Τα ροφήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Date:

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι διατροφικές μας συνήθειες επηρεάζουν άμεσα την υγεία μας και ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που σχετίζονται με αυτές είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πρόσφατες μελέτες υπογραμμίζουν πως η κατανάλωση συγκεκριμένων ροφημάτων αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού.

Πώς προκαλείται το εγκεφαλικό;

Κατά το εγκεφαλικό επεισόδιο διακόπτεται η παροχή αίματος σε ένα μέρος του εγκεφάλου, είτε λόγω θρόμβου είτε λόγω αιμορραγίας. Αυτή η διακοπή της ροής αίματος μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στον εγκέφαλο, αναπηρίες ή ακόμα και θάνατο.

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού περιλαμβάνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση, τον διαβήτη, το κάπνισμα, την παχυσαρκία και τις ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές.

Αναψυκτικά

Σύμφωνα με τη μελέτη INTERSTROKE, που πραγματοποιήθηκε σε 27 χώρες και περιέλαβε περισσότερους από 13.000 ανθρώπους που είχαν υποστεί το πρώτο τους εγκεφαλικό, τα αναψυκτικά συνδέονται άμεσα με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού. Ειδικότερα, οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερα από δύο την ημέρα, είτε αυτά περιέχουν ζάχαρη είτε τεχνητά γλυκαντικά, έχουν 22% αυξημένο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό.

Επεξεργασμένα φρουτοποτά με πρόσθετα

Τα φρουτοποτά που προέρχονται από συμπυκνώματα, τα οποία περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα και συντηρητικά, είναι ακόμα πιο επικίνδυνα. Σύμφωνα με τη μελέτη, η κατανάλωση τέτοιων ροφημάτων αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού κατά 37%, και ο κίνδυνος τριπλασιάζεται εάν καταναλώνουμε περισσότερα από δύο τέτοιου τύπου ροφήματα την ημέρα. Οι γυναίκες φαίνεται να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από αυτή την κατηγορία ροφημάτων.

Ο καθηγητής Andrew Smyth από το Πανεπιστήμιο του Galway, μιλώντας στο Health Day, επισημαίνει ότι «οι φρέσκοι φυσικοί χυμοί προσφέρουν οφέλη, αλλά τα φρουτοποτά που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα φαίνεται πως μπορεί είναι επιβλαβή».

Τι ισχύει για τον καφέ και το τσάι

Όσον αφορά την κατανάλωση καφέ, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μέτρια κατανάλωση δεν είναι επιβλαβής. Ωστόσο, η κατανάλωση περισσότερων από τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 37%.

Αντίθετα, η κατανάλωση τσαγιού, ιδιαίτερα μαύρου και πράσινου, φαίνεται να είναι ευεργετική. Η κατανάλωση τριών έως τεσσάρων φλιτζανιών μαύρου τσαγιού ημερησίως μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 29%, ενώ το πράσινο τσάι μειώνει τον κίνδυνο κατά 27%.

Μια σημαντική επισήμανση που προκύπτει από τη μελέτη είναι η αποφυγή της προσθήκης γάλακτος στο τσάι, καθώς ενδέχεται να αναιρεί τις ευεργετικές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.

Νερό – Μια ασπίδα προστασίας

Τέλος, η μελέτη αναδεικνύει το νερό ως την πιο ασφαλή επιλογή για την ενυδάτωση του οργανισμού και τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού. Η κατανάλωση περισσότερων από επτά ποτηριών νερού την ημέρα φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού που προκαλείται από θρόμβο αίματος.

Συμπερασματικά

Η διατροφή μας παίζει καίριο ρόλο στην πρόληψη του εγκεφαλικού. Ροφήματα όπως τα αναψυκτικά και τα επεξεργασμένα ροφήματα φρούτων συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο, ενώ η κατανάλωση νερού και τσαγιού συμβάλλει στη μείωσή του. Η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να είναι ανεκτή, αλλά η υπερβολική κατανάλωση αυξάνει τους κινδύνους.

Επομένως, για να μειώσουμε τις πιθανότητες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, είναι καλό να επιλέγουμε προσεκτικά τα ροφήματα που καταναλώνουμε.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μάστορας: «Η φωνή του Καζαντζίδη με ακολουθεί ακόμα» – Η αποκάλυψη για τον ρόλο στην ταινία «Υπάρχω»

Στην εκπομπή "Watch Next" στην Cosmote TV, εμφανίστηκε ο Χρήστος Μάστορας, ο οποίος πρόκειται να ενσαρκώσει τον Στέλιο Καζαντζίδη στην ταινία "Υπάρχω". Ο τραγουδιστής μίλησε για την εμπειρία του να υποδύεται τον εμβληματικό λαϊκό τραγουδιστή, αποκαλύπτοντας πως ακόμη προσπαθεί να αποτινάξει τον ρόλο από πάνω του. «Είναι εμφανές ότι ο Χρήστος Μάστορας δεν έχει παιδεία

Γιώργος Κωνσταντίνου: «Δεν φοβάμαι τον θάνατο. Μεγάλωσα μέσα σ’ αυτόν… Είδα χιλιάδες πτώματα»

Μία σοκαριστική αποκάλυψη κάνει σε συνέντευξή του ο Γιώργος Κωνσταντίνου ο οποίος σε λίγες μέρες γίνεται 90 ετών.

