Την επόμενη πανδημία θα προκαλέσει ιός γρίπης, πιστεύουν οι ειδικοί

Date:

Τα ευρήματα έρευνας σε δεκάδες ειδικούς στις λοιμώξεις. Ποιοι ιοί είναι πιθανότερο να μας απειλήσουν και γιατί.

Την επόμενη πανδημία θα προκαλέσει κάποιος από τους ιούς που προκαλούν γρίπη, πιστεύουν οι περισσότεροι ειδικοί στις λοιμώξεις του πλανήτη.

Το 57% όσων συμμετείχαν σε νέα διεθνή έρευνα είπαν πως η γρίπη είναι αυτή που έχει περισσότερες πιθανότητες να προκαλέσει παγκόσμια επιδημία θανατηφόρων περιστατικών. Άλλο ένα 17% την κατέταξαν στη δεύτερη θέση.

Η πεποίθησή τους ότι οι ιοί της γρίπης συνιστούν την μεγαλύτερη απειλή για μελλοντική πανδημία οφείλεται στο γεγονός ότι μεταλλάσσονται ασταμάτητα.

«Κάθε χειμώνα έχουμε γρίπη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Jon Salmanton-García, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας. «Οι ετήσιες εξάρσεις της είναι μικρές πανδημίες. Είναι όμως περισσότερο ή λιγότερο ελεγχόμενες, επειδή τα στελέχη που τις προκαλούν δεν είναι αρκετά μεταδοτικά ή επικίνδυνα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θα γίνουν κάποια στιγμή».

Το επόμενο παθογόνο που είναι πιθανότερο να αποτελέσει αιτία πανδημίας είναι ένας άγνωστος ακόμα ιός, που έχει ονομαστεί νόσος Χ. Το 21% των επιστημόνων της μελέτης είπαν πως ένας τέτοιος ιός, που θα εμφανιστεί ξαφνικά όπως ο κορωνοϊός που προκάλεσε την πρόσφατη πανδημία, θα είναι εκείνος που θα μας απειλήσει.

Η νέα έρευνα

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Travel Medicine and Infectious Disease. Θα ανακοινωθούν επίσης στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας & Λοιμωδών Νόσων (ESCMID) που θα διεξαχθεί στη Βαρκελώνη 27-30 Απριλίου 2024.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους ειδικούς στις λοιμώξεις να κατατάξουν 14 ιούς ως προς την δυνατότητά τους να προκαλέσουν πανδημία. Τους ζήτησαν επίσης να προτείνουν οι ίδιοι και ένα επιπλέον (το 15ο) πιθανό παθογόνο. Οι ιοί που κλήθηκαν να βαθμολογήσουν ήταν:

 • Ο ιός που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας-Κονγκό
 • Η νόσος Χ (άγνωστη ασθένεια που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι θα προκαλέσει κάποτε πανδημία)
 • Ο ιός Έμπολα
 • Ο χανταϊός (ή ιός Hanta)
 • Ο ιός Henipa
 • Οι ιοί της γρίπης
 • Ο ιός Λάσα
 • Ο ιός Μάρμπουργκ
 • Ο ιός που προκαλεί MERS
 • Ο ιός Nipah
 • O ιός του πυρετού της κοιλάδας Rift (ή πυρετός της ρηξιγενούς κοιλάδας – RVF)
 • Ο ιός που προκαλεί SARS (SARS-CoV)
 • Ο κορωνοϊός που προκάλεσε την πρόσφατη πανδημία (SARS-CoV-2)
 • Ο ιός Ζίκα

Συνολικά στην έρευνα συμμετείχαν 187 ειδικοί στις λοιμώξεις από 57 χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Τον μεγαλύτερο αριθμό απαντήσεων έδωσαν επιστήμονες από τη Γερμανία (ήταν 27), την Ισπανία (20) και την Ιταλία (14 ειδικοί).

Τα ευρήματα

Οι ιοί της γρίπης έλαβαν την υψηλότερη βαθμολογία. Οι 147 από τους συμμετέχοντες (ποσοστό 78,6%) τους κατέταξαν στις πρώτες θέσεις του σχετικού πίνακα (από την 1η έως την 4η).

Την πρώτη πεντάδα των επικίνδυνων ιών συμπληρώνουν η νόσος Χ, οι κορωνοϊοί που προκάλεσαν την πρόσφατη πανδημία και το SARS, και ο ιός Έμπολα. Αντιθέτως, τις λιγότερες πιθανότητες να προκαλέσουν πανδημία έχουν οι ιοί Hanta, Λάσσα, Nipah και Henipa.

