila επανέλαβε ότι: «είναι τεκμηριωμένο πως η νικοτίνη, παρότι εθιστική και όχι ακίνδυνη, δεν αποτελεί την κύρια αιτία των ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα, αλλά τα υψηλά επίπεδα τοξικών συστατικών που παράγονται κατά την καύση του τσιγάρου. Τα προϊόντα χωρίς καύση, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα προϊόντα θέρμανσης καπνού, το snus και τα σακουλάκια νικοτίνης, που δεν καίνε τον καπνό είναι μια καλύτερη εναλλακτική λύση από τo τσιγάρo για τους ενήλικους καπνιστές».

Καταλήγοντας, τόνισε την αξία της ενημέρωσης των καπνιστών και της πρόσβασής τους σε επιστημονικά δεδομένα, καθώς και τη σημασία της διαθεσιμότητας προϊόντων με αδειοδοτημένους ισχυρισμούς μετά από αυστηρή επιστημονική αξιολόγηση προϊόντων, αποδεκτών από τους καπνιστές, ώστε η μείωση της βλάβης από το κάπνισμα να παίξει ρόλο στη μείωση των ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Η ενημερωτική εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του κ. Γιώργου Κωσταρέλη, Manager Sustainability της Παπαστράτος, ο οποίος σημείωσε πως η Παπαστράτος αποτελεί παράδειγμα για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της βιομηχανίας και την προστασία της επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων της.

Σημείωσε μεταξύ άλλων ότι: «η Παπαστράτος φιλοδοξεί να γίνει μία εταιρεία με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα (Net Zero) και ήδη εφαρμόζει προγράμματα μείωσης του διοξειδίου του άνθρακα (CO2), απωλειών ενέργειας και νερού, και αντισταθμίζει τον υπολειπόμενο αντίκτυπο με άλλες δράσεις. Η εταιρεία, παραμένοντας πιστή στη δέσμευσή της για τη μείωση της βλάβης, συμβάλλει ουσιαστικά στη δημόσια υγεία και στην προστασία του περιβάλλοντος, συνεχίζοντας να ηγείται στον τομέα της βιωσιμότητας και της υπεύθυνης διαχείρισης των προϊόντων καπνού».

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ένα smartwatch μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε αλλά και να συνεχίσετε να γυμνάζεστε [μελέτη]

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι συσκευές wearables, όπως ένα «έξυπνο ρολόι» (smartwatch) μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε να γυμνάζεστε. Το πιο δύσκολο κομμάτι κάθε προγράμματος άσκησης είναι η τήρησή του. Περίπου οι μισοί από όσους ξεκινούν ένα πρόγραμμα άσκησης το σταματούν εντός έξι μηνών. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η χρήση φορετών συσκευών

Νατάσα Θεοδωρίδου για την εμφάνιση α λα Βουγιουκλάκη: Δεν αντέχω. Πάμε να τα πούμε άλλη μία φορά…

Για τις ανάγκες του νέου της βιντεοκλίπ για το τραγούδι «Ήταν Να Βρεθούμε», η Νατάσα Θεοδωρίδου μεταμορφώθηκε σε… Αλίκη Βουγιουκλάκη και μίλησε στο Πρωινό για τον λόγο που επέλεξε να «ντυθεί» Αλίκη Βουγιουκλάκη για το νέο της videoclip. Η σκηνή είναι εμπνευσμένη από την ταινία «Το πιο λαμπρό αστέρι» και εκτός από το τρίκυκλο που

Ανθή Βούλγαρη: Πότε και πού θα βαφτίσει τον γιο της;

H Ανθή Βούλγαρη επέστρεψε τέσσερις μήνες μετά την άδεια τοκετού στα επαγγελματικά της καθήκοντα, στην εκπομπή, Κοινωνία Ώρα Mega και αποκάλυψε πότε θα...

Αιματολογική εξέταση του Johns Hopkins ανιχνεύει DNA όγκων τρία χρόνια νωρίτερα

Ερευνητές του Johns Hopkins διαπίστωσαν ότι θραύσματα του DNA του όγκου μπορούν να εμφανιστούν στην κυκλοφορία του αίματος έως και τρία χρόνια πριν από τη διάγνωση του καρκίνου, προσφέροντας ένα δυνητικά επαναστατικό περιθώριο για έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία. Το γενετικό υλικό που αποβάλλεται από έναν όγκο μπορεί να ανιχνευθεί στην κυκλοφορία του αίματος τρία χρόνια

Ντορέττα Παπαδημητρίου – Γιώργος Γεροντιδάκης: Δεν κρύβουν πια τον έρωτά τους – Τα δημόσια φιλιά σε αγώνα

