Μαριλένα Κουτσούκου, η νέα μούσα της Art Athina

Date:

Μαριλένα Κουτσούκου, η νέα μούσα της Art Athina

art-athina-mk

Η διευθύντρια ανάπτυξης του ελληνικού φουάρ τέχνης φτιάχνει έναν «οδηγό επιβίωσης» για τη φετινή, ακόμα μεγαλύτερη και πιο διευρυμένη διοργάνωση που θα ομορφύνει την πόλη

Συνέντευξη στον Κώστα Μπουρούση

Φωτογραφίες: Πάνος Γιαννακόπουλος

Επιμέλεια Λίζη Παπάζογλου

Καμισόλ Hyacinth, Zeus + Δione. Παντελόνι Saint Laurent, Luisa

Για τη Μαριλένα Κουτσούκου αν κάτι οφείλει να κάνει η τέχνη αυτό είναι να συγκινεί. Δεν έχει σημασία εάν το αίσθημα θα είναι θετικά ή αρνητικά φορτισμένο. Το ζήτημα είναι να γεννιέται κάθε φορά που ένα έργο τέχνης φτάνει στον νομοτελειακό παραλήπτη του, τον θεατή. Αλλωστε και η σχέση της διευθύντριας ανάπτυξης της Art Athina με τις καλές τέχνες ξεκίνησε με τρόπο βιωματικό, οργανικό. Ο λάτρης των εικαστικών πατέρας της ήταν εκείνος που της πρόσφερε τα πρώτα -καθοριστικά, όπως αποδείχθηκε- ερεθίσματα.

Μπορεί η ευρυμαθής και πολυταξιδεμένη millennial να σπούδασε αρχικά οικονομικά και διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστόνης, όμως μέσω ενός μεταπτυχιακού προγράμματος στη Μουσειολογία ξεκίνησε τελικά την επαγγελματική ενασχόλησή της με την τέχνη – ανάμεσα στην επιμελητική δουλειά της ξεχωρίζει η έκθεση «Odyssey» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, αλλά και το project «Dialogos» του πρίγκιπα Νικόλαου στο Art Palm Beach στο Μαΐάμι.

Πλέον η Κουτσούκου είναι σάρκα από τη σάρκα της ομάδας τής Art Athina ή αλλιώς ενός από τους σημαντικότερους, τους πιο δραστήριους και τους πλέον λαοφιλείς θεσμούς τέχνης στη χώρα μας. Από το νευραλγικό πόστο της διευθύντριας ανάπτυξης οραματίζεται -και κατευθύνει από φέτος τις γνώσεις και τις δυνάμεις της για- μια ακόμα μεγαλύτερη, ακόμα πιο ανοιχτή και ακόμα πιο συνεργατική διοργάνωση.

Λίγες ημέρες πριν από τα εγκαίνια της φετινής φουάρ που θα φιλοξενηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο (19-23/9), με τη συμμετοχή 71 αιθουσών τέχνης από την Ελλάδα και 10 χωρών από το εξωτερικό, η μουσειολόγος εξηγεί γιατί το μόνο που μπορεί να κάνει η τέχνη είναι να μας κάνει πιο πλούσιους και τελικά καλύτερους ανθρώπους.

art-athina__2_
Πουκάμισο, Grace Atelier. Φούστα Dries Van Noten, Enny Monaco. Μπαλαρίνες, Chanel

GALA: Τι κάνει μια διευθύντρια ανάπτυξης;
ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΥ: Είναι η πρώτη Art Athina στην οποία λαμβάνω μέρος ως μέλος της πυρηνικής ομάδας του θεσμού, ως διευθύντρια ανάπτυξης. Και είμαι πραγματικά ενθουσιασμένη που μπαίνω σε μια τέτοια πολύ δεμένη, πολύ δυναμική και έμπειρη ομάδα. Ο ρόλος μου σχετίζεται με τη στρατηγική ανάπτυξη, τη βιωσιμότητα και τη διεύρυνση της έκθεσης μέσω σύναψης συνεργασιών και συνεργειών με εταιρείες και οργανισμούς. Εκείνο που κυρίως αναζητούμε είναι όχι υποστηρικτές με την τυπική έννοια του όρου, αλλά συνεργάτες. Αλλωστε η Art Athina δεν είναι απλώς ένας τόπος συνάντησης για τους λάτρεις της τέχνης. Προάγει από τη μία την ευαισθητοποίηση των επισκεπτών σε σχέση με ζητήματα που μας απασχολούν -όπως το περιβάλλον, η βιωσιμότητα, η συμπερίληψη, η εξωστρέφεια-, επιδιώκει από την άλλη να δημιουργήσει φιλότεχνους και να δώσει το έναυσμα για να βάλουν την τέχνη στη ζωή τους.

