Σας απατά συναισθηματικά; Ανακαλύψτε τα σημάδια

Date:

Συχνά πιστεύουμε ότι ως απιστία ορίζεται μόνο η σωματική επαφή με κάποιον άλλο. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους το έτερον ήμισυ μπορεί να αισθανθεί προδομένο σε μια σχέση.

Η συναισθηματική απιστία, η βαθιά σύνδεση δηλαδή με ένα τρίτο άτομο, η οποία πιθανόν αρχικά να μην είναι καν συνειδητή, μπορεί να οδηγήσει στο να χαθεί η εμπιστοσύνη μέσα στη σχέση.

Τι είναι η συναισθηματική απιστία

Ως συναισθηματική απιστία ορίζεται ο στενός συναισθηματικός δεσμός με κάποιον άλλο πέρα από τον σύντροφό σας. Περιλαμβάνει το είδος της οικειότητας που συνήθως προορίζεται για το άλλο σας μισό, όπου μοιράζεστε τις ενδόμυχες σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Αυτός ο δεσμός μπορεί να σας οδηγήσει να εμπιστευτείτε, να εξαρτηθείτε ή να αναζητήσετε συναισθηματική υποστήριξη, ικανοποίηση και επικύρωση από κάποιον άλλο – έχοντας ως συνέπεια να χάνεται η σύνδεση με τον σύντροφό σας.

Σε τι διαφέρει από την απιστία

Μπορεί να μην υπάρχει καμία σωματική επαφή, αλλά η συναισθηματική εγγύτητα είναι μια ισχυρή μορφή οικειότητας που μπορεί να υπονομεύσει την σχέση σας. Για παράδειγμα, μπορεί να αναπτύξετε έναν ισχυρό δεσμό με έναν συνάδελφο, κάτι σαν «εργασιακό σύζυγο». Μπορεί στην αρχή να φαίνεται αθώο, αλλά να ξεπερνά τελικά το όριο όταν καταλήγετε να μοιράζεστε ή να γελάτε περισσότερο μαζί του από ό,τι με τον σύντροφό σας, δημιουργώντας έτσι ερωτηματικά για τη σχέση σας.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει πραγματική δέσμευση, είναι πιθανό τα πράγματα να είναι «ευκολότερα» με το άτομο αυτό. Η ανάπτυξη συναισθηματικού δεσμού μπορεί να μην μοιάζει απειλητική ή προβληματική αφού δεν είναι σωματική. Ωστόσο, αν κρατάτε αυτή τη σχέση μακριά από τον σύντροφό σας, είναι ένα σημάδι ότι έχει ξεπεράσει τα όρια.

Μερικά από τα πιο κοινά σημάδια της συναισθηματικής απιστίας είναι:

  • Συχνή επικοινωνία και συχνές αναφορές σε ένα τρίτο πρόσωπο
  • Απώλεια οικειότητας και σωματική απομάκρυνση
  • Αμυντικότητα και ευερεθιστότητα
  • Επιφανειακές αλληλεπιδράσεις, όπως αποφυγή ουσιαστικών συνομιλιών ή συναισθηματικής σύνδεσης
  • Ανάγκη για περισσότερη ανεξαρτησία
  • Νέα ενδιαφέροντα ή χόμπι που δεν περιλαμβάνουν το έτερον ήμισυ
  • Αλλαγές στην εξωτερική εμφάνιση
  • Περισσότερη ώρα στο τηλέφωνο
  • Αλλαγή των προσωπικών κωδικών πρόσβασής

Αν και οι αιτίες μπορεί να ποικίλουν, συχνά η ρίζα είναι οι ανεκπλήρωτες συναισθηματικές ανάγκες μέσα στη σχέση. Η ρουτίνα ή περίοδοι μεγάλου στρες που οδηγούν σε αποσύνδεση (όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, οικονομικό άγχος, μετακόμιση ή η γέννηση ενός παιδιού) είναι συνθήκες κατά τις οποίες οι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στο να βρουν παρηγοριά σε κάποιον άλλο, αν δεν έχουν αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις ρήξεις που προκύπτουν σε τέτοιες δύσκολες στιγμές. Η έλλειψη επικοινωνίας, κατανόησης και προσπάθειας μεταξύ των ερωτικών συντρόφων, μπορεί να συμβάλει σε αυτή την αποσύνδεση.