Ειδικότερα, τη νόσο Χ επέλεξαν 92 ειδικοί για τις θέσεις 1-9. Τον κορωνοϊό που προκάλεσε την πρόσφατη πανδημία επέλεξαν 81 ειδικοί για τις θέσεις 1-14. Τον ιό που προκάλεσε το SARS διάλεξαν 41 ειδικοί για τις θέσεις 1-13 και τον Έμπολα 36 ειδικοί για τις θέσεις 1-9.

Διαβάστε ακόμα Τέλος στο γάλα απ’ το χωριό: Η γρίπη των πτηνών εξαπλώθηκε σε αγελάδες, κατσίκες

Γρίπη των πτηνών: Πέρασε από τις αγελάδες στον άνθρωπο – Μολύνθηκε άτομο στο Τέξας

Την περασμένη εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σήμανε συναγερμό για το στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών που σαρώνει τα πτηνά, τα πουλερικά και τα θηλαστικά του πλανήτη. Το στέλεχος πρωτοεμφανίστηκε το 2020 στην Ευρώπη. Πλέον, όμως, έχει περάσει στις γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες και κατσίκες και έχει εντοπιστεί μέχρι και στο γάλα τους.

Διαβάστε ακόμα Γρίπη των πτηνών: Έξι οι πολιτείες των ΗΠΑ με κρούσματα στις αγελάδες

Γρίπη των πτηνών: Καταναλώνετε μόνο παστεριωμένο γάλα, λέει ο ΠΟΥ

Γι’ αυτό τον λόγο ο ΠΟΥ συνιστά να σταματήσουμε να πίνουμε γάλα απ’ ευθείας από τα γαλακτοπαραγωγικά ζώα. Πρέπει να πίνουμε μόνο παστεριωμένο.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Χρήστος Βασιλόπουλος: Ένα παιδί είναι ευτυχισμένο με δύο χωρισμένους γονείς που είναι ισορροπημένοι

Χρήστος Βασιλόπουλος: Ένα παιδί είναι ευτυχισμένο με δύο χωρισμένους γονείς που είναι ισορροπημένοι Χρήστος Βασιλόπουλος: Ένα παιδί είναι ευτυχισμένο με δύο χωρισμένους γονείς που είναι ισορροπημένοι Δεν μπορώ να περάσω τη ζωή μου και να πω ότι τελικά έμεινα σε μία σχέση που δεν πήγαινε και έμεινα για το παιδί, συμπλήρωσε Ο Χρήστος Βασιλόπουλος μίλησε

Περικλής Κονδυλάτος για Έλενα Παπαρίζου: Όταν μία κοπέλα έχει παραπανίσια κιλά, τα στρας και οι πούλιες δίνουν όγκο

Περικλής Κονδυλάτος για Έλενα Παπαρίζου: Όταν μία κοπέλα έχει παραπανίσια κιλά, τα στρας και οι πούλιες δίνουν όγκο Περικλής Κονδυλάτος για Έλενα Παπαρίζου: Όταν μία κοπέλα έχει παραπανίσια κιλά, τα στρας και οι πούλιες δίνουν όγκο Για την αισθητική της Eurovision που υπάρχει glitter και το glamour, δεν ήταν λάθος, σχολίασε για την εμφάνιση της

Κάρυ με κοτόπουλο και μπιζέλια

ΥΛΙΚΑ 50 γρ. βούτυρο, ανάλατο 2 κ. σ. ελαιόλαδο 1 μεγάλο κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες 4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες 1 ½ κ. σ. φρέσκο τζίντζερ, ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο 600 γρ κοτόπουλο, χωρίς πέτσα και κόκκαλα, κομμένο σε κύβους περίπου 2 εκ. 1 κ. σ. κύμινο, αλεσμένο 1 κ. σ. κόλιανδρο, αλεσμένο 1 κ. σ. μείγμα

Τάκος με «τσίλι κον κάρνε»

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ (για 20 τάκος) Για το τσίλι κον κάρνε: 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο (όχι διπλοπερασμένο) 2 κ. σ. ελαιόλαδο 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες ½ – 1 κ. γ. νιφάδες τσίλι 2 κ. γ. κύμινο αλεσμένο 2 κ. γ. πάπρικα ½ κ. γ. πάπρικα καπνιστή, καυτερή ½ κ. γ.

