Έρευνα: Καφές και τσάι μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιοπάθειας

Date:

Η κατανάλωση καφέ και τσάι αποτελεί μέρος της καθημερινότητας πάρα πολλών ανθρώπων ανά τον κόσμο και στο εξής οι λάτρεις των δύο ροφημάτων θα έχουν επιπλέον λόγους για να τα απολαμβάνουν. Νέες επιστημονικά δεδομένα φέρνουν στο φως σημαντικά οφέλη για την υγεία μας χάρη στην καφεΐνη.

Η μελέτη και τα ευρήματά της

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism αποκαλύπτει πως η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης, είτε μέσω καφέ είτε μέσω τσάι, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιομεταβολικών ασθενειών, όπως το εγκεφαλικό και η στεφανιαία νόσος.

Στην έρευνα συμμετείχαν 188.000 άνθρωποι ηλικίας 37 έως 73 ετών από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι κατέγραψαν τις διατροφικές τους συνήθειες σχετικά με την κατανάλωση καφέ και τσάι. Από αυτούς, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε 172.000 συμμετέχοντες που κατανάλωναν καφεϊνούχα ροφήματα και δεν είχαν ιστορικό καρδιομεταβολικών παθήσεων, δηλαδή σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, στεφανιαία νόσο ή εγκεφαλικό, κατά την έναρξη της μελέτης.

Η παρακολούθηση τω δεδομένων διήρκησε περίπου 12 χρόνια και τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά. Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν δύο με τρία φλιτζάνια καφέ ή έως τρία φλιτζάνια τσάι καθημερινά παρουσίασαν σημαντική μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρδιομεταβολικών παθήσεων.

Συγκεκριμένα, όσοι κατανάλωναν 200 έως 300 mg καφεΐνης την ημέρα είχαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης των εν λόγω ασθενειών κατά 40% έως 50%, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο από 100 mg καφεΐνης.

Καφές, τσάι και οφέλη για την καρδιακή υγεία

Η καφεΐνη, η οποία είναι το βασικό ενεργό συστατικό και στους δύο αυτούς τύπους ροφημάτων, περιέχει αντιοξειδωτικές ενώσεις που προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες. Αυτές οι ενώσεις φαίνεται πως βελτιώνουν την επεξεργασία της γλυκόζης στο σώμα, μειώνουν τις φλεγμονές και διατηρούν την υγεία των αιμοφόρων αγγείων. Τα οφέλη αυτά είναι καθοριστικά για την πρόληψη ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά.

Ο καφές φαίνεται να έχει πιο έντονη δράση στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, ενώ το τσάι, ιδιαίτερα το πράσινο τσάι, βελτιώνει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Αυτά τα οφέλη συνδέονται με τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών όπως οι τα χλωρογενικά οξέα στον καφέ και τα φλαβονοειδή (κατεχίνες) στο τσάι.

«Όχι»… τα ενεργειακά ποτά δεν βοηθούν

Ίσως ορισμένοι να αναρωτιούνται εάν και τα ενεργειακά ποτά θα μπορούσαν να έχουν πιθανά οφέλη λόγω της καφεΐνης που περιέχουν. Η απάντηση είναι αρνητική. Εκτός από την καφεΐνη, τα ενεργειακά ποτά περιέχουν συχνά και μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και τεχνητά συστατικά που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία της καρδιάς.

Όπως επισημαίνουν ειδικοί στο Prevention, σε αντίθεση με τον καφέ και το τσάι, τα οποία είναι πλούσια σε υγιεινές ενώσεις, τα ενεργειακά ποτά στερούνται αυτά τα φυσικά οφέλη και μπορούν να αυξήσουν κινδύνους, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να γίνεται σαφής διάκριση μεταξύ των φυσικών πηγών καφεΐνης, όπως ο καφές και το τσάι, και τα επεξεργασμένα ενεργειακά ποτά.

Πόση καφεΐνη είναι αρκετή;

Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση έως 400 mg καφεΐνης την ημέρα, δηλαδή περίπου δύο με τρία φλιτζάνια καφέ. Ένα φλιτζάνι μαύρου τσάι περιέχει 37 mg καφεΐνης και πράσινου περιέχει 20-45 mg.

Ωστόσο, η ευαισθησία στην καφεΐνη διαφέρει από άτομο σε άτομο, και μερικοί άνθρωποι μπορεί να επηρεάζονται από αυτήν περισσότερο ή να την απομακρύνουν πιο αργά από τον οργανισμό τους.

Για όσους πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση ή αρρυθμίες, είναι σημαντικό να συμβουλεύονται το γιατρό τους σχετικά με την ασφαλή κατανάλωση καφεΐνης.

Η σημασία του μέτρου

Η συγκεκριμένη έρευνα ενισχύει τη θέση πως ο καφές και το τσάι μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση της υγείας. Οι ευεργετικές ιδιότητες των ροφημάτων αυτών οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις αντιοξειδωτικές τους ενώσεις, οι οποίες προστατεύουν τον οργανισμό από φθορές και βελτιώνουν τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Είναι ωστόσο σημαντικό να διατηρούμε ισορροπία και να αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση, καθώς τότε τα αποτελέσματα θα είναι τα αντίθετα. Η υπέρβαση των συνιστώμενων ανώτατων ορίων (400 mg) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, ακόμη και για υγιή άτομα.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Freakier Friday: Λίντσεϊ Λόχαν και Τζέιμι Λι Κέρτις επιστρέφουν ως πρωταγωνιστές μετά από 22 χρόνια

To σίκουελ της επιτυχημένης κωμωδίας «Freakier Friday» που κυκλοφόρησε το 2003 με πρωταγωνίστριες την Λίντσεϊ Λόχαν (Lindsay Lohan) και την Τζέιμι Λι Κέρτις (Jamie Lee Curtis) απέκτησε ημερομηνία πρεμιέρας. Σύμφωνα με την ανάρτηση των Walt Disney Studios στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 8 Αυγούστου του 2025, την ίδια ημέρα

Η Σάσα Μπάστα διαψεύδει τις φήμες χωρισμού με τον Δημήτρη Κουσαθάνα: «Έχει καταντήσει λίγο κωμωδία»

Η Σάσα Μπάστα διέψευσε τις φήμες που θέλουν να έχει χωρίσει με τον σύζυγό της Δημήτρη Κουσαθάνα. Η τραγουδίστρια ανέφερε στις τηλεοπτικές κάμερες που τη συνάντησαν ότι συνήθως αποφεύγει να απαντά σε προσωπικές ερωτήσεις, αλλά νιώθει υποχρεωμένη να το κάνει λόγω της οικογένειάς της και του ανήλικου παιδιού της. «Αυτό έχει καταντήσει λίγο κωμωδία, ότι

Η Δούκισσα Νομικού για την αλλαγή στα μαλλιά της: «Ήθελα δύο χρόνια να αλλάξω το χρώμα»

Η Δούκισσα Νομικού μίλησε στην κάμερα της εκπομπής «Breakfast@Star» για την μεγάλη αλλαγή στα μαλλιά της. Η παρουσιάστρια αποχωρίστηκε τα ξανθά της μαλλιά πριν από λίγο καιρό. «Προσπαθώ να συνδυάζω την οικογένεια με τις επαγγελματικές υποχρεώσεις» σημείωσε αρχικά η Δούκισσα Νομικού και αποκάλυψε ότι ο γιος της, Σάββας, είναι μαθητής στην πρώτη Δημοτικού. Για την

Νικόλ Κίντμαν και Σάλμα Χάγιεκ σε ένα βίντεο από την Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι που προκάλεσε συζητήσεις

Η Νικόλ Κίντμαν και η Σάλμα Χάγιεκ καταγράφονται από κάμερες και φωτογράφους στο Παρίσι. Πολλοί μίλησαν για μια στιγμή έντασης, ανάμεσα στις δύο σταρ. Οι κοσμικές στήλες περιοδικών γράφουν για ένταση ανάμεσα στη Νικόλ Κίντμαν και την Σάλμα Χάγιεκ, που πάντως δεν επιβεβαιώνεται από το επίμαχο βίντεο. Σε αυτό, κατά τη διάρκεια του σόου της

