Πρόσβαση στη θεραπεία: Ο αγώνας κατά του καρκίνου συνεχίζεται

Date:

Ο καρκίνος συνεχίζει να αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την παγκόσμια υγεία, με εκατομμύρια ανθρώπους να δίνουν καθημερινά τον δικό τους αγώνα. Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της ασθένειας και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των θεραπειών.

Ο κ. Γιώργος Καπετανάκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ.) μίλησε στο - και αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με την πρόσβαση των ασθενών με καρκίνο σε σύγχρονες θεραπείες, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για συλλογική δράση και επένδυση στην ογκολογική φροντίδα.

Πως συμβάλλουν οι νέες καινοτόμες θεραπευτικές προσεγγίσεις στην αύξηση της επιβίωσης των ογκολογικών ασθενών, τη μείωση των υποτροπών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με καρκίνο;

Τα τελευταία χρόνια είχαμε σημαντικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Πραγματικά, οι νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις, η ανοσοθεραπεία, η εξατομικευμένη ιατρική, οι νέες τεχνολογίες, οι νέες ακτινοθεραπευτικές προσεγγίσεις, η τεχνητή νοημοσύνη και η ψηφιοποίηση των συστημάτων έχουν διαμορφώσει ένα νέο περιβάλλον.

Σύμφωνα με υπολογισμούς στην Ευρώπη περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι ζούνε μετά τη διάγνωση του καρκίνου ενώ κάθε χρόνο έχουμε 3,5 εκατομμύρια διαγνώσεις. Το σημαντικό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι μέσα από αυτές τις νέες προσεγγίσεις που ανέφερα στην αρχή για την αντιμετώπιση του καρκίνου και τις καινοτόμες θεραπείες, την τελευταία δεκαετία έχουμε μια αύξηση επιβίωσης των ασθενών κατά 50% σε σχέση με το 2010.

Δηλαδή, με λίγα λόγια, έχουμε δει ότι οι νέες διαδικασίες, τα νέα σύγχρονα θεραπευτικά σχήματα έχουν βοηθήσει σημαντικά την επιβίωση. Ωστόσο δεν έχουν βοηθήσει μόνο στην επιβίωση και την επιμήκυνση της ζωής αλλά και στην καλύτερη ποιότητα ζωής.

Μιλάμε για εξατομικευμένη θεραπεία των ατόμων με καρκίνο πια. Πόσο σημαντικό είναι αυτό;

Η πλέον πολλά υποσχόμενη προσέγγιση είναι η εξατομικευμένη ιατρική ή η ιατρική ακριβείας. Είναι, δηλαδή, μία νέα οπτική στην οποία προσπαθούμε να βρούμε τον κατάλληλο ασθενή για να του δώσουμε το κατάλληλο φάρμακο.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι δύο άτομα με την ίδια μορφή καρκίνου, στο ίδιο στάδιο μπορεί να μην έχουν την ίδια ανταπόκριση στην ίδια θεραπεία. Αυτό λοιπόν, έχει να κάνει με το γενετικό προφίλ, με συγκεκριμένες εξετάσεις και με τους βιοδείκτες μπορούμε να ανιχνεύσουμε τους ασθενείς αυτούς που μπορεί να έχουν πραγματικά πολύ ουσιαστικά οφέλη μέσα από την επιλογή συγκεκριμένων θεραπειών.

Αυτό είναι το μέλλον. Αν θέλουμε να το πάμε λίγο παρακάτω με την MRNA τεχνολογία που είδαμε στην διάρκεια της πανδημίας να χρησιμοποιείται στα εμβόλια, μπορούμε να μιλάμε πλέον για την τελείως εξατομικευμένη προσέγγιση όπου δίνεται η θεραπεία στο συγκεκριμένο ασθενή, σε συνθήκες ανάλογα με τα δεδομένα που υπάρχουν γενετικά.

Άρα εκεί εστιάζει όλη η επιστημονική κοινότητα, στην ιατρική ακριβείας, που δίνει πάρα πολλά στους γιατρούς αλλά κυρίως είναι πολύ ελπιδοφόρα για τους ασθενείς.

Ποια είναι τα κύρια εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στην πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες σήμερα;

Όπως είπαμε θα πρέπει πρώτα να δούμε αν αυτή η θεραπεία θα κάνει καλό στον ασθενή, αν είναι χρήσιμη για αυτόν. Για να μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό χρειάζεται να γίνουν ορισμένες εξετάσεις, να χρησιμοποιήσουμε ορισμένους βιοδείκτες, οι οποίοι μας δείχνουν ότι αν χρησιμοποιήσουμε τη συγκεκριμένη θεραπεία θα έχει πολύ θετικά αποτελέσματα για αυτόν τον ασθενή.

