Παράλυτος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

Date:

Τα ευρήματα μελέτης με 10 ασθενείς οι οποίοι είχαν πλήρη απώλεια κινητικότητας μετά από τραυματισμούς.

Θεραπεία με βλαστοκύτταρα βοήθησε επτά παράλυτους ασθενείς να ανακτήσουν μέρος της αίσθησης ή/και της κινητικότητάς τους, με έναν από αυτούς ο οποίος ήταν παράλυτος από τον λαιμό και κάτω, να μπορεί πλέον να στέκεται και να περπατά χωρίς βοήθεια.

Ο Chris Barr ήταν ο πρώτος ασθενής που εντάχθηκε στη σχετική μελέτη, η οποία διεξάγεται στην Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα. Κατ’ αυτήν, συλλέγονται βλαστοκύτταρα από το λίπος της κοιλιάς, καλλιεργούνται στο εργαστήριο και εγχέονται στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης (στη μέση).

Στόχος να φθάσουν έως το σημείο του νωτιαίου μυελού που έχει υποστεί βλάβη και να την επιδιορθώσουν. Τα βλαστοκύτταρα είναι αρχέγονα κύτταρα τα οποία, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, εξελίσσονται (διαφοροποιούνται) σε όλα τα είδη κυττάρων του ανθρώπινου σώματος.

Οι επιστήμονες που διεξάγουν την όλη έρευνα μόλις δημοσίευσαν τα ευρήματα της πρώτης διετίας της. Ωστόσο ο Chris Barr υποβλήθηκε στη θεραπεία πριν από έξι χρόνια και η πορεία της υγείας του είναι εκπληκτική.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ABC, κάθε μέρα που περνάει κερδίζει λίγη ακόμα ανεξαρτησία. Αυξάνεται επίσης σιγά-σιγά η ταχύτητα με την οποία βαδίζει.

Ο κ. Barr είχε μείνει παράλυτος από τον λαιμό και κάτω το 2017, όταν τραυματίστηκε σοβαρά κάνοντας σέρφινγκ. Υποβλήθηκε σε εγχειρήσεις και φυσιοθεραπείες που του ξανάδωσαν κάποια σχετική κινητικότητα (χρειαζόταν 1 λεπτό για να διασχίσει 9 μέτρα). Οι γιατροί όμως του είπαν ότι δεν ανέμεναν περαιτέρω βελτίωση.

Ωστόσο μέσα σε 15 μήνες από τη θεραπεία με τα βλαστοκύτταρα, είχε ανακτήσει την αίσθηση των ποδιών του και μπορούσε να διασχίζει τα 9 μέτρα σε 23 δευτερόλεπτα. Σήμερα, τα διασχίζει σε 13 δευτερόλεπτα και νιώθει ευγνωμοσύνη που είναι όρθιος.

«Στην αρχή σκέφτηκα απλώς να δωρίσω το σώμα μου στην επιστήμη. Ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα πίστευα ότι θα έχω τέτοια ανάρρωση», είπε. «Μπορώ να τρώω μόνος μου. Μπορώ να περπατάω. Μπορώ να εκτελώ καθημερινές, ανεξάρτητες δραστηριότητες».

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications. Στη μελέτη εντάχθηκαν 10 ασθενείς, ηλικίας 18 έως 65 ετών (μέση ηλικία: 35 έτη). Οι οκτώ είναι άνδρες.

Όλοι οι συμμετέχοντες εντάχθηκαν στη μελέτη 2-12 μήνες μετά τον τραυματισμό που τους προκάλεσε παράλυση. Η θεραπεία με τα βλαστοκύτταρα έγινε 8 έως 22 μήνες μετά τον τραυματισμό τους.

Έξι από τους ασθενείς είχαν υποστεί τραύμα στο νωτιαίο μυελό στο επίπεδο του αυχένα. Τέσσερις είχαν τραυματιστεί στο επίπεδο της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Οι ασθενείς είχαν ποικίλου βαθμού παράλυση. Οι οκτώ ήταν εντελώς ακινητοποιημένοι και οι δύο είχαν διατηρήσει κάποια σχετική αίσθηση. Η παράλυσή τους είχε αξιολογηθεί με βάση μια ειδική κλίμακα 5 βαθμίδων. Η κλίμακα λέγεται AIS και βαθμολογεί από το Α (πλήρης παράλυση) έως το Ε (φυσιολογική κινητικότητα και λειτουργία).

