Οι μύκητες μεταλλάσσονται επικίνδυνα, καθώς ο κόσμος θερμαίνεται – Σήμα κινδύνου από νέα έρευνα

Date:

Σαν ένα δυστοπικό – μεταποκαλυπτικό κινηματογραφικό σενάριο, οι αυξανόμενες θερμοκρασίες προκαλούν μεταλλάξεις στους μύκητες με τρόπους που όχι μόνο τους καθιστούν υπερμολυσματικούς, αλλά και ανθεκτικούς στα φάρμακα.

Όπως διαπιστώθηκε από πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Microbiology, αυτή η εφιαλτική εξέλιξη θα μπορούσε να είναι μια πραγματικότητα. «Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς ο κόσμος θερμαίνεται», σημείωσε η ερευνητική ομάδα του Ιατρικού Πανεπιστημίου Ναντζίνγκ της Κίνας, με επικεφαλής την Jingjing Huang.

«Ο κίνδυνος και η σημασία των νέων παθογόνων μυκήτων πιστεύεται ότι υποτιμούνται σοβαρά», τονίζουν στα συμπεράσματά τους και προσθέτουν:

«Η μεταλλαξιγένεση (η διαδικασία με την οποία οι γενετικές πληροφορίες ενός οργανισμού αλλάζουν με τη δημιουργία μετάλλαξης) λόγω της θερμοκρασίας μπορεί να επιτρέψει την ανάπτυξη μυκήτων παν-ανθεκτικών στα φάρμακα και υπερ-μολυσματικών. Η παγκόσμια υπερθέρμανση μπορεί να προάγει την εξέλιξη νέων παθογόνων μυκήτων».

Όπως αναφέρει το Science Alert, οι μυκητιασικές λοιμώξεις ήδη προκαλούν περίπου 3,75 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα είδη προτιμούν πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες από αυτές που βρίσκονται μέσα στο ανθρώπινο σώμα.

Όμως, έρευνα έχει υποδείξει ότι οι μύκητες αναγκαζόμενοι να προσαρμοστούν σε θερμότερα περιβάλλοντα μπορεί να αλλάξουν εντελώς τη φυσιολογία τους.

Οι επιστήμονες πρόσφατα εντόπισαν τον πρώτο γνωστό μύκητα που πιθανόν εμφανίστηκε ως παθογόνος λόγω της κλιματικής αλλαγής: τον Candida auris. Καθώς κάποιοι μύκητες γίνονται πιο ανθεκτικοί στη ζέστη, περισσότερα είδη θα αναγνωρίσουν το σώμα των θηλαστικών ως ένα προστατευτικό καταφύγιο όπου μπορούν να ανθίσουν.

Η έρευνα

Αναλύοντας αρχεία μυκητιασικών λοιμώξεων από 96 νοσοκομεία στην Κίνα μεταξύ 2009 και 2019, η ομάδα της Huang εντόπισε μια ομάδα μυκήτων που δεν είχε ποτέ εντοπιστεί προηγουμένως σε ανθρώπους. Ο Rhodosporidiobolus εμφανίστηκε σε ανθρώπινο σώμα ανεξάρτητα σε δύο άσχετες μεταξύ τους περιπτώσεις.

Το ένα στέλεχος απομονώθηκε από έναν 61χρονο ανοσοκατασταλμένο άνδρα, που πέθανε από πολυοργανική ανεπάρκεια παρά τις θεραπείες με τα αντιμυκητιασικά φάρμακα φλουκοναζόλη και κασποφουγκίνη. Το δεύτερο στέλεχος απομονώθηκε από έναν 85χρονο άνδρα που πέθανε από αναπνευστική ανεπάρκεια μετά από θεραπεία με φλουκοναζόλη.

Συμπεριλαμβάνοντας αυτά τα δύο στελέχη και άλλα από περιβαλλοντικές πηγές, οι ερευνητές απομόνωσαν οκτώ διαφορετικά είδη Rhodosporidiobolus και τα εξέθεσαν στη μέση θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος των 37 °C στο εργαστήριο. Τα είδη R. fluvialis και R. nylandii επέδειξαν ιδιαίτερη ανοχή τη ζέστη. Μάλιστα για το είδος R. fluvialis, το θερμό περιβάλλον πυροδότησε και μια μετάβαση από τη μορφή μονόκυττου ζυμομύκητα σε μια πιο επιθετική ψευδοϋφική φάση.

