Τι να φάτε μετά την προπόνηση (και τι να αποφύγετε)

Date:

Μετά από μια προπόνηση το σώμα χρειάζεται τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά για να ανακάμψει και να «εδραιωθούν» τα αποτελέσματα από τη γυμναστική.

Η κατανάλωση των κατάλληλων τροφών μπορεί να βοηθήσει στην ανάκτηση των μυών, στην αναπλήρωση ενέργειας και στην αποφυγή τραυματισμών. Είναι λοιπόν σημαντικό να γνωρίζετε τι να φάτε μετά την προπόνηση και τι να μην βάλετε στο στόμα σας.

Η σημασία των μακροθρεπτικών συστατικών

Τα μακροθρεπτικά συστατικά, οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και τα λίπη, είναι απαραίτητα για την ενέργεια και την αποκατάσταση των μυών μετά την άσκηση. Όπως επισημαίνει το Very Well Health, η διάρκεια και η ένταση της προπόνησης καθορίζουν τις διατροφικές ανάγκες.

Πρωτεΐνη: Η βάση της αποκατάστασης των μυών

Η πρωτεΐνη αποτελείται από αμινοξέα, τα οποία είναι κρίσιμα για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των μυών. Η άσκηση διασπά τις πρωτεΐνες των μυών και για αυτό είναι σημαντική η λήψη πρωτεΐνης μετά την προπόνηση.

Ακόμα και μικρές ποσότητες υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης μπορούν να βοηθήσουν στη μυϊκή αποκατάσταση. Γενικά οι ειδικοί συνιστούν για βέλτιστα αποτελέσματα η κατανάλωση πρωτεΐνης να γίνεται εντός δύο ωρών από την άσκηση.

Υδατάνθρακες: Η αναπλήρωση της ενέργειας

Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας του σώματος, και κατά τη διάρκεια της άσκησης, το σώμα χρησιμοποιεί γλυκογόνο, μια μορφή γλυκόζης που αποθηκεύεται στο ήπαρ και στους μυς. Η κατανάλωση υδατανθράκων μετά την προπόνηση βοηθά στην αναπλήρωση αυτών των αποθεμάτων. Η συνδυαστική κατανάλωση υδατανθράκων και πρωτεΐνης μέσα στην πρώτη ώρα μετά την άσκηση είναι ιδανική για την αναπλήρωση ενέργειας και την αποκατάσταση των μυών.

Υγιή λίπη: Μια προαιρετική επιλογή

Τα υγιή λίπη, ειδικά τα ωμέγα-3 που περιέχονται στα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και η σαρδέλα, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορούν να βοηθήσουν στη μυϊκή αποκατάσταση. Ωστόσο, η κατανάλωση λίπους μετά την προπόνηση δεν είναι τόσο κρίσιμη όσο τα άλλα δύο μακροθρεπτικά συστατικά.

Η σημασία του χρόνου κατανάλωσης τροφών μετά την προπόνηση

Η αναπλήρωση μακροθρεπτικών συστατικών μέσα στο σωστό χρονικό πλαίσιο βελτιστοποιεί την αποκατάσταση και σας βοηθά να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις προπονήσεις σας. Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση πρωτεϊνών και υδατανθράκων μέσα σε 45 λεπτά έως μία ώρα μετά την άσκηση.

Ο ρόλος της ενυδάτωσης

Η σωστή ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας μετά από μια προπόνηση. Το σώμα μπορεί να χάσει πολλά λίτρα υγρών μέσω της εφίδρωσης, ειδικά κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης. Η αντικατάσταση αυτών των υγρών είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του σώματος.

Οι καλύτερες τροφές για μετά την προπόνηση

  • Πρωτεΐνη: σολομός, φακή, αγελαδινό γιαούρτι, τυρί κότατζ, αυγά, φασόλια.
  • Υδατάνθρακες: ψωμί ή ζυμαρικά ολικής άλεσης, κινόα, βρόμη, γλυκοπατάτες, καστανό ρύζι, φρέσκος χυμός πορτοκαλιού, φρούτα, όπως μήλα και μούρα.
  • Λίπη: αβοκάντο, ελιές, ελαιόλαδο, λιπαρά ψάρια, ξηροί καρποί (αμύγδαλα, φουντούκια πεκάν), σπόροι κολοκύθας, ηλίανθου και τσία, βούτυρα ξηρών καρπών, τόφου.