Ο έρωτας δεν κρύβεται! Η Ντορέττα Παπαδημητρίου και ο Γιώργος Γεροντιδάκης, αν και προσπαθούν να διαφυλάξουν την ιδιωτικότητά τους, δεν κατάφεραν να περάσουν απαρατήρητοι στις εξέδρες ποδοσφαιρικού αγώνα! Το ζευγάρι βρέθηκε για να παρακολουθήσει την ομάδα των ηθοποιών, στην οποία αγωνίζεται ο Γεροντιδάκης, και οι τρυφερές τους στιγμές καταγράφηκαν από τις κάμερες της εκπομπής «Πρωινό

Γρηγόρης Αρναούτογλου: «Προσπαθώ να μην ευνουχίσω τον γιο μου»

Μία σπάνια συνέντευξη έδωσε ο Γρηγόρης Αρναούτογλου και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στη σχέση του με τον 12χρονο γιο του, Αναστάση. Ο γνωστός παρουσιαστής του ΑΝΤ1 μίλησε στην κάμερα της εκπομπής «Το πρωινό» και οι δηλώσεις του μεταδόθηκαν το πρωί της Δευτέρας (16.06.2025). Μάλιστα, ο Γρηγόρης Αρναούτογλου τόνισε ότι εκείνος και η πρώην σύζυγός του

Γιώργος Παράσχος για τον καρκίνο: «Υπήρξαν σημάδια που τα απέδιδα στην κούραση – Αν είχα μπροστά μου τον Χριστό…»

Ο Γιώργος Παράσχος, καλεσμένος στην εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα «Το Πρωινό» μίλησε ανοιχτά για τη μάχη του με την ασθένεια που αντιμετωπίζει εδώ και περίπου έναν χρόνο. Μοιράστηκε την εμπειρία του από τις θεραπείες, την αρχική άρνηση και τον φόβο για τη ζωή του, αλλά και την τεράστια δύναμη που αντλεί από την οικογένειά του.

Δωρεάν σπιρομέτρηση σε καπνιστές για έγκαιρη διάγνωση ΧΑΠ

Με στόχο την έγκαιρη διάγνωση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), τα Δημοτικά Ιατρεία του Τμήματος Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Μέριμνας Τρίτης Ηλικίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με εθελοντή πνευμονολόγο, πρόκειται να πραγματοποιήσουν δωρεάν σπιρομέτρηση σε καπνιστές ή πρώην καπνιστές ή άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, άνω των

Η Κέιτλιν Τζένερ εγκαταλείπει το Ισραήλ εν μέσω πυραυλικών επιθέσεων και αναχώρησε οδικώς για την Ιορδανία

Η Κέιτλιν Τζένερ -ο πατριός της Κιμ Καρντάσιαν που πλέον έχει αλλάξει φύλο- εγκατέλειψε το Ισραήλ αφού παρέμεινε εγκλωβισμένη στο Τελ Αβίβ για αρκετές ημέρες, εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης με το Ιράν. Η 75χρονη τηλεπερσόνα Κέιτλεν Τζένερ βρισκόταν στo Τελ Αβίβ για να παρουσιάσει το Gay Pride, που τελικά ακυρώθηκε μετά την αεροπορική επιδρομή

Μάριος Θεμιστοκλέους: Οι πρώτες 280 αιτήσεις για διανομή φαρμάκων κατ’ οίκον έγιναν μέχρι χθες το βράδυ

Στο πλαίσιο της ψηφιακής αναβάθμισης του ΕΣΥ και της μετατροπής του σε ένα σύγχρονο σύστημα Υγείας, τέθηκε από σήμερα σε λειτουργία η υπηρεσία δωρεάν κατ’ οίκον αποστολής Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τον ΕΟΠΥΥ. «Οι πρώτες 280 αιτήσεις για διανομή φαρμάκων κατ’ οίκον έγιναν μέχρι χθες το βράδυ», ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στον

Καρκίνος των ωοθηκών: Νέα θεραπεία για την αντιμετώπιση σε προχωρημένο στάδιο

Η διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών συχνά καθυστερεί, λόγω της απουσίας συμπτωμάτων στα πρώιμα στάδια, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η αντιμετώπισή του. Eρευνητές διαπίστωσαν πως ο συνδυασμός δύο συγκεκριμένων θεραπειών σε γυναίκες με προσωρημένο στάδιο καρκίνου των  ωοθηκών, μπορεί να παρατείνει την επιβίωσή τους, χωρίς εξέλιξη της νόσου. Τα αποτελέσματα της φάσης ΙΙΙ κλινικής μελέτης