Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Η συνήθεια που αυξάνει τέσσερις φορές τον κίνδυνο

Date:

Η ίδια συνήθεια μειώνει την αποτελεσματικότητα των θεραπειών για τη νόσο και είναι εμπόδιο στις εγχειρήσεις.

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι ένας από τους πιο συχνούς στην Ελλάδα, αλλά δυστυχώς δεν κάνουμε αρκετά για να προστατευθούμε από αυτόν.

Μελέτες δείχνουν ότι τουλάχιστον τα μισά κρούσματά του οφείλονται σε μία και μόνη συνήθεια. Ωστόσο πολλοί δεν την κόβουν, ούτε καν όταν τον αναπτύσσουν, με συνέπεια να μειώνουν και τη δραστικότητα των θεραπειών που κάνουν.

Οι συνήθειες του τρόπου ζωής που επηρεάζουν την υγεία του ουροποιητικού είναι πολλές. Ωστόσο μία είναι εκείνη που έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο: το κάπνισμα. Όχι μόνο προκαλεί πολλά κρούσματα καρκίνου της κύστης, αλλά και διάφορα άλλα προβλήματα, όπως η ακράτεια ούρων και η επώδυνη διάμεση κυστίτιδα.

Η αιτία είναι τα χιλιάδες επιβλαβή χημικά που περιέχει ο καπνός των τσιγάρων. Αυτά μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος, διηθούνται από τους νεφρούς και συσσωρεύονται στα ούρα όπου παραμένουν έως ότου αδειάσει η κύστη.

«Η παραμονή τους στην κύστη διαρκεί επί ώρες κάθε φορά. Επομένως οι τοξικές ουσίες έχουν καθημερινά την ευκαιρία να προκαλούν βλάβες στο εσωτερικό τοίχωμα της κύστης», αναφέρει ο χειρουργός ουρολόγος δρ Ηρακλής Δ. Πούλιας, διευθυντής της Β’ Ουρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ, τέως διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του Κοργιαλένειου Μπενάκειου Νοσοκομείου ΕΕΣ.

Με την πάροδο του χρόνου, οι βλάβες αυτές προκαλούν μεταλλάξεις στα κύτταρα της κύστης. Έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος να αναπτυχθεί καρκίνος της ουροδόχου κύστης  και άλλα σοβαρά ουρολογικά προβλήματα.

50% των περιστατικών

Τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν ότι οι καπνιστές έχουν κατά μέσον όρο τριπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο της κύστης σε σύγκριση με τους μη καπνιστές. Ωστόσο ο κίνδυνος διαφοροποιείται αναλόγως με το ιστορικό του καπνίσματος:

  • Οι νυν καπνιστές έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες
  • Οι πρώην καπνιστές έχουν διπλάσιες

Αυξημένο κίνδυνο καρκίνου της κύστης διατρέχουν και οι παθητικοί καπνιστές. Το ίδιο και όσοι καπνίζουν πολύ, όσοι άρχισαν να καπνίζουν σε νεαρή ηλικία και συνεχίζουν, και όσοι καπνίζουν επί πολλά χρόνια.

Συνολικά υπολογίζεται ότι τα τουλάχιστον μισά κρούσματα καρκίνου της ουροδόχου κύστεως σε άνδρες και γυναίκες οφείλονται στο κάπνισμα, τονίζει ο κ. Πούλιας.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από τους 5.100 ασθενείς στην Ελλάδα που διαγιγνώσκονται ετησίως με τη νόσο στην Ελλάδα, οι 2.500 νόσησαν λόγω του τσιγάρου.

Στους άνδρες υπολογίζεται ότι ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως προκαλείται από το κάπνισμα στο 50-65% των περιπτώσεων. Στις γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό είναι λίγο μικρότερο (κοντά στο 50%), ενώ παλαιότερα ήταν περίπου 30%.

