Δίαιτα 80/20 – Χάστε βάρος διατηρώντας στο μενού σας τα αγαπημένα σας φαγητά

Date:

Η απώλεια βάρους είναι συχνά μια μεγάλη πρόκληση. Οι δίαιτες απαιτούν αυστηρούς περιορισμούς και αποχή από τα αγαπημένα μας φαγητά, κάνοντάς μας να νιώθουμε έντονα το αίσθημα της στέρησης, που λειτουργεί  διαρκώς ως ο «μεγάλος πειρασμός». 

Όμως, η δίαιτα 80/20 ανατρέπει αυτήν την προσέγγιση, επιτρέποντάς μας να απολαμβάνουμε τα αγαπημένα μας φαγητά με μέτρο, ενώ παράλληλα να ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή στο μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας.

Η δίαιτα 80/20 είναι σχεδιασμένη για να επιτρέπει στα άτομα που την ακολουθούν να απολαμβάνουν κάποια από τα αγαπημένα τους, λιγότερο υγιεινά φαγητά.  

Τι είναι η δίαιτα 80/20;

Στο βιβλίο της «The 80/20 Diet», η Αυστραλή διατροφολόγος, σεφ και προσωπική γυμνάστρια Teresa Cutter υποστηρίζει ότι μπορείτε να χάσετε βάρος εάν τρώτε θρεπτικές τροφές το 80% του χρόνου και επιτρέπετε στον εαυτό σας να απολαμβάνει λιγότερο υγιεινά φαγητά για το υπόλοιπο 20%.

Με τον όρο «θρεπτικά» εννοεί ολόκληρα, ανεπεξέργαστα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, πολλά φρούτα, λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη και δημητριακά ολικής αλέσεως, καθώς και άφθονο νερό. Το βιβλίο της περιέχει πάνω από 130 συνταγές για να σας βοηθήσει να τρώτε υγιεινά, χωρίς να στερείστε αγαπημένα σας πιάτα, και να χάνετε βάρος.

Πώς λειτουργεί η δίαιτα;

Η ιδέα πίσω από τη δίαιτα 80/20 είναι να εξισορροπείτε τα γεύματά σας. Για παράδειγμα, αν τρώτε τρία γεύματα την ημέρα για μια εβδομάδα, αυτό ισοδυναμεί με 21 γεύματα συνολικά. Το 80% από αυτά, δηλαδή 17 γεύματα, θα πρέπει να είναι υγιεινά, ενώ για τα υπόλοιπα τέσσερα γεύματα μπορείτε να είστε πιο επιεικής με τον εαυτό σας.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να καταναλώνετε ανεξέλεγκτα πίτσες και μπέργκερ. Μπορείτε να απολαύσετε κάποια από αυτά, αλλά όχι σε υπερβολικές μερίδες.

Είναι αποτελεσματική η δίαιτα 80/20;

Σύμφωνα με ειδικούς, η δίαιτα 80/20 μπορεί να είναι αποτελεσματική. «Πιστεύω ότι ένα σχέδιο 80/20 είναι μια εξαιρετική προσέγγιση», δήλωσε στο Health Line, η διαιτολόγος Kristin Kirkpatrick, προσθέτοντας πως σε πολλές περιπτώσεις, όπως έχει διαπιστώσει και η ίδια από την επαγγελματική εμπειρία της, η δύναμη της θέλησης [από μόνη της] δεν αρκεί και οι στερήσεις από μια δίαιτα απλώς κάνουν τους ανθρώπους να επιθυμούν περισσότερο τα φαγητά που στερούνται.

Διατροφολόγοι συμφωνούν πως επιτρέποντας μερικές «παρασπονδίες», μπορεί τελικά να υπάρχουν περισσότερα οφέλη. Το δε ποσοστό θα μπορούσε να προσαρμοστεί ανάλογα με τις ανάγκες. Μπορεί για παράδειγμα να είναι 90/10, αλλά – προσοχή – όχι κάτω από 80/20.

Μενού βασισμένα σε φρούτα, λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη και δημητριακά ολικής αλέσεως θα σας βοηθήσουν να αισθάνεστε χορτάτοι και, λόγω της περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και νερό, να διατηρείτε την καλή λειτουργία του οργανισμού σας. Ωστόσο, καθώς η απώλεια βάρους εξαρτάται από την καύση περισσότερων θερμίδων από ό,τι καταναλώνετε, θα πρέπει να ελέγχετε τις μερίδες σας.

Η Talia Koren, η οποία - στο WorkweekLunch.com, αναφέρει πως έχασε 10 κιλά ακολουθώντας τον κανόνα 80/20. «Η περιοριστική διατροφή σπάνια κάνει κάποιον πραγματικά ευτυχισμένο επειδή είναι εξαιρετικά δύσκολη», λέει η Koren και προσθέτει: «Ο έλεγχος είναι καλός και αναγκαίος, αλλά όταν θέτεις πάρα πολλούς κανόνες, τελικά βρίσκεσαι πίσω στο σημείο μηδέν».