Στη χώρα μας αυτή τη στιγμή υπάρχει το εξής παράδοξο. Να καλύπτεται το κόστος αυτών των πανάκριβων θεραπειών από το σύστημα υγείας αλλά οι βιοδείκτες να μην καλύπτονται, που είναι ένα σημαντικό κόστος για τον πολίτη αλλά όχι τόσο μεγάλο για την πολιτεία.

Το αποτέλεσμα είναι ότι αν κάποιος δεν έχει τους πόρους να κάνει αυτές τις εξετάσεις, δεν μπορούμε να δούμε αν πρέπει να λάβει αυτές τις θεραπείες. Άρα αυτό είναι ένα εμπόδιο κι εκεί πρέπει να εργαστούμε μαζί με την πολιτεία και την επιστημονική κοινότητα ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο το οποίο πραγματικά θα διαμορφώσει συνθήκες ευρείας πρόσβασης σε αυτές τις θεραπείες.

Το δεύτερο είναι ότι το μοντέλο αποζημίωσης των φαρμάκων στη χώρα μας είναι στρεβλό. Πρόσφατα είδαμε ότι το clawback έφτασε στο 85% για το νοσοκομειακό φάρμακο. Αυτός είναι ένας αποτρεπτικός παράγοντας για να αιτηθούνε οι φαρμακευτικές εταιρείες την έγκριση και αποζημίωση νέων θεραπειών στη χώρα μας. Λειτουργεί το σύστημα με τέτοιο τρόπο ώστε δείχνει να μην υπάρχει ενδιαφέρον. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι, μέσα από μελέτες που έχουν γίνει, η καθυστέρηση στην κυκλοφορία νέων θεραπειών δεν βρίσκεται στις εσωτερικές διαδικασίες δηλαδή, η επιτροπή αξιολόγησης, έγκρισης και διαπραγμάτευσης λειτουργούν εξαιρετικά αλλά δεν υπάρχουν αναμονές. Δεν υπάρχουν αιτήσεις.

Άρα εκεί που πρέπει να εστιάσουμε είναι στην αλλαγή του μοντέλου έγκρισης και αποζημίωσης νέων φαρμάκων, στην δημιουργία καναλιών διευκόλυνσης, όπως για παράδειγμα ένα Ταμείο Καινοτομίας, που θα μπορεί να δίνει πρόσβαση στους ασθενείς στη χώρα μας σε αυτές τις θεραπείες. Η επιλογή που γίνεται αυτή τη στιγμή και η είσοδος στη χώρα μας μέσω ΙΦΕΤ σε πολλές από τις περιπτώσεις, που γίνεται ονομαστική παραγγελία για το φάρμακο δεν φαίνεται ότι είναι αυτή με την οποία εξασφαλίζεται το αποτέλεσμα που θα θέλαμε.

Ποιος είναι ο ρόλος της ΕΛΛ.Ο.Κ. στην πρώιμη και καλύτερη πρόσβαση στις νέες θεραπείες;

Η πρώιμη πρόσβαση είναι εξίσου σημαντική και είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να αναδείξουμε όλοι μας. Αυτό σημαίνει ότι έχει μεγάλη σημασία σε ποια φάση οι διαδικασίες αντιμετώπισης της νόσου γίνεται η χρήση ή η συλλογή διαφόρων θεραπειών.

Έχει αποδειχτεί από μελέτες ότι όσο πιο νωρίς έχουμε πρόσβαση σε πραγματικά εξελιγμένες θεραπείες, τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα από το αν η πρώτη θεραπεία λειτουργεί ή η δεύτερη ή η τρίτη για να πάμε στην τέταρτη επιλογή. Τότε, πολλές φορές είναι αργά και η νόσος είναι πιο δύσκολα διαχειρίσιμη.

Αυτό οδηγεί σε περισσότερες νοσηλείες, σε μεγαλύτερη απώλεια χρόνου από την εργασία των ασθενών αυτών, οδηγεί σε περισσότερη δαπάνη στο σύστημα υγείας που μπορεί να μην την υπολογίζουμε αυτή τη στιγμή, πράγματα τα οποία θα τα είχαμε πιθανότατα κερδίσει αν λειτουργούσαμε με διαφορετική προσέγγιση.