Για να διαχειριστείτε αποτελεσματικά μια τέτοια κατάσταση, χρειάζεται προσπάθεια και από τις δύο πλευρές, καθώς και ανοιχτή επικοινωνία έτσι ώστε να αποφασίσετε πώς θέλετε να προχωρήσετε.

Όταν ο σύντροφός σας σας απατά συναισθηματικά

Ανοιχτή και ψύχραιμη επικοινωνία. Ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζετε τον σύντροφό σας μπορεί να αλλάξει ολόκληρη τη συζήτηση. Μοιραστείτε τις σκέψεις σας με ήρεμο τρόπο, έτσι ώστε να τον βοηθήσετε να ανοιχτεί και να είναι ειλικρινής μαζί σας. Μιλήστε σε πρώτο πρόσωπο για να εκφράσετε τα δικά σας συναισθήματα για να αποφύγετε να αισθανθεί ότι τον κατηγορείτε.

Ενεργητική ακρόαση. Ενθαρρύνετέ τον να μοιραστεί την άποψη του και ακούστε τον, προκειμένου να κατανοήσετε πλήρως την κατάσταση. Κάντε ανοιχτές ερωτήσεις και αφήστε τον να μιλήσει όσο θέλει, για να έχετε όλη την πληροφορία προτού κάνετε υποθέσεις.

Προσπαθήστε να φτάσετε στη ρίζα. Συζητήστε για τα ζητήματα που υπάρχουν στη σχέση. Τι συνέβαλε στην αποσύνδεση;

Εξετάστε τις επιλογές σας. Υπάρχει τρόπος να βελτιωθούν τα προβλήματα και να επιδιορθωθεί η σχέση; Είστε πρόθυμοι να καταβάλλετε προσπάθεια και να δώσετε μια ευκαιρία;

Να είστε ανοιχτοί στη συγχώρεση. Αν και μπορεί να χρειαστεί χρόνος, η συγχώρεση είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για να προχωρήσετε.

Χτίστε εμπιστοσύνη σταδιακά. Δώστε στον σύντροφό σας την ευκαιρία και το χρόνο να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη σας.

Θέστε όρια. Οι δυο σας μπορείτε να ορίσετε σαφή όρια, για παράδειγμα στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδράτε με άλλους.

Ξεκινήστε θεραπεία. Είτε πρόκειται για θεραπεία ζεύγους είτε για ατομική, η επαγγελματική υποστήριξη μπορεί να κάνει τα πράγματα πιο ξεκάθαρα, καθώς μαθαίνετε πώς να βελτιώσετε την επικοινωνία και να ενισχύσετε τη σχέση σας.

Όταν είστε εσείς που έχετε απιστήσει συναισθηματικά

Αναλάβετε την ευθύνη. Η αναγνώριση των πράξεών σας και του τρόπου με τον οποίο επηρέασαν τον σύντροφό σας είναι απαραίτητη. Πρέπει να δείξετε ότι μπορείτε να είστε ειλικρινείς και υπεύθυνοι, έτσι ώστε να χτίσετε ξανά την εμπιστοσύνη.

Κατανοήστε τις αιτίες. Τι σας οδήγησε να δημιουργήσετε μια συναισθηματική σύνδεση με ένα άλλο άτομο; Ο εντοπισμός των βασικών αιτιών μπορεί να βοηθήσει τόσο εσάς όσο και τον σύντροφό σας να μάθετε τα ζητήματα που χρειάζονται προσοχή για να προχωρήσετε.

Να είστε ειλικρινείς και να ακούτε. Μοιραστείτε τα συναισθήματά σας και ακούστε και τον σύντροφό σας. Εάν έχετε επενδύσει στη βελτίωση της σχέσης, βεβαιωθείτε ότι δείχνετε την αφοσίωσή σας μέσα από τα λόγια και τις πράξεις σας.

