Απολαμβάνοντας ένα αλκοολούχο ποτό πριν αποκοιμηθείτε σε μια πτήση μεγάλης διάρκειας με επιβατικό αεροπλάνο μπορεί να θέσετε σε κίνδυνο την καρδιακή σας υγεία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Ινστιτούτο της Αεροδιαστημικής Ιατρικής στην Κολωνία της Γερμανίας.
Στο πλαίσιο της μελέτης χρησιμοποιήθηκε ένας ειδικός θάλαμος που σχεδιάστηκε για να προσομοιώνει τις συνθήκες πτήσης. Σους 17 συμμετέχοντες που βρίσκονταν στον θάλαμο, τα μέσα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα τους έπεσαν στο 85% και οι καρδιακοί ρυθμοί αυξήθηκαν στους 88 παλμούς ανά λεπτό μετά την κατανάλωση δύο κουτιών μπύρας ή δύο ποτηριών κρασιού.
Τα φυσιολογικά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα για υγιή άτομα πρέπει να κυμαίνονται μεταξύ 95% και 100%. Επίπεδα κάτω από 92% σηματοδοτούν ότι το σώμα μπορεί να έχει εισέλθει σε κατάσταση υποξίας, όπου υπάρχει ανεπαρκές οξυγόνο στο επίπεδο των ιστών. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως σύγχυση, δυσκολία στην αναπνοή και γρήγορο καρδιακό ρυθμό.
Αν και στη μελέτη συμμετείχαν μόνο υγιείς νεαροί ενήλικες, άτομα με προϋπάρχουσες καρδιακές ή πνευμονικές παθήσεις μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο υποξίας, η οποία θα μπορούσε να είναι ακόμα και απειλητική για τη ζωή.
Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Eva-Maria Elmenhorst, δήλωσε, σύμφωνα με το Very Well Health: «Τα άτομα μπορεί να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο με ήδη χαμηλό κορεσμό οξυγόνου που ενδέχεται να πέσει περαιτέρω κατά τη διάρκεια του ύπνου μετά την κατανάλωση αλκοόλ».
Σύμφωνα με την Elmenhorst, ο συνδυασμός μειωμένων επιπέδων οξυγόνου στο αίμα και αυξημένου καρδιακού ρυθμού κατά τη διάρκεια του ύπνου θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το καρδιακό σύστημα και να οδηγήσει σε κρίσιμη κατάσταση κατά τη διάρκεια της πτήσης, ειδικά τα άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις.
Η σημασία της στάσης του ύπνου και το αλκοόλ
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη κοιμήθηκαν ξαπλωμένοι, θέση που είναι διαθέσιμη μόνο στους επιβάτες πρώτης ή επιχειρηματικής θέσης. Σημειώνεται πως Τα επίπεδα κορεσμού οξυγόνου μειώνονται όταν κοιμόμαστε σε οποιαδήποτε θέση, αλλά πέφτουν περισσότερο σε ξαπλωμένη θέση ύπνου.
Επιπλέον η Elmenhorst δήλωσε ότι οι επιβάτες αυτών των θέσεων μπορεί να διατρέχουν πρόσθετο κίνδυνο, καθώς έχουν πιο εύκολη πρόσβαση σε αλκοολούχα ποτά. «Εξετάσαμε μόνο μια συγκεκριμένη δόση αλκοόλ», πρόσθεσε. «Στην πραγματική ζωή, οι επιβάτες μπορεί να καταναλώνουν περισσότερο ή λιγότερο. Είναι πιθανό η επίδραση στον κορεσμό οξυγόνου να εξαρτάται από τη δόση», σημείωσε.
Τέλος, οι ερευνητές σημειώνουν πως ανεξαρτήτως της θέσης καθίσματος, η κατανάλωση αλκοόλ σε οποιοδήποτε περιβάλλον μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή ποιότητα ύπνου.
«Αν και οι άνθρωποι πιστεύουν ότι το αλκοόλ θα τους βοηθήσει να κοιμηθούν γρηγορότερα, συνολικά η ποιότητα του ύπνου είναι πολύ χειρότερη. Το πρώτο στάδιο του ύπνου (ελαφρύς ύπνος) αυξάνεται, και σε αντάλλαγμα, ο ύπνος REM, που θεωρείται το ευεργετικό στάδιο του βαθύ ύπνου, μειώνεται δραματικά», δήλωσε ο Younghoon Kwon, καρδιολόγος και ειδικός στην ιατρική του ύπνου, στο Ινστιτούτο Καρδιολογίας UW Medicine στο Σιάτλ
Πτήση: Μια δοκιμασία για το σώμα
Η πίεση στην καμπίνα του αεροπλάνου αντιστοιχεί περίπου σε ύψος 2.500 μέτρων. Οπότε «κάθε φορά που πετάμε, είναι μια μικρή δοκιμασία για το σώμα», σημείωσε ο Δρ. Danny J. Eapen, ιατρικός διευθυντής του τμήματος καρδιακής αποκατάστασης στο νοσοκομείο Emory Saint Joseph’s.
Το ανθρώπινο σώμα προσαρμόζεται στις αλλαγές υψομέτρου συστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία στους πνεύμονες και διαστέλλοντας αυτά στο υπόλοιπο σώμα, προκαλώντας μετατοπίσεις υγρών και αύξηση του καρδιακού ρυθμού.
Η υγρασία επίσης μειώνεται στην καμπίνα του αεροπλάνου. Οι ξηρές συνθήκες μπορεί να συμβάλλουν σε αυξημένη απώλεια υγρών και αφυδάτωση, αν και συνήθως δεν μπορείτε να παρατηρήσετε αυτές τις αλλαγές άμεσα. Ωστόσο θα διαπιστώσετε, όπως σημειώνει ο Eapen, πως πολλοί άνθρωποι φτάνουν στο αεροδρόμιο, πεινασμένοι, κουρασμένοι, διψασμένοι και μια αίσθηση ανησυχίας, εξαιτίας του περιβάλλοντος της πτήσης.
Η προσθήκη αλκοόλ, συμφωνούν οι ειδικοί, δεν είναι ένας καλός συνδυασμός σε αυτό το μείγμα. «Η πτήση δεν είναι αβλαβής. Υπάρχουν πράγματα που συμβαίνουν και που θα μεγεθύνουν τις υποκείμενες καταστάσεις πριν μπείτε στο αεροπλάνο. Σκεφτείτε το σαν να είστε στα 2.500 μέτρα με ξηρές συνθήκες ερήμου. Αυτό είναι το περιβάλλον της πτήσης, που μπορεί να διαρκέσει μία έως δώδεκα ώρες», κατέληξε ο Eapen.
[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]