Πρόσβαση στη θεραπεία: Ο αγώνας κατά του καρκίνου συνεχίζεται

Date:

Ο καρκίνος συνεχίζει να αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την παγκόσμια υγεία, με εκατομμύρια ανθρώπους να δίνουν καθημερινά τον δικό τους αγώνα. Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της ασθένειας και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των θεραπειών.

Ο κ. Γιώργος Καπετανάκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ.) μίλησε στο - και αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με την πρόσβαση των ασθενών με καρκίνο σε σύγχρονες θεραπείες, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για συλλογική δράση και επένδυση στην ογκολογική φροντίδα.

Πως συμβάλλουν οι νέες καινοτόμες θεραπευτικές προσεγγίσεις στην αύξηση της επιβίωσης των ογκολογικών ασθενών, τη μείωση των υποτροπών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με καρκίνο;

Τα τελευταία χρόνια είχαμε σημαντικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Πραγματικά, οι νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις, η ανοσοθεραπεία, η εξατομικευμένη ιατρική, οι νέες τεχνολογίες, οι νέες ακτινοθεραπευτικές προσεγγίσεις, η τεχνητή νοημοσύνη και η ψηφιοποίηση των συστημάτων έχουν διαμορφώσει ένα νέο περιβάλλον.

Σύμφωνα με υπολογισμούς στην Ευρώπη περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι ζούνε μετά τη διάγνωση του καρκίνου ενώ κάθε χρόνο έχουμε 3,5 εκατομμύρια διαγνώσεις. Το σημαντικό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι μέσα από αυτές τις νέες προσεγγίσεις που ανέφερα στην αρχή για την αντιμετώπιση του καρκίνου και τις καινοτόμες θεραπείες, την τελευταία δεκαετία έχουμε μια αύξηση επιβίωσης των ασθενών κατά 50% σε σχέση με το 2010.

Δηλαδή, με λίγα λόγια, έχουμε δει ότι οι νέες διαδικασίες, τα νέα σύγχρονα θεραπευτικά σχήματα έχουν βοηθήσει σημαντικά την επιβίωση. Ωστόσο δεν έχουν βοηθήσει μόνο στην επιβίωση και την επιμήκυνση της ζωής αλλά και στην καλύτερη ποιότητα ζωής.

Μιλάμε για εξατομικευμένη θεραπεία των ατόμων με καρκίνο πια. Πόσο σημαντικό είναι αυτό;

Η πλέον πολλά υποσχόμενη προσέγγιση είναι η εξατομικευμένη ιατρική ή η ιατρική ακριβείας. Είναι, δηλαδή, μία νέα οπτική στην οποία προσπαθούμε να βρούμε τον κατάλληλο ασθενή για να του δώσουμε το κατάλληλο φάρμακο.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι δύο άτομα με την ίδια μορφή καρκίνου, στο ίδιο στάδιο μπορεί να μην έχουν την ίδια ανταπόκριση στην ίδια θεραπεία. Αυτό λοιπόν, έχει να κάνει με το γενετικό προφίλ, με συγκεκριμένες εξετάσεις και με τους βιοδείκτες μπορούμε να ανιχνεύσουμε τους ασθενείς αυτούς που μπορεί να έχουν πραγματικά πολύ ουσιαστικά οφέλη μέσα από την επιλογή συγκεκριμένων θεραπειών.

Αυτό είναι το μέλλον. Αν θέλουμε να το πάμε λίγο παρακάτω με την MRNA τεχνολογία που είδαμε στην διάρκεια της πανδημίας να χρησιμοποιείται στα εμβόλια, μπορούμε να μιλάμε πλέον για την τελείως εξατομικευμένη προσέγγιση όπου δίνεται η θεραπεία στο συγκεκριμένο ασθενή, σε συνθήκες ανάλογα με τα δεδομένα που υπάρχουν γενετικά.

Άρα εκεί εστιάζει όλη η επιστημονική κοινότητα, στην ιατρική ακριβείας, που δίνει πάρα πολλά στους γιατρούς αλλά κυρίως είναι πολύ ελπιδοφόρα για τους ασθενείς.

