Αυτοάνοσα νοσήματα: Πώς να ξεπεράσετε τις παγίδες των εορτών

Date:

Η περίοδος των γιορτών μπορεί να είναι μια ευχάριστη περίοδος και την ίδια στιγμή, μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα αγχωτική περίοδος.

Της: Αθανασίας Παππά*

Αυτή την εποχή του χρόνου όσοι πάσχουν από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα ‘βομβαρδίζονται’ με συμβουλές για το τι δεν πρέπει να κάνουν. Κι ενώ αυτές οι συμβουλές μπορεί να είναι χρήσιμες, ας εστιάσουμε σε μια άλλη πλευρά.  Ας εξετάσουμε τι μπορούμε και πρέπει να κάνουμε για να διασφαλίσουμε ότι θα περάσουμε καλά και θα προωθήσουμε μια αίσθηση ευεξίας κατά την περίοδο των διακοπών.

Απολαύστε, λοιπόν, τις μέρες των εορτών! Να τρώτε τα φαγητά που αγαπάτε και μην αρνείστε στον εαυτό σας αυτή την μικρή απόλαυση. Ωστόσο θα πρέπει να προσέχετε την ποσότητα, την ποιότητα και τη συχνότητα κατανάλωσης φαγητού και ποτών.

Οι γιορτινές μέρες – όσον αφορά το φαγητό και το ποτό – είναι ακριβώς όπως κάθε άλλη μέρα όπου εφαρμόζετε τον κανόνα του «όλα με μέτρο». Αλλά αν το παρακάνετε, μην ‘τιμωρείτε’ τον εαυτό σας, είναι απλώς φαγητό και αύριο είναι μια νέα μέρα. Επίσης, φάτε αργά και απολαύστε τις υφές και τις γεύσεις.

Εάν η υγεία σας το επιτρέπει να απολαύσετε ένα ή δύο αλκοολούχα ποτά, προτιμήστε το (π.χ. το αλκοόλ μπορεί να αντενδείκνυται όταν λαμβάνετε ορισμένα φάρμακα)! Απλώς να έχετε υπόψη σας ότι το αλκοόλ έχει μεγάλη ‘δύναμη’ όσον αφορά τις θερμίδες, όπως και τα αναψυκτικά και οι χυμοί. Επίσης, υπάρχουν εξαιρετικές επιλογές πορών, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ.

Ξεκούραση και ύπνος

Η περίοδος των διακοπών γενικά είναι μια περίοδος χαλάρωσης. Ως βασική αρχή θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρέπει να έχουμε στο νου μας την ισορροπία, την ποιότητα τροφών και την εξατομικευμένη προσέγγιση, χωρίς ιδιαίτερη πίεση και άγχος.

Η άσκηση και ο ύπνος είναι και τα δύο πολύ σημαντικά συστατικά για να αισθάνεστε καλά κατά την περίοδο των διακοπών.

Μπορεί να αισθάνεστε σωματικά (και διανοητικά) κουρασμένοι ή ακόμα και εξαντλημένοι από τη χρονιά που περάσατε. Μπορεί, επίσης, να μην έχετε την ενέργεια να ασκηθείτε. Κι αυτό είναι εντάξει. Αν σας συμβαίνει κάτι τέτοιο, πάρτε το χρόνο σας, ξεκουραστείτε και χαλαρώστε. Προσπαθήστε να συνεχίσετε να κινείστε και να είστε δραστήριοι, αλλά ίσως μειώστε τη συχνότητα, τον χρόνο, τον τύπο ή την ένταση των κανονικών σας συνηθειών.

Για παράδειγμα, αντί για 60 λεπτά περπάτημα, κάντε ένα περπάτημα 30 λεπτών . Προσπαθήστε να συνεχίσετε να κινείστε καθ’ όλη την περίοδο των διακοπών, αλλά φροντίστε να ξεκουράζετε το σώμα σας.

Απολαύστε τον ύπνο σας, προσφέρετε στον εαυτό σας τακτικά διαλείμματα ξεκούρασης, ήπιο διαλογισμό και ζεστά επιθέματα όταν το χρειάζεστε παρακολουθώντας την ταινία που σας αρέσει ή ακούγοντας την αγαπημένη σας μουσική.

Η επαφή με τη φύση είναι μια καλή επιλογή ηρεμίας και χαλάρωσης, αν σας δοθεί αυτή η ευκαιρία. Περπατήστε σε πάρκα ή δρόμους με στολισμένα δέντρα. Απολαύστε τη χειμερινή ατμόσφαιρα. Βγάλτε φωτογραφίες τοπίων. Η φύση πάντα έχει την δύναμη να επιδρά θετικά στην ψυχική μας υγεία με το να μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη, να μας προσφέρει βελτίωση διάθεσης, ενίσχυση αυτοπεποίθησης, καταπολέμηση εσωτερικών εντάσεων και αύξηση θετικών συναισθημάτων.

