Κατάγματα: Η ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης καθυστερεί την επούλωση στα παιδικά οστά – Τι να κάνουν γονείς και γιατροί
ΠΑΙΔΙ
Η ανεπάρκεια μιας πολύ γνωστής βιταμίνης φαίνεται να αποτελεί έναν από τους βασικούς ενόχους για την καθυστερημένη επούλωση των καταγμάτων στα παιδιά, σύμφωνα με νέα μελέτη
ΒΙΚΥ ΒΕΝΙΟΥ
Τα σπασμένα οστά και τα κατάγματα είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο στην παιδική ηλικία. Από τα ατυχήματα στην παιδική χαρά μέχρι τους αθλητικούς τραυματισμούς, πολλά παιδιά είναι εξοικειωμένα με τον γύψο. Τι είναι, όμως, αυτό που κάνει τόσο συχνά τα κατάγματα στα παιδικά οστά; Σύμφωνα με νέα μελέτη, η ανεπάρκεια της βιταμίνης D -συχνά απόρροια κακής διατροφής- είναι αυτή που κάνει αυτούς τους τραυματισμούς πιο σοβαρούς, καθυστερώντας σημαντικά τη διαδικασία αποκατάστασης. Η σχετική μελέτη παρουσιάστηκε στο Εθνικό Συνέδριο και την Έκθεση της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής 2024.
Ο αντίκτυπος της έλλειψης βιταμίνης D στην επούλωση
Η σημασία του συγκεκριμένου θρεπτικού συστατικού στην οστική υγεία είναι γνωστή. Η νέα μελέτη, ωστόσο, εμβαθύνει στο πώς τα επίπεδα της βιταμίνης D επηρεάζουν το χρόνο αποκατάστασης των παιδικών καταγμάτων. Με επικεφαλής την δρ. Jessica McQuerry, μια ομάδα ερευνητών εξέτασε 186 περιπτώσεις καταγμάτων των άκρων σε παιδιά μεταξύ 2015 και 2022. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: Τα παιδιά με ανεπάρκεια βιταμίνης D παρουσίασαν πολύ μεγαλύτερους χρόνους επούλωσης σε σύγκριση όσα παρουσίαζαν επάρκεια της βιταμίνης.
Ειδικότερα, για τα παιδιά με ανεπάρκεια στη βιταμίνη D και κάταγμα στο πόδι, που δεν χρειάστηκαν χειρουργική επέμβαση, η καθυστέρηση ήταν αξιοσημείωτη: Χρειάστηκαν σχεδόν 3 επιπλέον εβδομάδες για την πλήρη αποκατάσταση των οστών τους. Εξετάζοντας τις ακτινογραφίες για ενδείξεις επούλωσης, η διαφορά ήταν ακόμη πιο δραματική: Τα παιδιά με χαμηλή βιταμίνη D χρειάστηκαν 2 μήνες περισσότερο για να εμφανίσουν σημάδια πλήρους αποκατάστασης των οστών.
Η κατάσταση ήταν ακόμη χειρότερη για τα παιδιά που χρειάστηκαν χειρουργική επέμβαση. Οι νεαροί ασθενείς με έλλειψη βιταμίνης D είδαν τους κλινικούς χρόνους επούλωσης να παρατείνονται κατά 1 επιπλέον μήνα, ενώ η ακτινογραφική αποτύπωση της αποκατάστασης χρειάστηκε σχεδόν 4 μήνες περισσότερο.
Τι μπορούν να κάνουν γονείς και γιατροί για να βοηθήσουν;
Σύμφωνα με την δρ. McQuerry, μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε βιταμίνη D είναι το κλειδί. Τρόφιμα όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα -γάλα, τυρί και γιαούρτι- τα ψάρια και τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού, αποτελούν εξαιρετικές πηγές βιταμίνης D.
Ωστόσο, η διατροφική πρόσληψη βιταμίνης D μπορεί να μην είναι πάντα αρκετή. Ένας από τους ευκολότερους και πιο φυσικούς τρόπους να ενισχύσουν τα παιδιά τα επίπεδα αυτής της βιταμίνης στον οργανισμό τους είναι να περνούν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Το σώμα παράγει βιταμίνη D όταν εκτίθεται στο ηλιακό φως, γι’ αυτό και η δρ. McQuerry ενθαρρύνει τους γονείς να θέσουν τις υπαίθριες δραστηριότητες σε προτεραιότητα. «Το να βγαίνετε έξω και να απολαμβάνετε τον καθαρό αέρα μπορεί να κάνει θαύματα στην υγεία σας, ενισχύοντας παράλληλα την απορρόφηση της βιταμίνης D», εξηγεί η δρ. McQuerry.
Τα ευρήματα της έρευνας μπορούν να συμβάλλουν στην εξέλιξη της παιδιατρικής περίθαλψης, ώστε να λαμβάνονται υπόψη και διατροφικοί παράγοντες στη θεραπεία των καταγμάτων. Ακολουθώντας μια πιο ολιστική προσέγγιση στη θεραπεία, εξασφαλίζεται η ταχύτερη και πληρέστερη επούλωση.
Οι γονείς ενθαρρύνονται, επιπλέον, να παρακολουθούν τα επίπεδα βιταμίνης D των παιδιών τους, ειδικά αν τα παιδιά αντιμετωπίζουν κάποιο κάταγμα που αργεί να επουλωθεί. Η έγκαιρη ανίχνευση μιας πιθανής ανεπάρκειας θα μπορούσε να οδηγήσει σε διατροφικές παρεμβάσεις ή συμπληρώματα που επιταχύνουν το χρόνο ανάρρωσης.
Διαβάστε επίσης:
Γιατί είναι τόσο συχνή η έλλειψη της βιταμίνης D – Πώς θα γεμίσουμε τις αποθήκες του οργανισμού
Η συνήθεια που μας στερεί βιταμίνη D και αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης
Αυτά τα παιδιά κινδυνεύουν ακόμη και κατά 70% να πάθουν κάταγμα
[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]