Μια αθόρυβη διατροφική διαταραχή στα παιδιά – Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ARFID

Date:

Η ARFID (Avoidant Restrictive Food Intake Disorder), «διαταραχή περιορισμένης πρόσληψης τροφίμων», είναι μια σχετικά νέα διατροφική διαταραχή, που επηρεάζει κυρίως τα παιδιά.

Πρόκειται για εξαιρετικά επιλεκτικά στη διατροφή τους παιδιά, τα οποία συνήθως έχουν μικρό ενδιαφέρον για κατανάλωση τροφής. Αυτό οδηγεί σε κακή ή ελλιπή διατροφή, προκαλώντας προβλήματα στην ανάπτυξη.

Τα σημάδια της ARFID

Σύμφωνα με την οργάνωση Nemours Kids Health, που ειδικεύεται σε ζητήματα παιδικής υγείας και διατροφής, τα παιδιά με ARFID εμπίπτουν σε τρεις κύριες κατηγορίες σχετικά με το φαγητό:

  1. Επιλεκτικότητα: Αυτά τα παιδιά μπορεί να έχουν ισχυρές αρνητικές αντιδράσεις σε μυρωδιές, γεύσεις, υφές ή χρώματα τροφών. Μπορεί να φοβούνται τα νέα τρόφιμα (νεοφοβία) και να ανησυχούν για τυχόν αρνητικές εμπειρίες που σχετίζονται με άγνωστα τρόφιμα.
  2. Αδιαφορία: Ορισμένα παιδιά έχουν γενική έλλειψη ενδιαφέροντος για την κατανάλωση τροφής, χαμηλή όρεξη ή δεν βρίσκουν πως το φαγητό τούς προσφέρει κάτι. Αυτά τα παιδιά συχνά αρνούνται ότι πεινούν, προτιμώντας να κάνουν κάτι άλλο.
  3. Φόβος: Άλλα παιδιά φοβούνται ότι μπορεί να τους συμβεί κάτι όταν τρώνε, όπως πόνος, πνιγμός ή εμετός.

Τα παιδιά με ARFID μπορεί να ανήκουν σε μία ή περισσότερες από αυτές τις κατηγορίες και πολλά από αυτά είναι λιποβαρή.

Ακόμα και αν κάποια καταφέρνουν να διατηρούν ένα φυσιολογικό βάρος, η περιορισμένη διατροφή τους μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξή τους.

Προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από την ARFID

Αναλυτικότερα, τα παιδιά με ARFID μπορεί:

  • Να μην λαμβάνουν αρκετές βιταμίνες, μέταλλα και πρωτεΐνες.
  • Να χρειάζονται σίτιση με σωλήνα και διατροφικά συμπληρώματα.
  • Να έχουν καθυστερημένη ανάπτυξη και εφηβεία

Η έλλειψη διατροφής μπορεί να προκαλέσει:

  • Ζάλη και λιποθυμία λόγω χαμηλής αρτηριακής πίεσης.
  • Αργό καρδιακό ρυθμό.
  • Αφυδάτωση.
  • Αδύναμα οστά (οστεοπόρωση) και αδύναμους μυς.
  • Διακοπή της περιόδου – έμμηνης ρύσης (αμηνόρροια).

Αίτια της ARFID

Η ακριβής αιτία της ARFID δεν είναι γνωστή. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι είναι ένας συνδυασμός του χαρακτήρα του παιδιού, των γονιδίων και κάποιων γεγονότων που πιθανόν να προκαλούν τη διαταραχή (όπως ένας πνιγμός ή ένας εμετός με κάποιο φαγητό).

Το καθένα από τα παραπάνω έχει τον δικό του ρόλο. Επίσης, κάποια παιδιά με ARFID έχουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GERD), ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα (νόσος που προκαλεί συμπτώματα δυσλειτουργίας στον οισοφάγο), αλλεργίες ή άλλες ιατρικές καταστάσεις που μπορούν να ενισχύσουν την τάση αποφυγής της σίτισης.

Διάγνωση και θεραπεία της ARFID

Για να διαγνωστεί η ARFID, οι γιατροί αναζητούν:

  • Σημαντική απώλεια βάρους ή καθυστέρηση στην ανάπτυξη.
  • Σοβαρές διατροφικές ελλείψεις.
  • Κακή όρεξη, έλλειψη ενδιαφέροντος για το φαγητό ή αποφυγή τροφής.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η ARFID δεν θα πρέπει να συγχέεται με άλλες διατροφικές διαταραχές με παρόμοια συμπτώματα, όπως για παράδειγμα η ανορεξία. Τα παιδιά με ARFID δεν ανησυχούν για το βάρος ή την εμφάνισή τους.

Για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα η ARFID, χρειάζεται η συνεργασία τριών ειδικοτήτων, γιατρού, διαιτολόγου και θεραπευτή, ο οποίος να ειδικεύεται σε διατροφικές ή σιτιστικές διαταραχές.

