Ηλεκτρολύτες: Θησαυρός ή άνθρακας το δημοφιλές συμπλήρωμα ενυδάτωσης;

Date:

Ένας τρόπος να εξασφαλίσουμε στο σώμα μας την ισορροπία των υγρών του είναι οι ηλεκτρολύτες, οι οποίοι όμως, όπως κάθε δημοφιλές συμπλήρωμα διατροφής, «συνοδεύονται» από μύθους και αλήθειες.

Ο κ. Κώστας Χρυσανθόπουλος, Ph.D. Ε.Ε.Π., Ιατρική Σχολή Αθήνας, ΕΚΠΑ, μιλώντας στο -, εξηγεί πώς λειτουργούν οι ηλεκτρολύτες στο σώμα αλλά και ποιοι πρέπει να προσέχουν αν θέλουν να το καταναλώσουν.

Τι ακριβώς είναι οι ηλεκτρολύτες και ποιος είναι ο ρόλος τους στη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού;

Οι ηλεκτρολύτες είναι μέταλλα απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Οι κυριότεροι ηλεκτρολύτες είναι το νάτριο, το κάλιο, το χλώριο, το μαγνήσιο, το ασβέστιο, καθώς επίσης και τα διττανθρακικά άλατα.

Επιτελούν πολλές λειτουργίες όπως για παράδειγμα την μεταβίβαση νευρικών ερεθισμάτων, τη μυϊκή συστολή, τη διατήρηση της οξεοβασικής ισορροπίας και της ισορροπίας των υγρών στο ανθρώπινο σώμα. Γενικά ο οργανισμός μας επιζητά την «ομοιόσταση»: Θέλει, δηλαδή, το σώμα μας να λειτουργεί μέσα σε κάποια όρια. Έτσι και η συγκέντρωση των ηλεκτρολυτών στα διάφορα διαμερίσματα του σώματος μας πρέπει να είναι σχετικά σταθερή. Αυτό επιτυγχάνεται με την καλή ενυδάτωση και εξασφαλίζει την ισορροπία των υγρών που το αποτελούν.

Εάν π.χ. χάσουμε νάτριο μέσω αυξημένης εφίδρωσης λόγω ζέστης ή/και έντονης σωματικής δραστηριότητας και πίνουμε μόνο νερό που δεν περιέχει σημαντική ποσότητα νατρίου, μπορεί να προκληθεί υπονατριαιμία (χαμηλή συγκέντρωση νατρίου στο αίμα), μία κατάσταση, η οποία, εάν δεν αναταχθεί, μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.

Σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η λήψη ηλεκτρολυτών και πότε μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας μέσω της διατροφής;

Ορισμένα άτομα πίνουν νερό με ηλεκτρολύτες ή συμπληρώματα ηλεκτρολυτών, όπως π.χ. νάτριο και κάλιο, για να σιγουρευτούν ότι παίρνουν αρκετούς ηλεκτρολύτες ημερησίως.

Γενικά, όταν δεν έχουμε έντονη και καθημερινή σωματική δραστηριότητα ή δεν εκτιθέμεθα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, μια ισορροπημένη διατροφή εμπεριέχει την απαραίτητη ποσότητα ηλεκτρολυτών που χρειαζόμαστε. Με μια σωστή λήψη υγρών, ο οργανισμός μας έχει τους μηχανισμούς για να διατηρήσει τους ηλεκτρολύτες στις σωστές συγκεντρώσεις στο σώμα μας.

Ένας απλός τρόπος για να δούμε εάν ενυδατωνόμαστε επαρκώς είναι το χρώμα των πρωινών ούρων που θα πρέπει να είναι απαλό κίτρινο. Όμως, όταν υπάρχει έντονη σωματική δραστηριότητα, εργαζόμαστε σε συνθήκες με υψηλές θερμοκρασίες ή υπάρχει κάποια ενόχληση που μας προκαλεί διάρροιες και ιδιαίτερα εμέτους, τότε θα πρέπει να λαμβάνουμε συμπληρώματα ηλεκτρολυτών για να αποκαταστήσουμε την ισορροπία τους στο σώμα μας.

