Τροφικές αλλεργίες στα παιδιά: Γιατί αυξάνονται επικίνδυνα

Date:

Από τα επεξεργασμένα τρόφιμα και την ατμοσφαιρική ρύπανση έως τα αντιβιοτικά, οι λόγοι που αυξάνονται οι αλλεργίες μπορεί να είναι πολλοί.

Οι τροφικές αλλεργίες αυξάνονται σε όλο τον κόσμο. Πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Lancet Public Health, με επικεφαλής τον Paul Turner του Imperial College του Λονδίνου, διαπίστωσε ότι οι τροφικές αλλεργίες στην Αγγλία διπλασιάστηκαν μεταξύ 2008 και 2018. Οι περισσότερες από αυτές επηρεάζουν τα παιδιά.

Από το 2014, ωστόσο, και μετά η αύξηση στις τροφικές αλλεργίες φαίνεται να είναι λιγότερο αξιοσημείωτη, γεγονός που πιθανώς να οφείλεται στις συμβουλές που δίδονται από το βρετανικό ΕΣΥ (NHS) και το ιατρικό προσωπικό τα πιθανά αλλεργιογόνα να εισάγονται στη διατροφή των παιδιών πριν από την ηλικία των 12 μηνών. Η έγκαιρη εισαγωγή φαίνεται να μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών σε τρόφιμα όπως το αράπικο φιστίκι και το αυγό. Αλλά δεν μπορούμε να δούμε τι έχει συμβεί πιο πρόσφατα: η ανάλυση του Lancet Public Health δεν μπορούσε να προχωρήσει πέρα από το 2020, επειδή η πανδημία της Covid περιόρισε τις επισκέψεις σε γιατρούς και, κατά συνέπεια, τα διαθέσιμα δεδομένα.

Τροφικές αλλεργίες: Οι πιθανοί λόγοι πίσω από την αύξησή τους

Πώς εξηγείται, όμως, αυτή η αύξηση στις τροφικές αλλεργίες;

Οι ειδικοί έχουν διατυπώσει διάφορες υποθέσεις, οι οποίες πρέπει να ελεγχθούν. Η τροφική αλλεργία προκαλείται από την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ορισμένα τρόφιμα με συμπτώματα όπως η φαγούρα στο δέρμα και η κνίδωση, το πρησμένο πρόσωπο και τα πρησμένα μάτια ή χείλη, δυσκολία στην αναπνοή, ακόμη και καρδιακή ανακοπή.

Μια πιθανή εξήγηση είναι η διάδοση της «δυτικής» διατροφής, η οποία είναι πλούσια σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Μελέτη του 2022 σε σχεδόν 3.000 παιδιά και 4.256 ενήλικες στις ΗΠΑ έδειξε ότι η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με συμπτώματα αλλεργίας σε παιδιά και εφήβους. Είναι πολύ πιθανό, όπως επισημαίνει σε άρθρο της στην Guardian η καθηγήτρια Devi Sridhar του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, να μην έχουμε ακόμη πλήρη εικόνα για τις βλαβερές συνέπειες των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων στην υγεία μας. Η σχέση μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου και του ανοσοποιητικού συστήματος είναι στενή. Παρόμοιες, δε, ανησυχίες έχουν διατυπωθεί και σχετικά με την πιθανή σύνδεσή τους με καρκίνους του πεπτικού συστήματος σε νέους ανθρώπους.

Μια άλλη θεωρία είναι ότι όσοι αναπτύσσουν αλλεργίες έχουν έλλειψη βιταμίνης D, της βιταμίνης που παράγει το σώμα μας όταν εκτίθεται στο φως του ήλιου. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά περνούν όλο και περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους με οθόνες, αντί να παίζουν έξω.

Άλλες εξηγήσεις είναι ότι μπορεί να οφείλεται στην ευρεία χρήση αντιβιοτικών στα μικρά παιδιά (για ωτίτιδες ή άλλες παθήσεις), τα οποία επηρεάζουν το πεπτικό σύστημα, στην αυξανόμενη ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως και στην πρώιμη έκθεση σε δερματικές μολύνσεις.

Η αλήθεια είναι, όπως επισημαίνει η καθηγήτρια Devi Sridhar, ότι μόλις τώρα αρχίζουμε να κατανοούμε την αύξηση των τροφικών αλλεργιών. Και είναι ένα θέμα που χρειάζεται περισσότερη έρευνα, επειδή μπορεί κυριολεκτικά να είναι υπόθεση ζωής και θανάτου.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ο απροσδόκητος παράγοντας που επηρεάζει την ψυχική υγεία των εφήβων – Οι δύο χώρες με το μεγαλύτερο πρόβλημα

Ο απροσδόκητος παράγοντας που επηρεάζει την ψυχική υγεία των εφήβων – Οι δύο χώρες με το μεγαλύτερο πρόβλημα ΠΑΙΔΙ Όσα παιδιά έχουν μεγαλώσει σε χώρες με πολύ υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες κινδυνεύουν να ανάπτυξουν ψυχοπαθολογικά συμπτώματα - Αυτή τη σχέση αποτυπώνουν πιστά δυο χώρες  Η έκθεση στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στις Κάτω Χώρες και στην

Η Φλόγα τιμά τους γενναίους μικρούς ήρωες: 4 στα 5 παιδιά με καρκίνο γίνονται καλά

ΥΓΕΙΑ Η Φλόγα συνεχίζει το έργο της, υποστηρίζοντας παιδιά και εφήβους με καρκίνο - Στην Ελλάδα κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 300 νέες περιπτώσεις  Η 15η Φεβρουαρίου είναι μια ημέρα αγάπης, για να τιμήσουμε τη γενναιότητα και το κουράγιο των παιδιών που αντιμετωπίζουν τώρα τον καρκίνο, των παιδιών που έχουν αποθεραπευθεί, των παιδιών που δεν είναι

