Χρήστος και Αντώνης Νυφλής: Η τρίτη γενιά του ιστορικού οίκου Χριστάκης

Date:

Χρήστος και Αντώνης Νυφλής: Η τρίτη γενιά του ιστορικού οίκου Χριστάκης

sxediastis-arthrou

Χρήστος και Αντώνης Νυφλής: Η τρίτη γενιά του ιστορικού οίκου Χριστάκης

Τα δυο αδέρφια συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση στα χειροποίητα πουκάμισα και κοστούμια, τηρώντας ευλαβικά τις αρχές του φημισμένου παππού τους και διατηρώντας ένα διεθνές αξιοζήλευτο πελατολόγιο

Συνέντευξη στη Μαρία Λεμονιά

Φωτογραφίες: Νικόλας Κομίνης

O Kωνσταντίνος Καραμανλής «δανείστηκε» το όνομά του για να φύγει στο εξωτερικό. Μέχρι το τέλος της ζωής του εθνάρχη, ένα τηλεφώνημα μπορούσε να τον κάνει να βρεθεί στα ενδότερα του Προεδρικού Μεγάρου. Ο αξιοσέβαστος κύριος Χριστάκης για σχεδόν έναν αιώνα ήταν ο πιο διάσημος πουκαμισάς της Αθήνας.

Σήμερα τα εγγόνια του, ο Χρήστος και ο Αντώνης Νυφλής, συνεχίζουν την παράδοση του οίκου κατασκευάζοντας χειροποίητα πουκάμισα, κοστούμια, ρόμπες και αξεσουάρ για τον άνδρα με την ίδια μαεστρία και το μεράκι που είχε ο παππούς τους. Παρόλο που εκείνοι σπούδασαν οικονομικά και μάρκετινγκ, η αγάπη για τη φημισμένη οικογενειακή επιχείρηση έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πορεία τους – λογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι από μικρά παιδιά έζησαν μέσα στον οίκο.

sxediastis__2_

sxediastis__3_

«Ο παππούς μάς δίδαξε πώς κόβονται τα πουκάμισα, πώς γίνονται τα πατρόν, αλλά και την εν γένει φιλοσοφία του οίκου. Τις γιορτές ήμασταν πάντα στο μαγαζί, βοηθούσαμε κάνοντας πακέτα ή μεταφέροντας κοστούμια στον χώρο των πελατών. Το ότι δραστηριοποιηθήκαμε εδώ μεγαλώνοντας ήρθε σαν φυσική συνέχεια των πραγμάτων. Ισως γι’ αυτό δεν νιώσαμε κάποιο βάρος όταν αναλάβαμε εμείς», ομολογούν τα δύο αδέλφια και τρίτη γενιά σήμερα στο τιμόνι του ιστορικού αθηναϊκού οίκου.

Στην εποχή της ολοένα πιο γρήγορης μόδας, η τρίτη γενιά του Οίκου Χριστάκης διατηρεί την παράδοση του χειροποίητου και της προσοχής στη λεπτομέρεια που ανέδειξε το ελληνικό brand.

«Από την ίδρυσή του το 1947, ο οίκος Χριστάκης παραμένει στο νεοκλασικό κτίριο της οδού Κριεζώτου 5, στο κέντρο της Αθήνας. Η εικόνα, η ατμόσφαιρα, η αίσθηση που σε τυλίγει μπαίνοντας στο κατάστημα-ραφείο είναι στην ουσία η ίδια με εκείνη της δεκαετίας του ’60 και γι’ αυτό είμαστε υπερήφανοι. Μπορέσαμε δηλαδή ως τρίτη γενιά να διατηρήσουμε την αυθεντική ατμόσφαιρα και το ιστορικό κτίριο, κι έτσι οι παλιοί αναπολούν και συγκινούνται και οι νέοι γοητεύονται, επικροτούν και το απολαμβάνουν», λέει ο Αντώνης.

sxediastis__4_

sxediastis__5_

«Εκτός από καλό ανδρικό ρούχο αυτό που προσφέρουμε στους πελάτες μας είναι η ξεχωριστή εμπειρία. Το γεγονός της διάρκειάς μας αποδεικνύει τη δύναμη της εμπειρίας αυτής. Στο αρχείο μας αυτή τη στιγμή υπάρχουν γύρω στα 34.000 πατρόν. Ερχονται νέοι άνθρωποι να ραφτούν σε εμάς και μπορεί στο αρχείο μας να έχουμε φυλαγμένο το πατρόν του παππού τους. Είναι χαριτωμένο ότι κάποιες φορές συγκρίνουμε τους σωματότυπους», συμπληρώνει ο Χρήστος.

Ο θρυλικός παππούς τους δεν δημοσιοποιούσε τα ονόματα των εκλεκτών πελατών του, αφού συνήθιζε να λέει ότι η γνώμη του κόσμου ήταν η καλύτερη διαφήμιση για εκείνον. «Το ίδιο πιστεύουμε κι εμείς σήμερα. Ξεφυλλίζοντας το αρχείο μας συναντήσαμε προσωπικότητες όπως ο Καραμανλής, ο Χατζιδάκις, ο Χορν και πολλούς ακόμα σημαντικούς άνδρες απ’ όλο το πολιτικό φάσμα, νομικούς, επιχειρηματίες, διπλωμάτες… Για εμάς η διαδικασία της επαφής με τον πελάτη είναι μια πραγματική ιεροτελεστία, καθώς ερχόμαστε σε επαφή με τις βαθύτερες επιθυμίες του. Καθένας που περνά την πόρτα της οδού Κριεζώτου αντιμετωπίζεται ως μοναδικός».

sxediastis__1_

Τα φίνα υφάσματα, οι καλύτερες κλωστές, οι βαμβακερές φόδρες, τα κουμπιά από φίλντισι και πολλά ακόμα εξαιρετικά υλικά με τα οποία δουλεύουν στον οίκο επί δεκαετίες διαφοροποιούν αυτόματα τις δημιουργίες τους. Εξάλλου, ένα πουκάμισο Χριστάκης, με την ποιότητα κατασκευής που το διακρίνει, τη λειτουργική σχεδίαση και τις «ρεζέρβες» που παρέχονται, όπως οι ανταλλακτικές μανσέτες και το ύφασμα για το επόμενο κολάρο, είναι ένα αντικείμενο που αγαπάς, δεν το συγκρίνεις με κανένα άλλο και θέλεις να το διατηρήσεις.

Το λογότυπο που σφραγίζει κάθε δημιουργία του οίκου παραπέμπει στις πιο διαχρονικές αξίες της καλής ζωής. «Εργαζόμαστε πάνω στο όραμα και τις ποιοτικές προδιαγραφές του ιδρυτή παππού μας από μικροί. Και σήμερα, στην εποχή της μαζικής παραγωγής, είμαστε υπερήφανοι για πολλά πράγματα. Οπως ότι εξακολουθούμε να έχουμε το εργαστήριό μας και τους ράφτες μας στο κατάστημά μας», επισημαίνουν ο Αντώνης και ο Χρήστος Νυφλής.

«Χάρη στα πατρόν που έχουμε στο αρχείο μας στέλνουμε χειροποίητα υποκάμισά μας σε πελάτες μας σε όλο τον κόσμο. Αν δεν έχουν φυσικά τον χρόνο να μας επισκεφθούν, αφού οι περισσότεροι απ’ όσους μένουν μόνιμα στο εξωτερικό θα φροντίσουν να ταξιδέψουν στην Αθήνα μόνο και μόνο για να μας επισκεφθούν. Για εμάς, δεν υπάρχει τίποτα πιο επαινετικό από αυτό για τη δουλειά μας».

Το πάθος της οικογένειας για την επιχείρηση και το «όνομα» του οίκου είναι στο DNA τους: «Μια ζωή θυμόμαστε τον παππού μας, αλλά και την υπόλοιπη οικογένεια, να βρίσκεται εδώ, στο κατάστημα. Ο παππούς έβγαζε σπάνια τη μεζούρα από τον λαιμό του, όπως και σπάνια βρισκόταν εκτός χώρου εργασίας. Θα το έκανε μόνο για να πάρει μέτρα από κάποιους πολύ καλούς πελάτες, όπως ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Εφυγε από τη ζωή 103 ετών και ως το τέλος κατέβαινε στο κατάστημα όπου συζητούσαμε, απολάμβανε τον καφέ του και μας μίλαγε για την Πόλη. Για εμάς ο Οίκος Χριστάκης είναι το δεύτερο σπίτι μας».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Best Of Network

Τι ξεχωρίζει έναν ψυχοπαθή από έναν κοινωνιοπαθή; Δύο καθηγητές εξηγούν

Ετσι θα σωθούν τα αυτοκίνητα βενζίνης και diesel;

Γεμάτη τύχη θα είναι αυτή η εβδομάδα για συγκεκριμένα ζώδια

Προορισμοί 1 ώρα από την Αθήνα για τα πρώτα Σαββατοκύριακα του φθινοπώρου

Τουρίστες κατέστρεψαν φυσική πισίνα: «Πέταγαν νομίσματα και έκαναν ευχές»

Τι μπορούν να κάνουν τα laptops με τεχνητή νοημοσύνη;

bwin: Ταξίδι στην αιωνιότητα, κομμάτι της φανέλας των 100 χρόνων του Ολυμπιακού

«Επιτρέπεται» ένα τσιγάρο την ημέρα; Από τον πόνο στο στήθος μέχρι τις στατίνες ένας καρδιολόγος λύνει κάθε απορία

Η Ελληνική υπερασπίδα δε θα είναι των Ισραηλινών

Δείτε Επίσης

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Άννα Βίσση: «Δεν έδωσα εγώ τον τίτλο “απόλυτη” στον εαυτό μου»

Άννα Βίσση: «Δεν έδωσα εγώ τον τίτλο “απόλυτη” στον εαυτό μου» Δευτέρα, 23.9.2024, 14:29 Zappit@ZAPPIT_ «Εγώ απλά κάνω αυτό που αγαπώ», είπε η Άννα Βίσση. Την Άννα Βίσση συνάντησε ο Γρηγόρης Μπάκας στο αεροδρόμιο. Η σπουδαία τραγουδίστρια μίλησε για τις πρόσφατες καλοκαιρινές της συναυλίες, την επερχόμενη εμφάνισή της στο Καλλιμάρμαρο, αλλά και τον τίτλο της

My Style Rocks: Αποχώρηση με άρωμα extravaganza

Δευτέρα, 23.9.2024, 14:09 Zappit@ZAPPIT_ My Style Rocks, καθημερινά στις 16:30 στον ΣΚΑΪ. Η εβδομάδα στο My Style Rocks ξεκινά με Gala Extravaganza! Οι διαγωνιζόμενες γνωρίζουν πολύ καλά πως σήμερα μία fashionista θα αποχωρήσει και μία άλλη θα αναδειχθεί νικήτρια των 2.500 ευρώ. Η συζήτηση στα παρασκήνια περιστρέφεται γύρω από το ποια θα είναι εκείνη που θα ολοκληρώσει την πορεία της στο διαγωνισμό.

Ο Γιώργος Παπαδάκης έκανε εκπομπή από το σπίτι του – «Για τέταρτη φορά με επισκέφτηκε ο κορονοϊός»

Διαφορετική ήταν η έναρξη της σημερινής εκπομπής «Καλημέρα Ελλάδα» με τον Γιώργο Παπαδάκη, καθώς ο παρουσιαστής καλημέρισε τους τηλεθεατές από το σπίτι του. «Καλημέρα, παιδιά! Γιατί είσαστε εσείς εκεί κι εγώ εδώ από το σπίτι μου; Τι γυρεύω εγώ εδώ; Πολλά μπορεί να έχουν συμβεί. Το ένα είναι να ξύπνησα αργά και να υπήρχε συνεργείο εδώ πέρα

Καλλισθενική γυμναστική: 5 τρόποι που η προπόνηση με το βάρος του σώματος μπορεί να μας ωφελήσει

FITNESS Η καλλισθενική γυμναστική προσφέρει πολυάριθμα οφέλη, και το καλύτερο είναι ότι δεν χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός ή ακριβές συνδρομές για να τα απολαύσετε YGEIAMOU.GR TEAM 24/09/2024 08:35:16 Η καλλισθενική γυμναστική, ή αλλιώς η γυμναστική με το βάρος του σώματος, έχει βαθιές ρίζες που χρονολογούνται από την αρχαία Ελλάδα. Παρόλο που αποτελεί μια από τις πιο

Υπάρχει αλάτι που είναι πιο υγιεινό; 6 τύποι και όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διατροφή σας

Το αλάτι αποτελεί βασικό συστατικό στη διατροφή μας, ωστόσο η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, όπως υπέρταση. Παρακάτω αναλύουμε έξι τύπους αλατιού και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Είναι κάποιο αλάτι πιο υγιεινό; 1. Επιτραπέζιο αλάτι Το επιτραπέζιο αλάτι είναι το πιο κοινό και έχει εμπλουτιστεί με ιώδιο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη

Ματ Λε Μπλανκ: Μετά τον χαμό του Μάθιου Πέρι έχει απομονωθεί & τα «Φιλαράκια» ανησυχούν για εκείνον

Οι φίλοι και συμπρωταγωνιστές του Ματ Λε Μπλανκ από τη θρυλική σειρά «Τα Φιλαράκια» ανησυχούν έντονα για εκείνον. Τι έχει συμβεί;

Γιώργος Νινιός: «Το σιχαίνομαι, με έχει βασανίσει πάρα πολύ, αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι γι’ αυτό»

Την αλήθεια του εξέφρασε μέσα από τηλεοπτική του συνέντευξη ο Γιώργος Νινιός ο οποίος σπάνια μιλάει δημόσια επιθυμώντας να «μιλάει» μέσα από τους ρόλους του.

Olivia Wilde: Η επιστροφή της άσωτης σταρ

Olivia Wilde: Η επιστροφή της άσωτης σταρ Δύο χρόνια μετά το αμφιλεγόμενο «Μην ανησυχείς, αγάπη μου» και τη σκανδαλώδη σχέση της με τον Χάρι Στάιλς, που της στοίχισε σε δημοτικότητα, η πολύπλευρη καλλιτέχνις επανακάμπτει ως πρωταγωνίστρια σε ερωτικό θρίλερ και ως σκηνοθέτις σε τέσσερις ταινίες Μαριλού Πανταζή 24.09.2024, 07:36 Η Ολίβια Γουάιλντ δεν σταματά να

Survivor – Βαριές κατηγορίες από την αδερφή της Παρασκευής Κερασιώτη: “Με είπε αμόρφωτη, ότι δεν είμαι όμοιά της”

Απαξιωτικά σχόλια από τη Χριστιάνα στη Μαρία στο Survivor. Τεταμένες είναι οι σχέσεις της Μαρίας Κερασιώτη και της Χριστιάνας Γρηγοράσκου στο Survivor. Μάλιστα, η πρώτη ανέφερε στην κάμερα πως η συμπαίκτριά της την αποκάλεσε αμόρφωτη. «Πριν συζητούσαμε και δεν πρόλαβα να ολοκληρώσω τον λόγο μου. Έλεγε τα δικά της ότι δεν αντέχει και μόλις τα

Ρουκ Ζουκ – Πρεμιέρα: Η Ζέτα Μακρυπούλια πήρε “παρουσίες” για 8η σεζόν

Δευτέρα, 23.9.2024, 15:14 Zappit@ZAPPIT_ "Θα κάνουμε αυτό που ξέρουμε να κάνουμε καλά: να περνάμε καλά, να χαιρόμαστε για μία ολόκληρη ώρα, παίζοντας σαν τα μικρά παιδιά". Στον όγδοο κύκλο του «Ρουκ Ζουκ» καλωσόρισε τους τηλεθεατές του ΑΝΤ1 η Ζέτα Μακρυπούλια. Η γνωστή ηθοποιός και παρουσιάστρια έκανε πρεμιέρα το μεσημέρι της Δευτέρας (23/9) με τα νέα

Κατιάνα Μπαλανίκα για τον Γιώργο Μαρίνο: «Δεν με άφηνε να πάω αλλού, τα καλοκαίρια δεν είχα να φάω»

«Ο Γιώργος Μαρίνος με θεωρούσε “δική του”, με βασάνιζε και λίγο, δεν με άφηνε να δουλέψω το καλοκαίρι και διάφορα τέτοια. Ήταν μια κατάσταση πατριαρχική, όπως θα τη λέγαμε σήμερα», ανέφερε η Κατιάνα Μπαλανίκα. Για τη συνεργασία της με τον Γιώργο Μαρίνο, τη χρυσή πορεία τους αλλά και τις φορές που δεν την άφησε να

Τι λένε τα ζώδια για σήμερα Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπουν τα ζώδια για σήμερα Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου. Πώς θα είναι η μέρα σου; Τι προβλέπει το ζώδιο και ο ωροσκόπος για σήμερα; Ταύρος: Μπορεί να προκύψει μια συζήτηση που καθαρίζει τον αέρα ή σου δίνει μια όμορφη αίσθηση ότι πηγαίνεις σε σωστό δρόμο. Είσαι σίγουρη και εκφραστική στο πρώτο μισό της