Ποια είναι τα κύρια εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στην πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες σήμερα;

Όπως είπαμε θα πρέπει πρώτα να δούμε αν αυτή η θεραπεία θα κάνει καλό στον ασθενή, αν είναι χρήσιμη για αυτόν. Για να μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό χρειάζεται να γίνουν ορισμένες εξετάσεις, να χρησιμοποιήσουμε ορισμένους βιοδείκτες, οι οποίοι μας δείχνουν ότι αν χρησιμοποιήσουμε τη συγκεκριμένη θεραπεία θα έχει πολύ θετικά αποτελέσματα για αυτόν τον ασθενή.

Στη χώρα μας αυτή τη στιγμή υπάρχει το εξής παράδοξο. Να καλύπτεται το κόστος αυτών των πανάκριβων θεραπειών από το σύστημα υγείας αλλά οι βιοδείκτες να μην καλύπτονται, που είναι ένα σημαντικό κόστος για τον πολίτη αλλά όχι τόσο μεγάλο για την πολιτεία.

Το αποτέλεσμα είναι ότι αν κάποιος δεν έχει τους πόρους να κάνει αυτές τις εξετάσεις, δεν μπορούμε να δούμε αν πρέπει να λάβει αυτές τις θεραπείες. Άρα αυτό είναι ένα εμπόδιο κι εκεί πρέπει να εργαστούμε μαζί με την πολιτεία και την επιστημονική κοινότητα ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο το οποίο πραγματικά θα διαμορφώσει συνθήκες ευρείας πρόσβασης σε αυτές τις θεραπείες.

Το δεύτερο είναι ότι το μοντέλο αποζημίωσης των φαρμάκων στη χώρα μας είναι στρεβλό. Πρόσφατα είδαμε ότι το clawback έφτασε στο 85% για το νοσοκομειακό φάρμακο. Αυτός είναι ένας αποτρεπτικός παράγοντας για να αιτηθούνε οι φαρμακευτικές εταιρείες την έγκριση και αποζημίωση νέων θεραπειών στη χώρα μας. Λειτουργεί το σύστημα με τέτοιο τρόπο ώστε δείχνει να μην υπάρχει ενδιαφέρον. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι, μέσα από μελέτες που έχουν γίνει, η καθυστέρηση στην κυκλοφορία νέων θεραπειών δεν βρίσκεται στις εσωτερικές διαδικασίες δηλαδή, η επιτροπή αξιολόγησης, έγκρισης και διαπραγμάτευσης λειτουργούν εξαιρετικά αλλά δεν υπάρχουν αναμονές. Δεν υπάρχουν αιτήσεις.

Άρα εκεί που πρέπει να εστιάσουμε είναι στην αλλαγή του μοντέλου έγκρισης και αποζημίωσης νέων φαρμάκων, στην δημιουργία καναλιών διευκόλυνσης, όπως για παράδειγμα ένα Ταμείο Καινοτομίας, που θα μπορεί να δίνει πρόσβαση στους ασθενείς στη χώρα μας σε αυτές τις θεραπείες. Η επιλογή που γίνεται αυτή τη στιγμή και η είσοδος στη χώρα μας μέσω ΙΦΕΤ σε πολλές από τις περιπτώσεις, που γίνεται ονομαστική παραγγελία για το φάρμακο δεν φαίνεται ότι είναι αυτή με την οποία εξασφαλίζεται το αποτέλεσμα που θα θέλαμε.

Ποιος είναι ο ρόλος της ΕΛΛ.Ο.Κ. στην πρώιμη και καλύτερη πρόσβαση στις νέες θεραπείες;

Η πρώιμη πρόσβαση είναι εξίσου σημαντική και είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να αναδείξουμε όλοι μας. Αυτό σημαίνει ότι έχει μεγάλη σημασία σε ποια φάση οι διαδικασίες αντιμετώπισης της νόσου γίνεται η χρήση ή η συλλογή διαφόρων θεραπειών.

Έχει αποδειχτεί από μελέτες ότι όσο πιο νωρίς έχουμε πρόσβαση σε πραγματικά εξελιγμένες θεραπείες, τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα από το αν η πρώτη θεραπεία λειτουργεί ή η δεύτερη ή η τρίτη για να πάμε στην τέταρτη επιλογή. Τότε, πολλές φορές είναι αργά και η νόσος είναι πιο δύσκολα διαχειρίσιμη.