Το πρόβλημα με τη δίαιτα 80/20

Η συγκεκριμένη δίαιτα απαιτεί καλή οργάνωση και δέσμευση. Αν για παράδειγμα τα μη θρεπτικά γεύματα αυξηθούν πάνω από το 20%, γίνουν 30% ή 40% τότε η προσπάθεια όχι απλώς θα ναυαγήσει, αλλά τελικά θα έχει και τα αντίθετα αποτελέσματα.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της δίαιτας 80/20

Οι δίαιτες που υπόσχονται απώλεια βάρους μπορεί να λειτουργήσουν σε πρώτο στάδιο, αλλά σπάνια διαρκούν μακροπρόθεσμα, λόγω των μεγάλων περιορισμών που έχουν στην κατανάλωση τροφίμων. Το αποτέλεσμα είναι συχνά οι άνθρωποι να εγκαταλείπουν την προσπάθεια λόγω των στερήσεων, εξαντλημένοι και απογοητευμένοι.

Αυτό που πραγματικά λειτουργεί είναι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και η αναθεώρηση του τρόπου σκέψης για το φαγητό. Η δίαιτα 80/20 προσεγγίζει τόσο τις διατροφικές όσο και τις ψυχολογικές πτυχές της απώλειας βάρους και μπορεί να είναι μια λογική, βιώσιμη μέθοδος για να χάσετε βάρος και να παραμείνετε υγιείς.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Δυσπαρευνία: Γιατί πονάνε οι γυναίκες κατά την σεξουαλική επαφή;

Η επώδυνη σεξουαλική επαφή μπορεί να γίνει αισθητή εξωτερικά στο αιδοίο ή εσωτερικά στον κόλπο, τη μήτρα ή τη λεκάνη. Η δυσπαρευνία είναι ο πόνος που νιώθουμε στα γεννητικά όργανα κατά τη διάρκεια ή μετά τη σεξουαλική επαφή και η οποία είναι πιο συχνή στις γυναίκες.   Ο πόνος είναι επίμονος ή επαναλαμβανόμενος πόνος ακριβώς πριν

Φάνης Μπολέτσης: Θα προτιμούσα να μην είχαν μπει παλιοί παίκτες στο Survivor

Φάνης Μπολέτσης: Θα προτιμούσα να μην είχαν μπει παλιοί παίκτες στο Survivor Γιατί όταν μπαίνεις στην αρχή σε ένα παιχνίδι, όλα είναι καινούργια, πρόσθεσε ο πρώην παίκτης του ριάλιτι Ο Φάνης Μπολέτσης ήταν από τους φιναλίστ του Survivor 2024, ο Ντάνιελ Νούρκα, όμως, ήταν αυτός που στέφθηκε ο νικητής του διαγωνισμού. Ο παίκτης του ριάλιτι ήταν

Γιώργος Περρής για το coming out: Η μητέρα μου αντέδρασε σχετικά ψύχραιμα, μετά της βγήκε ενοχή

Γιώργος Περρής για το coming out: Η μητέρα μου αντέδρασε σχετικά ψύχραιμα, μετά της βγήκε ενοχή Μετά αντέδρασε κάπως ότι «μήπως φταίω εγώ και σε ώθησα σε κάτι τέτοιο», περιέγραψε ο τραγουδιστής Ο Γιώργος Περρής αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην απόφασή του να μιλήσει ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά του και στον τρόπο που αντέδρασε η μητέρα

Η νέα τρυφερή φωτογραφία του Μπρους Γουίλις από τα γενέθλια της συζύγου του

Η σύζυγος του Μπρους Γουίλις, Έμμα Χέμινγκ, είχε γενέθλια και δημοσίευσε στα social media υλικό με προσωπικές της στιγμές και ανάμεσα σε άλλα ξεχωρίζει μια τρυφερή φωτογραφία με τον ηθοποιό. Συγκεκριμένα, έγινε 46 ετών και δημοσίευσε ένα κολάζ στο Instagram από βίντεο και φωτογραφίες με την οικογένεια της, ενώ στη λεζάντα έγραψε το εξής μήνυμα:

Δήμητρα Ματσούκα για Πέτρο Κόκκαλη: «Σαν σύντροφός του, χάρηκα που δεν μπήκε στην Ευρωβουλή»

Διπλό «πρόσωπο» είχαν τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών για την Δήμητρα Ματσούκα, αναφορικά με την υποψηφιότητα του Πέτρου Κόκκαλη. Η Δήμητρα Ματσούκα, βρέθηκε σήμερα (28.06.2024) καλεσμένη στην εκπόμπή της ΕΡΤ, «Πρωίαν σε είδον» και μεταξύ των όσων ανέφερε, μίλησε και για τον σύζυγό της Πέτρο Κόκκαλη και την ήττα του στις Ευρωεκλογές. Η ίδια μάλιστα, δε

Ο Μελ Γκίμπσον σκηνοθετεί την ταινία δράσης «Flight Risk» – Δείτε το τρέιλερ

Ο Μελ Γκίμπσον επέστρεψε στην καρέκλα του σκηνοθέτη για το θρίλερ δράσης «Flight Risk» με πρωταγωνιστή τον υποψήφιο για Όσκαρ, Μαρκ Γουόλμπεργκ. Η ταινία ακολουθεί έναν πιλότο (Γουόλμπεργκ) εν ώρα πτήσης με επιβάτες μία ομοσπονδιακή πράκτορα (Μισέλ Ντόκερι) και έναν κρατούμενο (Τόφερ Γκρέις) που οδηγείται σε δίκη. Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη, «καθώς πετούν πάνω

H Σίντι Λόπερ δηλώνει μεγάλη φαν της Τέιλορ Σουίφτ

Η Σίντι Λόπερ είναι μια από τις πολλές διάσημες θαυμάστριες της Τέιλορ Σουίφτ. Σε πρόσφατη συνέντευξή της στο «The One Show» του BBC, η αμερικανίδα τραγουδίστρια επαίνεσε την σούπερ σταρ της ποπ. «Κοιτάξτε, μου αρέσει» είπε η Σίντι Λόπερ. «Νομίζω ότι είναι φοβερή. Ως καλλιτέχνης, γράφει μερικά υπέροχα τραγούδια». Cyndi Lauper praises Taylor Swift: “I

Η Όλγα Λαφαζάνη σοκάρει: Μου ήρθε ένα μέιλ που έλεγε «σήμερα το παιδί σας θα γυρίσει σπίτι κουρεμένο»

Καλεσμένη στην εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας» θα βρεθεί αυτό το Σάββατο (29/6) η Όλγα Λαφαζάνη, συζητώντας με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για την ενδοσχολική βία. Η δημοσιογράφος περιγράφει τη σοκαριστική εμπειρία που έζησε όταν έλαβε ένα μέιλ από το σχολείο της κόρης της πως το παιδί θα επιστρέψει σπίτι κουρεμένο. Στην εκπομπή «Πάμε Δανάη»

Μπιφτεκάκια με φιογκάκια

ΥΛΙΚΑ • 300γρ μακαρόνια φιογκάκια • 150γρ Φέτα Για τα μπιφτεκάκια: • 500γρ βοδινό κιμά• 120γρ κρεμμύδι, τριμμένο• 25γρ φρυγανιά• Αλάτι• Μαύρο πιπέρι Για τη σάλτσα ντομάτας: • 250γρ ψιλοκομμένες ντομάτες • 250γρ ντομάτα passata • 20γρ ελαιόλαδο• 1 κουταλάκι τσαγιού κοφτό πάπρικα γλυκιά• Αλάτι• 1/2 κουταλάκι σκόνη λαχανικών ΕΚΤΕΛΕΣΗ Ετοιμάζετε πρώτα τα μπιφτεκάκια: βάζετε

Καναπεδάκια σολομού

Απαραίτητος ο καπνιστός σολομός, που δίνει μια νότα πολυτέλειας στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Δοκιμάστε αυτή την εξαίρετη συνταγή που γίνεται με πατέ σολομού και καπνιστό σολομό. Χρόνος: 25 λεπτά + 1 ώρα αναμονή Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο Υλικά (για 8-12 άτομα): 250 γρ. φιλέτα σολομού χωρίς πέτσα (ξεπαγωμένα αν είναι κατεψυγμένα) 125 γρ. ( ½ φλ.) τυρί

Χριστίνα Παππά: Πήγα να κάνω μήνυση, εκεί λυγίσαμε. Αν δεν είχα κάνει το τάμα, θα προχωρούσα…

 Η Χριστίνα Παππά μίλησε στο Happy Day για τη σοκαριστική επίθεση που δέχτηκε για μία θέση πάρκινγκ. Αρχικά η ηθοποιός ανέφερε στην Σταματίνα Τσιμτσιλή: «Υπάρχουν κάποιοι άνδρες που νομίζουν αν μας βρίσουν θα φοβηθούμε, Με όλα τα περιστατικά βίας είχα οργή και θυμό και έβαλα σε κίνδυνο τη ζωή μου γιατί αυτός ο άνθρωπος είχε

Ιουλία Καλλιμάνη: «Δεν έχω μνήμες από τον πατέρα μου, έχω όμως μια εικόνα χαραγμένη στο μυαλό μου»

Η Ιουλία Καλλιμάνη ήταν καλεσμένη στην εκπομπή Status που παρουσιάζει ο Κωνσταντίνος Καμέας και μεταξύ άλλων μίλησε για τον θάνατο του πατέρα της. Αρχικά, η Ιουλία Καλλιμάνη ανέφερε: «ο μπαμπάς μου έφυγε από τη ζωή 28 Σεπτεμβρίου το 1992 και γω στις 2 Οκτώβρη, δυο μέρες μετά, έκλεινα τα δυο μου χρόνια. Δεν έχω μνήμες