Η θεραπεία περιλαμβάνει συμβουλές διατροφής, ιατρική φροντίδα και θεραπεία σίτισης. Ενδεχομένως να χρειάζεται και η συμμετοχή ενός λογοθεραπευτή, ώστε να γίνει αξιολόγηση για τυχόν πρόβλημα στο στόμα ή στην κατάποση.

Οι κύριοι στόχοι της θεραπείας είναι:

  • Να επιτευχθεί και να διατηρηθεί ένα υγιές βάρος και υγιεινά πρότυπα διατροφής.
  • Να αυξηθεί η ποικιλία των τροφών που καταναλώνονται.
  • Να μάθουν τρόπους να τρώνε χωρίς φόβο για πόνο ή πνιγμό.

Οι γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσουν φάρμακα για να ενισχύσουν την όρεξη ή για τη θεραπεία του άγχους και να δώσουν και κάποια συμπληρώματα διατροφής. Παράλληλα ο θεραπευτής μπορεί να προτείνει στα παιδιά τρόπους να διαχειρίζονται τις ανησυχίες γύρω από το φαγητό και να δώσει στους γονείς συμβουλές για κατάλληλη υποστήριξη.

Τα περισσότερα παιδιά με ARFID μπορούν να θεραπευτούν στο σπίτι, αλλά κάποια ενδεχομένως θα χρειαστούν πιο εντατικό πρόγραμμα παρακολούθησης και σίτισης από επαγγελματίες της υγείας σε νοσοκομείο. Τα παιδιά με σοβαρή απώλεια βάρους και υποσιτισμό ή σοβαρά προβλήματα υγείας θα χρειαστούν νοσηλεία και για ορισμένα ίσως αποφασιστεί και η σίτιση με σωλήνα ή διατροφικές φόρμουλες για να λάβουν τις απαραίτητες θερμίδες και βιταμίνες.

Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς

Η ARFID συνδέεται με έντονα συναισθήματα και ανησυχίες γύρω από το φαγητό. Οι γονείς μπορούν να είναι υποστηρικτικοί και να ενθαρρύνουν θετικές στάσεις σχετικά με τη διατροφή στο σπίτι.

Μερικές συμβουλές για τους γονείς από το Nemours Kids Health:

  • Να είστε πρότυπα. Σερβίρετε και καταναλώστε ποικιλία τροφών.
  • Προγραμματίστε τακτικά γεύματα και σνακ.
  • Να έχετε τακτικά οικογενειακά γεύματα. Διατηρήστε τη διάθεση στο τραπέζι ευχάριστη και αποφύγετε τις συγκρούσεις κατά τη διάρκεια των γευμάτων.
  • Ενθαρρύνετε το παιδί να δοκιμάζει νέες τροφές, αλλά μην το πιέζετε να φάει.
  • Επιβραβεύστε τις θετικές διατροφικές συμπεριφορές.
  • Αναζητήστε τρόπους, με τη βοήθεια και των ειδικών, για να διαχειριστείτε το άγχος του παιδιού και την ένταση γύρω από το φαγητό.
  • Μείνετε ήρεμοι και αποφύγετε να κατηγορείτε ή να επικρίνετε το παιδί επειδή δεν τρώει.
  • Όταν ολόκληρη η οικογένεια συνεργάζεται για να αλλάξει τις συμπεριφορές κατά τη διάρκεια των γευμάτων, το παιδί είναι πιθανότερο να κάνει βήματα προόδου αφήνοντας πίσω την ARFID.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Εγκυμοσύνη: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την σεξουαλική επαφή – Μια γυναικολόγος εξηγεί

Οι ορμόνες μια γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει την διάθεση αλλά και την σεξουαλική της λειτουργία. Είναι ασφαλές να έχετε σεξουαλικές επαφές κατά την εγκυμοσύνη; Πότε να ξεκινήσετε και πότε να σταματήσετε και τι να προσέχετε; Η μαιευτήρας/γυναικολόγος Ολουγουατόσιν Γκότζε, MD, συνεργάτης της Κλινικής του Κλίβελαντ, απαντά σε μερικές από τις πιο συνηθισμένες

Ενδοσκοπική επέμβαση αφαίρεσης όγκων από το κρανίο: Τέλος στα ανοιχτά χειρουργεία

Χωρίς ανοιχτό χειρουργείο στο κεφάλι , αλλά ενδοσκοπικά, μέσα από τη μύτη, αφαιρούνται πλέον με μεγάλη επιτυχία οι καρκινικοί όγκοι της βάσης του κρανίου. Η ριζική αυτή αλλαγή στη  χειρουργική αντιμετώπιση  των όγκων της βάσης του κρανίου – και συγκεκριμένα στον πρόσθιο κρανιακό βόθρο –  πραγματοποιείται   χάρη στην αλματώδη πρόοδο της ιατρικής τεχνολογίας. Αποτελέσματα τέτοιων

Καρκίνος: Νέα μελέτη δείχνει πως επηρεάζει την οικονομική και κοινωνική ζωή των ασθενών

