Παχυσαρκία: Γιατί οι γονείς δεν «βλέπουν» το αληθινό βάρος των παιδιών

Date:

Παχυσαρκία: Γιατί οι γονείς δεν «βλέπουν» το αληθινό βάρος των παιδιών

ΥΓΕΙΑ

Οι Έλληνες γονείς γνωρίζουν για τα συντριπτικά ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας της χώρας μας, ωστόσο αξιολογούν ως «κανονικό» το βάρος των παιδιών τους στις περισσότερες περιπτώσεις

ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Εντύπωση προκαλεί ο τρόπος που αντιλαμβάνονται οι γονείς πιθανά προβλήματα βάρους των παιδιών τους, δείχνοντας εμφατικά την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων για την παιδική παχυσαρκία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας κοινής γνώμης που διεξήχθη σε γονείς παιδιών έως 17 ετών, για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας και της UNICEF και παρουσιάστηκαν χθες σε ειδική εκδήλωση από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, αποδεικνύουν πως οι γονείς μικρών παιδιών και εφήβων δεν έχουν κατανοήσει το σοβαρό πρόβλημα της παχυσαρκίας στη χώρα μας.

Παρά το γεγονός πως στην πλειοψηφία τους οι γονείς που συμμετείχαν στη μελέτη ανέφεραν πως γνωρίζουν ότι το ποσοστό της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα της Ευρώπης, καταγράφεται από τους ίδιους μια σοβαρή υποεκτίμηση στις αξιολογήσεις που κάνουν για το σωματικό βάρος των δικών τους παιδιών.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα ευρήματα, μόλις το 20,5% των γονέων θεωρεί πως το παιδί τους έχει βάρος περισσότερο από το κανονικό (20% μάλλον περισσότερο από το κανονικό/υπέρβαρο και 0,5% παχύσαρκο).

Οι δύο στους τρεις γονείς αξιολογούν το σωματικό βάρος του παιδιού τους ως κανονικό. Για το 13,5% των γονέων το παιδί του είναι λιποβαρές, ενώ για το 0,3% έντονα λιποβαρές.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα που ανιχνεύθηκε στην ποιοτική έρευνα: Η υπερβολική χρήση μπροστά σε κάποια οθόνη δεν αναφέρεται ως αίτιο καθιστικής ζωής και παχυσαρκίας, αλλά περισσότερο με άλλα συνεπακόλουθα όπως πχ με την έλλειψη κοινωνικοποίησης, προβλήματα με τα μάτια, την έλλειψη συγκέντρωσης, την επιθετικότητα κλπ.

Τα στοιχεία σε σχέση με το πόσο ο τρόπος ζωής των Ελληνόπουλων βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι απογοητευτικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα στα τέσσερα παιδιά δεν τρώει πρωινό κάθε μέρα ενώ η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μειώνεται δραστικά με την ηλικία. Επίσης, όπως τονίστηκε στη χθεσινή Συνέντευξη Τύπου, η σωματική άσκηση της πλειοψηφίας των παιδιών και εφήβων στην χώρα μας είναι μη επαρκής λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις του ΠΟΥ για τουλάχιστον 60 λεπτά κίνησης μέτριας προς υψηλής έντασης ημερησίως. Μόνο το 20,6% των εφήβων (15-17 ετών) και το 34,1% στο σύνολο του δείγματος ασκείται καθημερινά για τουλάχιστον μία ώρα. Την ίδια στιγμή παρατηρείται ότι τα παιδιά αφιερώνουν κατά μέσο όρο 2,4 ώρες την ημέρα σε δραστηριότητες με οθόνες εκτός εκπαίδευσης, φτάνοντας έως και τις 3 ώρες στους εφήβους.

Τα δωρεάν προγράμματα άθλησης και οι δράσεις στα σχολεία

Οι γονείς που συμμετείχαν στην έρευνα διατύπωσαν πολλές προτάσεις σχετικά με το τι θα μπορούσε να βοηθήσει την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας των παιδιών. Οι προτάσεις που κατέγραψαν την μεγαλύτερη αποδοχή είναι κατά σειρά οι περισσότερες ώρες γυμναστικής στο σχολείο, ο περισσότερος ελεύθερος χρόνος/λιγότερες σχολικές υποχρεώσεις (ιδιαίτερα για τους μαθητές του λυκείου), οι περισσότεροι και καλύτεροι χώροι άθλησης/παιχνιδιού στις γειτονιές (για τα μικρότερα παιδιά), η ενασχόληση με κάποιο άθλημα, ο περιορισμός χρήσης των οθονών(ιδιαίτερα για τους εφήβους), και τα επιδοτούμενα ή δωρεάν γυμναστήρια/αθλητικές δραστηριότητες. Εκτιμούν επίσης πως θα βοηθήσει η εκπαίδευση/ενθάρρυνση των παιδιών από τους ίδιους τους γονείς και κρίνουν απαραίτητες τις καμπάνιες ενημέρωσης παιδιών και γονέων.

