Πελματογράφημα: Σε ποιες παθήσεις γίνεται – Πότε χρειάζονται ειδικά ορθοπεδικά πέλματα
FITNESS
Σε ποιες παθήσεις συστήνεται η εφαρμογή της πελματογραφίας και πότε δίνονται ειδικά ορθοπεδικά πέλματα έσω υποδήματος
-
*Γράφει ο Αθανάσιος Φονταράς, φυσικοθεραπευτής
Ο Ψηφιακός πελματογράφος είναι ένα σύγχρονο και τεχνολογικά προηγμένο σύστημα απεικόνισης της ανατομικής μορφολογίας του πέλματος αφενός, κι αφετέρου της κατανομής των πιέσεων κατά τη στάση και τη βάδιση. Πρόκειται λοιπόν για μια πλατφόρμα που διαθέτει χιλιάδες ψηφιακούς αισθητήρες και είναι συνδεδεμένος με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή ο οποίος συλλέγει, επεξεργάζεται και αναλύει τις συγκεκριμένες πληροφορίες με ειδικό λογισμικό πρόγραμμα (software).
Χρησιμοποιώντας την ιατρική έρευνα που συνδυάζεται με τα έτη κλινικής εμπειρίας, τα συστήματα των πελματογράφων καταγράφουν και αναλύουν με μοναδικό τρόπο τις κινήσεις των ποδιών. Δίνει στον θεραπευτή (γιατρό-φυσικοθεραπευτή) τη δυνατότητα της έγκαιρης διάγνωσης καταστάσεων που αφορούν σε παθήσεις των πελμάτων και της σπονδυλικής στήλης, ενώ διευκολύνει τη διαδικασία της διάγνωσης, συνιστώντας εργαλείο απαραίτητο στην καθημερινή κλινική πρακτική της Ορθοπεδικής.
Πολύ συνηθισμένα προβλήματα που κάνουν όλο το σώμα να υποφέρει, όπως η πλατυποδία, η χαλάρωση των μεταταρσίων, η κακή στάση σώματος, η ισχιαλγία μπορούν να βρεθούν, να ελεγχθούν και ενδεχομένως να αντιμετωπισθούν αρχίζοντας με ένα πελματογράφημα. Ανατομικά και λειτουργικά προβλήματα μπορούν να εντοπιστούν και να αποκατασταθούν με τη βοήθεια του πελματογραφήματος.
Το πελματογράφημα αποτελείται από δύο αξιολογήσεις, τη στατική και τη δυναμική.
Στη στατική ο ασθενής στέκεται πάνω στην πλατφόρμα του πελματογράφου και τα δεδομένα από την εξέταση καταγράφονται στον υπολογιστή. Ενώ στη δυναμική, ο ασθενής περπατάει πάνω στην πλατφόρμα, με κανονική ταχύτητα, και ο υπολογιστής κατα- τα στοιχεία της τμηματικής ανάλυσης βάδισης. Πιο απλά, εμφανίζει στην οθόνη τον τύπο βάδισης, την κατανομή βάρους, το χρόνο βάδισης, τον άξονα του σώματος κατά τη βάδιση και πολλές άλλες παραμέτρους. Συγκρίνοντας τα δεδομένα της στατικής και δυναμικής αξιολόγησης δίνει τη δυνατότητα της ανάλυσης μεταξύ των δύο ποδιών.
Το πελματογράφημα συνήθως γίνεται για:
• Παθήσεις των πελμάτων (ασυμμετρίες της ποδικής καμάρας), όπως πλατυποδία, κοιλοποδία, ραιβοποδία, προβλήματα στα μετατάρσια, άκανθα πτέρνας (ασύμμετρη ανάπτυξη οστού στην κάτω επιφάνεια της πτέρνας), βλαισός μεγάλος δάκτυλος (κότσι) κ.α.
• Αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα γονάτων, ισχίων, σπονδυλικής στήλης, χονδροπάθεια επιγονατίδας
• Προβλήματα στη σπονδυλική στήλη, όπως σκολίωση, κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, ισχιαλγία, οσφυαλγία
• Σοβαρά διαστρέμματα, κατάγματα των κάτω άκρων και της λεκάνης
• Ανισοσκελία
• Προβλήματα στα κάτω άκρα λόγω σακχαρώδους διαβήτη και πιο απλές περιπτώσεις όπως κάλους, σκληρύνσεις κλπ.
Βάσει των αποτελεσμάτων του πελματογραφήματος, υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής ειδικών, ορθοπεδικών πελμάτων έσω υποδήματος, τα οποία προσαρμόζονται εξατομικευμένα στις ιδιαιτερότητες του ποδιού.
Οι ανατομικές αποκλίσεις στα κάτω άκρα, είναι καλό να αντιμετωπίζονται συνδυαστικά, με μέσα παθητικής και ιδιοδεκτικής υποστήριξης, (ορθωτικά πέλματα έσω υποδήματος, ειδικής κατασκευής), όσο και με εξειδικευμένο ασκησιολόγιο, προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή ανατομική ευθυγράμμιση σε όλο το κάτω άκρο.
Στα παιδιά η όποια ανατομική απόκλιση, έχει μεγάλες δυνατότητες διόρθωσης, πάντα μετά από εξέταση και αξιολόγηση από εξειδικευμένο Φυσικοθεραπευτή ή Ορθοπεδικό Παίδων, ενώ στους ενήλικες, μόνο υποστήριξης και όρθωσης.
Όπως σε κάθε θέμα υγείας, και στην προκειμένη περίπτωση η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.
Διαβάστε επίσης:
Πονούν τα γόνατά σας; Αυτά είναι τα παπούτσια που χρειάζεστε
Πόνος στο γόνατο: Τα παπούτσια που ανακουφίζουν – Θα εκπλαγείτε
Αθλητικές κακώσεις: Οι έξι συχνότερες και πώς αντιμετωπίζονται
[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]