Ο καρκίνος δεν επηρεάζει μόνο την υγεία. Συχνά έχει σημαντικό αντίκτυπο και στην οικονομική και κοινωνική ζωή των ανθρώπων. Ο καρκίνος δυσκολεύει την οικονομική και κοινωνική ζωή της πλειοψηφίας των ασθενών σε όλη την Ευρώπη, όπως δείχνει μια νέα μεγάλη έρευνα. Μια ιστορική μελέτη, με επικεφαλής το Ολλανδικό Ινστιτούτο Καρκίνου, η οποία χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό

Καρκίνος: Νέο τεστ DNA δείχνει αν ο ασθενής θα ανταποκριθεί στη χημειοθεραπεία

Υπολογίζεται ότι το 20% έως 50% των ασθενών δεν ανταποκρίνονται στα χημειοθεραπευτικά φάρμακα. Μία νέα εξέταση που μπορεί να προβλέψει με μεγάλη αποτελεσματικότητα εάν η χημειοθεραπεία θα αποδώσει στους ασθενείς ή όχι, ανέπτυξαν επιστήμονες από την Ισπανία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ. Το νέο τεστ εξετάζει τη δομή του γενετικού υλικού (DNA) των κυττάρων

Γυαλιά ηλίου: Τα μεγάλα λάθη που κάνουμε όταν τα αγοράζουμε και όταν τα χρησιμοποιούμε

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν τα διαλέγουμε και που δεν πρέπει να αποθηκεύουμε. Τι λέει ένας Έλληνας καθηγητής. Δεν ελέγχουμε αν είναι προστατευτικά. Δεν μας απασχολεί το μέγεθός τους. Τα φυλάμε όπου να ‘ναι. Αυτά είναι λίγα μόνον από τα λάθη που κάνουμε με τα γυαλιά ηλίου, τα οποία σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουμε δεν

5 ασκήσεις γιόγκα για επίπεδη κοιλιά και καύση του λίπους

FITNESS FITNESS Η πρακτική της γιόγκα δεν προσφέρει μόνο μεγαλύτερη ευλυγισία και ισορροπία του νου, αλλά κα αποτελεσματική καύση του λίπους στην κοιλιά, ειδικά εάν επαναλάμβανετε αυτές τις 5 θέσεις της  Παρότι η γιόγκα δεν είναι η πρώτη μορφή άσκησης που μας έρχεται στο μυαλό για την καύση του λίπους, αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο για

Με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα πάνω από 84 εκατ. Ευρωπαίοι – Τι προτείνουν οι ειδικοί

Διακήρυξη του ΠΟΥ και της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τις στρατηγικές πρόληψής τους. Διακήρυξη για τις Στρατηγικές Πρόληψης για τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα εξέδωσαν από κοινού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία, σε επιστημονική συνάντηση στο Δουβλίνο. Η συνάντηση διεξήχθη στις 16 Ιουνίου 2025. Την χώρα μας εκπροσώπησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ

Τα νέα φάρμακα για το αδυνάτισμα συνδέονται με τέσσερις παθήσεις των ματιών

Τι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες. Πόσο συχνές είναι αυτές οι επιπλοκές. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς. Τα νέα φάρμακα για τον διαβήτη και το αδυνάτισμα, όπως η σεμαγλουτίδη και η τιρζεπατίδη, μονοπωλούν το ενδιαφέρον των ασθενών με παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2, καθώς μπορούν να τους βοηθήσουν να θέσουν γρήγορα υπό έλεγχο

Ψητές τσιπούρες με κόλιανδρο και πράσινες ελιές

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ Για τη σος: 2 κ. γ. κόλιανδρο ξηρό, ολόκληρο 1/2 κ. γ. σπόρους μαύρου πιπεριού 1 λεμόνι 1 σκελίδα σκόρδο 1 φλ. φρέσκο μαϊντανό 10 πράσινες «τσακιστές» ελιές ή πράσινες ελιές καλαμών, χωρίς κουκούτσι 1/3 φλ. ελαιόλαδο Για το ψάρι: 2 μέτριες τσιπούρες (να χωρούν στο ταψί σας), Blue Island 20

Φαγκρί με πατάτες τύπου αντιναχτές στον φούρνο

ΥΛΙΚΑ 5 μεγάλες πατάτες, κομμένες σε όγδοα 80 ml ελαιόλαδο Αλάτι πιπέρι ½ λεμόνι, το χυμό Φέτες λεμονιού 2 – 3 κιλά φρέσκο φαγκρί, Blue Island 5-6 κλωναράκια μαϊντανό 4 φέτες λεμόνι 125 ml λευκό κρασί Αλάτι και πιπέρι 1 κ. σ. κόλιανδρο, ξηρό, κοπανισμένο Ψιλοκομμένο μαϊντανό, για γαρνίρισμα Λαδολέμονο για σερβίρισμα ΕΚΤΕΛΕΣΗ Προθερμαίνουμε τον

Θάνος Λέκκας: “Η “Τούρτα της μαμάς” ήταν και πολύ επώδυνη δουλειά”

"Το καλοκαίρι βράζαμε, τον χειμώνα ήμασταν με ανοιχτά παράθυρα για να μην κάνει η κάμερα αντανάκλαση στα τζάμια" θυμάται ο Θάνος Λέκκας.