Τέιλορ Σουίφτ: Έσπασε ρεκόρ προσέλευσης η συναυλία της στη Στοκχόλμη

Τέιλορ Σουίφτ: Έσπασε ρεκόρ προσέλευσης η συναυλία της στη Στοκχόλμη Τέιλορ Σουίφτ: Έσπασε ρεκόρ προσέλευσης η συναυλία της στη Στοκχόλμη Η τραγουδίστρια πραγματοποίησε την πρώτη ζωντανή εμφάνισή της στη Σουηδία Η Τέιλορ Σουίφτ πραγματοποίησε την πρώτη της συναυλία από τις συνολικά τρεις στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, όπου ανακοίνωσε ότι οι θαυμαστές της κατέρριψαν το ρεκόρ

Λάκης Γαβαλάς: Απατεώνες με ράσα, δεν είναι μοναχοί αυτοί – Με ποινικό μητρώο ο ιερωμένος που τον έβρισε

Λάκης Γαβαλάς: Απατεώνες με ράσα, δεν είναι μοναχοί αυτοί - Με ποινικό μητρώο ο ιερωμένος που τον έβρισε Λάκης Γαβαλάς: Απατεώνες με ράσα, δεν είναι μοναχοί αυτοί - Με ποινικό μητρώο ο ιερωμένος που τον έβρισε Είναι προκλητικό, το καταδικάζω και θέλω να υπάρξει λύση από την Εκκλησία, τόνισε - Κατά πληροφορίες, ο ρασοφόρος που

Έμμα Στόουν: H αποκάλυψη για τη γνωριμία της με τον Λάνθιμο 10 χρόνια πριν:«Αυτός είναι η μούσα μου»

Στον αγαπημένο της σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο αναφέρθηκε η Έμα Στόουν σήμερα στις Κάννες Η Αμερικανίδα ηθοποιός συνεργάζεται εδώ και πολύ καιρό μαζί του και μάλιστα κέρδισε ένα Όσκαρ για την ταινία του "Poor Thinks". Όπως τόνισε για εκείνη είναι κατά κάποιον τρόπο η μούσα της. Και όχι το αντίστροφο. Κάννες 2024 - Γιώργος Λάνθιμος: «Δουλεύω περισσότερο

Ειρήνη Ερμίδου: Άλλος άνθρωπος 5 χρόνια μετά το GNTM

H Eιρήνη Ερμίδου συμμετείχε πριν από 5 χρόνια στο GNTM και αναμφίβολα ήταν από τις πιο ιδιαίτερες περιπτώσεις ανάμεσα στα επίδοξα μοντέλα.  Η εντυπωσιακή Ειρήνη δεν κατάφερε να κερδίσει τον διαγωνισμό εντυπωσίασε όμως κριτές, κοινό και τους ανθρώπους της μόδας για το πόσο γρήγορα μάθαινε αλλά και το πόσες δυνατότητες είχε. Η ποδοσφαιρίστρια του GNTM είχε

Φωτεινή Δάρρα: Το metoo είναι πολύ χρήσιμο αλλά θέλει και μια ρέγουλα

“Λίγο να μπορούμε να εξετάζουμε διπλά και τριπλά γιατί μπορεί να στιγματιστούν άνθρωποι” δηλώνει η Φωτεινή Δάρρα. Για τις στιγμές που την σημάδεψαν στην προσωπική της ζωή αλλά και τις δυσκολίες που συνλάντησε στον χώρο του τραγουδιού μίλησε από καρδιάς η Φωτεινή Δάρρα στην κάμερα της εκπομπής “I love Σου Κου” και τον δημοσιογράφο Αλέξανδρο

Φωτεινή Δάρρα: «Με έχει σημαδέψει θετικά και αρνητικά το φευγιό της, ενηλικιώθηκα»

Στην εκπομπή «I love Σου Κου» μίλησε η Φωτεινή Δάρρα το πρωί του Σαββάτου 18/5. Μεταξύ άλλων, η γοητευτική ερμηνεύτρια αναφέρθηκε στην ενηλικίωση που βίωσε μετά τον θάνατο της αγαπημένης της μητέρας, στις δυσκολίες στον καλλιτεχνικό χώρο και στο metoo. Πιο συγκεκριμένα, η Φωτεινή Δάρρα είπε: «με έχει σημαδέψει πάρα πολύ θετικά η γέννηση της κόρης μου.

Κάννες 2024 – Γιώργος Λάνθιμος: «Δουλεύω περισσότερο με το ένστικτο»

Κάννες 2024 - Γιώργος Λάνθιμος: Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το 77ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στις Κάννες και τα πιο λαμπερά πρόσωπα περπάτησαν στο κόκκινο χαλί

Χείμαρρος ο Ποσειδώνας Γιαννόπουλος για την Μαρίνα Σάττι: “Έχω ακούσει ότι είναι δύσκολη συνεργάτιδα”

"Το "σας πήγε τάπα" προσωπικά δεν με αφορά, δεν θεωρώ ότι το απευθύνει σε μένα ως Έλληνα πολίτη" υπογραμμίζει ο Ποσειδώνας Γιαννόπουλος.