Δημιουργήστε εμπιστοσύνη μέσα από τη συνέπεια. Τι μπορείτε να κάνετε που θα κάνει τον σύντροφό σας να αισθανθεί ότι τον βλέπουν, τον ακούν και τον καταλαβαίνουν; Σκεφτείτε πώς μπορείτε να του δείξετε με συνέπεια ότι καταβάλλετε προσπάθεια.

Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια. Εάν αισθάνεστε αβέβαιοι για το πώς να διαχειριστείτε την κατάσταση, ένας θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να εστιάσετε στο να επικοινωνείτε καλύτερα τις ανάγκες σας, να θέτετε όρια και να αναπτύσσετε τρόπους να θεραπευτείτε.

Πώς μπορεί η συναισθηματική εξαπάτηση να επηρεάσει την ψυχική υγεία

Η συναισθηματική αναταραχή που ακολουθεί την απιστία, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και τις δύο πλευρές.

Αρχικά, το άτομο που εξαπατήθηκε είναι πιθανό να αισθάνεται προδομένο και να χάσει την εμπιστοσύνη του απέναντι στους ερωτικούς συντρόφους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πικρία και μοναξιά ή να φέρει στην επιφάνεια πιθανά θέματα εγκατάλειψης. Είναι επίσης απολύτως φυσικό να αισθανθεί απόρριψη. Ζώντας ήδη σε μια κοινωνία που μας κάνει να μην αισθανόμαστε «αρκετά καλοί», η απόρριψη από το πιο κοντινό μας πρόσωπο εντείνει αυτό το αίσθημα της ανεπάρκειας και μπορεί να προκαλέσει άγχος και απώλεια της αυτοεκτίμησης.

Το άτομο που απάτησε συνήθως αισθάνεται έντονη ενοχή, ντροπή, αμηχανία και σύγχυση τα οποία συνοδεύονται από σκληρή αυτοκριτική και βαθιά λύπη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της αυτοπεποίθησης ή της αίσθησης ότι αξίζει την αγάπη.

Πώς να αποτρέψετε τη συναισθηματική απιστία

Είναι εύκολο να πέσετε σε ένα τέλμα ή να αφήσετε το άγχος της καθημερινής ζωής να σταθεί εμπόδιο στη σχέση σας. Η συνεχής επικοινωνία και προσπάθεια είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι της πρόληψης μιας συναισθηματικής αποσύνδεσης. Ακόμα και όταν η ζωή είναι πολύ απαιτητική, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι σχέσεις μας είναι εύθραυστες. Αν δεν τους δίνουμε προτεραιότητα, θα έρθει σταδιακά η στιγμή που θα νιώθουμε ότι ζούμε απλά με έναν συγκάτοικο. Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στη ζωή, χρειάζεται να είναι προτεραιότητα το να εξασφαλίζουμε ποιοτικό χρόνο σύνδεσης με τον σύντροφο μας και να διατηρούμε τις ισορροπίες ανάμεσα σε αυτόν και την εργασία, τα ενδιαφέροντα και τους φίλους.

Είναι επίσης σημαντικό να μιλάτε κάθε φορά που κάτι δεν πάει καλά. Η κατάλληλη στιγμή για μια δύσκολη συζήτηση σπάνια εμφανίζεται από μόνη της – πρέπει να την κάνετε να συμβεί. Ακόμα κι αν είναι άβολο, μοιραστείτε τι σας ενοχλεί και θέστε τα όριά σας. Διαφορετικά, μπορεί να καταλήξετε να αναζητήσετε παρηγοριά ή επικύρωση από κάποιον άλλο.

Τέλος, καλλιεργήστε την αυτογνωσία και μάθετε πώς να αναγνωρίζετε τις ανάγκες σας και να τις επικοινωνείτε.

Πότε να αναζητήσετε συμβουλευτική ζεύγους ή ατομική θεραπεία

Ενώ συνήθως περιμένουμε μέχρι τα πράγματα να φτάσουν σε αδιέξοδο για να προχωρήσουμε σε θεραπεία, βλέποντας έναν επαγγελματία νωρίς μπορεί να γλιτώσουμε μήνες άγχους και στενοχώριας. Ακόμα κι αν ο σύντροφός σας δεν είναι έτοιμος για θεραπεία ζεύγους, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ελπίδα. Πολλοί τύποι θεραπείας λειτουργούν για να αλλάξουν τη σχέση μέσω των ενεργειών ενός μέλους, όπως η θεραπεία εστίασης στη λύση.

Η πρόληψη αλλά και η θεραπεία από την συναισθηματική απιστία είναι εφικτή, χρειάζεται όμως αυτογνωσία, εργαλεία για υγιή επικοινωνία και προτεραιότητα στη σχέση μας.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ελεονώρα Μελέτη για την οικονομική καταστροφή: «Μέσα σε ένα βράδυ έχασα το 60% των δεδουλευμένων μου»

«Ήμουν πληγωμένη βαθιά, βιασμένη σχεδόν. Καβάλησα τη σανίδα μου 11 η ώρα το πρωί και βγήκα από το νερό 5 παρά τέταρτο το απόγευμα». Καλεσμένη στην εκπομπή της Άννας Δρούζα στο ΟΡΕΝ βρέθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (20/5) η Ελεονώρα Μελέτη. Η γνωστή δημοσιογράφος και παρουσιάστρια μίλησε στο «Όσα δε Λέμε» για την

Η Άντζελα Γκερέκου πρώτη φορά για το οικονομικό “σκάνδαλο” του Τόλη Βοσκόπουλου: “Φτάσαμε στον πάτο”

Η Άντζελα Γκερέκου πρώτη φορά για το οικονομικό «σκάνδαλο» του Τόλη Βοσκόπουλου: «Φτάσαμε στον πάτο» "Παραιτήθηκα από το Υπουργείο. Τότε δεν μιλούσαμε για αυτή την ιστορία, τι να λέγαμε; Ένας λόγος ήταν για να αμαυρώσουν και τη δική μου εικόνα". Μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε η Άντζελα Γκερέκου στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» του

Μαρία Καρλάκη: «Ο πατέρας του παιδιού μου ήταν από την αρχή απών»

Η Μαρία Καρλάκη βρέθηκε καλεσμένη το πρωί της Δευτέρας στην εκπομπή «Super Κατερίνα» όπου μίλησε για τη βάφτιση του γιου της Ραφαήλ στην Λέσβο, η τραγουδίστρια μάλιστα σχολίασε την απουσία τους πατέρα του παιδιού αλλά την και οικογένειας του από το μυστήριο. «Ο πατέρας του παιδιού μου ήταν από την αρχή απών απλώς εγώ δεν

Άντζελα Γκερέκου για το οικονομικό «σκάνδαλο» του Τόλη Βοσκόπουλου: Φτάσαμε στον πάτο αλλά ξανασηκωθήκαμε

Στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» του MEGA μίλησε η Άντζελα Γκερέκου. Η ηθοποιός και πολιτικός  παραχώρησε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στη Νίκη Λυμπεράκη. Από την ιδιαίτερη πατρίδα της, την Κέρκυρα, η Άντζελα Γκερέκου μιλώντας στη «Μεγάλη Εικόνα» και τη Νίκη Λυμπεράκη αναφέρθηκε στην επαγγελματική αλλά και την προσωπική της ζωή. «Σε αυτό το σπίτι

Μαυρίδου – Λάλος: Η μακροσκελής ανακοίνωση μετά τη δημοσιοποίηση του διαζυγίου

Μία μακροσκελής ανακοίνωση μέσω της δικηγόρου της κας Μίνας Καούνη, απέστειλε η Έλενα Μαυρίδου στο ΜΜΕ μετά τη δημοσιοποίηση του διαζυγίου της

Ειρήνη Γκανιάτσου: Γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι

Σε πελάγη ευτυχίας πλέει η Ειρήνη Γκανιάτσου καθώς, έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί, ένα υγιέστατο αγοράκι.

