Η ύπουλη παγίδα της τοξικής θετικότητας

Date:

Μπορεί η αισιοδοξία και η καλή διάθεση να θεωρηθούν αρνητικά στοιχεία; Η απάντηση είναι καταφατική: Όταν φτάνουν σε υπερβολικό βαθμό και σχεδόν επιβάλλονται εμμονικά, μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες.

Η συνεχής προσήλωση στη θετική πλευρά της ζωής και η άρνηση αναγνώρισης των αρνητικών σκέψεων ή συναισθημάτων μπορεί να δημιουργήσει μια προσωρινή ψευδαίσθηση. Μια χαρά που είναι ψεύτικη και εφήμερη, μια υποδεέστερη εκδοχή της αληθινής ικανοποίησης.

Η άρνηση των ανεπιθύμητων συναισθημάτων και η επιβολή της θετικότητας στον ίδιο μας τον εαυτό και στους άλλους μπορεί να οδηγήσει σε επιπτώσεις που δεν επιφέρουν την επιθυμητή ευτυχία, αλλά αντίθετα προκαλούν μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως υπογραμμίζεται στην εξειδικευμένη σελίδα ψυχολογίας PsychCentral.

Πώς η θετικότητα γίνεται τοξική

Η τοξική θετικότητα αναφέρεται στην υπερβολική θετικότητα. Περιλαμβάνει δύο βασικές παραδοχές:

  1. Πρέπει πάντα να νιώθεις καλά, ακόμα και όταν συμβαίνουν άσχημα πράγματα.
  2. Το να νιώθεις καλά είναι απλώς μια επιλογή που κάνεις.

Η τοξική θετικότητα δεν αφορά μόνο τα συναισθήματα, αλλά και τις σκέψεις και τη νοοτροπία σου. Υπονοεί ότι η θετική σκέψη μπορεί να υπερισχύσει των συνθηκών.

Σύμφωνα με τη θεραπεύτρια Vicki Botnick, αν και η καταπολέμηση των αρνητικών σκέψεων και η εστίαση στην ευγνωμοσύνη είναι σημαντικά για την ευεξία, η ευτυχία δεν είναι απλώς θέμα θέλησης. Η υπερβολικά απλοϊκή συμβουλή, όπως το να αντιμετωπίζει κανείς τα πάντα με χαμόγελο, μπορεί να γίνει σχεδόν τιμωρητική, υπονοώντας αδυναμία δημιουργίας και διαχείρισης της πραγματικότητας.

Η τοξική θετικότητα αγνοεί την αληθινή ζωή, η οποία από τη φύση της είναι απρόβλεπτη και γεμάτη προκλήσεις. Η θετικότητα δεν μπορεί να εξαλείψει όλα τα προβλήματα, όπως: ψυχικές ανησυχίες, τραύμα, θλίψη, εκφοβισμό, παραμέληση ή κακοποίηση, χωρισμό, φυσική ασθένεια ή προβλήματα υγείας, οικονομικές ανησυχίες ή ανεργία.

Πώς εμφανίζεται η τοξική θετικότητα

Η τοξική θετικότητα μπορεί να εμφανιστεί με διάφορους τρόπους, συχνά ξεκινώντας από μια ειλικρινή επιθυμία να προτιμήσουμε την αισιόδοξη ελπιδοφόρα προοπτική. Για παράδειγμα, μετά από απόλυση, μπορεί κάποιος να λέει στον εαυτό του: «Δεν πειράζει, αυτό είναι υπέροχο! Έχω επιτέλους την ευκαιρία να βρω μια δουλειά που πραγματικά απολαμβάνω». Αν και αυτή η προοπτική δεν είναι λανθασμένη, δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να στεναχωρηθείς για την απώλεια μιας δουλειάς που πραγματικά αγαπούσες.

Σε άλλο παράδειγμα, αν είσαι ενεργός χρήστης των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, μπορεί να μοιράζεσαι φωτογραφίες από τις δραστηριότητές σου, από χαρούμενες στιγμές με την οικογένεια και τους φίλους σου, εκφράζοντας πάντα θετικά συναισθήματα για τη ζωή σου και όσα απολαμβάνεις. Ωστόσο, αν πραγματικά περνάς μια δύσκολη περίοδο, η συνεχής προβολή μιας ψεύτικης ευτυχίας μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους αγαπημένους σου από το να καταλάβουν την ανάγκη σου για υποστήριξη.