G.: Ποια είναι η σχέση σου με την τέχνη;
Μ.Κ.: Είμαι μουσειολόγος και επιμελήτρια. Από το 2011 έως το 2021 έζησα στο Κατάρ, όπου ξεκίνησα και επίσημα την επαγγελματική μου σχέση με την τέχνη. Πάντα αγαπούσα την τέχνη. Ο πατέρας μου ήταν λάτρης ειδικά της ελληνικής τέχνης του 19ου και του 20ού αιώνα και από εκείνον πήρα τα πρώτα μου ερεθίσματα.

G.: Θυμάσαι το πρώτο έργο που σε συγκίνησε;
Μ.Κ.: Μου άρεσε πάντα ο Τσαρούχης. Θεωρώ όμως ότι και εκεί λειτούργησε η επιρροή του πατέρα μου.

G.: Στο Κατάρ, αλήθεια, πώς βρέθηκες;
Μ.Κ.: Πήγα με την οικογένειά μου για επαγγελματικούς λόγους του συζύγου μου, όμως τελικά αποδείχθηκε μια πολύ ωραία εμπειρία και μια μοναδική ευκαιρία. Τότε ήταν η περίοδος που αναπτύσσονταν πολύ τα μουσεία και οι πολιτιστικοί οργανισμοί στη χώρα.

G.: Και λογικά επένδυαν πολύ χρήμα στην τέχνη.
Μ.Κ.: Ξέρεις, το χρήμα από μόνο του δεν λέει κάτι. Πρέπει να υπάρχει η διάθεση, το ενδιαφέρον, η αγάπη. Αλλιώς το αποτέλεσμα δεν μένει. Στο Κατάρ έκανα το μεταπτυχιακό μου στο campus του UCL και κατόπιν ξεκίνησε η επίσημη επαγγελματική σχέση μου με την τέχνη.

G.: Η ζωή στο Κατάρ πώς ήταν;
Μ.Κ.: Είχε πολύ ενδιαφέρον. Οπως ανέφερα, η χώρα αναπτυσσόταν πολύ γρήγορα εκείνη την περίοδο και επένδυε πολύ στον πολιτισμό, στην εκπαίδευση και τον αθλητισμό. Το να βρίσκεσαι εκεί, εκτός από ενδιαφέρον, είχε και πολλές ευκαιρίες. Υπήρχε η διάθεση για δημιουργία, ενδιαφέρον για οτιδήποτε νέο και όραμα.

G.: Η καθημερινότητα για μια γυναίκα σε μια ισλαμική χώρα πώς ήταν;
Μ.Κ.: Θα έλεγα ότι η ζωή και η καθημερινότητα ήταν αρκετά εύκολες. Υπάρχουν αρκετές γυναίκες σε ηγετικές θέσεις – ειδικά στο κομμάτι του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.

G.: Αρα δεν αντιμετώπισες το στερεότυπο της καταπιεσμένης γυναίκας;
Μ.Κ.: Δεν το έζησα και δεν το είδα καθόλου. Ισως σε κάποια θέματα γυναικείας ηγεσίας ήταν ακόμα και πιο μπροστά από μας.

G.: Και η επιστροφή στην Ελλάδα πώς ήταν;
Μ.Κ.: Γύρισα στην Ελλάδα και βρήκα τα πράγματα πολύ ενδιαφέροντα, σε μια διαδικασία αλλαγής. Συνέβαιναν και συμβαίνουν πολύ ωραία πράγματα στη χώρα. Νομίζω, βρισκόμαστε σε μια εξαιρετική συγκυρία για την τέχνη και θεωρώ πως η Art Athina, που είναι η μεγαλύτερη εικαστική διοργάνωση στη χώρα, ενισχύει πολύ την πολιτιστική ταυτότητα της Ελλάδας και βέβαια την καλλιτεχνική κοινότητα.

G.: Φαίνεται ότι ενδιαφέρει και το κοινό. Προσωπικά μου κάνει εντύπωση.
Μ.Κ.: Γιατί το λες αυτό;

G.: Γιατί πιστεύω ότι ως είδος βαδίζουμε με συνέπεια στην αποκτήνωση.
Μ.Κ.: Πολύ δυσάρεστη σκέψη.

G.: Πάντως υπάρχει ακόμα ο κόσμος που αναζητά ερεθίσματα.
Μ.Κ.: Δεν είναι τυχαίο ότι η διοργάνωσή μας κάθε χρόνο μεγαλώνει, ενδιαφέρει τον κόσμο, παραμένει ένας ζωντανός οργανισμός.