Ιδέες γευμάτων και σνακ μετά την προπόνηση

Ανάλογα με την ένταση της προπόνησης και το πότε φάγατε τελευταία φορά, μπορεί να χρειάζεστε είτε ένα σνακ είτε ένα πλήρες γεύμα. Εδώ είναι μερικές ιδέες:

  • αβοκάντο ή βούτυρο αμυγδάλου σε φρυγανιά ολικής άλεσης,
  • κοτόπουλο ή γαλοπούλα με καστανό ρύζι και λαχανικά,
  • γάλα με φρούτα σε smoothie,
  • βρόμη με φρούτα,
  • ψητά ρεβίθια,
  • σολομός με γλυκοπατάτα,
  • γιαούρτι με φρούτα και δημητριακά ολικής άλεσης.

Αυτά τα γεύματα παρέχουν τον κατάλληλο συνδυασμό πρωτεΐνης και υδατανθράκων για άμεση αποκατάσταση των μυών και αναπλήρωση ενέργειας.

Τι να αποφύγετε

Αντίθετα με όλα τα παραπάνω, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που μπορεί να είναι δελεαστικά μετά την προπόνηση, αλλά δεν προσφέρουν καμία πραγματική διατροφική αξία. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • προϊόντα αρτοποιίας όπως κέικ, ντόνατς και μπισκότα,
  • τηγανητό κοτόπουλο (fried chicken) και άλλα τηγανητά τρόφιμα,
  • παγωτό,
  • επεξεργασμένα κρέατα όπως λουκάνικα και μπέικον,
  • πίτσες, πατατάκια και άλλα πρόχειρα σνακ,
  • αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά και ζαχαρούχα ροφήματα με φρούτα.

Αυτά τα τρόφιμα προσφέρουν πολλές «κενές θερμίδες», χωρίς να βοηθούν στην αποκατάσταση των μυών ή στην αναπλήρωση ενέργειας.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Φραγκολιάς – Πατσιώτη: Κρίση στη σχέση τους; Η Δώρα τον έκανε unfollow!

Κρίση στη σχέση του Κώστα Φραγκολιά και της Δώρας Πατσιώτη ;

Σωτηρίου: Άφωνη η Σκορδά με τη δασκάλα που διακρίθηκε ανάμεσα στις ομορφότερες γυναίκες του κόσμου

Η Κωνσταντίνα Σωτηρίου είναι μια 25χρονη Ελληνίδα δασκάλα η οποία κατάφερε να διακριθεί ανάμεσα στις 20 ομορφότερες γυναίκες στον κόσμο και βρέθηκε καλεσμένη στο Buongiorno.  H Φαίη Σκορδά έμεινε άφωνη μόλις την είδε! Η παρουσιάστια τα έχασε και ζήτησε από τον σκηνοθέτη να της κάνει ένα "διάβασμα" και αμέσως τη ρώτησε πόσο ύψος έχει. Η

Γιώργος Μανίκας: «Η αδερφούλα μου τα κατάφερε και νίκησε τον καρκίνο»

Η Λίλια Μανίκα πλέον είναι καλά στην υγεία της

Μαρινέλλα: Θέμα ημερών να βγει από τη ΜΕΘ, είπε η Ματίνα Παγώνη

Εκεί θα μείνει μερικές μέρες και μετά θα πρέπει να πάει σε ένα κέντρο αποκατάστασης, συμπλήρωσε

Παχυσαρκία: Όλες οι δίαιτες δεν είναι για όλους – Η ανάγκη για εξατομικευμένη θεραπευτική διατροφή