Η τοξική θετικότητα μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε συμπεριφορές που ευχαριστούν τους άλλους και να σε ωθήσει στην εξουθένωση. Η αποδοχή πρόσθετων ευθυνών, όταν είσαι ήδη φορτωμένος με υποχρεώσεις, δεν θα σε βοηθήσει μακροπρόθεσμα. Άλλα βασικά σημάδια της αρνητικής θετικότητας είναι:

  • η ψευδής προβολή της ζωής ως τέλειας,
  • η άρνηση να συζητηθούν προβλήματα ή ανησυχίες,
  • η αντίληψη – πεποίθηση ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να αναφέρουν ή να εστιάζουν σε κακές καταστάσεις,
  • η τάση να επιρρίπτεται η ευθύνη στους ανθρώπους για τις καταστάσεις που βιώνουν,
  • η δυσκολία στην εμπειρία και στην έκφραση συναισθημάτων,
  • η συνήθεια αποστροφής από τις δυσάρεστες σκέψεις και συναισθήματα.

Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις

Η νοοτροπία «μόνο θετικά vibes» προσφέρει μια ψευδή εντύπωση του τι σημαίνει να επιτύχεις την ικανοποίηση και την ευτυχία. Ρεαλιστικά μιλώντας, δεν είναι δυνατόν να νιώθεις καλά όλη την ώρα. Η τοξική θετικότητα αρνείται την πραγματικότητα των προκλήσεων της ζωής και προωθεί την ιδέα ότι έχεις πλήρη έλεγχο των συναισθημάτων και των εμπειριών σου. Άρα, αρκεί να σκέφτεσαι θετικά για να είναι όλα… θετικά.

Η άρνηση αναγνώρισης ενός προβλήματος εμποδίζει την εξερεύνηση πιθανών λύσεων. Επίσης, η επιμονή ότι τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά σημαίνει ότι πιθανότατα δεν θα έχεις ένα εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση μιας απρόβλεπτης αλλαγής συνθηκών. Οι ξαφνικές επιπλοκές μπορεί να σε πιάσουν απροετοίμαστο και να σε αφήσουν να αγωνίζεσαι, για να αντιμετωπίσεις την κατάσταση.

Η καταπίεση των ανεπιθύμητων συναισθημάτων δεν τα εξαλείφει. Στην πραγματικότητα, μπορεί να τα εντείνει, προσθέτοντάς τα στο ψυχικό σου βάρος. Η τοξική θετικότητα μπορεί επίσης να τροφοδοτήσει αισθήματα ανικανότητας, ντροπής και ενοχής. Η ευθύνη για τη δυσφορία σου μπορεί να σε κάνει να νιώθεις απελπισία, όταν οι προσπάθειές σου να «σκεφτείς θετικά» δεν έχουν αποτέλεσμα.

Η θετικότητα μπορεί, επίσης, να παίξει κάποιο ρόλο στην επιτυχία της θεραπείας σου, αλλά δεν μπορείς να θεραπεύσεις την κατάθλιψη ή το άγχος μόνο με θετικές σκέψεις. Χωρίς επαγγελματική υποστήριξη και θεραπεία, τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν.

Κοιτώντας μπροστά

Οι ποικίλες νότες της ζωής —θετικές, αρνητικές, ουδέτερες και όλα τα ενδιάμεσα— συνδυάζονται για να δώσουν στις μοναδικές σου εμπειρίες πληρότητα και πλουραλισμό. Όλα έχουν αξία. Οι άνθρωποι που μιλούν για τη δύναμη της θετικής σκέψης συχνά έχουν καλές προθέσεις, αλλά μπορεί να μην έχουν πλήρη επίγνωση των πολυπλοκοτήτων του σωματικού ή συναισθηματικού πόνου.

Όταν το «μην ανησυχείς, να είσαι χαρούμενος» δεν λειτουργεί, αναγνώρισε ότι η ζωή έχει τα πάνω της και τα κάτω της. Κάνε διαλείμματα από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, όταν χρειάζεται, και στρέψου σε πράγματα που πραγματικά σε εμπνέουν.