Οι ασθενείς της παρούσας μελέτης είχαν βαθμολογία AIS A ή AIS Β όταν είχαν πρωτοτραυματιστεί. Επομένως είτε ήσαν εντελώς παράλυτοι, είτε είχαν μόνο κάποια αίσθηση χωρίς κινητικότητα, αντιστοίχως. Έως ότου γίνει η έγχυση των βλαστοκυττάρων:

  • Οι πέντε είχαν βαθμολογία AIS A
  • Οι δύο είχαν AIS Β
  • Οι τρεις είχαν βαθμολογία AIS C (αίσθηση και κάποια κινητικότητα σε μερικές βασικές μυϊκές ομάδες)

Τα ευρήματα

Δύο χρόνια μετά τη θεραπεία με τα βλαστοκύτταρα, οι επτά από τους ασθενείς είχαν κατέβει βαθμολογία. Αυτό σημαίνει πως είχαν παρουσιάσει αύξηση της μυϊκής δύναμης και της αίσθησης στην ελαφρά αφή και στα τσιμπήματα.

Η βελτίωση αυτή «μεταφραζόταν» και σε βελτίωση της κινητικότητας για κάποιους από αυτούς. Ειδικότερα, από τους πλήρως παράλυτους ασθενείς (AIS A) οι δύο έγιναν AIS Β και ο τρίτος AIS C.

Αντίστοιχα, οι τέσσερις από τους πέντε ασθενείς που είχαν βαθμολογία AIS Β ή AIS C όταν έγινε η έγχυση, είχαν παρουσιάσει κάποια βελτίωση στην κινητικότητά τους ή/και στην αίσθηση.

«Τα ευρήματα αυτά μας δίνουν ελπίδα για το μέλλον», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Mohamad Bydon, νευροχειρουργός εξειδικευμένος στις σύνθετες εγχειρήσεις σπονδυλικής στήλης, και διευθυντής του Ιδρύματος Christopher Reeve.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ιωάννα Τούνη: Μετά το ατύχημα, το πρόσωπό της γέμισε σπυράκια – Δεν θα πιστεύετε τι έκανε ο γιος της

Ένα μικρό ατύχημα στο πρόσωπό της είχε χτες 6/11 η Ιωάννα Τούνη όπως αποκάλυψε μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram.

Σοκάρει η Αμάντα Μανωλάκου: «Δεν μπορούσα ούτε να πάω στην τουαλέτα, με τάιζαν στο στόμα»

Στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου βρέθηκε καλεσμένη η Αμάντα Μανωλάκου το πρωινό της Πέμπτης 7/11. Η πρώην παίκτρια του My Style Rocks μίλησε για...

Αρναούτογλου για Παπίλα: Όταν εγώ μαγείρευα στο ραδιόφωνο εκείνη ήταν στην πέμπτη δημοτικού

Αρναούτογλου για Παπίλα: Όταν εγώ μαγείρευα στο ραδιόφωνο εκείνη ήταν στην πέμπτη δημοτικού Αρναούτογλου για Παπίλα: Όταν εγώ μαγείρευα στο ραδιόφωνο εκείνη ήταν στην πέμπτη δημοτικού Ο παρουσιαστής αναφέρθηκε αστειευόμενος στην Ελίνα Παπίλα στη ραδιοφωνική του εκπομπή Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου επιχείρησε να παρουσιάσει μια συνταγή μαγειρικής στο ραδιόφωνο και όταν δέχτηκε ένα μήνυμα από ακροάτρια της εκπομπής για

Δανάη Παππά: Μπορεί και να γυρνούσα σε μια παλιά σχέση

Συνήθως δεν το κάνω αλλά ποτέ δεν λέω ποτέ, πρόσθεσε η ηθοποιός

Συγκλονίζει η Αμάντα Μανωλάκου για τη σκλήρυνση κατά πλάκας: «Με τάιζαν στο στόμα γιατί δεν μπορούσα να καταπιώ»

Για τη μάχη που δίνει καθημερινά με τη σκλήρυνση κατά πλάκας, το πώς το έμαθε και πώς το διαχειρίζεται μίλησε η Αμάντα Μανωλάκου, που γνωρίσαμε μέσα από προηγούμενο κύκλο του My Style Rocks. «Καθημερινά παλεύεις με τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που έρχεται και μένει, δεν φεύγει. Όταν έχεις σκλήρυνση κατά πλάκας

Πάνος Δημάκης για Πάνο Βλάχο: “Υπήρξε μέρα που έφαγε μόνο ένα μήλο στα γυρίσματα”

"Ήθελε να φανεί και στο σώμα του η εξαθλίωση, η κούραση και η ψυχική του αναστάτωση" εξηγεί ο Πάνος Δημάκης για τον Πάνο Βλάχο.

Χάρις Αλεξίου: “Θα καθίσω κι εγώ στον καναπέ μου να δω το Maestro”

Η Χάρις Αλεξίου έδωσε το παρών στην πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης "Τριαντάφυλλο στο στήθος" με τη Μαρία Καβογιάννη. Η

Χριστόφορος Πέσκιας: «Έχω κάψει άπειρες φορές φαγητό»

«Έχω κάνει πολλές δουλειές στο παρελθόν που δεν πήγαν καλά» ανέφερε μεταξύ άλλων ο γνωστός σεφ,  Χριστόφορος Πέσκιας. Για τα σχόλια που κάνει σε συναδέλφους του, σεφ, τις δύσκολες συνεργασίες και τα αποτυχημένα πιάτα μίλησε μεταξύ άλλων ο Χριστόφορς Πέσκιας στην κάμερα της εκπομπής της Δανάης Μπάρκα, “Πάμε Δανάη” το μεσημέρι της Πέμπτης (07.11.204) στο

Δούκισσα Νομικού: Δημοσίευσε φωτογραφίες για τα 38α γενέθλιά της

Δούκισσα Νομικού: Δημοσίευσε φωτογραφίες για τα 38α γενέθλιά της GALA Δούκισσα Νομικού Γενέθλια Δείτε την ανάρτηση που έκανε στα social media 07.11.2024, 18:56 Η Δούκισσα Νομικού γιόρτασε πριν μερικές ημέρες τα 38α γενέθλιά της και προχώρησε στις 11 Νοεμβρίου σε μια δημοσίευση στα social media. Το μοντέλο ανάρτησε στον πρoσωπικο της λογαριασμό στο Instagram φωτογραφίες

Χριστίνα Κοντοβά για την υιοθεσία της κόρης της: Το ταξίδι της μητρότητας είναι τόσο διαφορετικό για κάθε γυναίκα

Αλλά όλες οι ιστορίες είναι πολύτιμες γιατί είναι μοναδικές, πρόσθεσε

Μαρία Ναυπλιώτου: «Με βοήθησαν κάποιοι άνθρωποι, μου άπλωσαν το χέρι χωρίς να έχουν καμία υποχρέωση»

«Εκεί κατάλαβα ότι αυτά είναι τα σημαντικά της ζωής», ομολογεί η Μαρία Ναυπλιώτου. Για τις δυσκολίες που την έκαναν ακόμα πιο δυνατή μίλησε από καρδιάς, ανάμεσα σε πολλά άλλα, η Μαρία Ναυπλιώτου σήμερα το απόγευμα (07.11.2024) που βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή «Στούνιο 4». «Έχω ένα μεγάλο μετρικό στη λύπη και στην τραγωδία είναι η αλήθεια.

Κάντο όπως η Χάρπερ: Η 13χρονη κόρη του Ντέιβιντ και της Βικτόρια Μπέκαμ, δείχνει τη ρουτίνα ομορφιάς της

Το μήλο (Χάρπερ Μπέκαμ) θα πέσει κάτω από τη μηλιά (Βικτόρια Μπέκαμ). Η 13χρονη κόρη της Βικτόρια και του Ντέιβιντ Μπέκαμ, έδωσε μια γεύση στους followers της διάσημης μαμάς της, τη ρουτίνα ομορφιάς που ακολουθεί. Η κλώνος του πρώην άσσου των γηπέδων, στο βίντεο που ανέβασε στο TikTok, δείχνει βήμα βήμα πώς κάνει το μακιγιάζ