Υπάρχει κίνδυνος υπερδοσολογίας ή παρενεργειών από την υπερβολική κατανάλωση ηλεκτρολυτικών ποτών ή συμπληρωμάτων;

Συνήθως αυτό που παρατηρείται είναι μειωμένα επίπεδα ηλεκτρολυτών, αλλά θεωρητικά θα μπορούσε κάποιος να λάβει υπερβολικές ποσότητες ηλεκτρολυτών μέσω κάποιων σκευασμάτων και τροφίμων. Τα αθλητικά ποτά και τα διάφορα διαλύματα που περιέχουν ηλεκτρολύτες σε νερό έχουν συγκεντρώσεις με τις οποίες δύσκολα κάποιος θα φτάσει σε επίπεδα υπερδοσολογίας.

Όμως, υπάρχουν ηλεκτρολύτες σε σκόνη που, αν δεν ακολουθήσουμε σωστά τις αναλογίες διάλυσής τους και κάνουμε υπερβολική χρήση, μπορεί να πάρουμε αρκετά μεγάλες ποσότητες ηλεκτρολυτών. Επίσης, τα ιδιαίτερα αλατισμένα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη πρόσληψη νατρίου.

Ο κ. Κώστας Χρυσανθόπουλος, Ε.Ε.Π., ΕΚΠΑ

Γενικά, η υπερβολική κατανάλωση ηλεκτρολυτών μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες, σύγχυση, κόπωση, κεφαλαλγία, δυσκολία στην αναπνοή, διάρροια, ζάλη, έμετο, και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη στα άτομα που έχουν καρδιολογικά προβλήματα και νεφρική πάθηση. Αυτά τα άτομα καλό θα ήταν να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους πριν αρχίσουν να καταναλώνουν συστηματικά συμπληρώματα ηλεκτρολυτών.

Ποιοι είναι οι πιο δημοφιλείς μύθοι γύρω από τα συμπληρώματα ηλεκτρολυτών και τι πρέπει να γνωρίζουμε πριν επιλέξουμε κάποιο προϊόν;

Ένας μύθος για τα συμπληρώματα ηλεκτρολυτών που υπάρχει ιδιαίτερα μεταξύ αθλητών και αθλουμένων είναι ότι βελτιώνουν την αθλητική επίδοση. Αυτό δεν ισχύει. Άλλοι είναι οι παράγοντες που καθορίζουν την επίδοση ενός αθλητή. Τα συμπληρώματα ηλεκτρολυτών απλά βοηθούν τους αθλούμενους να διατηρήσουν τη βέλτιστη ικανότητά τους για άσκηση περισσότερη ώρα, καθυστερώντας έτσι την κόπωση. Επίσης, κάποιοι νομίζουν ότι η κατανάλωση ηλεκτρολυτών τούς δίνει θερμίδες. Αυτό είναι λάθος μιας και οι ηλεκτρολύτες δεν έχουν καμία θερμιδική αξία.

Για την επιλογή ενός συμπληρώματος ηλεκτρολυτών, καλό είναι να αποφεύγουμε το διαδίκτυο ακόμα και για επώνυμα προϊόντα και να προτιμούμε να τα αγοράζουμε από φαρμακεία ή επώνυμα καταστήματα. Το προϊόν που θα επιλέξουμε θα πρέπει να είναι επώνυμο και η σύστασή του να ικανοποιεί τις ανάγκες μας.

Πώς οι ανάγκες για ηλεκτρολύτες διαφέρουν ανάλογα με το επίπεδο δραστηριότητας ή τις κλιματολογικές συνθήκες; Είναι αναγκαία η χρήση τους για τον μέσο άνθρωπο;

Όπως αναφέρθηκε και ανωτέρω, τα άτομα που έχουν έντονη σωματική δραστηριότητα, όπως οι αθλητές ή όσοι εργάζονται σε υψηλές θερμοκρασίες (π.χ. πυροσβέστες, εργάτες γης κατά τους θερινούς μήνες κτλ.), έχουν αυξημένη απώλεια ηλεκτρολυτών η οποία πρέπει να αναπληρωθεί.

Επίσης, η ζέστη σε συνδυασμό με την υγρασία, την άπνοια και την έντονη ηλιακή ακτινοβολία αυξάνουν το θερμικό φορτίο και την απώλεια ηλεκτρολυτών και υγρών. Ο μέσος άνθρωπος χωρίς έντονη σωματική δραστηριότητα μπορεί να ανταποκριθεί με αυξημένη λήψη υγρών μέσω του αισθήματος της δίψας και μιας λίγο αυξημένης σε αλάτι διατροφής που θα του προσφέρει περισσότερο νάτριο και θα τον βοηθήσει στην ενυδάτωση. Μπορεί, βέβαια, προληπτικά να καταναλώσει και κάποιο διάλυμα ηλεκτρολυτών κατά την περίοδο που εκτίθεται σε υψηλό θερμικό φορτίο.