Παύλος Κοντογιαννίδης: Ιδανική γυναίκα είναι αυτή που σε καταλαβαίνει, δεν θέλω τη «γατούλα»

Παύλος Κοντογιαννίδης: Ιδανική γυναίκα είναι αυτή που σε καταλαβαίνει, δεν θέλω τη «γατούλα» Παύλος Κοντογιαννίδης: Ιδανική γυναίκα είναι αυτή που σε καταλαβαίνει, δεν θέλω τη «γατούλα» Εννοώ τη συμφεροντολόγα, η γάτα σου κάνει νάζια γιατί έχει σκοπό, πρόσθεσε Ο Παύλος Κοντογιαννίδης μίλησε για τη σύζυγό του, Σίσσυ, με την οποία όπως είπε είναι «πάρα πολλά»

Πρώην μέλος του συγκροτήματος Mr. Bungle κατηγορείται για τη δολοφονία της φίλης του – Τον πρόδωσε ηχητικό αρχείο

Ο Theobald “Theo” Lengyel, ιδρυτικό μέλος του ροκ συγκροτήματος Mr. Bungle, κατηγορείται για τη δολοφονία της Alice “Alyx” Kamakaokalani Herrmann στο σπίτι της στην Καλιφόρνια στις 4 Δεκεμβρίου του 2023. Ο πρώην μουσικός της ροκ κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία της φίλης του, αφού οι εισαγγελείς βρήκαν ηχογράφηση του θύματος κατά την οποία ακούγεται να

Δημήτρης Λάλος – Μαριλίτα Λαμπροπούλου: Η νέα συνεργασία στο θέατρο και η κοινή στέγη του ζευγαριού στα Πετράλωνα

Στο ίδιο σπίτι στεγάζουν πλέον τη σχέση του ο Δημήτρης Λάλος και η Μαριλίτα Λαμπροπούλου. Όπως αναφέρει το «Secret» των Παραπολιτικών και το ρεπορτάζ της Σάσας Σταμάτη, οι δύο ηθοποιοί που εδώ και αρκετούς μήνες είναι ζευγάρι και πρόσφατα συνεργάστηκαν σε παράσταση στο Ηρώδειο, µένουν κάτω από την ίδια στέγη στο κέντρο της Αθήνας, και

Οι ψυχοπαθείς του TikTok

Στην εποχή του TikTok, όπου οι προσωπικές ιστορίες και οι εξομολογήσεις κερδίζουν εκατομμύρια προβολές, μια νέα τάση έχει αναδυθεί: άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται ως ψυχοπαθείς ή κοινωνιοπαθείς μοιράζονται τις εμπειρίες τους με το κοινό. Το φαινόμενο αυτό, αν και προκαλεί ανάμεικτες αντιδράσεις και προβληματισμούς, έχει φέρει στο προσκήνιο θέματα που σχετίζονται με τις αντικοινωνικές διαταραχές προσωπικότητας

Γιώργος Σαρρής: Η Χαρούλα Αλεξίου & η καριέρα που σημάδεψε το ελληνικό πεντάγραμμο!

Ο Γιώργος Σαρρής, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, άφησε πίσω του ένα μεγάλο καλλιτεχνικό έργο που εξακολουθεί να εμπνέει το κοινό. Ο Γιώργος Σαρρής (πραγματικό όνομα: Γεώργιος Ρουπάκας), γεννημένος στη Θήβα στις 22 Σεπτεμβρίου 1948, υπήρξε ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς λαϊκούς τραγουδιστές της Ελλάδας. Ήταν ο μεγαλύτερος αδερφός της γνωστής

Διονύσης Τσακνής: Ο πολυδιάστατος καλλιτέχνης που σημάδεψε την ελληνική μουσική σκηνή

Ο Διονύσης Τσακνής είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες, στιχουργούς και ερμηνευτές, με μια καριέρα που ξεπερνά τις τέσσερις δεκαετίες.

Ο Xιου Τζάκμαν έγινε 56 ετών: Η ελληνική καταγωγή και ο λόγος που αρνήθηκε τον ρόλο του Τζέιμς Μποντ

Ο διάσημος ηθοποιός του Χόλιγουντ, Χιου Τζάκμαν, έχει σήμερα, 12 Οκτωβρίου, τα γενέθλιά του και γίνεται 56 ετών. Αυτά μάλιστα είναι τα δεύτερα γενέθλια του διάσημου σταρ που τα γιορτάζει ως διαζευγμένος, καθώς τον Σεπτέμβριο του 2023 ανακοίνωσε τον χωρισμό του από την Ντέμπορα-Λι Φαρνές μετά από 27 χρόνια γάμου. «Είχαμε την ευλογία να μοιραστούμε

Νέες αποκαλύψεις από την κόρη του ράπερ R. Kelly για την κακοποίηση από τον πατέρα της – «Δεν ήθελα να πιστέψω όσα μου έκανε,...

Σε ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από τον πατέρα της όταν ήταν 9 ετών, προχώρησε η Buku Abi (Joanne Kelly, το πραγματικό της όνομα), κόρη του φυλακισμένου σήμερα τραγουδιστή της R’n’B και της χιπ-χοπ R. Kelly Στο νέο ντοκιμαντέρ, R. Kelly’s Karma: A Daughter’s Journey, που ανέβηκε από την The TVEI Streaming

R. Kelly: Η κόρη του τον κατηγορεί ότι την κακοποίησε σεξουαλικά όταν ήταν 9 ετών: «Θυμάμαι ότι ξύπνησα και με άγγιξε»

«Δεν ήξερα τι να κάνω, οπότε απλά ξάπλωσα και προσποιήθηκα ότι κοιμάμαι», λέει με δάκρυα στα μάτια η 26χρονη Buku Abi