Η θετικότητα δεν είναι κακή. Πρέπει, όμως, να έρχεται όχι «εμμονικά», αλλά ως ένα συναίσθημα που συμπληρώνει όλα τα άλλα. Όταν έχεις ζήσει τον πόνο, τον έχει εκφράσει, την κατάλληλη στιγμή έρχεται η θετικότητα, για να προσπαθήσεις να τον ξεπεράσεις.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Στραβά δόντια: Σε ποια ηλικία πρέπει να γίνει η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό

Τα οφέλη από τον προληπτικό έλεγχο και την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, σύμφωνα με μία ειδικό. Αν το παιδί έχει στραβά δόντια, έχει ζωτική σημασία να γίνει ορθοδοντική αξιολόγηση, διότι η κακή σύγκλειση δεν δημιουργεί απλώς αισθητικό πρόβλημα, αλλά μπορεί να επηρεάσει την ψυχοσωματική υγεία του, αναφέρει μία ειδικός. Έχει όμως μεγάλη σημασία η ηλικία

Καύσωνας: Προσέξτε που αφήνετε τα φάρμακά σας, συνιστά ο βρετανικός οργανισμός φαρμάκων

Οι κίνδυνοι σε αυτοκίνητα, τσάντες και τσέπες. Πώς μπορούμε να τα έχουμε με ασφάλεια μαζί μας. Πρακτικές συμβουλές για την προστασία των φαρμάκων από την έντονη ζέστη εξέδωσε ο βρετανικός οργανισμός φαρμάκων, καθώς η Ευρώπη μαστίζεται από πρωτοφανή κύματα καύσωνα. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να αλλοιώσουν τα φάρμακα και να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητά τους, τονίζει

Αθηνά Οικονομάκου: Το απόλυτο fashion icon του καλοκαιριού – Τα beach looks που ξεχωρίζουν!

Η Αθηνά Οικονομάκου αποτελεί μια από τις πιο καλοντυμένες Ελληνίδες celebrities, ειδικά όταν πρόκειται για καλοκαιρινές εμφανίσεις. Η γνωστή ηθοποιός και επιχειρηματίας συνδυάζει πάντα τη μόδα με την άνεση, επιλέγοντας κομμάτια που αναδεικνύουν τη θηλυκότητά της και ακολουθούν τις τάσεις της εποχής. Οικονομάκου - Τσερέλα: Μετά τη Σικελία με τα παιδιά της Αθηνάς, διακοπές για

Ο Stan Αντιπαριώτης μάς καλεί να «πάρουμε την ευθύνη»

O Stan επανακυκλοφορεί μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των τελευταίων χρόνων και μας καλεί να… πάρουμε όλη την ευθύνη. Ο τραγουδοποιός παρουσιάζει την ανανεωμένη εκδοχή του «Παίρνω την ευθύνη», ενός τραγουδιού που είχε γράψει πριν περίπου 12 χρόνια, και γνωρίσαμε τραγουδιστικά από τον Δημήτρη Καραδήμο, και που έχει αγαπηθεί από το κοινό. Stan: «Ένιωσα άβολα

Γιατρός στις ΗΠΑ απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες καταστροφής εμβολίων κατά της COVID-19 και έκδοσης ψευδών πιστοποιητικών εμβολιασμού

Η αμερικανίδα υπουργός Δικαιοσύνης Παμ Μπόντι διέταξε χθες Σάββατο να μπει στο αρχείο η ποινική δίωξη σε βάρος γιατρού ο οποίος ήταν αντιμέτωπος με την κατηγορία της καταστροφής εμβολίων κατά της COVID-19 και της έκδοσης ψευδών πιστοποιητικών εμβολιασμού. Ο τερματισμός της ποινικής δίωξής του, εν μέσω δίκης, κατόπιν αιτήματος βουλεύτριας της σκληρής δεξιάς, εγγράφεται στην

Ιωάννα Τούνη: Η νέα αιχμηρή της ανάρτηση από τη Μύκονο

ΚΟΣΜΟΣ 1 λ. πριν Νέο παράθυρο Ιρανός κατηγορείται για παράνομη εξαγωγή εξελιγμένου ηλεκτρονικού εξοπλισμού σιδηροδρομικών εφαρμογών από τις ΗΠΑ ΕΛΛΑΔΑ 3 λ. πριν Νέο παράθυρο Σοβαρό ατύχημα στο Κολωνάκι: Λύθηκε το χειρόφρενο στο τζιπ – Συνελήφθη ο οδηγός, 11 τραυματίες στο ΚΑΤ ΚΟΣΜΟΣ 11 λ. πριν Νέο παράθυρο Γιατρός στις ΗΠΑ απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες

Η Ισπανία επιτρέπει τη δωρεά οργάνων σε άτομα με AIDS

Η Ισπανία έκανε ένα ιστορικό βήμα στον τομέα των μεταμοσχεύσεων καταργώντας τον κανονισμό του 1987 που απαγόρευε τη δωρεά οργάνων σε άτομα με AIDS (HIV). Η απόφαση αυτή, που ανακοινώθηκε από την υπουργό Υγείας Μόνικα Γκαρθία τον Δεκέμβριο του 2024 κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS, τέθηκε επίσημα σε ισχύ τη Δευτέρα

Ζέτα Δούκα: «Απολύτως ικανοποιημένη» – Η ανακοίνωση των δικηγόρων μετά την καταδικαστική απόφαση για τον Γιώργο Κιμούλη

Μετά από πολύμηνη δικαστική διαμάχη, ο ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης κρίθηκε ένοχος για ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση. Η Ζέτα Δούκα δηλώνει «απολύτως ικανοποιημένη από τη δίκαιη αυτή δικαστική εξέλιξη» μέσω των πληρεξούσιων δικηγόρων, Γιώργου Γεραρή και Άρτεμη Διαλυνά που εξέδωσαν ανακοίνωση μετά την απόφαση του δικαστηρίου. «Μετά από μια μακρά και επίπονη διαδικασία ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών

Δέρμα: Τα καθημερινά φάρμακα που αυξάνουν την ευαισθησία του στον ήλιο

Η φωτοευαισθησία μπορεί να εκδηλωθεί από φάρμακα που αλείφονται στο δέρμα ή λαμβάνονται από το στόμα ή με έγχυση. Οι υπαίθριες δραστηριότητες στον ήλιο, όπως το περπάτημα, το κολύμπι, ακόμα και μια απλή βόλτα στην πόλη, είναι συνήθως ευχάριστες για μικρούς και μεγάλους. Όταν όμως κάποιος παίρνει φάρμακα, η έκθεση στον ήλιο μπορεί να κρύβει

Σύφιλη και βλεννόρροια: Αυξάνονται τα κρούσματα στην Ελλάδα, ποιες είναι οι αιτίες

Τα ύποπτα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τους ασθενείς και η αξία του προληπτικού ελέγχου. Μεγάλη έξαρση παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στα περιστατικά με σύφιλη σε Ελλάδα και Ευρώπη, με το καλοκαίρι να είναι η κατ’ εξοχήν εποχή όπου αυξάνεται δραματικά ο κίνδυνος μόλυνσης. Πρόσφατη μελέτη του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» αποκαλύπτει ότι στη διάρκεια της

Τηλεακτινολογία: Αυξημένη ανάγκη για εξ αποστάσεως εκτίμηση των απεικονιστικών εξετάσεων

Πώς προκύπτει η ανάγκη για ένταξή της στο σύστημα Υγείας και γιατί είναι απαραίτητο το θεσμικό πλαίσιο. Επιτακτική ανάγκη να θεσπιστεί θεσμικό πλαίσιο για την Τηλεακτινολογία στη χώρα μας δημιουργεί η έλλειψη ιατρών ακτινολόγων και οι αυξημένες ανάγκες για διαγνωστική απεικόνιση 24 ώρες το 24ωρο, σε καθημερινή βάση. Το θεσμικό πλαίσιο πρέπει να καταρτιστεί με

Πόση ώρα να μένουμε στον ήλιο για να έχουμε αρκετή βιταμίνη D

Τι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες για την απαραίτητη διάρκεια έκθεσης. Η αλήθεια για τα αντηλιακά και τη βιταμίνη. Ο ήλιος είναι η κύρια πηγή βιταμίνης D για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά πόση ώρα πρέπει να εκθέτουμε το δέρμα μας σε αυτόν για να παράγει επαρκείς ποσότητες; Η απάντηση εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς