Επίμονη ζάλη: Τι συμβαίνει όταν νιώθετε συνεχώς πως χάνετε την ισορροπία σας

Date:

Τι είναι, πώς εκδηλώνεται και πώς αντιμετωπίζεται η επίμονη ζάλη στάσης-αντίληψης.

Η χρόνια ζάλη είναι βασανιστική για τους ασθενείς, καθώς μπορεί να πλήξει την καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής τους. Οι ασθενείς μπορεί να νιώθουν ότι ζαλίζονται για ώρες ή ημέρες κάθε φορά, ενώ σταδιακά αναπτύσσουν φόβο ότι θα πέσουν και περιορίζουν την κινητικότητά τους.

Όταν η ζάλη αυτή δεν συνοδεύεται από ναυτία, μπορεί να είναι επίμονη ζάλη στάσης-αντίληψης (Persistent postural-perceptual dizziness ή PPPD). Πρόκειται για ένα είδος χρόνιας ζάλης που προκαλείται από αιφνίδια αλλαγή  στην ικανότητα του εγκεφάλου να ερμηνεύει τον χώρο και την κίνηση.

Η διαταραχή αυτή συνήθως ενεργοποιείται μετά από ένα ανησυχητικό συμβάν, όπως:

  • Η πρώτη κρίση πανικού
  • Η αιθουσαία ημικρανία
  • Ένα επεισόδιο έντονου ιλίγγου ή ζάλης
  • Ακόμα και μια λιποθυμία

Όταν τελειώσει αυτό το πρώτο επεισόδιο, φυσιολογικά ο εγκέφαλος θα έπρεπε να επιστρέψει στην κανονική λειτουργία του. Αυτό όμως δεν συμβαίνει, αλλά αντιθέτως ο ασθενής εξακολουθεί να έχει αίσθημα ζάλης ή αστάθειας. Το αίσθημα αυτό μπορεί να είναι παρόν σχεδόν όλη την ώρα ή περιοδικά να υποχωρεί ή να εντείνεται.

Την ζάλη επιδεινώνουν συγκεκριμένες στάσεις του σώματος – λ.χ. το να κάθεται ο πάσχων ή να στέκεται όρθιος και να παρακολουθεί με το βλέμμα του πολύπλοκα μοτίβα ή σύνθετες κινήσεις.

Το επακόλουθο είναι οι ασθενείς να φοβούνται συχνά μήπως χάσουν την ισορροπία τους ή πέσουν. Μπορεί επίσης να αποφεύγουν καταστάσεις που επιδεινώνουν τα συμπτώματά τους, σε σημείο που αυτό να αρχίσει να δυσχεραίνει τη ζωή και την καθημερινότητά τους.

Γενικά «αποφεύγουν την κίνηση, γεγονός που επιδεινώνει τη ζάλη τους, εισερχόμενοι έτσι σε έναν φαύλο κύκλο», αναφέρει ο ωτορινολαρυγγολόγος Γεώργιος Κωνσταντινίδης, διευθυντής της Δ’ Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής και Κλινική Χειρουργικής Κεφαλής & Τραχήλου στο νοσοκομείο Metropolitan General.

Πώς προκαλείται

Πώς προκαλείται όμως η επίμονη ζάλη στάσης-αντίληψης; «Εάν ο εγκέφαλος πιστεύει ότι μπορεί να κινδυνεύσουμε να πέσουμε, αντιδρά αυτόματα για να μας προστατεύσει», απαντά.

Σκεφτείτε πώς αισθάνεστε όταν περπατάτε στον πάγο ή στέκεστε σε μια σκάλα. Το σώμα σας σκληραίνει, κάνετε πιο μικρά βήματα και εστιάζετε στο να μείνετε όρθιοι. Ταυτοχρόνως, το σύστημα ισορροπίας του οργανισμού χρησιμοποιεί λιγότερες πληροφορίες από το αιθουσαίο σύστημα (αυτιά) και περισσότερες από το σύστημα της όρασης (μάτια).

«Κανονικά, όταν τελειώσει ο κίνδυνος πτώσης (όταν π.χ. σταματήσουμε να περπατούμε σε παγωμένη επιφάνεια), το σύστημα ισορροπίας επιστρέφει στο φυσιολογικό. Αλλά σε ανθρώπους που πάσχουν από PPPD, ο εγκέφαλος παραμένει σε κατάσταση «υψηλού κινδύνου», ακόμα και αν δεν απειλείται η ισορροπία μας», συνεχίζει ο κ. Κωνσταντινίδης.

Η δυσλειτουργία αυτή οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο, διότι:

  • Ανησυχούμε για την πτώση και δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή στη διατήρηση της ισορροπίας μας
  • Ο εγκέφαλος παραμένει σε εγρήγορση και βασίζεται περισσότερο στα οπτικά ερεθίσματα
  • Πολύπλοκα οπτικά μοτίβα και κίνηση υποδηλώνουν ότι μπορεί να κινδυνεύουμε να πέσουμε

Η περιγραφή αυτή μπορεί να δημιουργεί την λανθασμένη εντύπωση πως η επίμονη ζάλη στάσης-αντίληψης βρίσκεται απλώς «στο μυαλό μας». Τα συμπτώματά της, όμως, είναι αληθινά.