Ψηφιακή άνοια: Οι μορφές και τα συμπτώματα από την υπερβολική χρήση του κινητού και των social media

Η συνεχής χρήση του κινητού, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των νέων τεχνολογιών μπορεί να οδηγήσει σε γνωστκή εξασθένιση, γνωστή ως «ψηφιακή άνοια». Όλο και πιο συχνά βλέπουμε ανθρώπους που κυκλοφορούν σαν χαμένοι με ένα κινητό στο χέρι, αδιαφορώντας για το τι συμβαίνει γύρω τους, ή ανθρώπους που όλη την ώρα σκρολάρουν στο κινητό ή

Μπορούμε να ζήσουμε την τελευταία δεκαετία της ζωής μας χωρίς πόνο ή φάρμακα – Το βίντεο που δείχνει τον τρόπο

Μπορούμε να ζήσουμε την τελευταία δεκαετία της ζωής μας χωρίς πόνο ή φάρμακα – Το βίντεο που δείχνει τον τρόπο FITNESS Οι ειδικοί εξυμνούν εδώ και χρόνια την αξία των υγιών συνηθειών για την επίτευξη της μακροζωίας - Ένα βίντεο της Καναδικής Καρδιολογικής Εταιρίας μας θυμίζει τα οφέλη της άσκησης στην υγιή γήρανση «Πώς θα

Άνοια: Ανησυχητικό σημάδι η απότομη απώλεια βάρους στους ηλικιωμένους

Η ακούσια απώλεια βάρους σε μεγάλη ηλικία μπορεί να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για άνοια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Αν και η σκόπιμη απώλεια βάρους μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία, η ακούσια απώλεια βάρους, ειδικά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, μπορεί να αντανακλά τον υποκείμενο νευροεκφυλισμό ή άλλες καταστάσεις υγείας, όπως η

Καρκίνος του μαστού: H ανοσοθεραπεία πριν από την εγχείρηση βελτιώνει την αντιμετώπιση επιθετικών όγκων

Τα ευρήματα μελέτης σε ασθενείς με υψηλού κινδύνου ορμονοεξαρτώμενους όγκους. Τι διαπίστωσαν οι ερευνητές. Η ανοσοθεραπεία πριν από την εγχείρηση για τον καρκίνο του μαστού μπορεί να βελτιώνει την έκβαση των ασθενών, καθώς βοηθεί το ανοσοποιητικό να αναγνωρίζει καλύτερα τα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Στη μελέτη συμμετείχαν γυναίκες που πάσχουν από την

Καρκίνος παχέος εντέρου: Δύο μερίδες γιαούρτι την εβδομάδα μπορούν να μας προστατεύσουν

Το να καταναλώνουμε τακτικά γιαούρτι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να εμφανίσουμε καρκίνο του παχέος εντέρου, όπως διαπίστωσε μια νέα μελέτη. Το γιαούρτι, το οποίο περιέχει ζωντανά στελέχη βακτηρίων, πιστεύεται ότι προστατεύει από πολλούς τύπους ασθενειών, ενώ ορισμένες αναφορές δείχνουν ότι θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Η μακροχρόνια κατανάλωση γιαουρτιού

​Αμυγδαλίτιδα: Οι διαφορές της με την φαρυγγίτιδα και τη στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα

Ο πονόλαιμος είναι μια κοινή κατάσταση που χαρακτηρίζεται από πόνο, ερεθισμό ή αίσθημα γρατσουνίσματος στον λαιμό. Πότε προέρχεται, όμως, από αμυγδαλίτιδα και πότε από άλλες αιτίες; Ο πονόλαιμος μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικός. Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι πόνοι στον λαιμό ίδιοι. Η κατανόηση της διαφοράς που έχει η απλή φαρυγγίτιδα, η αμυγδαλίτιδα και η

Οι εξελίξεις της εξωσωματικής γονιμοποίησης που «γεννούν» υγιή μωρά

Οι εξελίξεις της εξωσωματικής γονιμοποίησης που «γεννούν» υγιή μωρά Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ Ο κύριος Στέφανος Χανδακάς, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ενδοσκοπικός Χειρουργός Αναπαραγωγής, Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας και Πρόεδρος & Ιδρυτής της HOPEgenesis  παρουσιάζει όλες τις εξελίξεις στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης που αυξάνουν τις πιθανότητες υγιούς κύησης  Η εξωσωματική γονιμοποίηση έχει

H&M: Νέα συλλογή με έμπνευση από τη σειρά «The White Lotus»

Θυμίζοντας την ηλιόλουστη γοητεία και αίγλη των διακοπών σε ένα luxury resort, η H&M παρουσιάζει μια νέα συλλογή γυναικείων ενδυμάτων εμπνευσμένη από την original σειρά The White Lotus του HBO®, σε συνεργασία με την Alex Bovaird, Costume Designer του The White Lotus, μαζί με τη Warner Bros. Discovery Global Consumer Products. Η συλλογή κυκλοφορεί παγκοσμίως

Κυστική Ίνωση: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Η Κυστική Ίνωση είναι μια “αόρατη” αλλά εξαιρετικά σοβαρή ασθένεια που επηρεάζει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Πρόκειται για μια κληρονομική πάθηση, η οποία προκαλείται από μεταλλάξεις σε ένα συγκεκριμένο ζευγάρι γονιδίων και προκαλεί συστηματικές λοιμώξεις στο αναπνευστικό και στα υπόλοιπα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού. Αποτελεί τη συχνότερη κληρονομική ασθένεια της λευκής φυλής με το 4-5%