Και τα δύο είδη παρουσίασαν την ίδια ανοχή όταν εισήχθησαν σε ποντίκια. Στην ψευδοϋφική του μορφή, το R. fluvialis όχι μόνο ευημερούσε σε θερμότερες συνθήκες αλλά ήταν πιο ανθεκτικό στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, σκοτώνοντας περισσότερα από αυτά αντί να το σκοτώνουν. Τόσο ο μύκητας R. fluvialis όσο και ο R. nylandii αποδείχθηκαν επίσης ανθεκτικοί και στα τρία πιο κοινά χρησιμοποιούμενα αντιμυκητιασικά φάρμακα – φλουκοναζόλη, κασποφουγκίνη και αμφοτερικίνη Β.

Η Huang και οι συνεργάτες της βρήκαν μια ουσία στην οποία ο Rhodosporidiobolus δεν φαινόταν να προσαρμόζεται τόσο εύκολα: την πολυμυξίνη Β – ένα εγκεκριμένο από τον FDA βακτηριοκτόνο. Δυστυχώς, αυτό το φάρμακο είναι τοξικό για τα νευρικά και τα νεφρικά κύτταρα.

Κίνδυνος μιας ολέθριας πανδημίας

Καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται, αυτές οι μεταλλάξεις των μυκήτων θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο μιας ολέθριας πανδημίας. Για αυτό, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, είναι επείγουσα ανάγκη η ανάπτυξη περισσότερων μυκητοκτόνων φαρμάκων.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μαρίνα Βερνίκου: Στο Ντουμπάι σε πάρτι με θέμα τα «Μάτια Ερμητικά Κλειστά»

Μαρίνα Βερνίκου: Στο Ντουμπάι σε πάρτι με θέμα τα «Μάτια Ερμητικά Κλειστά» Μαρίνα Βερνίκου: Στο Ντουμπάι σε πάρτι με θέμα τα «Μάτια Ερμητικά Κλειστά» Με αφορμή τα γενέθλια φίλου της - Δείτε φωτογραφίες Σχετικά Άρθρα Thema Insights Πώς θα γίνεις πετυχημένος Pastry Chef Όλα τα tips για να διαλέξεις την καλύτερη σχολή ζαχαροπλαστικής που θα

Light: Έκανε πρόταση γάμου στη σύντροφό του

Light: Έκανε πρόταση γάμου στη σύντροφό του Το ζευγάρι αποκάλυψε τα νέα μέσω του Ιnstagram Ο Light έκανε πρόταση γάμου στη σύντροφό του, Άννα Θεοδωρίδη. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους στην Τοσκάνη της Ιταλίας, ο τράπερ ζήτησε από την επί 3 χρόνια σύντροφό του να την παντρευτεί. Την αποκάλυψη της χαρμόσυνης είδησης έκαναν οι δυο τους

Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Δέχθηκα τηλεφώνημα για εκπομπή που είναι τώρα στον αέρα με άλλη παρουσιάστρια

Οι τηλεοπτικές κάμερες συνάντησαν την Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, η οποία αποκάλυψε ότι είχε δεχθεί πρόταση να αναλάβει την παρουσίαση μιας εκπομπής που είχε κάνει στο παρελθόν και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στον αέρα με άλλη παρουσιάστρια. «Όταν ήμουν έγκυος, είχα δεχθεί ένα τηλεφώνημα από κάτι που μου άρεσε πολύ. Καθημερινό δεν είναι ζωντανό, αλλά βιντεοσκοποημένο. Τώρα

Σκότωσαν 29χρονο μοντέλο στην Κόστα Ρίκα, ενώ περίμενε να πάρει ταξί για τα γενέθλια της κόρης του

Η 29χρονη Γουλιάνα Καστίγιο, που εργαζόταν ως μοντέλο, σκοτώθηκε από τα πυρά αγνώστων ενώ περίμενε ταξί για να πάει στα γενέθλια της κόρης της. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «The Sun», η 29χρονη πυροβολήθηκε θανάσιμα περίπου στις 11 το πρωί της Κυριακής, ενω περίμενε να την παραλάβει το ταξί που είχε κλείσει από την Uber. Δύο κακοποιοί

Τρεις διατάσεις για ανακούφιση από τον πόνο στον αυχένα

Ο πόνος στον αυχένα είναι από τα πιο κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας. Μπορεί να προκύψει από την κακή στάση του σώματος, την παρατεταμένη χρήση του υπολογιστή ή ακόμα και από το άγχος. Ωστόσο, με την ενσωμάτωση κάποιων απλών διατάσεων στην καθημερινή σας ρουτίνα, μπορείτε να μειώσετε την ένταση, να βελτιώσετε την κινητικότητα