«Η κατάσταση έχει κάποια κοινά σημεία με τις αγχώδεις διαταραχές, αλλά δεν είναι ψυχιατρική διαταραχή. Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει διαφορές στη δραστηριότητα του εγκεφάλου σε άτομα με PPPD, σε σύγκριση με άτομα που δεν έχουν PPPD. Αυτές οι διαφορές μπορεί να δυσκολέψουν τον εγκέφαλο να ενσωματώσει διαφορετικές πηγές πληροφοριών και να αξιολογήσει σωστά τις απειλές», επισημαίνει ο ειδικός.

Η διάγνωση

Η διάγνωση της επίμονης ζάλης στάσης-αντίληψης δεν βασίζεται σε κάποια ειδική δοκιμασία. Δεν είναι, όμως, ούτε μία διάγνωση αποκλεισμού, δηλαδή μια διάγνωση που γίνεται όταν δεν μπορεί να βρεθεί άλλη αιτία που να δικαιολογεί τα συμπτώματα του πάσχοντος.

Αντιθέτως, η διάγνωση βασίζεται σε συγκεκριμένα κλινικά κριτήρια, τονίζει ο κ. Κωνσταντινίδης.

Η PPPD μπορεί να επικαλύπτεται και να συνυπάρχει με άλλες αιθουσαίες διαταραχές, όπως η νόσος Ménière. Η παρουσία αυτών των διαταραχών επίσης πρέπει να διερευνάται διαγνωστικά, προσθέτει.

Η θεραπεία

Μόλις τεθεί η διάγνωση, το πρώτο βήμα στη θεραπεία είναι να βοηθηθεί ο πάσχων να κατανοήσει τι προκαλεί την επίμονη ζάλη στάσης-αντίληψης. Πρέπει επίσης να καταλάβει με ποιον τρόπο ερμηνεύει ο εγκέφαλος λανθασμένα τα φυσιολογικά ερεθίσματα ισορροπίας ως απειλή.

«Η γνώση του τι συμβαίνει θα βοηθήσει τους ασθενείς να νιώσουν καλύτερα και θα τους κινητοποιήσει για πιο ενεργή συμμετοχή στην θεραπεία τους», αναφέρει ο κ. Κωνσταντινίδης.

Η θεραπεία για την PPPD περιλαμβάνει συνήθως την «επανεκπαίδευση» του εγκεφάλου, μέσω συνδυασμού:

  • Αιθουσαίας αποκατάστασης
  • Στρατηγικών αντιμετώπισης του άγχους
  • Φαρμακευτικής αγωγής
  • Γνωστικής-συμπεριφορικής θεραπείας (CBT)

Ιδανικά απαιτείται διεπιστημονική ομάδα ειδικών που θα συνεργασθούν για τη θεραπεία του ασθενούς. «Τόσο η αιθουσαία αποκατάσταση όσο και η CBT απαιτούν εξάσκηση και προσπάθεια από τον ίδιο τον πάσχοντα. Οι θεραπευτές διδάσκουν τις δεξιότητες που απαιτούνται, αλλά οι ασθενείς είναι αυτοί που πρέπει να τις εφαρμόσουν» καταλήγει ο κ. Κωνσταντινίδης.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Δημήτρης Λάλος – Έλενα Μαυρίδου: Χώρισαν και επίσημα

O Δημήτρης Λάλος και Έλενα Μαυρίδου χώρισαν μετά από επτά χρόνια γάμου.

Κώστας Βουτσάς: Απίστευτες ζημιές στον τάφο του – Σοκαρισμένη η Εύη Καραγιάννη, τι απαντά η Κατσαβού

Σάλος έχει προκληθεί τις τελευταίες ώρες με τα πλάνα που κάνουν τον γύρο του Tik Tok, με τον τάφο του Κώστα Βουτσά να είναι βεβηλωμένος. Η εκπομπή Super Κατερίνα, είχε σήμερα 20/5 όλο το ρεπορτάζ για το θέμα ενώ έκανε δηλώσεις και η Εύη Καραγιάννη. Η ίδια, δεν ήταν ενήμερη για το θέμα ενώ δήλωσε

Κώστας Βουτσάς: Έσπασαν τον τάφο του – Δείτε βίντεο

Τι λένε η πρώην σύζυγος και η αδερφή του ηθοποιού

Παναγιώτα Βλαντή: Με έχει πονέσει πάρα πολύ η ερώτηση «γιατί δεν έχεις κάνει παιδί;»

Παναγιώτα Βλαντή: Με έχει πονέσει πάρα πολύ η ερώτηση «γιατί δεν έχεις κάνει παιδί;» Παναγιώτα Βλαντή: Με έχει πονέσει πάρα πολύ η ερώτηση «γιατί δεν έχεις κάνει παιδί;» Όταν έκανα κατάψυξη ωαρίων ένιωσα ότι πάγωσα τον χρόνο, πρόσθεσε η ηθοποιός Η Παναγιώτα Βλαντή έδωσε μια συνέντευξη, αναφερόμενη, μεταξύ άλλων, στην κατάψυξη ωαρίων που έκανε πριν καιρό. Μεταξύ

Δημήτρης Λάλος – Έλενα Μαυρίδου: Εκδόθηκε το διαζύγιό τους

Ο Δημήτρης Λάλος και η Έλενα Μαυρίδου τραβούν χωριστούς δρόμους στη ζωή τους, μετά από επτά χρόνια γάμου και εννέα χρόνια κοινής...

Τηλεθέαση: Πρωτιά για τη Σίσσυ Χρηστίδου

Την πρωτιά στην τηλεθέαση πήρε η Σίσσυ Χρηστίδου την Κυριακή 19 Μαϊου. Συγκεκριμένα, η εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι» ήταν αυτή...

Αγνοείται ο πατριός της Τατιάνας Μπλάτνικ στο Μαλιμπού – Η έκκληση από τις αρχές

Ο πατριός της Τατιάνας Μπλάτνικ, Ατίλιο Μπρίλεμπουργκ, αγνοείται από το βράδυ του Σαββάτου στο Μαλιμπού με τις Αρχές να τον αναζητούν. Ο 53χρονος εθεάθη για τελευταία φορά αργά το βράδυ του Σαββάτου στο Μαλιμπού, σύμφωνα με το Γραφείο του σερίφη της κομητείας του Λος Άντζελες, και συγκεκριμένα στη 1:10 π.μ., και έκτοτε τα ίχνη του έχουν χαθεί. Stepfather

Φάρμακα: Ποια έχουν παρενέργειες στα μάτια, τι να γνωρίζετε

Ποια συμπτώματα μπορεί να οφείλονται στις επιδράσεις φαρμάκων. Ποια φάρμακα έχουν συχνά παρενέργειες στα μάτια. Οι ενοχλήσεις στα μάτια, όπως η ξηροφθαλμία, το κοκκίνισμα, ο κνησμός (φαγούρα) ή ακόμα και η θολή όραση, δεν οφείλονται πάντοτε σε οφθαλμολογικά ή συστηματικά προβλήματα υγείας. Σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν ανεπιθύμητες ενέργειες από φάρμακα που παίρνουμε για άλλες αιτίες.

Η σύζυγος του Νικολά Σαρκοζί, Κάρλα Μπρούνι, με χρυσό φόρεμα στις Κάννες

Η σύζυγος του Νικολά Σαρκοζί, Κάρλα Μπρούνι, περπάτησε στο κόκκινο χαλί του κινηματογραφικού φεστιβάλ των Καννών και εντυπωσίασε με το ολόχρυσο φόρεμά της. H 56χρονη Κάρλα Μπρούνι βρέθηκε στην πρεμιέρα της ταινίας «Emilia Perez» και για την εμφάνισή της επέλεξε ένα εφαρμοστό φόρεμα του οίκου Celine και κοσμήματα Chopard. Η πρώην Πρώτη Κυρία της Γαλλίας

Παραμένει το «κοκτέιλ» ζέστης – αφρικανικής σκόνης – Τι προβλήματα υγείας μπορεί να δημιουργήσει

Αυξημένες είναι και σήμερα Δευτέρα 20/5 οι συγκεντρώσεις της αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα οι οποίες θα διατηρηθούν σε συνδυασμό με τη ζέστη έως την Τετάρτη 22/5. Ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει μέχρι τους 34 βαθμούς Κελσίου ενώ έντονη θα είναι η δυσφορία που θα νιώθουν τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα. Για τα προβλήματα τα οποία μπορεί

Ελένη Χατζίδου: Πήγαμε ταξίδι του μέλιτος με τη μαμά και τον αδερφό του Ετεοκλή

Ελένη Χατζίδου: Πήγαμε ταξίδι του μέλιτος με τη μαμά και τον αδερφό του Ετεοκλή Ελένη Χατζίδου: Πήγαμε ταξίδι του μέλιτος με τη μαμά και τον αδερφό του Ετεοκλή Πήγαμε οι δυο μας για φαγητό μια φορά, πρόσθεσε η παρουσιάστρια Σχετικά Άρθρα Thema Insights Το smartphone που φέρνει την Τέχνη στα χέρια μας Ως αληθινό έργο

Μαρινέλλα: Η Φίνος Φιλμ εύχεται για τα γενέθλιά της με ένα βίντεο

Οι μύθοι δεν έχουν ηλικία, γράφει η ανάρτηση της εταιρείας