G.: Τι πιστεύεις ότι πρέπει να έχει ένα έργο τέχνης για να ενδιαφέρει;
Μ.Κ.: Εξαιρετικά δύσκολη ερώτηση. Για μένα πρέπει πρώτα απ’ όλα να σε συγκινεί. Το θεωρώ σημαντικότερο από το εάν την καταλάβεις ή αν θα σου την εξηγήσει κάποιος. Το κυρίαρχο, κατά τη γνώμη μου, είναι να τη νιώσεις. Ετσι δημιουργεί καθένας μας την προσωπική σχέση του με την τέχνη. Οσο πιο πολύ ερχόμαστε σε επαφή μαζί της, πάντως, τόσα περισσότερα πράγματα αντιλαμβανόμαστε και τελικά «βλέπουμε». Το θεωρώ κρίσιμο να βλέπουμε έργα τέχνης, να επισκεπτόμαστε μουσεία και γκαλερί, να είμαστε παρόντες σε πολιτιστικά γεγονότα. Μόνο πιο πλούσιοι γινόμαστε.

G.: Εστω ότι αύριο καταστρέφεται ο κόσμος και μπορείς να σώσεις ένα και μόνο έργο τέχνης. Ποιο επιλέγεις;
Μ.Κ.: Τον Παρθενώνα. Αυτό είναι το υπέρτατο έργο τέχνης για μένα.

G.: Τον επισκέπτεσαι;
Μ.Κ.: Οταν έχεις τρία παιδιά, η αλήθεια είναι ότι βρίσκεις συχνά την ευκαιρία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Best Of Network

Το υπερ-όσπριο που ρίχνει χοληστερόλη και σάκχαρο – Το κόλπο για να το απολαύσετε χωρίς ενοχλήσεις στο έντερο

Η Ελληνική υπερασπίδα δε θα είναι των Ισραηλινών

Οι σχέσεις αυτών των ζωδίων ανθίζουν μέχρι και τον Ιούνιο του 2025

5 οικονομικοί city break προορισμoί στην Ευρώπη

Ανοίγει κατάστημα Shein στo Παγκράτι; Τι αναφέρει η αφίσα και τι η εταιρία

 Τρεις δεκαετίες ασφάλεια, ποιότητα και προσφορά σε Οικονομία και Κοινωνία

Πέντε αξέχαστες ημέρες με τον Deepak Chopra στο Σούνιο

Αυτά τα αγόρια καθυστερούν να μπουν στην εφηβεία – Έχουν μικρότερους όρχεις και λιγότερη τεστοστερόνη από τους συνομιλήκους τους

Ο διάσημος Ελληνας που απολαμβάνει τη νέα συλλεκτική Lamborghini του

Δείτε Επίσης

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Διονύσης Πρώιος: Ερωτηματικά για τις συνθήκες του θανάτου

Ο Διονύσης Πρώιος άφησε την τελευταία του πνοή το μεσημέρι της Παρασκευής 20/9, σε ηλικία 58 ετών, με τη μηχανή που είχε σκοτωθεί και ο γιος του.

Οικονομάκου: Το ταξίδι στο Μιλάνο, η νέα τρυφερή φώτο με τον Μπρούνο & το σχόλιο που ουδείς περίμενε

H Αθηνά Οικονομάκου για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα ταξίδεψε στην Ιταλία για χάρη του Μπρούνο Τσερέλα, αλλά και για την εβδομάδα μόδας που ήταν στο Μιλάνο. Η ηθοποιός δημοσίευσε μοναδικές φωτογραφίες στον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram από το ταξίδι της έχοντας πάντα στο πλευρό της τον σύντροφό της. Η Αθηνά πόσταρε φωτογραφίες

Σπάνιες φωτογραφίες του Μπρους Γουίλις σε βόλτα στην Καλιφόρνια

Ο αγαπημένος ηθοποιός Μπρους Γουίλις, που εδώ και χρόνια παλεύει με την μετωποκροταφική άνοια εθεάθη σε μια σπάνια έξοδο στους δρόμους της Καλιφόρνια. Λίγες μέρες μετά τη δήλωση της κόρης του Ταλούλα, ότι ο Μπρους Γουίλις είναι σχετικά καλά δεδομένων των συνθηκών, ο Μπρους Γουίλις απαθανατίστηκε μέσα σε ένα αυτοκίνητο στο Brentwood της Καλιφόρνια. Σύμφωνα

Η σύντροφος του Μικ Τζάγκερ, Μέλανι Χάμρικ, δεν ενδιαφέρεται για το χάσμα ηλικίας τους που φτάνει τα 44 χρόνια: Έβαλα παρωπίδες

Η σύντροφος του Μικ Τζάγκερ, Μέλανι Χάμρικ, δεν ανησυχεί για τη διαφορά ηλικίας που έχει με τον αγαπημένο της που φτάνει τα 44 χρόνια. Το ζευγάρι απέκτησε τον Δεκέμβριο του 2016 έναν γιο, τον Ντεβερό.   «Δεν το σκέφτομαι», δήλωσε η 37χρονη σε συνέντευξή της στους «Sunday Times» που δημοσιεύτηκε στις 22 Σεπτεμβρίου. «Ο καθένας

