Μελέτη: Τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά για τις περισσότερες λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού

Σε μεγάλη μελέτη ατόμων που ζήτησαν θεραπεία στις ΗΠΑ για λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος διαπιστώθηκε ότι η χρήση αντιβιοτικών δεν είχε μετρήσιμο αντίκτυπο στη σοβαρότητα ή τη διάρκεια του βήχα, ακόμα και αν υπήρχε βακτηριακή λοίμωξη.

«Οι λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος τείνουν να έχουν την πιθανότητα να είναι πιο επικίνδυνες, καθώς περίπου 3% έως 5% των ασθενών έχουν πνευμονία. Αλλά δεν έχουν όλοι εύκολη πρόσβαση κατά την αρχική επίσκεψη σε ακτινογραφία, γεγονός που μπορεί να είναι ο λόγος που οι κλινικοί γιατροί εξακολουθούν να χορηγούν αντιβιοτικά χωρίς να υπάρχουν άλλες ενδείξεις βακτηριακής λοίμωξης. Επιπλέον, οι ασθενείς έχουν συνηθίσει να περιμένουν αντιβιοτικά για τον βήχα, ακόμη και αν δεν βοηθούν», επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Οικογενειακής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν, Νταν Μερενστάιν.

Στο 29% των ατόμων στα οποία χορηγήθηκε αντιβιοτικό κατά την αρχική ιατρική επίσκεψη, δεν υπήρξε καμία επίδραση στη διάρκεια ή στη συνολική σοβαρότητα του βήχα, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έλαβαν αντιβιοτικό. Επίσης, για τα άτομα με επιβεβαιωμένη βακτηριακή λοίμωξη, η διάρκεια μέχρι την υποχώρηση της ασθένειας ήταν η ίδια για όσους έλαβαν αντιβιοτικό σε σχέση με όσους δεν έλαβαν, περίπου 17 ημέρες.

Για να προσδιοριστεί εάν υπήρχε πραγματικά βακτηριακή ή ιογενής λοίμωξη, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν την παρουσία παθογόνων μικροοργανισμών με προηγμένες εργαστηριακές εξετάσεις για να αναζητήσουν μικροβιολογικά αποτελέσματα που ταξινομούνται ως μόνο βακτήρια, μόνο ιοί, ιός και βακτήρια ή καμία ανίχνευση.

«Γνωρίζουμε ότι ο βήχας μπορεί να αποτελεί ένδειξη σοβαρού προβλήματος. Είναι ο πιο κοινός λόγος επίσκεψης σε εξωτερικά ιατρεία που σχετίζονται με ασθένεια, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν 3 εκατομμύρια επισκέψεις σε εξωτερικά ιατρεία και περισσότερες από 4 εκατομμύρια επισκέψεις σε τμήματα επειγόντων περιστατικών ετησίως» επισημαίνει ο κ. Μερενστάιν και συμπληρώνει: «Τα σοβαρά συμπτώματα του βήχα και ο τρόπος σωστής αντιμετώπισής τους πρέπει να μελετηθούν περισσότερο, ίσως σε μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή, καθώς η μελέτη αυτή ήταν παρατηρησιακή και δεν έχουν γίνει τυχαιοποιημένες δοκιμές που να εξετάζουν αυτό το θέμα από το 2012 περίπου».

Μια σημαντική ανησυχία για την υπερβολική χρήση αντιβιοτικών είναι η ανθεκτικότητα. Σε δήλωση που εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στις 4 Απριλίου 2024 αναφέρει ότι «η ανεξέλεγκτη μικροβιακή αντοχή [λόγω της υπερβολικής χρήσης αντιβιοτικών] αναμένεται να μειώσει το προσδόκιμο ζωής και να οδηγήσει σε πρωτοφανείς δαπάνες υγείας και οικονομικές απώλειες».

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Χριστίνα Μπόμπα: Η ερωτική εξομολόγηση στον Τανιμανίδη ανήμερα των γενεθλίων του

Ερωτική εξομολόγηση δέχθηκε ο Σάκης Τανιμανίδης από τη γυναίκα του, Χρίστινα Μπόμπα ανήμερα των γενεθλίων του. Σήμερα, Μεγάλη Τρίτη 30/4 έχει γενέθλια ο Σάκης Τανιμανίδης και η Χριστίνα Μπόμπα του ευχήθηκε και διαδικτυακά αναδημοσιεύοντας μία παλιά ανάρτησή της. «Χρόνια πολλά αγάπη μου! Είσαι φως και όλοι γύρω σου είμαστε οι πιο τυχεροί άνθρωποι του κόσμου!