Το Υπουργείο Υγείας υλοποιεί για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης καταπολέμησης της παιδικής παχυσαρκίας. Έχει ξεκινήσει πιλοτικά σε 60 σχολεία της χώρας με ενημερώσεις, παιχνίδια για εκμάθηση των υγιεινών τροφίμων, δωρεάν άσκηση μέσω ομαδικών αθλημάτων ενώ αναμένονται και παρεμβάσεις με δωρεάν διατροφολόγους για παιδιά που προβλήματα υγείας λόγω του βάρους τους.

Σύμφωνα με την κυρία Αγαπηδάκη, βέλτιστη πρακτική είναι η οριζόντια παρέμβαση στα σχολεία, με κατεύθυνση την προαγωγή της υγείας. «Δεν πάμε σε ένα σχολείο να βρούμε τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά και να τα βάλουμε να αδυνατίσουν. Μας ενδιαφέρει όλα τα παιδιά να έχουν περισσότερο υγιεινές επιλογές», σημείωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας.

Στο παραπάνω πλαίσιο, αναμένεται να παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες ένα συστηματικό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα που αφορά στην άσκηση των παιδιών, η οποία θα παρέχεται δωρεάν τόσο εντός όσο και εκτός των σχολείων. Το Υπουργείο Υγείας εστιάζει στα ομαδικά αθλήματα καθώς υποστηρίζει την αξία «χτισίματος» σχέσεων. Τα παιδιά θα μπαίνουν σε ένα άθλημα δοκιμαστικά, θα βλέπουν εάν τους αρέσει και είτε θα το συνεχίζουν για όλη τη χρονιά είτε θα επιλέγουν άλλο άθλημα μέσα από το οποίο θα ασκούνται χωρίς να πληρώνουν οι γονείς.

Διαβάστε επίσης:

Παχυσαρκία: Δεκάδες νέα φάρμακα απώλειας βάρους στη φαρμακευτική φαρέτρα – Πότε θα έρθουν στην αγορά

Διαβήτης: Οι συνήθειες του ύπνου που αυξάνουν κατά 34% τον κίνδυνο νόσου – Έξι tips για να τις διορθώσετε

Διαβήτης: «Πράσινο φως» για την αποζημίωση Συστημάτων Καταγραφής Γλυκόζης

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Η Μαριάννα Γεωργαντή είπε όλα όσα σκεφτήκαμε για τη Ματούλα Ζαμάνη μέσα σε ένα λεπτό

«Ποταμός» αρνητικών σχολίων στα social media για τη Ματούλα Ζαμάνη και την κίνησή της να βγάλει τη μπλούζα της πάνω στη σκηνή.

Δημήτρης Κόκοτας: «Ξεκίνησε το δεξί πόδι να κάνει κάποιες κινήσεις…»

H Ματίνα Παγώνη μίλησε στην εκπομπή, Buongiorno και για τον Δημήτρη Κόκοτα που εδώ και έξι μήνες βρίσκεται στο νοσοκομείο μετά από έμφραγμα που υπέστη.

Sean Combs: Κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση από 120 άτομα

Sean Combs: Κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση από 120 άτομα Ένα άτομο ισχυρίστηκε ότι ήταν 9 ετών όταν κακοποιήθηκε, δήλωσε ο δικηγόρος Τόνι Μπάζμπι Ένας δικηγόρος δήλωσε την Τρίτη ότι εκπροσωπεί 120 κατήγορους που έχουν εμφανιστεί με ισχυρισμούς για σεξουαλικά ανάρμοστη συμπεριφορά εναντίον του Sean «Diddy» Combs, που περιμένει να δικαστεί για κατηγορίες περί σεξουαλικής διακίνησης.

Ντόναλντ Τραμπ: Οι τηλεοπτικοί σταθμοί CBS και ABC αρνήθηκαν να προβάλλουν το τρέιλερ της βιογραφικής ταινίας

Ντόναλντ Τραμπ: Οι τηλεοπτικοί σταθμοί CBS και ABC αρνήθηκαν να προβάλλουν το τρέιλερ της βιογραφικής ταινίας Στο αμφιλεγόμενο φιλμ «The Apprentice» o Σεμπάστιαν Σταν υποδύεται τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Οι τηλεοπτικοί σταθμοί CBS και ABC αρνήθηκαν να προβάλλουν το τρέιλερ της αμφιλεγόμενης ταινίας «The Apprentice» στην οποία ο Σεμπάστιαν Σταν υποδύεται τον Ντόναλντ Τραμπ κατά τις

H Κέιτ Μος έγινε «τύφλα» στο πάρτι γενεθλίων της κόρης της – Δείτε το βίντεο όπου πέφτει κάτω στον δρόμο 

Το εμβληματικό super model των 90s, Κέις Μος, βρέθηκε στο Παρίσι για να γιορτάσει τα 22α γενέθλια της κόρης της, Λίλα Γκρέις, μετά την εβδομάδα μόδας. Το 50χρονο μοντέλο είχε μια αμήχανη στιγμή, ενώ απολάμβανε το τσιγάρο της έξω από ένα εστιατόριο το βράδυ της Κυριακής. Η Κέιτ Μος βγήκε από το εστιατόριο «Cibus», όπου

Πάνω από 100 μηνύσεις σε βάρος του Sean «Combs» Diddy ακόμα και από ανηλίκους που κακοποιήθηκαν στα 9 τους

Περισσότερα από 100 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ανήλικοι, πρόκειται να μηνύσουν τον ράπερ Sean «Combs» Diddy, γνωστός και ως Puff Daddy, για σεξουαλική επίθεση, βιασμό και σεξουαλική εκμετάλλευση. Αντιμέτωπος με ένα τσουνάμι μηνύσεων είναι ο Sean «Combs», γνωστός ακόμα με τα ονόματα, Diddy, Puff Daddy και P. Diddy, που μεσουράνησε για τουλάχιστον δύο δεκαετίες στην

Σοφία Βόσσου για Στέφανο Κασσελάκη: Πολύτιμη ψυχή σε αγαπώ – Πώς γνωρίστηκαν

Η Σοφία Βόσσου ανάρτησε στο Instagram μία φωτογραφία της με τον Στέφανο Κασσελάκη, γράφοντας στη λεζάντα: «Πολύτιμη ψυχή σε αγαπώ». Με αφορμή αυτή τη δημοσίευση, μίλησε σήμερα το πρωί στην εκπομπή «Buongiorno» του Mega για τη γνωριμία της με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. «Γνωριστήκαμε στον γάμο ενός κοινού μας φίλου και είχαμε μία κουβέντα.

Ρέμος για Μαρινέλλα: «Θα ήθελα να σεβαστούμε τη στιγμή, επειδή δεν έχει ξεπεραστεί ο κίνδυνος»

Η εκπομπή, Πρωινό Σουσού συνάντησε τον Αντώνη Ρέμο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και ρωτήθηκε για την κατάσταση της υγείας της Μαρινέλλας. Η εκπομπή, Πρωινό Σουσού συνάντησε τον Αντώνη Ρέμο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και ρωτήθηκε για την κατάσταση της υγείας της Μαρινέλλας. Ο Αντώνης Ρέμος ήταν στο Ηρώδειο, αφού θα τραγουδούσε μαζί της και όταν

Stan: «Καλό είναι ένα ζευγάρι να μη συζητάει τα προβλήματά του με κανέναν γιατί μετά ξεφεύγει το πρά

To Happy Day συνάντησε τον Stan με αφορμή την έναρξη των εμφανίσεων του με τον Γιώργο Γιαννιά και μίλησε για τη σύζυγό του και έδωσε και μία συμβουλή στα...

Κάτια Δανδουλάκη: Η σπάνια εξομολόγηση για τον Μάριο Πλωρίτη και τα 30 χρόνια διαφορά ηλικίας

Τετάρτη, 2.10.2024, 00:40 Zappit@ZAPPIT_ "Ο Μάριος είχε ζήσει τη ζωή του, εγώ τον είχα ερωτευτεί ως μαθήτρια, μαζί του ζούσα ένα όνειρο και ήθελε να γίνομαι καλύτερη για μένα". Ποδαρικό στην πρεμιέρα της εκπομπής «Καλύτερα Αργά» έκανε η Κάτια Δανδουλάκη. Η σπουδαία ηθοποιός συνάντησε την Αθηναΐδα Νέγκα και οι δύο γυναίκες έκαναν μία ζεστή και

Ένταση στη Φάρμα: “Τη μία την έχεις γκόμενα, την άλλη κολλητή της γκόμενας… εμείς στο πηγάδι;”

Ένταση στη Φάρμα: «Τη μία την έχεις γκόμενα, την άλλη κολλητή της γκόμενας… εμείς στο πηγάδι;» Αιχμές της Φένιας κατά του Γιάννη για τη στρατηγική επιλογή των κοριτσιών. «Μύλος» έγιναν οι «Πράσινοι» μετά την ήττα που υπέστησαν στην αποστολή που τους ανέθεσε ο επιστάτης στη Φάρμα. Η Φένια έριξε τα «πυρά» της κατά του Γιάννη

Η μεγάλη αλλαγή στην εμφάνιση της Έλενας Τοπαλίδου μετά τα δημοσιεύματα χωρισμού από τον Νίκο Κουρή

Η Έλενα Τοπαλίδου θέλησε να κάνει μια αλλαγή στην εμφάνισή της και πιο συγκεκριμένα στα μαλλιά της. Η αποκάλυψη του νέου της hair look έγινε μέσω του Instagram, όπου την είδαμε να μην είναι πια μελαχρινή. Η Έλενα Τοπαλίδου αφέθηκε στα χέρια του γνωστού hairstylist, Νικόλα Βιλλιώτη, όπου έβαψε τα μαλλιά της σε ανοιχτή ginger