Αυτό θεωρώ ότι πρέπει να εξεταστεί. Εμείς ως ΕΛΛ.Ο.Κ. εργαζόμαστε στο να μπορέσουμε να πετύχουμε όσο το δυνατό μεγαλύτερη πρόσβαση των ασθενών και σε καλύτερες συνθήκες, στις βέλτιστες για αυτούς θεραπείες. Επίσης να δούμε πως όλο αυτό θα βοηθήσει το σύστημα και τη βιωσιμότητά του.

Αντιλαμβανόμαστε πως υπάρχει ένα κόστος σε αυτή την προσέγγιση αλλά είναι πιθανό να μιλάμε για ένα κόστος μέσα από μια διαδικασία εμπροσθοβαρή ώστε να βοηθήσει τη χώρα. Αν, δε, δούμε ότι τα τελευταία 14 χρόνια ακολουθούμε κάποιες διαδικασίες οι οποίες φαίνεται ότι οδηγούν σε πλήρες αδιέξοδο, είναι καιρός να το δούμε με μια διαφορετική οπτική και αυτό εμείς σαν Οργάνωση προσπαθούμε να κάνουμε συνεργαζόμενοι με όλη την ογκολογική κοινότητα και την πολιτεία.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Καύσωνας: Προσέξτε που αφήνετε τα φάρμακά σας, συνιστά ο βρετανικός οργανισμός φαρμάκων

Οι κίνδυνοι σε αυτοκίνητα, τσάντες και τσέπες. Πώς μπορούμε να τα έχουμε με ασφάλεια μαζί μας. Πρακτικές συμβουλές για την προστασία των φαρμάκων από την έντονη ζέστη εξέδωσε ο βρετανικός οργανισμός φαρμάκων, καθώς η Ευρώπη μαστίζεται από πρωτοφανή κύματα καύσωνα. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να αλλοιώσουν τα φάρμακα και να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητά τους, τονίζει

Αθηνά Οικονομάκου: Το απόλυτο fashion icon του καλοκαιριού – Τα beach looks που ξεχωρίζουν!

Η Αθηνά Οικονομάκου αποτελεί μια από τις πιο καλοντυμένες Ελληνίδες celebrities, ειδικά όταν πρόκειται για καλοκαιρινές εμφανίσεις. Η γνωστή ηθοποιός και επιχειρηματίας συνδυάζει πάντα τη μόδα με την άνεση, επιλέγοντας κομμάτια που αναδεικνύουν τη θηλυκότητά της και ακολουθούν τις τάσεις της εποχής. Οικονομάκου - Τσερέλα: Μετά τη Σικελία με τα παιδιά της Αθηνάς, διακοπές για

Ο Stan Αντιπαριώτης μάς καλεί να «πάρουμε την ευθύνη»

O Stan επανακυκλοφορεί μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των τελευταίων χρόνων και μας καλεί να… πάρουμε όλη την ευθύνη. Ο τραγουδοποιός παρουσιάζει την ανανεωμένη εκδοχή του «Παίρνω την ευθύνη», ενός τραγουδιού που είχε γράψει πριν περίπου 12 χρόνια, και γνωρίσαμε τραγουδιστικά από τον Δημήτρη Καραδήμο, και που έχει αγαπηθεί από το κοινό. Stan: «Ένιωσα άβολα

Γιατρός στις ΗΠΑ απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες καταστροφής εμβολίων κατά της COVID-19 και έκδοσης ψευδών πιστοποιητικών εμβολιασμού

Η αμερικανίδα υπουργός Δικαιοσύνης Παμ Μπόντι διέταξε χθες Σάββατο να μπει στο αρχείο η ποινική δίωξη σε βάρος γιατρού ο οποίος ήταν αντιμέτωπος με την κατηγορία της καταστροφής εμβολίων κατά της COVID-19 και της έκδοσης ψευδών πιστοποιητικών εμβολιασμού. Ο τερματισμός της ποινικής δίωξής του, εν μέσω δίκης, κατόπιν αιτήματος βουλεύτριας της σκληρής δεξιάς, εγγράφεται στην