Αναρωτιέστε αν έχετε ΔΕΠΥ; 8 κοινά συμπτώματα και πώς να το διαχειριστείτε

Τα τελευταία χρόνια, το διαδίκτυο έχει γεμίσει με άρθρα και συζητήσεις για τη ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας) στους ενήλικες. Εάν έχετε αναρωτηθεί κι εσείς αν μπορεί να ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, δεν είστε οι μόνοι. Η ΔΕΠΥ μπορεί να ξεκινήσει από την παιδική ηλικία, αλλά πολλά άτομα συνεχίζουν να ζουν με τη

Δώρα Τσαμπάζη: Η ανάρτηση για τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη – Δύο χρόνια χωρίς το χαμόγελό σου, γράφει

Δείτε τι έγραψε για τον σύζυγό της που έφυγε από τη ζωή το 2022

Βίκυ Βολιώτη: Από μικρή ήθελα να υιοθετήσω, δεν είναι κάτι που ήρθε ουρανοκατέβατο

Η Βίκυ Βολιώτη έδωσε συνέντευξη και μίλησε για τη μητρότητα, την κόρη της και τα social media. Η ηθοποιός βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή «Weekenders», όπου και αναφέρθηκε στα φαινόμενα βίας μεταξύ ανηλίκων, τονίζοντας ότι δεν είναι κάτι νέο, απλώς πλέον προβάλλεται περισσότερο. Υπογράμμισε ότι το σχολικό περιβάλλον και οι γονείς φέρουν ευθύνη, ενώ ανέφερε και

Κόλαφος η Νόνη Δούνια για τον εμμονικό της θαυμαστή: “Δεν ξέρεις που αρχίζει και τελειώνει η ασθένεια του”

Κόλαφος η Νόνη Δούνια για τον εμμονικό της θαυμαστή: «Δεν ξέρεις που αρχίζει και τελειώνει η ασθένεια του» Σάββατο, 12.10.2024, 17:08 Zappit@ZAPPIT_ "Είχε βάλει εικόνες σαν να έχουμε σχέση, σαν να είναι σύντροφος μου και μπαμπάς των παιδιών μου" αποκάλυψε η Νόνη Δούνια. Με αφορμή την απόφαση του Γιάννη Πλούταρχου να κινηθεί νομικά εναντίον εμμονικής

Αλέξανδρος Αντωνόπουλος: Η μεγάλη αποκάλυψη για την γιαγιά του, Κατίνα Παξινού

"Δεν θα την έλεγα γλυκό άνθρωπο αλλά πολύ ιδιαίτερο άνθρωπο με πάρα πολύ μεγάλη προσωπικότητα" τονίζει ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος.

Θερμική καταπόνηση: Πώς επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού από την κύηση

Θερμική καταπόνηση: Πώς επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού από την κύηση ΠΑΙΔΙ Με αφορμή τον θερμό Νοέμβριο που αναμένεται, εξετάζουμε νεότερα δεδομένα που καταδεικνύουν ότι ακόμη και μια αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 1°C είναι αρκετή για να υπάρξουν προβλήματα με την ανάπτυξη του εμβρύου YGEIAMOU.GR TEAM 14/10/2024 09:10:17 Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι καύσωνες

Συγκινεί η Δώρα Τσαμπάζη για τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη: «Δύο χρόνια χωρίς το χαμόγελό σου, αλλά πάντα με το φως σου»

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, 14 Οκτωβρίου, από τον θάνατο του Αλέξανδρου Νικολαΐδη. Ο Ολυμπιονίκης πέθανε σε ηλικία 43 ετών μετά από γενναία μάχη με τον καρκίνο. Η σύζυγός του, Δώρα Τσαμπάζη, συγκινεί στη νέα της ανάρτηση στο Instagram για την απώλεια του αγαπημένου της με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά. «”Στο πουθενά θα μας πετάξει