Προσοχή θα πρέπει να δίνεται στους ηλικιωμένους οι οποίοι παρουσιάζουν μειωμένο αίσθημα δίψας. Αυτά τα άτομα θα πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες και να καταναλώνουν υγρά ακόμα και όταν δεν διψούν.

Συμπερασματικά, τα συμπληρώματα ηλεκτρολυτών μάς βοηθούν στην ενυδάτωση και την καλή λειτουργία του οργανισμού. Η χρήση τους θα πρέπει όμως να γίνεται με φειδώ όταν υπάρχει αυξημένη απώλεια ηλεκτρολυτών από το σώμα (έντονη εφίδρωση, διάρροιες, έμετος κτλ.). Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από όσους έχουν προβλήματα με την καρδιακή και νεφρική λειτουργία.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Κι όμως ο γάμος παχαίνει: Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα για τη σχέση του γάμου με την παχυσαρκία

Σύμφωνα με τα ευρήματα του Εθνικού Ινστιτούτου Καρδιολογίας στη Βαρσοβία, οι παντρεμένοι άνδρες έχουν τριπλάσιο κίνδυνο παχυσαρκίας, σε σύγκριση με τους ανύπαντρους. Έρευνες έχουν συνδέσει εδώ και καιρό τον γάμο με καλύτερη υγεία και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για τους άνδρες, αλλά μια νέα έρευνα από την Πολωνία αμφισβητεί αυτή την υπόθεση. Η μελέτη, η οποία

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Το 1/3 των ενηλίκων έχουν κάποια διαταραχή – Που μπορεί να οδηγήσει η έλλειψη

«Αναπνέω σωστά, Κοιμάμαι καλά, Ζω καλύτερα», είναι φέτος το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, η οποία είναι σήμερα Παρασκευή 14 Μαρτίου. Η Ομάδα Εργασίας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) για τη «Μελέτη διαταραχών αναπνοής στον ύπνο » σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Υπνολογίας, αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τις

Πόσα βήματα την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο για την γυναικεία καρδιά – Οι ασθενείς με το μεγαλύτερο όφελος

Πόσα βήματα την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο για την γυναικεία καρδιά – Οι ασθενείς με το μεγαλύτερο όφελος ΕΥΕΞΙΑ Τον μαγικό αριθμό ημερήσιων βημάτων που μειώνουν κατά 40% τον κίνδυνο θνησιμότητας σε γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων, νέα μελέτη Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο “Epidemiology and Prevention –

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Προσοχή στις «θαυματουργές» θεραπείες για τον καρκίνο και άλλες νόσους

Προειδοποίηση από τον ΕΜΑ για μη εγκεκριμένα προϊόντα, όπως η θεραπεία με δενδριτικά κύτταρα. Προειδοποίηση προς το κοινό για τους κινδύνους που κρύβουν οι μη εγκεκριμένες, προηγμένες θεραπείες για τον καρκίνο και άλλες ασθένειες, απευθύνουν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) και οι επικεφαλής των Εθνικών Οργανισμών Φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν

Πάρκινσον – Αλτσχάιμερ: Το κοινό σύμπτωμα που εκδηλώνουν οι ασθενείς πολλά χρόνια πριν τη διάγνωση

Τι αναφέρει καθηγητής Νευρολογίας από τον Καναδά. Πώς εκδηλώνεται σε κάθε ασθένεια. Οι ασθενείς με νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η νόσος Πάρκινσον και η νόσος Αλτσχάιμερ, μπορεί να εκδηλώνουν πολλά χρόνια (αν όχι δεκαετίες) πριν τη διάγνωση ένα κοινό σύμπτωμα, αναφέρει ένας ειδικός από τον Καναδά. Το σύμπτωμα αυτό είναι η διαταραχή της όσφρησης, η οποία

Είναι 92, αλλά αισθάνεται 50! Το μυστικό μιας super ager για μια ζωή γεμάτη ενέργεια