Η Κλόντια Σίφερ με μπικίνι στις νέες φωτογραφίες από τις διακοπές της στην Ελλάδα

Η Κλόντια Σίφερ δημοσίευσε στο προφίλ της στο Instagram φωτογραφίες από τις καλοκαιρινές διακοπές που έκανε φέτος στην Ελλάδα. Το πασίγνωστο μοντέλο αναπολεί το ελληνικό καλοκαίρι και στις νέες φωτογραφίες της τη βλέπουμε να ποζάρει με μαγιό. H Kλόντια Σίφερ έχει επισκεφθεί τη χώρα μας αρκετές φορές και μάλιστα φέτος, όπως και το 2023, γιόρτασε τα

Μαρία Σολωμού για Mente Fuerte: «Έχουν λυσσάξει για το τι γίνεται μεταξύ μας»

«Τίποτα δε γίνεται με τον Mente Fuerte. Δουλειά σας γίνεται», είπε η Μαρία Σολωμού. Για την «τρέλα» που έχουν τα Μέσα Ενημέρωσης σχετικά με το τι σχέση έχει με τον Mente Fuerte, για το πόσο sexy νιώθει αλλά για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που παίζει στη ζωή της ο έρωτας, μίλησε μεταξύ άλλων στο περιοδικό InStyle

7 πολύ καλοί λόγοι για να βάζετε κανέλα στον καφέ σας

Ο καφές είναι για πολλούς η απαραίτητη ώθηση για να ξεκινήσει η μέρα. Τι θα λέγατε αν με την προσθήκη λίγης κανέλας, μπορείτε να κάνετε αυτή τη συνήθεια ακόμη πιο ωφέλιμη για την υγεία σας; Η κανέλα, εκτός από το υπέροχο άρωμα και τη γεύση της, έχει και μια πληθώρα ευεργετικών ιδιοτήτων. Ακολουθούν 7 εξαιρετικοί

Γεροντιδάκης στο gossip-tv: «Είναι πολύ ωραίο κάποιες φορές να λες κι ένα μπράβο στον εαυτό σου»

Ο Γιώργος Γεροντιδάκης, γνωστός για το ταλέντο του και την επιτυχημένη καριέρα του στην τηλεόραση αλλά και στο θέατρο, παραχώρησε μια αποκλειστική συνέντευξη στο gossip-tv, όπου μίλησε φυσικά για το νέο του ρόλο στη σειρά Grand Hotel του ΑΝΤ1 και όχι μόνο. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής μας, μίλησε με ενθουσιασμό για τη νέα αυτή

Δανάη Μπάρκα: Η ρουτίνα που δεν αλλάζει ποτέ πριν την πρεμιέρα της – Να τι έκανε Κυριακή βράδυ!

Η εκπομπή της Δανάης Μπάρκα επιστρέφει σήμερα 23 Σεπτέμβρη, σε νέα ώρα, στο Mega. Η νεαρή παρουσιάστρια, έκανε μια ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, το βράδυ της Κυριακής και μας ενημέρωσε τι έκανε λίγες ώρες πριν την πρεμιέρα της. Πόσταρε μια σειρά από φωτογραφίες και έγραψε στη λεζάντα της: Λίγες ώρες πριν την

Η φρικιαστική ιστορία των αδερφών Μενέντεζ που σκότωσαν τους γονείς τους

Έγινε σειρά στο Netflix - Πρόκειται για μία από τις πιο αμφιλεγόμενες υποθέσεις στις ΗΠΑ 

Η Μαρία Μενούνος κάνει διακοπές στη Μύκονο με την κόρη της – Δείτε φωτογραφίες

Στη Μύκονο βρίσκεται η Μαρία Μενούνος μαζί με την κόρη της, Aθηνά, και απολαμβάνει τον ήλιο και τη θάλασσα. Η ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός δημοσίευσε στο προφίλ της στο Instagram φωτογραφίες από το «νησί των ανέμων» και σημείωσε: «Είχα ξεχάσει πόσο φυσάει στη Μύκονο. Ευτυχώς, ο καφές μου έμεινε στην κούπα». Σε κάποια στιγμιότυπα, η Μαρία Μενούνος

Καρκίνος του μαστού: Τι κίνδυνο κρύβει το κάπνισμα για τις ασθενείς που δεν το κόβουν

Τι ρόλο παίζει στις ασθενείς οι οποίες υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο στο στήθος τους. Εξαιρετικά επικίνδυνο είναι το κάπνισμα για τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού που δεν το κόβουν. Νέα μελέτη αποκαλύπτει πως αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο να παρουσιάσουν μία άλλη μορφή καρκίνου στο μέλλον. Η μορφή αυτή είναι ο καρκίνος του