Καταπολεμήστε τα αρνητικά συναισθήματα

Για κάποιους, τα Χριστούγεννα είναι η καλύτερη, η πιο διασκεδαστική και αγαπημένη εποχή του χρόνου, αλλά για άλλους δεν είναι. Όπως και εάν αισθάνεστε, προσπαθήστε να νιώθετε ευγνωμοσύνη για όσα έχετε στη ζωή σας, αντί να εστιάζετε σε αυτά που δεν έχετε. Κάντε μια θετική απογραφή των επιτευγμάτων, των σχέσεων, των ιδιοτήτων και των πόρων σας και εκτιμήστε τα.

Σταματήστε να τα κάνετε όλα μόνοι σας. Εάν αποτελεί ‘παράδοση’ στις διακοπές σας να φροντίζετε μόνοι σας και την τελευταία λεπτομέρεια, το αυτοάνοσο νόσημα από το οποίο πάσχετε, θα σας καλέσει να σταματήσετε να το κάνετε. Άλλωστε οι γιορτές είναι ώρα για μοίρασμα. Όταν όλοι οι συμμετέχοντες στις γιορτές συνεισφέρουν, μοιράζεστε τη δουλειά και μειώνετε τον κίνδυνο εξάρσεων και κόπωσης. Το μοίρασμα, όμως, κάνει και κάτι περισσότερα από αυτό: Μεταδίδει μαθήματα και δεξιότητες για να συνεχιστούν οι παραδόσεις που έχουν σημασία.

Συμπεριλάβετε τα παιδιά σας στην ομάδα εργασίας, ζητήστε βοήθεια από τον σύντροφο ή τον καλό σας φίλο. Το σημαντικότερο είναι να επιλέξετε δραστηριότητες που σας γεμίζουν χαρά και ηρεμία και όχι άγχος, ένταση και εξάρσεις.

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!​​​​​​​​​​​​​​​

*Η Αθανασία Παππά είναι Επισκέπτρια Υγείας,  Επίτιμη Πρόεδρος ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α., Πρόεδρος ΕΛ.ΕΤ.ΕΜ.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Τζώρτζογλου για Γεωργιάδου: «Κράτησε ένα έμβρυο μέσα σε φορμόλη–Της είπα ‘αυτό πρέπει να το θάψεις’»

Μια άγνωστη μέχρι σήμερα ιστορία μοιράστηκε ο Στράτος Τζώρτζογλου σε συνέντευξή του στην Espresso και τον δημοσιογράφο Γιάννη Βίτσα. Ο γνωστός ηθοποιός θυμήθηκε μια έντονη εμπειρία από την περίοδο που επισκέφθηκε το πατρικό σπίτι της πρώην συζύγου του, Μαρίας Γεωργιάδου. Στράτος Τζώρτζογλου: Η συγκινητική ανάρτηση για τη μητέρα του, έξι χρόνια μετά τον θάνατό της

Γαία Μερκούρη-Δημήτρης Πετρίχος: Ζουν τον έρωτά τους

Η Γαία Μερκούρη, κόρη της Δωροθέας Μερκούρη, κάνει σταθερά τα δικά της επαγγελματικά βήματα, έχοντας στο πλευρό της τον σύντροφό της Δημήτρη Πετρίχο. Οι δυο τούς συνεργάζονται σε δημιουργικά εγχειρήματα που αντικατοπτρίζουν τα κοινά τους ενδιαφέροντα και τη διάθεσή τους να εξερευνήσουν νέες μορφές έκφρασης. https://www.instagram.com/reel/DZViGDdMqR1/ Ως influencer συνεργάζεται με γνωστά fashion και beauty brands

Μάρκος Σεφερλής: «Αποδείξαμε ότι υπάρχει και ένα άλλο είδος πρωινού – Ούτε ίντριγκες κάναμε ούτε σχολιάζαμε τον κόσμο»

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Ο Μάρκος Σεφερλής παραχώρησε συνέντευξη στη Secret και τη Σάσα Σταμάτη. Ο δημοφιλής ηθοποιός και παρουσιαστής θυμήθηκε την περίοδο που παρουσίαζε πρωινή εκπομπή μαζί με την Έλενα Τσαβαλιά, σχολιάζοντας τις σημερινές εξελίξεις στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη. Παράλληλα, εξήγησε ποια θεωρεί ότι είναι η βασική συνταγή για ένα

Κατερίνα Παπουτσάκη: «Δεν έχω κάνει ποτέ ερωτική απεργία»

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Με αφορμή τη συμμετοχή της στην καλοκαιρινή περιοδεία της νέας παραγωγής του ΚΘΒΕ «Λυσιστράτη», σε σκηνοθεσία Αστέριου Πελτέκη, η Κατερίνα Παπουτσάκη παραχώρησε συνέντευξη στη Secret και τη Μαριάνθη Κούνια. Η γνωστή ηθοποιός μίλησε για τις αξίες που καθορίζουν τη στάση της απέναντι στη ζωή και την κοινωνία.

Ιουλία Καλλιμάνη: Ο άνδρας που στέκεται διακριτικά στο πλευρό της, το μονόπετρο και οι φήμες για γάμο

Η Ιουλία Καλλιμάνη έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να ξεχωρίσει στο ελληνικό τραγούδι, σημειώνοντας σημαντικές επιτυχίες και πραγματοποιώντας εμφανίσεις που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον του κοινού. Παράλληλα, έχει βρεθεί αρκετές φορές στο επίκεντρο για απρόβλεπτα περιστατικά κατά τη διάρκεια των εμφανίσεών της. Ο αυθορμητισμός και ο δυναμικός χαρακτήρας της την κάνουν να αντιδρά άμεσα όταν θεωρεί

Φωτιά: Oδηγίες από το υπ. Υγείας για προστασία από τον καπνό – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο καπνός και τα μικροσωματίδια μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ιδιαίτερα σε παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με χρόνια νοσήματα Με αφορμή τις φωτιές που βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορες περιοχές της χώρας, το υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει τα μέτρα προστασίας από την έκθεση στον καπνό, επισημαίνοντας ότι οι επιπτώσεις στην υγεία μπορεί

9 συνήθειες στη μέση ηλικία που μπορούν να σας χαρίσουν περισσότερα χρόνια ζωής

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Ο τρόπος με τον οποίο φροντίζετε το σώμα και τον εγκέφαλό σας κατά τη μέση ηλικία – η οποία ορίζεται γενικά ως η περίοδος από τα 40 έως τα 60 έτη – μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά το πώς θα γεράσετε τις επόμενες δεκαετίες. Οι βάσεις για

Η Ελιάνα Χρυσικοπούλου μαγνητίζει τα βλέμματα με κόκκινο μπικίνι και… κοιλιακούς

Η Ελιάνα Χρυσικοπούλου εντυπωσίασε με την καλοκαιρινή της εμφάνιση, ποζάροντας με ένα εντυπωσιακό κόκκινο μπικίνι, το οποίο συνδύασε με ασορτί παρεό. Το βλέμμα, όμως, τράβηξε κυρίως η εξαιρετική φυσική της κατάσταση, καθώς οι καλογυμνασμένοι κοιλιακοί της δεν πέρασαν απαρατήρητοι. Το ποστ μετά τον γάμο της με τον Νικόλα Φαράκλα - «H Ελιάνα Χρυσικοπούλου μου έκανε

Τζέικ Μέντγουελ: Το ιδιαίτερο κόσμημα που φορά ο σύζυγος της Αμαλίας Κωστοπούλου & δεν αποχωρίζεται

Σχεδόν δύο μήνες έχουν περάσει από τον γάμο της Αμαλίας Κωστοπούλου και του Jake Medwell στην Πύλο και το ζευγάρι συνεχίζει να απολαμβάνει μια ιδιαίτερα όμορφη περίοδο, γεμάτη κοινές στιγμές και χαμόγελα. Σε μία από τις πρόσφατες φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε ένα κόσμημα που φορούσε ο Jake Medwell. Αμαλία Κωστοπούλου: Η αλλαγή μετά

Ιωάννα Τούνη: Με μικροσκοπικό τοπ και see through φούστα στη Μύκονο, δείτε φωτογραφίες

Ιωάννα Τούνη: Με μικροσκοπικό τοπ και see through φούστα στη Μύκονο, δείτε φωτογραφίες Η Influencer απαθανατίστηκε σε βραδινή βόλτα της στο νησί των ανέμων Με τοπ και see through φούστα εμφανίστηκε η Ιωάννα Τούνη να περπατάει στη Μύκονο. Η Influencer έκανε πριν από λίγες ημέρες διακοπές στο νησί των ανέμων με την παρέα της. Ανάμεσα στις νυχτερινές της

Ένα ξεχωριστό καλοκαιρινό δείπνο: Η Humanis υποδέχτηκε τον επιχειρηματικό κόσμο, δείτε φωτογραφίες

Ένα ξεχωριστό καλοκαιρινό δείπνο: Η Humanis υποδέχτηκε τον επιχειρηματικό κόσμο, δείτε φωτογραφίες Αφορμή της βραδιάς, η συνεργασία με το Yale School of Management και το executive leadership πρόγραμμα «Leading with Wisdom in the Age of AI» Ένα ξεχωριστό καλοκαιρινό δείπνο παρέθεσε η Humanis σε εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, με αφορμή τη συνεργασία της με το

ΕΟΔΥ: Πάρτε μέτρα προστασίας από τα κουνούπια – Μεγάλος κίνδυνος από τον ιό του Δυτικού Νείλου τον Αύγουστο

Τα κρούσματα είθισται να είθισται να κορυφώνονται από τα μέσα Αυγούστου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο. Ολοένα περισσότερους ανθρώπους προσβάλλει ο ιός του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, με τα κρούσματα να αυξάνονται υπερβολικά γρήγορα για την εποχή, αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ). Αναμένεται, δε, να υπάρξουν πολλά περισσότερα τις επόμενες εβδομάδες.