Φανταστείτε να είστε 92 ετών και να πηγαίνετε 4 φορές την εβδομάδα στο γυμναστήριο, να κάνετε βαθιά καθίσματα με ευκολία και να ανεβαίνετε τις σκάλες με μερικές δρασκελιές. Κάπως έτσι είναι η ζωή για την Edna Giordano, μητέρα 5 παιδιών, γιαγιά 21 και προγιαγιά 4 παιδιών. Για την Giordano, η κίνηση είναι ζωή. «Δεν σκέφτομαι

SOS για τον κορονοϊό, τη γρίπη και τις ιώσεις – Αυξάνονται τα κρούσματα

Μέχρι τις αρχές Απριλίου εκτιμάται ότι θα διαρκέσει το εκρηκτικό κοκτέιλ γρίπης, ιώσεων και κορονοϊού σύμφωνα με όσα τονίζει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. Παράλληλα σύμφωνα με τη νέα εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 03-09/03, επτά ασθενείς νοσηλεύονται με κορονοϊό, ενώ καταγράφηκαν έξι νέοι θάνατοι. Όσον αφορά τη γρίπη, καταγράφηκαν επτά

Πώς να προστατευθείτε από την αφρικανική σκόνη: Τι συνιστούν οι πνευμονολόγοι

Τι αναφέρει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία. Τι πρέπει να κάνουν οι ασθενείς με ΧΑΠ ή άσθμα. Αυξημένη αναμένεται να είναι σήμερα η αφρικανική σκόνη, καθώς οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν τη μεταφορά της από την έρημο Σαχάρα. Το φαινόμενο είναι συνηθισμένο στη χώρα μας, αναφέρει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ). Παρατηρείται επτά έως 20

Ο αδέκαστος Chaser μίλησε για τη σύζυγό του – «Πλέον στο σπίτι ίσως δεν λέμε και τίποτα»

Στη σχέση του με τη σύζυγό του αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης ο αδέκαστος Chaser Ηλίας Αλεξίου. Ο αδέκαστος Chaser μίλησε για τη σύζυγό του – «Πλέον στο σπίτι ίσως δεν λέμε και τίποτα» τόνισε. Μιλώντας στην εκπομπή του Action24 «Καλύτερα Αργά» τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (13/3) επεσήμανε: «Δυστυχώς, είμαι “αδέκαστος” και με

Η γυμναστική το βράδυ «χαλάει» τον ύπνο – Τι να προσέξετε

Η άσκηση το βράδυ μπορεί να φαίνεται καλή ιδέα για να εξαντληθείτε και να κοιμηθείτε καλύτερα. Ωστόσο η πραγματικότητα δεν είναι τόσο απλή. Αν και η σωματική δραστηριότητα γενικά βοηθά στη βελτίωση του ύπνου, η ώρα που γυμνάζεστε, αλλά και το είδος της άσκησης που θα επιλέξετε, παίζει καθοριστικό ρόλο. Μια χαλαρή βραδινή βόλτα μπορεί

Απίστευτο: Μπορεί αυτό το τρόφιμο να κάνει τα παιδιά πιο… ευγενικά και κοινωνικά;

Απίστευτο: Μπορεί αυτό το τρόφιμο να κάνει τα παιδιά πιο… ευγενικά και κοινωνικά; ΠΑΙΔΙ Νέα μελέτη αναδεικνύει μια φαινομενικά παράδοξη σύνδεση: Ο χαρακτήρας του παιδιού διαμορφώνεται, σε κάποιο βαθμό, από τις διατροφικές του συνήθειες - Δείτε πώς μπορείτε να το βοηθήσετε να γίνει πιο κοινωνικό Τι σχέση θα μπορούσε να έχει το καθημερινό διατροφολόγιο του

Έσπασε τη σιωπή της η Τζoύλια Αλεξανδράτου: «Στους φτωχούς έχω αλλεργία»

Ενδιαφεροντα ΤΖΟΥΛΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΟΥ Έσπασε τη σιωπή της η Τζoύλια Αλεξανδράτου: «Στους φτωχούς έχω αλλεργία» Η Τζούλια Αλεξανδράτου πραγματοποίησε στο Instagram ένα Q&A και απάντησε στις ερωτήσεις των διαδικτυακών της φίλων Τζωρτζίνα Φράγκου 14.03.2025 | 06:00 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Η Τζούλια Αλεξανδράτου έκανε στο Instagram ένα Q&A και απάντησε στις ερωτήσεις των διαδικτυακών της φίλων. Πιο συγκεκριμένα, την