Γιώργος Χατζηνάσιος: «Μου έδωσε τη μισή τσίχλα, μεταβίβασε το DNA της και τέρμα»

O Γιώργος Χατζηνάσιος μίλησε για τη σύζυγό του και τη γνωριμία τους Αρχικά ανέφερε στον Μάνο Νιφλή: «Ήρθε και μου είπε ότι είστε καταπληκτικός πιανίστας και σας θαυμάζω. Στην ίδια παρέα ήταν και μία άλλη κοπέλα, που έστειλε ένα ραβασάκι σε εμένα με ένα γκαρσόνι το τηλέφωνό της. Με πήρε και μου είπε να έρθω

Χείμαρρος ο Βασάλος:«Είναι ανήθικο! Τι ανθρωποφαγία είναι αυτή;»

Ο Κωνσταντίνος Βασάλος μέσα από το κανάλι Raw House στο Youtube μίλησε για τον Μάρκο Σεφερλή και την κόντρα με τον Γιώργο Λιάγκα .

Ο Νίκος Μουτσινάς απαντά για την περιπέτεια της υγείας του: “Όλα είναι καλά τώρα”

Ο Νίκος Μουτσινάς απαντά για την περιπέτεια της υγείας του: «Όλα είναι καλά τώρα» Δευτέρα, 30.9.2024, 23:01 Zappit@ZAPPIT_ Ο παρουσιαστής διαψεύδει τα σενάρια περί αναβολής της νέας του εκπομπής. Το δικό του μήνυμα μέσα από τα social media έστειλε ο Νίκος Μουτσινάς το βράδυ της Δευτέρας (30/9). Ο παρουσιαστής του Alpha θέλησε να εκφράσει την

The Chase: “Σάστισε” η Μαρία Μπεκατώρου με την… αμαρτωλή ερώτηση από το παρελθόν

Ήταν η ίδια ερώτηση με την οποία είχε γίνει viral πριν χρόνια στο "Still Standing".

Κανένα κρούσμα ελονοσίας και δάγκειου πυρετού στην Ελλάδα

Κανένα κρούσμα ελονοσίας και δάγκειου πυρετού δεν καταγράφηκε τη φετινή περίοδο στην Ελλάδα, γεγονός που αποτιμάται ως θετική εξέλιξη. Ειδικά για την περίπτωση της ελονοσίας την τελευταία τριετία δεν καταγράφηκε κανένα ενδημικό κρούσμα στην Ελλάδα, ενώ την περίοδο 2009 – 2021 είχαν σημειωθεί μεμονωμένα κρούσματα ή συρροές αυτόχθονων κρουσμάτων ελονοσίας στην Ευρώπη (συνολικά 157 κρούσματα)

Η σύζυγoς του Γιάννη Αντετοκούνμπο μιλά πρώτη φορά για την επιλόχειο κατάθλιψη: Έκανα ψυχοθεραπεία

Την πρώτη της συνέντευξη παραχώρησε η σύζυγος του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην ελληνική Vogue και την Κέλλυ Σταυροπούλου. Η Μαράια Ριντλσπρίγκερ αποκάλυψε στο περιοδικό πως ήρθε αντιμέτωπη με την επιλόχειο κατάθλιψη, την οποία και ξεπέρασε με την ψυχοθεραπεία, αλλά και με τη βοήθεια του συζύγου της. Προτιμάτε να σας λέω Ριντλσπρίγκερ ή Αντετοκούνμπο; Αντετοκούνμπο. Άλλωστε, είμαστε και επίσημα παντρεμένοι

Υπέρταση κύησης: Οι παράγοντες που την προκαλούν – Οι τρόποι αντιμετώπισης

Η υπέρταση στην κύηση είναι όταν η πίεση κυμαίνεται πάνω από 140/90 (mmHg). Η αρτηριακή πίεση πρέπει να λαμβάνεται και να τεκμηριώνεται σε δύο ή περισσότερες μετρήσεις, με διαφορά τουλάχιστον τεσσάρων ή έξι ωρών. Γενικά οι υπερτασικές διαταραχές επηρεάζουν όλο και μεγαλύτερο ποσοστό που φτάνει το 5% έως 10% των γυναικών κατά τη διάρκεια της