Ιωάννα Τούνη: Η νέα αιχμηρή της ανάρτηση από τη Μύκονο

ΚΟΣΜΟΣ 1 λ. πριν Νέο παράθυρο Ιρανός κατηγορείται για παράνομη εξαγωγή εξελιγμένου ηλεκτρονικού εξοπλισμού σιδηροδρομικών εφαρμογών από τις ΗΠΑ ΕΛΛΑΔΑ 3 λ. πριν Νέο παράθυρο Σοβαρό ατύχημα στο Κολωνάκι: Λύθηκε το χειρόφρενο στο τζιπ – Συνελήφθη ο οδηγός, 11 τραυματίες στο ΚΑΤ ΚΟΣΜΟΣ 11 λ. πριν Νέο παράθυρο Γιατρός στις ΗΠΑ απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες

Η Ισπανία επιτρέπει τη δωρεά οργάνων σε άτομα με AIDS

Η Ισπανία έκανε ένα ιστορικό βήμα στον τομέα των μεταμοσχεύσεων καταργώντας τον κανονισμό του 1987 που απαγόρευε τη δωρεά οργάνων σε άτομα με AIDS (HIV). Η απόφαση αυτή, που ανακοινώθηκε από την υπουργό Υγείας Μόνικα Γκαρθία τον Δεκέμβριο του 2024 κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS, τέθηκε επίσημα σε ισχύ τη Δευτέρα

Ζέτα Δούκα: «Απολύτως ικανοποιημένη» – Η ανακοίνωση των δικηγόρων μετά την καταδικαστική απόφαση για τον Γιώργο Κιμούλη

Μετά από πολύμηνη δικαστική διαμάχη, ο ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης κρίθηκε ένοχος για ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση. Η Ζέτα Δούκα δηλώνει «απολύτως ικανοποιημένη από τη δίκαιη αυτή δικαστική εξέλιξη» μέσω των πληρεξούσιων δικηγόρων, Γιώργου Γεραρή και Άρτεμη Διαλυνά που εξέδωσαν ανακοίνωση μετά την απόφαση του δικαστηρίου. «Μετά από μια μακρά και επίπονη διαδικασία ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών

Δέρμα: Τα καθημερινά φάρμακα που αυξάνουν την ευαισθησία του στον ήλιο

Η φωτοευαισθησία μπορεί να εκδηλωθεί από φάρμακα που αλείφονται στο δέρμα ή λαμβάνονται από το στόμα ή με έγχυση. Οι υπαίθριες δραστηριότητες στον ήλιο, όπως το περπάτημα, το κολύμπι, ακόμα και μια απλή βόλτα στην πόλη, είναι συνήθως ευχάριστες για μικρούς και μεγάλους. Όταν όμως κάποιος παίρνει φάρμακα, η έκθεση στον ήλιο μπορεί να κρύβει

Σύφιλη και βλεννόρροια: Αυξάνονται τα κρούσματα στην Ελλάδα, ποιες είναι οι αιτίες

Τα ύποπτα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τους ασθενείς και η αξία του προληπτικού ελέγχου. Μεγάλη έξαρση παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στα περιστατικά με σύφιλη σε Ελλάδα και Ευρώπη, με το καλοκαίρι να είναι η κατ’ εξοχήν εποχή όπου αυξάνεται δραματικά ο κίνδυνος μόλυνσης. Πρόσφατη μελέτη του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» αποκαλύπτει ότι στη διάρκεια της

Τηλεακτινολογία: Αυξημένη ανάγκη για εξ αποστάσεως εκτίμηση των απεικονιστικών εξετάσεων

Πώς προκύπτει η ανάγκη για ένταξή της στο σύστημα Υγείας και γιατί είναι απαραίτητο το θεσμικό πλαίσιο. Επιτακτική ανάγκη να θεσπιστεί θεσμικό πλαίσιο για την Τηλεακτινολογία στη χώρα μας δημιουργεί η έλλειψη ιατρών ακτινολόγων και οι αυξημένες ανάγκες για διαγνωστική απεικόνιση 24 ώρες το 24ωρο, σε καθημερινή βάση. Το θεσμικό πλαίσιο πρέπει να καταρτιστεί με

Πόση ώρα να μένουμε στον ήλιο για να έχουμε αρκετή βιταμίνη D

Τι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες για την απαραίτητη διάρκεια έκθεσης. Η αλήθεια για τα αντηλιακά και τη βιταμίνη. Ο ήλιος είναι η κύρια πηγή βιταμίνης D για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά πόση ώρα πρέπει να εκθέτουμε το δέρμα μας σε αυτόν για να παράγει επαρκείς ποσότητες; Η απάντηση εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς