Προσέξτε αυτό το κοινό παυσίπονο: Μπορεί να επηρεάζει την καρδιά

Ερωτηματικά δημιουργεί νέα έρευνα για την καθημερινή λήψη επί μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Η συχνή λήψη ενός ευρέως χρησιμοποιούμενου παυσίπονου σε μέτριες προς υψηλές δόσεις μπορεί να είναι λιγότερο ασφαλής για την καρδιά απ’ ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες, σύμφωνα με μία νέα έρευνα. Το παυσίπονο είναι η παρακεταμόλη, η οποία περιέχεται σε πολλά γνωστά φάρμακα, μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες ουσίες.

Όταν λαμβάνεται στις συνιστώμενες δόσεις θεωρείται γενικώς πως φέρει χαμηλό κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών. Συχνά, δε, συνιστάται στους πάσχοντες από υπέρταση ή καρδιοπάθεια, αντί για τα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ).

Ωστόσο οι έως τώρα μελέτες για τις δυνητικές επιδράσεις της στην καρδιά είχαν αντικρουόμενα ευρήματα, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ντέιβις (UCD). Αυτό που με συνέπεια έδειχναν ήταν ότι σε υψηλές δόσεις η τακτική κατανάλωση είναι πιο πιθανό να προκαλέσει καρδιολογικά προβλήματα, απ’ ό,τι η σποραδική και σε χαμηλές δόσεις.

Στην παρούσα έρευνα οι επιστήμονες θέλησαν να εξακριβώσουν τι συμβαίνει στην καρδιά σε μοριακό επίπεδο με την καθημερινή λήψη μέτριων δόσεων του φαρμάκου. Έτσι, επί επτά ημέρες έδιναν σε ομάδα ποντικιών νερό που περιείχε παρακεταμόλη σε δόση αντίστοιχη με τα 500 mg για τους ανθρώπους. Η δόση αυτή είναι η συνηθισμένη σε ένα κλασικό χάπι του φαρμάκου για τους ενήλικες.

Τα ευρήματα

Μετά από επτά ημέρες, έκαναν εξετάσεις σε αυτά τα ποντίκια και σε άλλα που έπιναν σκέτο νερό. Τα ζώα που λάμβαναν παρακεταμόλη είχαν σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα πολλών πρωτεϊνών της καρδιάς που εμπλέκονται σε λειτουργίες, όπως:

  • Η παραγωγή ενέργειας
  • Η χρήση των αντιοξειδωτικών
  • Η διάσπαση των ελαττωματικών πρωτεϊνών

«Περιμέναμε να βρούμε αλλοιώσεις σε πρωτεΐνες που θα αφορούσαν δύο ή τρεις μοριακούς μηχανισμούς της καρδιάς. Βρεθήκαμε όμως μπροστά σε αλλαγές που επηρεάζουν 20 διαφορετικά σηματοδοτικά μονοπάτια», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Gabriela Rivera, διδακτορική φοιτήτρια Φυσιολογίας στο UCD.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η μακροχρόνια λήψη μέτριων προς υψηλών δόσεων από την παρακεταμόλη ενδέχεται να προκαλεί καρδιολογικά προβλήματα, πρόσθεσε. Αυτά θα μπορούσαν να οφείλονται στο οξειδωτικό στρες ή στη συσσώρευση τοξινών που παράγονται κατά τη διάσπαση του φαρμάκου.

Βέβαια, ο ανθρώπινος οργανισμός συνήθως απαλλάσσεται από τις τοξίνες πριν προκαλέσουν βλάβη. Η καθημερινή έκθεση σε αυτές, όμως, θα μπορούσε να δυσχεράνει την όλη διαδικασία.

Η πρακτική σημασία

«Βρήκαμε ότι η τακτική χρήση παρακεταμόλης σε συγκεντρώσεις που θεωρούνται ασφαλείς (αντιστοιχούν σε 500 mg την ημέρα) προκαλούν αλλοιώσεις σε πολυάριθμα σηματοδοτικά μονοπάτια της καρδιάς. Αυτό το εύρημα υποδηλώνει ότι η παρακεταμόλη καλό είναι να χρησιμοποιείται στην χαμηλότερη αποτελεσματική δόση και για το βραχύτερο δυνατό χρονικό διάστημα», τόνισε η κυρία Rivera.

Ένα μειονέκτημα της έρευνας είναι ότι διεξήχθη σε ποντίκια. Επομένως, τα ευρήματά της πρέπει να επαληθευτούν στους ανθρώπους.

Σημειώνεται πως η μέση επιβίωση ενός ποντικιού στα εργαστήρια είναι περίπου 2 χρόνια (στη φύση είναι 12-18 μήνες). Επομένως, μία ημέρα ζωής των ποντικιών αντιστοιχεί σε περίπου 40 ημέρες των ανθρώπων. Επομένως οι επτά ημέρες των ποντικιών αντιστοιχούν σε περισσότερους από 9 μήνες των ανθρώπων.

Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Φυσιολογίας (APS). Το συνέδριο διεξήχθη 4-7 Απριλίου 2024 στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνιας. Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικά, έως ότου δημοσιευθούν σε ιατρική επιθεώρηση μετά από ανεξάρτητη επιστημονική αξιολόγηση.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μαρία Μπακοδήμου: Η ξεχωριστή σχέση με τους γιους της: «Δε γίνεται να μη λυγίσεις»

Για τη σχέση με τους γιους της, Νικήτα και Άρη, μίλησε σε πρόσφατη συνέντευξή της η Μαρία Μπακοδήμου.

Μουζουράκης – Κόζαρη: Το Πάσχα στην Αίγινα, το όνομα της κόρης τους και οι νονοί

Με μάτια γεμάτα αγάπη ο Πάνος Μουζουράκης μίλησε για τις δύο γυναίκες της ζωής του, τη σύζυγό του Μαριλού Κόζαρη που βρισκόταν στο πλευρό του στην παρουσίαση του νέου του δίσκου, αλλά και για την οκτώ μηνών κορούλα του. «Το πιο συγκινητικό τραγούδι για εμένα είναι το "Τρυφερά", το πιο αλέγκρο είναι το "Πυροτέχνημα". Αυτά

Τζένιφερ Άνιστον για τα social media: Έχουμε καλές και κακές μέρες, καλύτερα να είσαι αυτός που είσαι

Δεν θα εγγραφώ σε κάτι άλλο που θα καταστρέψει τη ζωή μου ή τη ζωή κάποιου άλλου, πρόσθεσε για το TikTok

Σερ: Αποκαλύπτει γιατί προτιμά τους νεότερους άνδρες

Σερ: Αποκαλύπτει γιατί προτιμά τους νεότερους άνδρες Σερ: Αποκαλύπτει γιατί προτιμά τους νεότερους άνδρες Η σταρ αναφέρθηκε επίσης, στο φλερτ του Έλβις Πρίσλεϊ, τον οποίο και απέρριψε στο παρελθόν Η Σερ έδωσε συνέντευξη και μίλησε για την προτίμησή της στους νεότερους από εκείνη, άνδρες. Η 77χρονη τραγουδίστρια που βγαίνει τον τελευταίο καιρό με τον 38χρονο

Δημήτρης Καλλιβωκάς: Ανάσταση στην Τήνο για τον 94χρονο ηθοποιό μετά τον Γολγοθά της υγείας του

Οι θεράποντες ιατροί δεν πίστευαν πως ο Δημήτρης Καλλιβωκάς θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της χειρουργικής επέμβασης.

Δανάη Μπάρκα: “Αν ήταν η μαμά μου τόσο παντοδύναμη, θα της έλεγα να με έχει εδώ με τόσα άγχη;”

"Κάποιος θα βρεθεί να μου σχολιάσει: επειδή η μαμά σου είναι ηθοποιός. Εκεί λες: τόσα έχεις να μου προσάψεις, σε αυτό μένεις;", σχολιάζει η Δανάη Μπάρκα.

Κατερίνα Καινούργιου: «Του χρόνου ή θα είμαι έγκυος ή θα έχω παιδάκι, το νιώθω»

Η Κατερίνα Καινούργιου γιόρτασε την Πρωτομαγιά τα γενέθλιά της στο πλατό της εκπομπής «Super Κατερίνα». «Κλείνω τα 39, είμαι λίγο πριν τα 40. Υπό άλλες συνθήκες, σήμερα, Πρωτομαγιά, θα είχα βάλει τα φορέματά μου, θα είχαμε εδώ ανθοδέσμες, θα είχαμε βάλει στεφάνια, αλλά επειδή είναι Μεγάλη Τετάρτη, μία πολύ σημαντική ημέρα, θα κρατήσουμε λίγο χαμηλούς τόνους. Δεν

Πόσες ώρες να στεκόμαστε όρθιοι την ημέρα για καλή υγεία και πόσες να καθόμαστε

Τα ευρήματα νέας μελέτης σε χιλιάδες εθελοντές. Πώς πρέπει να μοιράζουμε τις ώρες μας για καλή υγεία. Επιστήμονες από την Αυστραλία πιστεύουν ότι ανακάλυψαν ακριβώς πόσες ώρες πρέπει να διαθέτουμε την ημέρα για να καθόμαστε, να κοιμόμαστε, να στεκόμαστε όρθιοι και να γυμναζόμαστε, για να έχουμε γερή καρδιά. Οι ειδικοί προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι