Τι είναι η δίαιτα iDip; Ένα καινοτόμο πρόγραμμα διατροφής με επιστημονική σφραγίδα

Date:

Η δίαιτα iDip (Individualized Diet Improvement Program) είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα διατροφής που σχεδιάστηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, με στόχο την αποτελεσματική απώλεια βάρους μέσω της προσαρμογής της διατροφής στις ατομικές ανάγκες κάθε ατόμου.

To Εξατομικευμένο Πρόγραμμα Βελτίωσης Διατροφής βασίζεται στην αύξηση της κατανάλωσης πρωτεΐνης και φυτικών ινών, ενώ περιορίζει τις θερμίδες, προσφέροντας έναν επιστημονικά αποδεδειγμένο τρόπο για την απώλεια βάρους.

Πώς λειτουργεί η δίαιτα iDip;

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα iDip κλήθηκαν να αυξήσουν την ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης σε 80 γραμμάρια και φυτικών ινών σε 20 γραμμάρια. Παράλληλα, περιορίστηκε η πρόσληψη θερμίδων στις 1.500 ημερησίως, ένα σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο από το συνιστώμενο εύρος των 2.000 έως 2.500 θερμίδων για τους περισσότερους ενήλικες.

Ένα βασικό χαρακτηριστικό της δίαιτας iDip είναι ότι οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές συνεδρίες διατροφής, καθώς και σε ατομικές συναντήσεις με συμβούλους.

Η διατροφή αυτή επιτρέπει στο άτομο να πειραματιστεί με διαφορετικές προσεγγίσεις στη διατροφή του, ενώ ταυτόχρονα μαθαίνει να κάνει πιο υγιεινές επιλογές για την απώλεια βάρους και τη μακροπρόθεσμη διατήρησή του.

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Obesity Science & Practice, συμμετείχαν 22 άτομα, τα οποία παρακολούθησαν το πρόγραμμα για 25 μήνες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 41% των συμμετεχόντων, ακολουθώντας τις συστάσεις, κατάφερε να χάσει κατά μέσο όρο 12,9% του αρχικού τους βάρους μέσα σε έναν χρόνο.

Το υπόλοιπο 59% των συμμετεχόντων έχασε μόλις λίγο παραπάνω από το 2% του αρχικού βάρους τους, ωστόσο οι ερευνητές σημειώνουν πως πρόκειται για αυτούς που δεν έδωσαν έμφαση στην κατανάλωση περισσότερης πρωτεΐνης και φυτικών ινών. Όσοι εστίασαν σε αυτόν τον συνδυασμό πέτυχαν τη μεγαλύτερη απώλεια βάρους.

Η κατανάλωση πρωτεΐνης συμβάλλει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας, κάτι που είναι κρίσιμο κατά την απώλεια βάρους, καθώς η απώλεια μυϊκού ιστού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον μεταβολισμό. Παράλληλα, η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών βοηθά στη σταθερή ενεργειακή απόδοση και στον περιορισμό της όρεξης, μειώνοντας έτσι τις «λιγούρες» μεταξύ των γευμάτων.

Πρωτεΐνη και φυτικές ίνες

Ο βασικός άξονας της δίαιτας iDip είναι η αύξηση της πρωτεΐνης και των φυτικών ινών, συνδυασμός που είναι αποδεδειγμένα ωφέλιμος για την απώλεια βάρους.

Παρότι το ελάχιστο συνιστώμενο επίπεδο φυτικών ινών είναι 25-30 γραμμάρια ημερησίως, η πραγματική κατανάλωση για τους περισσότερους ανθρώπους είναι περίπου 15 γραμμάρια. Αυτό σημαίνει πως η πρόσληψη τουλάχιστον 20 γραμμαρίων φυτικών ινών στο πρόγραμμα iDip είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τη συνολική υγεία.

Παράλληλα, η κατανάλωση 80 γραμμαρίων πρωτεΐνης ημερησίως, όπως προτείνεται στο iDip, είναι πιο αυξημένη από το γενικό συνιστώμενο επίπεδο των 54 γραμμαρίων για έναν άνθρωπο περίπου 70 κιλών.

Η έρευνα επισημαίνει επίσης ότι η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης και φυτικών ινών είναι απαραίτητη για άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για την απώλεια βάρους, όπως το Ozempic. Αυτά τα φάρμακα μειώνουν την όρεξη και μπορούν να οδηγήσουν σε ταχεία απώλεια βάρους, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε απώλεια μυϊκής και οστικής μάζας, εάν δεν υπάρχει επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης.

Συμπέρασμα

Η δίαιτα iDip παρέχει μια ελπιδοφόρα προσέγγιση για την απώλεια βάρους, επικεντρωμένη στην αύξηση της κατανάλωσης πρωτεΐνης και φυτικών ινών και στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων.

Παρόλο που τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η επιτυχία μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, η έμφαση στη διατροφική εκπαίδευση και την προσαρμοσμένη προσέγγιση καθιστά τη δίαιτα αυτή ενδιαφέρουσα για όσους επιθυμούν να βελτιώσουν τη διατροφή τους και να χάσουν βάρος με πιο βιώσιμο τρόπο.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Διαβήτης τύπου 1: Οι επιστήμονες βρήκαν γιατί είναι πιο επιθετικός στα μικρά παιδιά

Τι ανακάλυψαν αναλύοντας δείγματα παγκρέατος από εκατοντάδες ασθενείς με και χωρίς τη νόσο. Ο διαβήτης τύπου 1 είναι πιο σοβαρός και επιθετικός όταν εκδηλώνεται στα μικρά παιδιά και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ανακάλυψαν επιτέλους το γιατί. Το κλειδί είναι οι επιπτώσεις από την επίθεση του ανοσοποιητικού στα β-κύτταρα του παγκρέατος, τα οποία παράγουν την ινσουλίνη.

Γρίπη: Αναμένεται να είναι πιο μεταδοτική και πιο βαριά εφέτος – Καμπανάκι από Έλληνες και ξένους ειδικούς

Τι έχει αλλάξει εφέτος και γιατί είναι απολύτως απαραίτητος ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων. Αν δεν έχετε κάνει ακόμα το αντιγριπικό εμβόλιο, μην το αναβάλλετε άλλο. Η γρίπη αναμένεται να είναι εφέτος πιο μεταδοτική και πιο σοβαρή απ’ ό,τι τις προηγούμενες χρονιές, γεγονός που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, προειδοποιούν

Καρδιακές βαλβίδες: Οι νέες τεχνικές που ανεβάζουν το προσδόκιμο ζωής

Η καρδιά μας αποτελεί το κέντρο της κυκλοφορίας του αίματος στο σώμα, γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να λειτουργεί σωστά. Ένα από τα βασικά της στοιχεία είναι οι τέσσερις βαλβίδες στο εσωτερικό της. Οι καρδιακές βαλβίδες διαχωρίζουν τις κοιλότητες της καρδιάς μεταξύ τους, αλλά και τη συνδέουν με τα μεγάλα αγγεία του σώματος. Ο ρόλος

Οι 10 καρκίνοι με τη χαμηλότερη επιβίωση: Γιατί παραμένουν τόσο δύσκολοι στη θεραπεία

Ο καρκίνος μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά σε πολλές μορφές του, όμως υπάρχουν ορισμένοι τύποι που εξακολουθούν να εμφανίζουν χαμηλά ποσοστά επιβίωσης. Στοιχεία πενταετίας που παρουσιάζονται στο LiveScience δείχνουν ποιοι είναι οι «πιο δύσκολοι» καρκίνοι σήμερα και γιατί η οριστική «θεραπεία» για τους συγκεκριμένους καρκίνους παραμένει στόχος. Γιατί, όμως, κάποιοι καρκίνοι δεν «θεραπεύονται» πλήρως; Ο καρκίνος

Αναστασία Σταϊκοπούλου: Η φωνή που «ενώνει» ήχο και σιωπή

Η Αναστασία Σταϊκοπούλου ερμηνεύει με μουσική και λόγια, ενώ παράλληλα αφηγείται τους στίχους της στη νοηματική. Κάθε λέξη, κάθε κίνηση, μια οπτικοακουστική εμπειρία ψυχής. Η viral καλλιτέχνις Θελξιέπεια ενώνει τον ήχο και τη σιωπή, τη φωνή και την κίνηση, δημιουργώντας μια νέα γλώσσα μουσικής επικοινωνίας. «Μισό-μισό, αυτό το τραγούδι λέγεται…» — έτσι ξεκινούν τα περισσότερα

Μαρία Ηλιάκη: Η μητρότητα με έχει γεμίσει με εκατομμύρια συναισθήματα

Για το πόσο έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια αλλά και για τον λόγο που στις σπάνιες συνεντεύξεις της είναι τόσο αποκαλυπτική, μίλησε η Μαρία Ηλιάκη.

Τα κουκλάκια Labubu προσεχώς στους κινηματογράφους

Τα κουκλάκια Labubu προσεχώς στους κινηματογράφους H Sony Pictures έκλεισε συμφωνία για την παραγωγή ταινίας βασισμένης στα τερατάκια με τα μεγάλα δόντια, αναφέρει το δημοσίευμα Έχοντας γίνει μόδα παγκοσμίως, τα κουκλάκια Labubu αναμένεται προσεχώς να πρωταγωνιστήσουν σε ταινία, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Hollywood Reporter. Τις προηγούμενες ημέρες, η Sony Pictures έκλεισε συμφωνία για την παραγωγή

Ο Έντι Μέρφι μίλησε για το πώς «επέζησε» στο Χόλιγουντ: Η μεγαλύτερη ευλογία μου είναι ότι αγαπώ τον εαυτό μου

Σε μια δουλειά όπου ο κόσμος έρχεται και φεύγει, οι περισσότεροι δεν φτάνουν τα 50 χρόνια, δήλωσε ο διάσημος κωμικός

«Ευχαριστώ για την συμπαράσταση στο πένθος μου» – Το μήνυμα της Αγγελικής Νικολούλη για την απώλεια της μητέρας της

Η Αγγελική Νικολούλη απηύθυνε ένα ιδιαίτερο μήνυμα στους τηλεθεατές και της εκπομπής «Φως στο Τούνελ» ευχαριστώντας τους για την υποστήριξη και την κατανόησή τους, καθώς όπως αποκάλυψε «έχασε» την μητέρα της και βρίσκεται σε κατάσταση πένθους. Υπενθυμίζεται ότι η εκπομπή «Φως στο Τούνελ» δεν μεταδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. «Καλησπέρα. Θα ήθελα φίλοι μου τώρα στην

Ασιατικός μπακαλιάρος με μπρόκολο, μπιζέλι και φασολάκι

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ 4 κομμάτια κατεψυγμένου μπακαλιάρου (μοιρασμένα) 2 φλ. κατεψυγμένο μπρόκολο 1 φλ. κατεψυγμένος αρακάς 1 φλ. φασολάκια πλατιά και κομμένα 1 κ.γ. ελαιόλαδο 1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο Για τη σος: 1 κ.σ. πάστα ντομάτας 1 κ.γ. κόλιανδρο 1 κ.γ. κάρυ 1 κ.γ. πάπρικα 1/2 κ.γ. ζάχαρη 1 κ.σ. χυμό λεμόνι 3/4 φλ.

Κοχύλια με γαρίδες και πάπρικα

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ • 250γρ γαρίδες καθαρισμένες και ψημένες (χωρίς τα κεφάλια)• 20γρ ελαιόλαδο• 2 σκελίδες σκόρδο• 1 κοφτό κουταλάκι τσαγιού πάπρικα γλυκιά• Θαλασσινό αλάτι• 250γρ μακαρόνια κοχύλια ΕΚΤΕΛΕΣΗ Βάζετε τις γαρίδες σε γυάλινη λεκάνη και προσθέτετε το ελαιόλαδο και την πάπρικα. Ξεφλουδίζετε το σκόρδο, αφαιρείτε αν θέλετε τα φύτρα, το τρίβετε ή ψιλοκόβετε

Συγκλονίζει ο Δημήτρης Σταρόβας: «Ξυπνούσα και έλεγα: “Πω πω! Τι όνειρο είδα… Ότι έπαθα εγκεφαλικό”»

Ο Δημήτρης Σταρόβας παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον Τάσο Τρύφωνος για την εκπομπή «Τετ α Τετ», η οποία θα προβληθεί το Σάββατο 15 Νοεμβρίου