Survivor 2024: Η «προδοσία» που λύγισε την Δώρα και ο δεύτερος μονομάχος – Δείτε βίντεο

Οι Μπλε ισοφάρισαν τις ασυλίες σε 1-1 για την 20η εβδομάδα του Survivor 2024 και οι Κόκκινοι επέλεξαν να ρίξουν τον Χριστόφορο Ταξίδη στην αρένα των μονομάχων, εκεί όπου ήδη βρίσκονται ο Σταμάτης Ταλαδιανός αλλά και η Δώρα Νικολή από την προηγούμενη εβδομάδα. Να σημειωθεί πως κι αυτή την εβδομάδα δεν θα υπάρξει αποχώρηση από

Έλενα Τσαγκρινού για τη γνωριμία με τον Dj Stephan: Δεν ερωτευτήκαμε από την αρχή, μετά έγινε ένα «μπαμ»

Έλενα Τσαγκρινού για τη γνωριμία με τον Dj Stephan: Δεν ερωτευτήκαμε από την αρχή, μετά έγινε ένα «μπαμ» Ούτε εγώ το περίμενα, ερωτευτήκαμε πραγματικά, σημείωσε η τραγουδίστρια Για την εγκυμοσύνη της, αλλά και τη γνωριμία της με τον Dj Stephan μίλησε η Έλενα Τσαγκρινού. Η τραγουδίστρια μίλησε στην εκπομπή «Πρωίαν σε είδον» κι αρχικά, ανέφερε

Ο Σασμός “εισβάλλει” στους Πρωταγωνιστές: Ο Σταύρος Θεοδωράκης στα παρασκήνια της επιτυχημένης σειράς

Δείτε αποκλειστικό φωτογραφικό υλικό από το γλέντι που στήθηκε στο backstage της σειράς.

MasterChef: Βγήκαν τα μαχαίρια στον δρόμο για τον Τελικό – “Ο Κώστας ξερογλείφεται”, “Ηθελές τα κι επαθές τα”

Δευτέρα, 20.5.2024, 21:45 Zappit@ZAPPIT_ "Τα σαλάκια υπάρχουν ακόμη πάνω στην κονκάρδα. Ο Ηλίας θα πρέπει να προσέχει". Νέα εβδομάδα για το MasterChef 2024 και η εναπομείνασα 8άδα των διαγωνιζόμενων έχει μπει πλέον στην τελική ευθεία προς τη διεκδίκηση του μεγάλου τροπαίου. Άνχελ, Κώστας, Γιάννης, Ηλίας, Σοφοκλής, Χριστίνα, Νίκος και Λευτέρης έρχονται αντιμέτωποι με ένα καινούργιο Mystery

Γενέθλια για τον Αργυρό! Σαν σήμερα γεννήθηκαν τα πρώτα τρίδυμα με εξωσωματική στην Ελλάδα

Τα γενέθλιά τους γιορτάζουν σήμερα ο Κωνσταντίνος Αργυρός και τα αδέρφια του. Στις 21 Μαΐου 1986 γεννήθηκαν τα πρώτα τρίδυμα με εξωσωματική γονιμοποίηση στην Ελλάδα και μιλάμε για τον δημοφιλή τραγουδιστή και τα δυο του αδέρφια, Παύλο και Κατερίνα. Κωνσταντίνος Αργυρός: Aποθέωση από 4.000 θεατές στη Βουλγαρία «Με τα αδέρφια μου είμαστε τα πρώτα τρίδυμα

Κάννες 2024-Κέβιν Κόστνερ: Καρέ καρέ η στιγμή που «λύγισε», τα δάκρυα & το χειροκρότημα των 7 λεπτών

Μία ακόμη ιστορική θα λέγαμε στιγμή μας χάρισε το 77ο φεστιβάλ κινηματογράφου στις Κάννες 2024 με πρωταγωνιστή αυτή τη φορά τον Κέβιν Κόστνερ.  Η ταινία του «Horizon: An American Saga» προβλήθηκε την Κυριακή 19/5 και κέρδισε επάξια 7 λεπτά χειροκροτήματος από το κοινό. Η ταινία του αφηγείται μία ιστορία για την αμερικανική Δύση και αποτελεί ένα προσωπικό