Η πιο συχνή μορφή καρκίνου της κύστης είναι το ουροθηλιακό καρκίνωμα. Αναπτύσσεται στα κύτταρα που επιστρώνουν το εσωτερικό τοίχωμα της κύστης. Οι περισσότεροι ασθενείς διαγιγνώσκονται μετά τα 55 τους χρόνια, αν και παρατηρούνται κρούσματα και σε νεότερους ανθρώπους.

Και εμπόδιο στη θεραπεία

Ωστόσο το κάπνισμα δεν αποτελεί μόνο τον σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου για καρκίνο της ουροδόχου κύστεως. Εάν οι πάσχοντες από αυτόν δεν το κόψουν μετά τη διάγνωση, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι πιθανότερο:

  • Να υποτροπιάσει
  • Να εξελιχθεί και να έχει κακή έκβαση

Όπως εξηγεί ο κ. Πούλιας, αυτό οφείλεται στις πολλαπλές πρόσθετες συνέπειες που έχει το κάπνισμα, όπως:

  • Η μείωση της αποτελεσματικότητας των αντινεοπλασματικών θεραπειών
  • Οι αλλαγές που επιφέρει στην βιολογία του καρκίνου (μπορεί να τον κάνει πιο επιθετικό)
  • Οι επιδράσεις του στον μεταβολισμό των φαρμάκων
  • Η αύξηση του κινδύνου να υπάρξουν επιπλοκές

Το κάπνισμα μπορεί επίσης να εμποδίσει την καλή επούλωση μετά από εγχειρήσεις για ουρολογικά προβλήματα.  Μελέτες έχουν δείξει πως οι καπνιστές έχουν  τουλάχιστον διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν κακή επούλωση των ιστών. Έχουν επίσης πολύ αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν λοιμώξεις και πόνο μετά τις εγχειρήσεις. Συχνά εξ άλλου χρειάζονται περισσότερο καιρό για να αναρρώσουν, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν κάπνισαν ποτέ.

Μειωμένη οξυγόνωση του οργανισμού

«Οι κίνδυνοι αυτοί σχετίζονται με τις επιπτώσεις του καπνίσματος στα αιμοφόρα αγγεία και στη χρήση οξυγόνου από τον οργανισμό», εξηγεί ο κ. Πούλιας. «Τα χημικά του τσιγάρου προκαλούν συστολή των αγγείων, παρεμποδίζοντας την τροφοδοσία των ιστών με αιμοσφαιρίνη και οξυγόνο. Αυξάνουν επίσης την πηκτικότητα του αίματος, εμποδίζοντας ακόμα περισσότερο την διέλευσή του από τα στενωμένα αγγεία».

Πώς μπορείτε να προστατεύσετε την υγεία της κύστης σας; «Η διακοπή του καπνίσματος, είτε είναι ενεργητικό είτε παθητικό, είναι με διαφορά το πιο σημαντικό μέτρο. Μετά τη διακοπή, ο κίνδυνος καρκίνου θα αρχίσει σιγά-σιγά να μειώνεται και δέκα χρόνια αργότερα θα έχει μειωθεί κατά 25-50%. Όσο, δε, θα περνούν τα χρόνια χωρίς τσιγάρο, τόσο λιγότερο θα κινδυνεύουν οι πρώην καπνιστές», καταλήγει ο κ. Πούλιας.

Τα ύποπτα συμπτώματα

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως εκδηλώνεται με ορισμένα χαρακτηριστικά συμπτώματα. Το πιο ύποπτο είναι η ανώδυνη αιματουρία, δηλαδή το αίμα στα ούρα χωρίς να συνυπάρχει πόνος. Αν υπήρχε πόνος, η πιθανή αιτία θα μπορούσε π.χ. να είναι μια πέτρα ή λίθος του ουροποιητικού.

