Αιματολογικό τεστ ανιχνεύει τον καρκίνο των ωοθηκών σε αρχικά στάδια [μελέτη]

Η εξέταση εμφανίζει ιδιαίτερη χρησιμότητα στην ανίχνευση της παρουσίας καρκίνου σε γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργείο για την παρουσία βλάβης στις ωοθήκες.

Ο καρκίνος των ωοθηκών αποτελεί το γυναικολογικό νεόπλασμα με τη μεγαλύτερη θνητότητα. Αυτό συμβαίνει επειδή η διάγνωση της νόσου γίνεται συνήθως σε προχωρημένο στάδιο, όταν έχει ήδη πραγματοποιηθεί διασπορά της νόσου στην περιτοναϊκή κοιλότητα (κοιλιά). Η πλήρης χειρουργική εξαίρεση της νόσου σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία και νεότερες στοχευμένες θεραπείες αποτελούν αυτή τη στιγμή τη βέλτιστη θεραπευτική αντιμετώπιση. Επομένως, υπάρχει μεγάλη ιατρική ανάγκη για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου ωοθηκών που πιστεύεται ότι θα μειώσει τη θνητότητα.

Όπως αναφέρουν επιστήμονες του ΕΚΠΑ,* ελάχιστα επεμβατικές εξετάσεις όπως είναι το υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων και ο αιματολογικός έλεγχος για τον καρκινικό δείκτη CA125 μπορούν να συμβάλλουν με αρκετή ευαισθησία στη διάγνωση της νόσου. Μάλιστα, μεγάλες κλινικές μελέτες στο παρελθόν έχουν διερευνήσει τον ρόλο αυτών των εξετάσεων στον προσυμπτωματικό έλεγχο της νόσου. Ωστόσο, από τις μελέτες δεν προέκυψε όφελος επιβίωσης στο γενικό πληθυσμό.

Τα τελευταία χρόνια γνωρίζουμε ότι στο αίμα κυκλοφορούν τμήματα DNA τόσο των φυσιολογικών κυττάρων όσο και των καρκινικών. Μάλιστα, τα τμήματα DNA από τα καρκινικά κύτταρα (κυκλοφορούν καρκινικό DNA- ctDNA) έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και πλέον έχουμε τη δυνατότητα να τα ανιχνεύουμε σε δείγμα αίματος από μια απλή αιμοληψία.

Αυτή η τεχνολογία έχει λάβει ήδη έγκριση στην κλινική πράξη ως βιοδείκτης που προβλέπει την πιθανότητα υποτροπής ασθενών με χειρουργημένο καρκίνο παχέος εντέρου.

Τι έδειξε η μελέτη

Πρόσφατη μελέτη που ανακοινώθηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Έρευνας για τον Καρκίνο (AACR) εξέτασε κατά πόσο η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου ωοθηκών.

Πιο συγκεκριμένα, συλλέχθηκαν δείγματα πλάσματος από 500 περίπου γυναίκες. Ο πληθυσμός περιελάμβανε γυναίκες με καρκίνο ωοθηκών, υγιείς γυναίκες καθώς και ασθενείς με αλλοιώσεις στις ωοθήκες. Όλα τα δείγματα υποβλήθηκαν σε πλήρη αλληλούχηση του γονιδιώματος του κυκλοφορούντος καρκινικών DNA καθώς και σε μέτρηση δύο καρκινικών δεικτών που σχετίζονται με τον καρκίνο ωοθηκών, του CA125 και του ΗΕ4.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης για να αναγνωρίζει τις ασθενείς με καρκίνο ωοθηκών με βάση τα αποτελέσματα των τριών αυτών εξετάσεων.

Η χρησιμότητα αυτού του εργαλείου ως εξέταση προσυμπτωματικού ελέγχου στον πληθυσμό αλλά και ως διαγνωστική εξέταση σε ασθενείς με παρουσία εξεργασιών στις ωοθήκες αξιολογήθηκε ακολούθως σε δύο ομάδες ασθενών.

Σε σχέση με τη χρήση μόνο του CA125, ο νέος αλγόριθμός αύξησε κατά 20-30% την δυνατότητα ανίχνευσης του καρκίνου ωοθηκών κυρίως στα αρχικά στάδια της νόσου.

Μάλιστα, ο εξωτερικός έλεγχος αποτελεσματικότητας της μεθόδου, έδειξε ότι μπορεί να ανιχνεύει το 65% των περιπτώσεων καρκίνου ωοθηκών. Ειδικά για τον πληθυσμό των ασθενών που είχαν κάποια βλάβη στις ωοθήκες, η εξέταση είχε ειδικότητα 95% και ευαισθησία 60% για την παρουσία καρκίνου.

Φαίνεται επομένως ότι αυτή η εξέταση εμφανίζει ιδιαίτερη χρησιμότητα για να προβλέψει την παρουσία καρκίνου σε γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργείο για την παρουσία βλάβης στις ωοθήκες.