Αυτό οδηγεί σε περισσότερες νοσηλείες, σε μεγαλύτερη απώλεια χρόνου από την εργασία των ασθενών αυτών, οδηγεί σε περισσότερη δαπάνη στο σύστημα υγείας που μπορεί να μην την υπολογίζουμε αυτή τη στιγμή, πράγματα τα οποία θα τα είχαμε πιθανότατα κερδίσει αν λειτουργούσαμε με διαφορετική προσέγγιση.

Αυτό θεωρώ ότι πρέπει να εξεταστεί. Εμείς ως ΕΛΛ.Ο.Κ. εργαζόμαστε στο να μπορέσουμε να πετύχουμε όσο το δυνατό μεγαλύτερη πρόσβαση των ασθενών και σε καλύτερες συνθήκες, στις βέλτιστες για αυτούς θεραπείες. Επίσης να δούμε πως όλο αυτό θα βοηθήσει το σύστημα και τη βιωσιμότητά του.

Αντιλαμβανόμαστε πως υπάρχει ένα κόστος σε αυτή την προσέγγιση αλλά είναι πιθανό να μιλάμε για ένα κόστος μέσα από μια διαδικασία εμπροσθοβαρή ώστε να βοηθήσει τη χώρα. Αν, δε, δούμε ότι τα τελευταία 14 χρόνια ακολουθούμε κάποιες διαδικασίες οι οποίες φαίνεται ότι οδηγούν σε πλήρες αδιέξοδο, είναι καιρός να το δούμε με μια διαφορετική οπτική και αυτό εμείς σαν Οργάνωση προσπαθούμε να κάνουμε συνεργαζόμενοι με όλη την ογκολογική κοινότητα και την πολιτεία.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς βλάπτει σοβαρά την υγεία

Διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας με ορισμένα νοσήματα, αποκαλύπτει νέα μελέτη. Ποια είναι αυτά. Ο αβάσταχτος ψυχικός πόνος που προκαλεί η απώλεια ενός αγαπημένου ανθρώπου και άλλα σοβαρά στρεσογόνα γεγονότα της ζωής μπορεί να οδηγήσουν σε μία καρδιολογική διαταραχή που επιστημονικά αποκαλείται μυοκαρδιοπάθεια takotsubo, αλλά στο ευρύ κοινό είναι γνωστή ως σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς. Η

Απίστευτο! Νέοι σε κρίση ηλικίας και παππούδες που «ξανανιώνουν» – Τι συμβαίνει;

Απίστευτο! Νέοι σε κρίση ηλικίας και παππούδες που «ξανανιώνουν» – Τι συμβαίνει; ΕΥΕΞΙΑ Πόσο παράδοξο ακούγεται να μαραζώνεις στα 20 σου από δυστυχία και ο παππούς ή μαμά σου να έχουν «αναθερμάνει» τη σχέση τους με το χρόνο; Κι όμως είναι αληθές όπως παρατηρεί έρευνα σε όλες τις αγγλόφωνες χώρες, δίνοντας αυτές τις εξηγήσεις  Μια

Λαέρτης Μαλκότσης: “Πέρασα πρόσθιο έμφραγμα, καθάρισα με μία αγγειοπλαστική”

Λαέρτης Μαλκότσης: «Πέρασα πρόσθιο έμφραγμα, καθάρισα με μία αγγειοπλαστική» Τετάρτη, 26.3.2025, 00:44 Zappit@ZAPPIT_ "Γονάτισα στον δρόμο. Πήγα να ψωνίσω από ένα mini market και με βρήκε ένας ταξιτζής." δήλωσε ο Λαέρτης Μαλκότσης. Σε μία από τις σπάνιες τηλεοπτικές του συνεντεύξεις, ο Λαέρτης Μαλκότσης μίλησε στο The 2night Show για την περιπέτεια υγείας που πέρασε το

“Πάγωσαν” στο MasterChef με τον Λεωνίδα Κουτσόπουλο: “Συγγνώμη μαμά, μας γάμ…”

Η εβδομάδα ξεκίνησε στην κουζίνα του MasterChef 2025 γεμάτη από εκπλήξεις και υπέροχες δοκιμασίες, αφιερωμένη

Γιώργος Νταλάρας: «Έχω μία αγάπη στο ρίσκο – Πιστεύω ότι θα πεθάνω είτε στη σκηνή είτε στο στούντιο είτε πάνω σε κάποια μηχανή»

Μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε ο Γιώργος Νταλάρας στο ένθετο «Κ» και στον Βλάση Κωστούρο. Ο δημοφιλής καλλιτέχνης μίλησε μεταξύ άλλων για τα ρίσκα που του αρέσει να παίρνει στη ζωή και τις περιπέτειες που έχει περάσει Έχετε αφήσει πίσω κάποια όνειρα ή τα έχετε εκπληρώσει όλα;  Θα σας πω κάτι αστείο. Ήθελα να γίνω

Ιωάννα Παππά: «Φοβάμαι την απιστία – Δεν το έχω μάθει, δεν το θέλω, δεν μου αρέσει και καλύτερα να μην το μάθω»

Η Ιωάννα Παππά βρέθηκε καλεσμένη στο podcast της Ναταλίας Αργυράκη και μίλησε μεταξύ άλλων για το ξεκαθάρισμα που έκανε στον σύντροφο της ως προς το κεφάλαιο «απιστία». Συγκεκριμένα, η ίδια αρχικά είπε:«Φοβάμαι την απιστία. Δεν το έχω μάθει, αλλά σίγουρα θα το έχω πάθει κι εγώ. Δεν το θέλω, δεν μου αρέσει και καλύτερα να

Νίκος Γκάλης: «111 χρόνια περηφάνειας για τα γενέθλια του Άρη μου»

Ενδιαφεροντα ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΛΗΣ Νίκος Γκάλης: «111 χρόνια περηφάνειας για τα γενέθλια του Άρη μου» Ο κορυφαίος Έλληνας μπασκετμπολίστας όλων των εποχών έστειλε τις ευχές του για τα γενέθλια του Άρη Τζωρτζίνα Φράγκου 25.03.2025 | 20:56 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Ο Άρης συμπληρώνει 111 χρόνια από την ημέρα της ίδρυσής του και με αφορμή τα γενέθλια της ομάδας, οι

Μάκης Χριστοδουλόπουλος: «Ήμουν στον δρόμο και πήγα να πεθάνω από το μάτι»

Ενδιαφεροντα ΜΑΚΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Μάκης Χριστοδουλόπουλος: «Ήμουν στον δρόμο και πήγα να πεθάνω από το μάτι» Έχω ένα παιδί μαζί μου, που με ξεματιάζει, πρόσθεσε ο τραγουδιστής Τζωρτζίνα Φράγκου 25.03.2025 | 20:31 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος αναφέρθηκε σε περιστατικά που έχει βιώσει, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως πιστεύει ιδιαίτερα στην κακή ενέργεια, που μπορεί να του μεταφέρει

Μπακαλιάρος με κουρκούτι και σκορδαλιά

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ 1 κιλό παστός μπακαλιάρος Για το κουρκούτι 1 φλ. (150γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις½ φλ. (75γρ.) κορν φλάουερ1 τενεκεδάκι (330ml) μπύρα παγωμένη Για το τηγάνισμα 1 φλ. (150γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσειςμπόλικο ηλιανθέλαιο Για την σκορδαλιά 1 κιλό πατάτες8-10 σκελίδες (20γρ.) σκόρδο ξεφλουδισμένο5 κουταλιές (45 ml) άσπρο ξύδι1/2 φλ.

Λεμονάτο κοτόπουλο με μανιταράκια

ΥΛΙΚΑ 700 γρ. κοτόπουλο, στήθος 1 κ. σ. βούτυρο ανάλατο 2 κ. σ. ελαιόλαδο 2 Χ 195 γρ. συσκευασίες, κομμένα μανιτάρια, “Bonduelle” 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο ½ φλ. λευκό κρασί 1 λεμόνι, χυμό και ξύσμα 3 κ. γ. μουστάρδα ντιζόν 2 κ. σ. sour cream Μαϊντανό για πασπάλισμα Αλάτι και μαύρο

Φίλιππος Μιχόπουλος: Η διακριτική παρουσία στα γενέθλια της συντρόφου του, Κωνσταντίνας Ευριπίδου

Τα 40α γενέθλιά της γιόρτασε η Κωνσταντίνα Ευριπίδου η οποία τα γιόρτασε με ένα μεγάλο πάρτι παρουσία των πιο αγαπημένων της προσώπων.