«Ακολουθούμε πλέον μια μεθοδολογία για να κάνουμε εκτίμηση και θεραπεία για την παχυσαρκία στους ενήλικες», επισημαίνει η διατροφολόγος κ.Χασαπίδου. Όλες οι δίαιτες δεν είναι κατάλληλες για όλους. Επειδή η παχυσαρκία θεωρείται νόσος, ο κάθε ενήλικας με παχυσαρκία χρειάζεται εξατομικευμένη θεραπευτική διατροφή. «Ακολουθούμε πλέον μια μεθοδολογία για να κάνουμε εκτίμηση και θεραπεία της παχυσαρκίας στους ενήλικες. Δηλαδή έχουμε

Ο Νιλ Γιανγκ στηρίζει την Κάμαλα Χάρις: «Ψηφίστε την για ένα όμορφο μέλλον για την οικογένειά σας»

Ο Νιλ Γιανγκ εξέφρασε την υποστήριξή του στην Κάμαλα Χάρις, υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ. Σε νέα ανάρτηση στο blog του «Neil Young Archives», ο θρυλικός ροκ σταρ τόνισε τους λόγους για τους οποίους «αγαπά» την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και διευκρινίζει: «Είναι ειλικρινής, χωρίς περιστροφές αφηγήτρια της αλήθειας που έχει εμπειρία

Πάνω από 6 μήνες παλεύει στη ΜΕΘ ο Δημήτρης Κόκοτας – «Υπάρχει μία σταθερότητα», λέει η Ματίνα Παγώνη

Στη σοβαρότητα της κατάστασης υγείας του Δημήτρη Κόκοτα εστίασε το πρωί της Τρίτης 15/10 η Ματίνα Παγώνη. Κάνοντας λόγο για ένα εξ αρχής δύσκολο περιστατικό η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ σημείωσε πως το παλεύει πάνω από 6 μήνες. Μιλώντας στο Mega και την εκπομπή «Buongiorno» η Ματίνα Παγώνη δήλωσε: «Το παλεύουμε πάνω από 6 μήνες. Ήταν

Υγειονομική κάλυψη: Οι κοινωνικές ανισότητες και η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας

Από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής εκπονήθηκε πρόσφατα μελέτη, η οποία επιχειρεί να καταγράψει και να αποτυπώσει, για πρώτη φορά συνολικά, το φάσμα των Κοινωνικών Ανισοτήτων στην Υγεία τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην Ελλάδα. Ο κ. Γιάννης Τούντας, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ)

H 25χρονη Κωνσταντίνα Σωτηρίου ήταν καλεσμένη στην εκπομπή «Buongiorno» και μίλησε για τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό ομορφιάς «Miss Cosmo International 2024» που πραγματοποιήθηκε στο Βιετνάμ και μάλιστα κατάφερε να διακριθεί ανάμεσα στις 21 ομορφότερες γυναίκες στον κόσμο. Το μοντέλο είχε προετοιμαστεί εντατικά για τον διαγωνισμό ομορφιάς για μήνες στο Πουέρτο Ρίκο, εκπαιδευόμενη από κορυφαίους επαγγελματίες

Γιατί η Lisa Marie Presley κράτησε το σώμα του γιου της Benjamin Keough σε ξηρό πάγο για 2 μήνες μετά το θάνατό του

Στα μεταθανάτια απομνημονεύματά της «From Here To The Great Unknown» -τα οποία ολοκλήρωσε η κόρη της Riley Keough- η κόρη του Elvis Presley και της Priscilla Presley περιέγραψε λεπτομερώς γιατί κράτησε τον γιο της Benjamin Keough σε ξηρό πάγο για δύο μήνες μετά τον θάνατό του το 2020 και πώς εμπνεύστηκε από τον θάνατο του

Κατερίνα Καινούργιου: Το δημόσιο μήνυμα στον Παναγιώτη Κουτσουμπή – «Δεν μπορώ να περιμένω…»

Η Κατερίνα Καινούργιου σχολίασε μία φωτογραφία του αγαπημένου της, Παναγιώτη Κουτσουμπή στο Instagram του.

Ιωάννα Τούνη: Η νέα της περιπέτεια στο αεροδρόμιο – «Ρε, πάτε καθόλου καλά;»

Νέα περιπέτεια για την Ιωάννα Τούνη ταξιδεύοντας με τον 22 μηνών γιο της, Πάρη από Αθήνα – Θεσσαλονίκη.