Eurovision 2024: Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα & η Σάττι στα στοιχηματικά μετά την πρώτη πρόβα;

Eurovision 2024 : Το μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας, η Μαρίνα Σάττι πραγματοποίησε την πρώτη τεχνική πρόβα της μαζί με την ομάδα της και… «έριξε τη ζαριά» της!

My Place Is Here: Η ιταλική ταινία που ασχολείται με τα δικαιώματα των γυναικών

Το ιταλικό δράμα εποχής «My Place Is Here» θα κυκλοφορήσει στην Ιταλία στις 9 Μαΐου. Το «My Place Is Here» διαδραματίζεται στα χρόνια μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι γυναίκες μόλις έλαβαν δικαίωμα ψήφο στην Ιταλία, αλλά στην Καλαβρία, μια συντηρητική αγροτική περιοχή στη νότια Ιταλία, οι άνδρες εξακολουθούν να κυριαρχούν. Μια ανύπαντρη

Χρήστος Σπανός για τη σύζυγό του: Στην αρχή είχα φάει απόρριψη, είχα φάει χυλόπιτα

Ο Χρήστος Σπανός μίλησε για την παιδική του ηλικία, την κόρη του και τη σύζυγό του στην στην εκπομπή «Πάμε Δανάη». Αρχικά, αναφέρθηκε στις φοβίες που απέκτησε αφότου γεννήθηκε η κόρη του: «Ως παιδί δεν είχα φοβίες. Νομίζω ότι οι φοβίες μου γεννήθηκαν μετά, όταν ήρθε στη ζωή η κόρη μου. Άρχισα να σκέφτομαι ότι

Γιώργος Λιάγκας: “Μαθαίνω ότι η Καινούργιου έχει σταθεί οικονομικά στον Μικρούτσικο”

Γιώργος Λιάγκας: «Μαθαίνω ότι η Καινούργιου έχει σταθεί οικονομικά στον Μικρούτσικο» "Δεν ήξερε δύο χρόνια πού πήγαινε. Δύο χρόνια μετά δεν κατάλαβε"; Μια άγνωστη πτυχή της σχέσης που είχαν ο Ανδρέας Μικρούτσικος και η Κατερίνα Καινούργιου έφερε στο φως ο Γιώργος Λιάγκας, το πρωί της Μεγάλης Τρίτης. Ο δημοσιογράφος αποκάλυψε πως η Καινούργιου έχει βοηθήσει

Άννα Ζηρδέλη: “Την περσινή χρονιά η Ελεονώρα Μελέτη το πήρε όλο επάνω της και μπράβο της, μαγκιά της”

Άννα Ζηρδέλη: «Την περσινή χρονιά η Ελεονώρα Μελέτη το πήρε όλο επάνω της και μπράβο της, μαγκιά της» "Όταν συνειδητοποιήσουμε ότι καλό είναι κάποιος να παίρνει κομμάτι της ευθύνης, θα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα" εξηγεί η Άννα Ζηρδέλη. Την Άννα Ζηρδέλη συνάντησε η κάμερα της εκπομπής Breakfast@Star και ο δημοσιογράφος Πάνος Παπαδόπουλος το πρωινό της Τρίτης.

Χαμηλά λευκά αιμοσφαίρια: Ποιές είναι οι πιθανές αιτίες, πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Οι χαμηλές τιμές στα λευκά αιμοσφαίρια μπορεί να προκληθούν από μια απλή λοίμωξη, από τη λήψη κάποιων φαρμάκων ή από κάποιους τύπους καρκίνου. Τα λευκά αιμοσφαίρια, ή αλλιώς λευκοκύτταρα, μας προστατεύουν από ασθένειες και λοιμώξεις. Είναι οι «πολεμιστές» του αίματός μας, που αντιμετωπίζουν ιούς, βακτήρια και άλλους ξένους εισβολείς που απειλούν την υγεία μας. Η

Ο Νάσος Γουμενίδης για την απώλεια του αδερφού του: «Από έναν μπάφο ξεκίνησε και πήγαμε στα σκληρά. Έπαθε ανακοπή»

Στο «The 2Night Show» βρέθηκε ο Νάσος Γουμενίδης το βράδυ της Δευτέρας 29 Απριλίου. Ο δημοσιογράφος μίλησε για την απώλεια του αδελφού του, Δημήτρη, από χρήση ουσιών. «Έχασα τον Δημήτρη στις 5 Μαΐου του 2011. Ο πόνος σου δίνει εμπειρία, ο πόνος για εμένα είναι μία φάση στη ζωή μας που πρέπει να περάσουμε προκειμένου είτε να λυγίσουμε