«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι εξέταση του κυκλοφορούντος καρκινικού DNA μαζί με τους καρκινικούς δείκτες μπορεί να έχει χρησιμότητα για την μη επεμβατική διάγνωση του καρκίνου ωοθηκών. Η εξέταση αυτή φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για να διακρίνει την παρουσία κακοήθειας σε ασθενείς που έχουν βλάβες στις ωοθήκες. Θα μπορούσε επομένως ο συγκεκριμένος διαγνωστικός έλεγχος να αποτελέσει ένα νέο παράδειγμα προσυμπτωματικού και διαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο ωοθηκών που αξίζει να διερευνηθεί σε μεγαλύτερες κλινικές μελέτες», αναφέρουν οι επιστήμονες στα συμπεράσματά τους.

*οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Μιχάλης Λιόντος (Επίκουρος Καθηγητής Ογκολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), Μαρία Καπαρέλου (Δρ. Παθολόγος – Ογκολόγος) και Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Ογκολογίας – Αιματολογίας και Διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής)

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Στο νοσοκομείο η Μαρία Μπακοδήμου

Στο νοσοκομείο βρίσκεται η Μαρία Μπακοδήμου, καθώς η παρουσιάστρια φέρεται να υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Προκειμένου να καθησυχάσει τους διαδικτυακούς της φίλους, η παρουσιάστρια προχώρησε σε μια ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram τονίζοντας πως όλα πήγαν καλά. Στην ανάρτηση που έκανε έχοντας σωληνάκια στο πρόσωπο, η παρουσιάστρια ανέφερε πως όλα πήγαν κατ’ευχήν. Συγκεκριμένα

Κωνσταντίνος Βασάλος – Μαρία Παπαγεωργίου: Τα κοινά στιγμιότυπα από τον εξωτικό προορισμό τους

Τα κοινά στιγμιότυπα πρόδωσαν τον Κωνσταντίνο Βασάλο και τη Μαρία Παπαγεωργίου ότι είναι μαζί σε εξωτικό προορισμό. Τι τρέχει ανάμεσά τους; Φήμες θέλουν εδώ και κάμποσο καιρό τον Κωνσταντίνο Βασάλο να είναι σε σχέση με την καλλονή Μαρία Παπαγεωργίου η οποία είναι influencer. Μάλιστα, οι δυο τους πριν μία εβδομάδα ταξίδεψαν στο Παρίσι και δημοσίευσαν

Eurovision 2024 – Ισραήλ: H εικοσάχρονη Eden Golan έρχεται με φόρα στη σκηνή του Malmö Arena

Από την Eden Golan και το τραγούδι “Hurricane” θα εκπροσωπηθεί το Ισραήλ στον 68ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2024.

Μαρίνα Σάττι: Τραγουδάει το Ζάρι στην ντουζιέρα

Την Πέμπτη 9 Μαΐου η Μαρίνα Σάττι θα λάβει μέρος στον δεύτερο ημιτελικό της Εurovision

AstraZeneca: Παραδέχεται ότι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού μπορεί να προκαλέσει σπάνιες θρομβώσεις

Ο φαρμακευτικός κολοσσός AstraZeneca παραδέχεται για πρώτη φορά ότι το εμβόλιο του κορονοϊού, με την εμπορική ονομασία Covishield, μπορεί να προκαλέσει σπάνιες παρενέργειες, όπως θρόμβους στο αίμα και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων. Το Covishield αναπτύχθηκε από τη βρετανοσουηδική εταιρεία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο Ηνωμένο Βασίλειο, και παράγεται από το Ινστιτούτο Serum της

Βέφα Αλεξιάδου: Δεν υπάρχουν ομόφυλα ζευγάρια, ο Κασσελάκης να κάτσει στα αυγά του

Η Βέφα Αλεξιάδου μίλησε στην κάμερα της εκπομπής «Fay’s Time», όπου μεταξύ άλλων εξέφρασε την άποψή της σχετικά με τα ομόφυλα ζευγάρια, τη βουλή, αλλά και τον Στέφανο Κασσελάκη. Αρχικά, η Βέφα Αλεξιάδου μίλησε για την απόφασή της να κατέβει ως υποψήφια στις ευρωεκλογές. Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε: «Ήταν τόσο γεμάτη η ζωή μου, που δεν νομίζω ότι χωρούσε να

Το Πάσχα όσοι «έφυγαν» από κοντά μας, μάς λείπουν ακόμη πιο πολύ

Ενδιαφεροντα ΠΑΣΧΑ Το Πάσχα όσοι «έφυγαν» από κοντά μας, μάς λείπουν ακόμη πιο πολύ Newsroom 30.04.2024 | 15:45 Ένα κείμενο αφιερωμένο σε όλους εκείνους που «έφυγαν» από κοντά μας και μας λείπουν κάθε μέρα, αλλά τώρα που ήρθε το Πάσχα…ακόμη πιο πολύ… Το Πάσχα, για πολλούς, είναι μια από τις πιο ωραίες γιορτές του χρόνου και