Άλλα ύποπτα συμπτώματα είναι η συχνουρία, η δυσφορία κατά την ούρηση και η συχνή έπειξη (επιτακτική ανάγκη) για ούρηση. Ακόμα και οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις της κύστης είναι ύποπτες για καρκίνο. Το ίδιο και το αίσθημα καύσου (κάψιμο) κατά την ούρηση.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

St. Louis style barbecued ribs

ΥΛΙΚΑ 1 ½ -2 κιλά χοιρινά spare-ribs Σκόρδο σε σκόνη, λίγο βούτυρο για το ταψί, αλάτι Για το St. Louis barbeque sauce: ½ φλ. νερό, 1/3 φλ. µηλόξιδο, 1/3 φλ. γούστερ σος 1 φλ. κετσάπ, 1 κουταλιά ζάχαρη 1/4 φλ. σιρόπι Corn Syrup (από βαζάκι ή τενεκεδάκι) 1 κουταλιά καυτερή σος τσίλι (Chilli Sauce) 1

Πέννες με βότκα

Υλικά •             500 γρ. πέννες Μιτσίδη •             400 γρ. Περαστή Ντομάτα -Passata Μιτσίδη •             1/2 φλ. βότκα •             αλάτι και πιπέρι •             λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού κομμένα •             1 φλ. φρέσκια κρέμα •             1/3 φλ. τριμμένη παρμεζάνα •             1/2 κ.γ. νιφάδες τσίλι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Βράζετε τις πέννες Μιτσίδη σε αλατισμένο νερό. Κρατάτε 1/2 φλιτζάνι από το

Τζένιφερ Άνιστον για τα 60ά γενέθλια της Κόρτεϊ Κοξ: «Δεν μπορώ να φανταστώ έναν κόσμο χωρίς αυτήν»

Με αφορμή τα 60ά γενέθλια της Κόρτεϊ Κοξ η Τζένιφερ Άνιστον δεν έχασε την ευκαιρία να της στείλει διαδικτυακά της ευχές της, ανεβάζοντας στο προφίλ της στο Instagram πολύ γλυκιές ευχές, καθώς οι δύο γυναίκες διατηρούν μια πολύ στενή φιλία από την εποχή που οι δύο τους πρωταγωνιστούσαν στη σειρά «Τα Φιλαράκια». Αφού ανάρτησε μια

Ο Χάρης Ρώμας πενθεί τον θάνατο στενού συνεργάτη του – «Είναι τελικά μικρή η αιωνιότητα»

Με στίχους από ένα ποίημα, αποχαιρέτησε ο Χάρης Ρώμας έναν στενό συνεργάτη του, ο οποίος έφυγε από τη ζωή. Ο Χάρης Ρώμας, που τα τελευταία χρόνια αποτελεί ενεργό μέλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στον Δήμο Χαλανδρίου, προχώρησε μέσω Instagram σε ένα συγκινητικό «αντίο» σε ένα μέλος της παράταξής του «Χαλάνδρι Στο Φως», το οποίο έχασε τη

Το ξέσπασμα του Νίκου Συρίγου για την υπόθεση Λύτρα: «Μην μας ξεφτιλίζετε άλλο ως άντρες…»

Μερικές φορές οι λέξεις πληγώνουν περισσότερο και ο Νίκος Συρίγος με μία μακροσκελή ανάρτησή του στο Instagram έγραψε όσα πολλοί δεν τολμούν να πουν με λόγια...  Με αφορμή τα όσα έγιναν γνωστά για τον Απόστολο Λύτρα μετά τη σύλληψή του για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του, την οποία και παραδέχτηκε δημόσια ο γνωστός δικηγόρος, ο

Μπέζος: «Το κύρος ενός σκηνοθέτη αποδεικνύεται από αυτά που κρύβεις… Όχι με το να πετάς καρέκλες»

Ο Γιάννης Μπέζος βρέθηκε στο πλατό της εκπομπής Στούντιο 4 και μίλησε για τον ρόλο του σκηνοθέτη σε μία καλλιτεχνική δουλειά!

Γιάννης Μπέζος: «Μερικές φορές πρέπει να γίνεσαι κακός, αντιπαθής – Θέλει υπομονή να μην κάνεις κονσομασιόν»

Καλεσμένοι στην εκπομπή «Στούντιο 4» βρέθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας (17/6) ο Γιάννης Μπέζος και ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης. Οι δύο ηθοποιοί, που φέτος συνεργάζονται στην καλοκαιρινή περιοδεία της παράστασης «Δον Κιχώτης», μίλησαν για τη θεατρική τους συνύπαρξη αλλά και τη γενικότερη στάση τους απέναντι στη δουλειά. «Εγώ έχω μία άποψη για τον σκηνοθέτη και τους ηθοποιούς. Στην

Το ατύχημα του Βασίλη Τερλέγκα στην πίστα – Σκόνταψε και σηκώθηκε αμέσως μετά την τούμπα

Να κατέβει από τη σκηνή, πηδώντας από χαμηλό ύψος, προσπάθησε ο Βασίλης Τερλέγκας στο νυχτερινό κέντρο όπου εμφανίζεται αλλά παραπάτησε και έπεσε στο έδαφος. Ο Βασίλης Τερλέγκας ερμήνευε κάποια από τα τραγούδια του, όταν θέλησε να βρεθεί κάτω από την πίστα. Με την βοήθεια μιας εργαζόμενης του νυχτερινού μαγαζιού, επιχείρησε να κατέβει από τη σκηνή

Αναστασία Γιούσεφ: Είδα γυμνές φωτογραφίες μου σε «περίεργα» site

Η Αναστασία Γιούσεφ έχει ήδη κάνει γνωστό πως έχει κινηθεί νομικά εις βάρος του ανθρώπου που έχει δημοσιεύσει φωτογραφίες, στις οποίες η γνωστή χορεύτρια φαίνεται τη στιγμή που αλλάζει ρούχα. «Δεν μπορώ να κάνω τη δουλειά μου, έχω φρικάρει. Θέλω να μου πείτε όσες δουλεύετε σε αυτά τα μαγαζιά λογικά αναγνωρίζετε το μέρος. Είναι μια

Η πολλή τηλεόραση βλάπτει σοβαρά την υγεία

Όσο περισσότερο καθόμαστε, τόσο περισσότερα προβλήματα έχουμε, ιδιαίτερα όσο μεγαλώνουμε. Αφήστε δε το κακό που κάνουν τα πατατάκια και το junk food μπροστά στην τηλεόραση... Αφήστε την τηλεόραση και αρχίστε να κινείστε! Αυτό είναι το μήνυμα νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Network Open και εξηγεί ότι ο άνθρωπος που αφήνει τον καναπέ και

Το συγκινητικό «αντίο» του Χάρη Ρώμα στον συνεργάτη του – «Είναι τελικά μικρή η αιωνιότητα»

Με ανάρτησή του στο προφίλ που διατηρεί στα social media, ο Χάρης Ρώμας αποχαιρέτισε τον συνεργάτη του Χάρη Χατζηγεωργίου, ο οποίος έχασε τη μάχη για τη ζωή από την επάρατη νόσο. «Με ποιες προθέσεις φεύγει ένας άνθρωπος; Με πόσα «να» και πόσα «θα» που ψιθυρίζει ο θάνατος σβήνει ασυλλόγιστα μια ολόκληρη ζωή; Είναι τελικά μικρή

8 Ονειρικά φορέματα από SHEIN που αξίζει να δεις αν θα γίνεις σύντομα νονά

Θα γίνεις νονά πολύ σύντομα; Υπέροχα! Σήμερα ήρθες στο σωστό μέρος, διότι θα σου δείξω μερικά μοναδικά φορέματα από το SHEIN, τα οποία θα σε κάνουν να μοιάζεις βγαλμένη από παραμύθι! Πιο κάτω μπορείς να δεις ακριβώς τις προτάσεις που έχω για εσένα. Ρίξε μια ματιά σε όλα τα φορέματα και διάλεξε εκείνο που σου